HVALE je vredna odluka Vašingtona da, baš na globalni Dan ljudskih prava, objavi izveštaj Senata o tehnikama torture koje je koristila CIA ispitujući osumnjičene za terorizam.

Priznanjem da su Amerikanci mučeći neke ljude činili stvari suprotne vrednostima kojima se SAD ponose, američki predsednik Barak Obama je svetu pokazao da mu je, ipak, stalo do poštovanja ljudskih prava. Sledeći korak je da to i dokaže.

Čak i na osnovu kratkog, brižljivo redigovanog, sažetka mnogo obminijeg tajnog, izveštaja, jasno je da je tadašnji predsednik SAD Džordž Buš znao za mučenje, da ni Kongresu ono nije bilo nepoznato, da je državni tužilac našao zakonsku osnovu za korišće torture, kao i da ju je CIA smatrala korisnom.

Zataškavana više od decenije, pomalja se i globalna priča o „crnim rupama“ gde je CIA tajno dovozila osumnjičene teroriste, po bazama, od zapadnih saveznika, država bivšeg sovjetskog bloka, Kosova, Makedonije, Bosne i dalje na istok.

Obama kaže da želi da se jednom za svagda stavi tačka na praksu korišćenja tehnika mučenja, samo još ne pokazuje kako. Iz UN ga podsećaju da je tužilac SAD u obavezi da podigne krivične prijave protiv odgovornih, ali Amerika je zasada samo pojačala bezbednost u stranim predstavništvima.

Jedan američki komentator smatra da bi Pandorinu kutiju najlakše bilo zatvoriti izvinjenjem. Možda najlakše, ali ne i najbolje. Zemlji koja se globalno zalaže za izvođenje krivaca pred lice pravde pruža se savršena prilika da svetu održi lakciju o pravičnosti i poštovanju ljudskih prava.