BEOGRAD - Premijeri Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Manuel Vals obišli su danas lokaciju na kojoj se, sredstvima francuske vlade, gradi jedna od sedam porodičnih kuća u Obrenovcu i poručili da će biti završena do Božića.

Vučić je u razgovoru sa petočlanom porodicom Ivašković, u naselju Zabrežje, u Obrenovcu, rekao da se sanacija posledica poplava u tom gradu polako privodi kraju i da će ljudi biti zadovoljni.

"Kada za sedam dana potpišemo ugovor sa jednom firmom, čiji naziv još ne mogu da objavim, mislim da ćemo završiti svoju misiju u Obrenovcu", rekao je premijer.

Vals je ocenio da će izgradnja kuće biti lep poklon za Božić za porodicu Ivašković, podsetivši da je i Francuska u više navrata bila pogođena poplavama.On je istakao da niko nije zaštićen i da je nužna prevencija prirodnih katastrofa. Prema njegovim rečima, potrebna je i solidarnost, kakvu su pokazale Francuska i Srbija.

Izgradnja sedam porodičnih kuća u Obrenovcu, površine od 80 ili 100 metara kvadratnih, počela je ove nedelje, a izvođači radova su francuske kompanije Lafarž, Sen-goben grupa i Šnajder elektrik, koje će u te objekte ugraditi svoje najkvalitetnije materijale.

Vlasnik kuće Dejan Ivašković rekao je Tanjugu da je dobio obećanje da će gradnja kuće biti gotova do zime, do kada bi trebalo da se useli.

"Tada bi sve trebalo da bude gotovo po principu ključ u ruke. Čekali smo neko vreme, ali smo uvek verovali da će sve biti završeno", rekao je Ivašković dodajući da su kuće njegovih prvih komšija takođe oštećene tokom poplave, ali da se za sada na njima ne radi.

Francuska vlada donirala je novac za gradnju sedam kuća u Obrenovcu i to u iznosu od 300.000 evra, ali i novac za rekonstrukciju osnovne škole "Jefimija", za obnovu dela kanalizacije i za autobus koji će prevoziti decu ometenu u razvoju.


NIKOLIĆ ZAHVALAN NA PODRŠCI SRBIJI, VALS PORUČIO PREDSEDNIKU DA SU NjEGOVE GLAS MUDROSTI


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas premijera Francuske Manuela Valsa.

On je poručio francuskom premijerom Manuelom Valsom da je Francuska velika podrška Srbiji na njenom evropskom putu, a da se pokazala i kao pravi prijatelj tokom nedavnih poplava.

Poželevši dobrodošlicu Valsu u ime svih građana Srbije, Nikolić je izrazio uverenje da je sintagma na spomeniku zahvalnosti "Volimo Francusku, kao što je ona volela nas" i dalje utisnuta u naša srca.

"Nažalost, sve je više uobičajeno da se prijateljstvo meri ekonomskim parametrima i mnoge zemlje su pretekle Francusku u toj oblasti", naglasio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečim, uspešno sprovođenje reformi, stručna radna snaga, različite olakšice za investitore, odličan geografski položaj, kao brojni sporazumi o slobodnoj trgovini predstavljaju Srbiju optimalnom destinacijom za strane investitore.

"Francuska je velika podrška na našem evropskom putu, a pokazala se i kao pravi prijatelj tokom poplava koje su nas zadesile", rekao je Nikolić i dodao da je zahvaljujući podršci francuskog predsednika Fransoa Olanda održana donatorska konferencija u Briselu, na kojoj su prikupljena značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima.

Nikolić je takođe istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i da je zato aktivna u razgovoru sa Prištinom.

"Mi smo posvećeni obezbeđivanju normalnog života građana u pokrajini, ali ne možemo napraviti nijedan korak ka priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naglasi je Nikolić.

On je upozorio francuskog premijera na projekat Velika Albanija i da se sve učestalije provokacije Albanaca u regionu mogu pretvoriti u problem većih razmera, koji neće moći da reši ni Evropska unija.

Vals je reči predsednika Nikolića nazvao glasom mudrosti. Francuski premijer je izrazio dirnutost iskrenim prijateljstvom srpskog naroda koje je vidljivo na svakom koraku.

On je informisao Nikolića da je razgovarao sa srpskim rukovodstvom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivede, industrije, izgradnji metroa, aerodroma i da će Francuska, ukoliko je Srbija spremna, ponuditi svoju ekspertizu i nametnuti se kao najbolji strani partner.

Francuskog premijera je interesovalo i kako Nikolić vidi situaciju u BiH i RS, na šta je predsednik Srbije odgovorio:

"Srbija neće uraditi ništa da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, ali Evropska unija treba da uloži veći napor da bi ta država bolje funkcionisala".

Vals je razgovarao i sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

FRANCUSKI MEDIJI: PRIČA O FRANCUSKO- SRPSKOM PRIJATELjSTVU

Francuski mediji izvestili su danas o poseti premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji ističući u prvi plan veze koje ujedinjuju dve zemlje.

"Figaro" donosi tekst pod naslovom "Manuel Vals u Beogradu: priča o francusko-srpskom prijateljstvu".

Tekst o vezama koje ujedinjuju dve zemlje počinje rečenicom ispisanom na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu - "Volimo Francusku kao što je ona nas volela".

"Uprkos srdžbi i besu Srba 1999., kada je Francuska učestvovala u NATO bombardovanju njihove zemlje (Spomenik zahvalnosti Francuskoj bio je tom prilikom prekriven crnim platnom), intenzitet odnosa naših dveju zemalja, ujedinjenjih kroz vekove pred turskom pretnjom, nemačkim imperijalizmom ili nacističkim varvarstvom, sigurno nije promakao Manuelu Valsu", navedeno je u članku.

Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, "Figaro" primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave.

RadioFrans enternasional (RFI) navodi da je cilj Valsove posete Beogradu unapređenje ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i ističe da je premijer, prvi put otkad je stupio na čelo vlade, pozvao delegaciju čelnika velikih francuskih kompanija i malih i srednjih preduzeća da ga prate u poseti.

"Za francuskog premijera, Srbija, strateška zemlja na Balkanu, predugo zanemarivana, može da postane partner prvog reda", ocenjuje RFI i dodaje da Pariz podržava članstvo Srbije u EU.

Agencija Frans pres izvestila je da je Vals u Beogradu obećao da će Francuska pružiti Srbiji "bratsku ruku" na putu ka članstvu u EU.

Francuska agencija prenela je i da je francuski premijer podsetio Beograd na značaj dobrih odnosa s Prištinom i nastavak postizanja napretka u dijalogu jer će to, kako je kazao, ubediti države članice EU u posvećenost Srbije evrointegracijama.


MALOM KOPIJA TELEGRAMA

Vals se u Starom dvoru sreo i sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, sa kojim je razgovarao o izgradnji beogradskog metroa, učešću francuskih investitora u projektu upravljanja otpadom, obnovi i završetku izgradnje vodovoda i kanalizacije, kao i o koncesiji na Aerodromu.

Francuski premijer poklonio je Malom kopiju telegrama koji je Franše d’Epere poslao Gradu Beogradu, a u kome je saopšteno da naša prestonica dobija najveće francusko odlikovanje - Legiju časti. (M. T. K.)

Pročitajte još:
* Vals: Srbija na istorijskoj prekretnici, francuska vlada je tu da vam pomogne