Šešelj na korak do slobode; Spalinska: Ako Šešelj odbije garancije Srbije, Hag odlučuje o daljim koracima

E. V. N.

05. 11. 2014. u 12:50

Tribunal zahteva od Vlade Srbije garancije da lidera SRS privremeno pusti iz pritvora, zbog narušenog zdravlja. Uslov - da ne utiče na svedoke. Beograd traži da potpiše ovaj zahtev, on odbija

POSLE više od 11 godina u pritvoru Haškog suda, teško bolesni lider radikala Vojislav Šešelj na korak je do povratka u Srbiju.

Tribunal je u sredu, s obzirom na pogoršano zdravstveno stanje optuženog, tražio od Vlade Srbije garancije da se Šešelj pusti na slobodu pod uslovom da ne utiče na svedoke i žrtve i vrati se u Hag ukoliko Sud to zatraži.

On se sinoć javio pravnim savetnicima i rekao da mu se čini „da je u pitanju još jedna farsa“ i da je za njega neprihvatljivo da potpisuje bilo kakve zahteve što je bio uslov Vlade Srbije da izda garancije. Odluku će doneti kada mu tribunal dostavi zvaničnu dokumentaciju ali i dalje smatra da bi trebalo bezuslovno da ga puste na slobodu.

Vlada Srbije potvrdila je u sredu u pismu Sudu da će dati garancije ukoliko „se Šešelj u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće, kao i da prihvata garancije Vlade, imajući u vidu da ih je do sada odbijao“.

- Stav Vlade nije se promenio otkad je Tribunal prvi put zatražio garancije - rekao je potpredsednik Vlade i šef nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić.

KRASIĆ: ODLUKA JE SAMO VOJINA ŠEF pravnog tima za odbranu Zoran Krasić rekao nam je da će u narednim danima Šešelj doneti konačnu odluku: - Ovo što smo danas čuli se dosta razlikuje od ranijih uslova. Poslednji put kad sam se čuo sa njim imao je isti duh, čvrstinu i karakterističan humor, ali ne može se na osnovu razgovora suditi kako se on zaista oseća. Znajući Vojislava, za njega je najbitnije da u uslovima Haga nema kućnog pritvora.

U dopisu upućenom Vladi Srbije kaže se da Hag, „s obzirom na nove okolnosti i pogoršanje Šešeljevog zdravstvenog stanja, a da bi se izbeglo najgore“, želi da mu obezbedi najbolje uslove za lečenje.

Uslovi Haga su daleko blaži nego prošli put, početkom jula, kada je Šešelju ponuđeno da se vrati u Srbiju u kućni pritvor, da mu se oduzme pasoš i da se obaveže da neće davati intervjue i učestvovati u političkom životu, što je on odbio.

Portparolka suda Magdalena Spalinska kaže, za „Novosti“, da su dopisi poslati vladama Srbije i Holandije:

- Holandskoj vladi poslali smo samo proceduralan zahtev. Ne mogu da kažem kada bi, ukoliko se ispune svi uslovi, Šešelj mogao da dođe u Srbiju. To zavisi od sudskog veća.

Ukoliko lider radikala bude pušten na uslovnu slobodu, on će verovatno otići u neku od zdravstvenih ustanova gde će biti podvrgnut detaljnim pregledima.

- Na Šešelju je da izabere gde će biti lečen - kaže za „Novosti“ Milovan Bojić, član tima srpskih lekara koji je pregledao lidera radikala u Hagu. - Nisam siguran da će izabrati mene jer sam ga izneverio i izneo podatke o njegovom zdravlju Haškom tribunalu. Ako to ipak učini, ja sam spreman da mu pomognem sa timom najboljih stručnjaka. Prvo moramo da uradimo kompletnu kliničku evaluaciju. Tada će moći da se donese odluka da li će biti lečen operativno ili hemioterapijom.

Bojić objašnjava da je lekarski tim čiji je on bio deo na svoju ruku odlučio da prošlog četvrtka obavesti rukovodstvo Tribunala o teškom stanju i ogromnim propustima u lečenju Šešelja:

- Rukovodstvo Tribunala bilo je šokirano onim što smo im predočili. Gospodar njegovog zdravlja bio je lekar pritvorske jedinice. Šešelj mu se godinu i po dana žalio na bolove u stomaku i krv u stolici, a on mu je odgovarao da mu nije ništa. Na kraju su mu pronašli rak debelog creva. Onda se žalio na visoku temperaturu, odgovarali su mu da je to normalno u Holandiji. Smršao je 27 kilograma. Na kontrole je umesto na tri, išao na devet meseci. I onda su mu našli metastaze na jetri. Nadam se da će ovog puta biti moguće da se pronađe kompromis i da Šešelj doće u Beograd na lečenje.

Šešeljevo prvo pojavljivanje u haškoj sudnici

Šešelj je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2003, mesec dana nakon što je objavljena optužnica. On je zatvorenik sa ubedljivo najdužim stažom u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Na početak suđenja čekao je četiri i po godine.

U optužnici se tereti da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Branio se sam i tokom boravka u pritvoru napisao je na desetine knjiga, u kojima je pominjao domaće i strane političare, kao i osoblje Tribunala..


JADRANKA ŠEŠELJ: NE SMEM DA SE NADAM

JADRANKA Šešelj je čula iz medija da je Haški tribunal tražio garancije naše vlade da bi privremeno pustio njenog supruga na slobodu. U međuvremenu joj se niko nije javio, ni iz Vlade, ni iz Tribunala.

- Juče ujutru sam se poslednji put čula sa Vojislavom i zvučao je kao i svakog dana. Nismo tada znali za zahtev Tribunala. Ne znam još koji je njegov stav o tome. Ne smem ni da se radujem, ni da budem euforična jer smo mnogo puta do sada bili u poziciji da iščekujemo - kaže Jadranka Šešelj za „Novosti“.

Lider radikala sa suprugom na beogradskom aerodromu 2003.

Ona se nada da će ga videti što pre u Srbiji i da će on dobiti mogućnost da se adekvatno leči, ali je svesna, kaže, koje su granice ispod kojih on neće ići, po cenu da ugrozi sopstveni život:

- Za 11 godina boravka u Hagu bilo je jasno da će mu biti ugroženo zdravlje, a bilo je situacija kada mu je bio ugrožen i život. I nikada zbog toga nije promenio principe. Poučena ranijim iskustvom, strahujem od najnovijih igara sudskog veća, jer sa njima uvek ispadne samo neko zamešateljstvo.


HRONOLOGIJA

* februar 2003. Šešelj odlazi u Hag
* decembar 2006. Objavljuje politički i lični testament
* novembar 2007. Počinje suđenje
* maj 2010. Osuđen na 15 meseci zbog objavljivanja imena svedoka
* oktobar 2011. Osuđen na 18 meseci zbog objavljivanja imena svedoka
* mart 2012. Završeno iznošenje dokaza
* maj 2013. Osuđen na dve godine zbog nepoštovanja suda
* septembar 2013. Odloženo izricanje presude


SPALINSKA: SUDSKO VEĆE TRIBUNALA ĆE DONETI ODLUKU O DALJIM KORACIMA

PORTPAROLKA Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je u sredu veče da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

"To je pitanje koje će morati da razmatraju sudije Sudskog veća. Oni su dobili, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci", rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska" , rekla je ona.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Tribunalu upoznati sa tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (101)

зокс

05.11.2014. 13:01

Тражили сте већ једном и др.Шешељ их није прихватио!Шта опет хоћете?Да га се решите?Па знамо ми да вам је он врућ кромпир у устима и да је вашим "послодавцима"циљ да се закува како у Србији тако и шире!Ви сте нато-в плаћенички назови суд,односно спрдиште од судишта!

зокс

05.11.2014. 14:49

@Vladimir - Владимир,баш си нашао од кога и код кога да тражиш част!Па они да имају части прво га не би држали оволико дуго у притвору и то без и једног јединог разлога!

Nikola

05.11.2014. 13:14

Ubice iz Haga ce biti kaznjene u to nemam sumnje. Ali i ova Vlada ce platiti visoku cenu sto je iz politickih razloga dozvolila zapadnim dzelatima da prvo drze srpskog gradanina u pritvoru vise od 12 godina bez presude a drugo sto ti dzelati pred ocima kako srpske tako i svetske javnosti vrse torturu nad srpskim gradaninom. Nikada nisam bio niti cu biti pritalica cetnicke ideologije, ili glasao za gospodina Seselja ali on ima moju punu podrsku zbog svega sto mu je uradeno.

Pavle

05.11.2014. 14:25

Mrcvarili su ga jedanaest godina na očigled čitavog sveta i svih pravnika planete. Nisu ga osudili ni završili sudjenje, a sad rešili da ga puste da umre kući. To je ta EU kojoj težimo.

Prle

05.11.2014. 14:33

Ako oni traže rok danas, do 18 sati, onda to jedino znači da su Vojislavu šešelju dani izbrojani. Dakle, nastupila je panika da će još jedan Srbin umreti u kzamatu. Još nešto je sasvim nelogično, kakve dalje garancije traže za svedoke i žrtve kada je suđenje završeno i čeka se samo presuda? Kakve bi šešelj koristi imao da stupa u vezu sa bilo kojim svedokom ili žrtvom? Vlada Srbije bi trebalo da odgovori kao i prošli put, ako Šešelj potpiše pristanak onda će i vlada dati garancije.

Dragan Sweden

05.11.2014. 14:48

Kakva je to drzava koja moze da uvazava ovak sud pa oni su gori od islamisticke teroristicke organizacije.

Bilbija

05.11.2014. 15:10

Vlada je maksimalno izasla u susret Seselju i nadam se da ce mu zdravlje biti ispred ponosa.

Darija

05.11.2014. 15:20

A mnogi su se kleli da nas vrh nikada nece dati garancije. Jos jednom su pokazali da su pre svega ljudi!

Balkan je kolonija

05.11.2014. 15:43

Ovakava velicina smeta velikim silama. Smeta jer se drzi ciljeva i ideologije nasih predaka koji su isto tako smetali. Tuzno je to sto gradjani ne vide jednog obrazovanog coveka koji ima ideologiju i cilj. Nisam od onih koji se dive i pale na Seselja ali kad udjete malo dublje i slusate ovog coveka koji govori tacne istorijske cinjenice i koji razbija govorima mozete se uveriti da Srbija moze da poredi ovoga coveka sa Putinom,Merkelovom i Obamom.

Petar XXL

06.11.2014. 05:47

@Balkan je kolonija - @Balkan je kolonija..... Ja se ne slazem da Dr Seselja poredite sa Obamom.Inteligenciju Dr Seselja nemozete porediti ni sa jednim gore navedenim.

Matica

05.11.2014. 15:57

Slažem se da je vreme da se vrati kući i ovde provede koliko god da mu je ostalo. Bez obzira na politička neslaganja, ovo je potez vlade koji je apsolutno na mestu.

Magnolija

05.11.2014. 16:02

Iako im je najveci politicki protivnik i moze se reci i neprijatelj Srbije, ipk je nas gradjanin i Vlada je ispravno potupila.

Kamenko Stajic

05.11.2014. 16:12

Vojvodo,skuvase pitu i tebi i meni ovi demokrati iz Evrope a Boga mi i ovi iz Srbije.Izgubili smo samo nas jos smrt ceka,nisu se prosli dok te nisu razboleli,nadam se da nije najgore,junace!

Podrska

05.11.2014. 16:24

Podrska Vojvodi. Ako je u ovaj nazadnjacima ostao promil ljudskosti vratice ga da se ovde leci. Nisam radikal ali Seselj je NAS SRBIN U STRANOM KAZAMATU.

miroslav

05.11.2014. 16:45

Sramota za EU, aramota i za našu vlast što ga hitno ne prebace na VMA. I mi treba da uskladimo pravosuđe sa njihovim.

Samardzija P

05.11.2014. 19:22

@miroslav - Sramota za EU ,sramota za Haski tribunal mrcvare Srbe. Srbe vracaju u kovcegu ili na samrti .

Браво Љајићу!

05.11.2014. 17:25

Љајо, твоја иницијатива је за свако поштовање. А неко рече да у нашој власти нема ни једног Србина.

A kako da ne....

05.11.2014. 17:34

Izdao ga kum i najbolji prijatelji i sad oni da garantuju da neće pobjeći iz Srbije.Vojvodo ako umreš u tom nacističkom kazamatu znaj da si postigao među narodom ono što si htio a to je da diskredituješ taj sramotni sud i njegove tužioce i sudije i sve ostale koji su na bilo koji način pokušavali da prikažu srpski rod kao genocidni!!!Hristos Voskrese Vojvodo!!!!

SasaDjordjevic

05.11.2014. 17:37

Jednaka prava za sve građane u zemlji i inostranstvu. Dobro je što će u slučaju Vojslava Šešelja država stati na stranu ovog građanina jer time srpska vlast pokazuje da smo svi jednaki.

V.Petrovic

05.11.2014. 18:10

Rasime prijatelju nemoj se muciti jer si najiskreniji u srbijanskoj vladi ali trud ti je uzaludan jer to sto se trazi od Šešelja on nece prihvatti a sav taj cirkus koji se izvodi pravi se opravdanje za njegovo ubijanje.Hag je zlocinacki sud koji je stvoren da opravda NATO ubice i njihove gazde amerikance.Šešelja treba pustiti bezuslovno i tačka, tako traži jedanod najvećih srpskih sinova Vojislav Šešelj.Sloboda Vojislavu Šešelju.

Drug Čabor

05.11.2014. 18:47

da li bi iko iz sadasnje vlade bio spreman da za svoju neku ideju ili ubedjenje provede noc u zatvoru? NEMA SANSE!! 12god. mrcvarite coveka uz punu podrsku svake vlade od 2000te na ovamo, a puna vam usta pravde, demokratije i ljudskih prava! VRATI SE VOJVODO NA DINARU PONOVO!

Radovan

05.11.2014. 18:54

Bilo bi lepo kada bi se desilo da ga puste ali je vise nego sigurno da do toga nece doci. Njihov plan je od samoh pocetka bio da ga uniste i to ce izvesti do kraja, cega je Seselj popuno svestan jos odavno. Naravno da ce da izmisle neki uslov koji ce za Seselja biti neprihvatljiv ako on uopste i prihvati da za njega garantuje neko koga on smatra izdajnikom. Bilo kako bilo Seselj je svoj cilj ostvario i srpski narod ga nikada nece zaboraviti i bice mu zahvalan za sve sto je ucinio za njega.

Marence

05.11.2014. 18:58

Srbija sem davanja garancija ne moze da utice na uslove koje odredjuje tribunal,cak sta vise mora da ih prihvati isto kao optuzeni i kontrolise njihovo sprovodjenje

justinijan

05.11.2014. 19:22

Nijedna Vlada nije i nece uspeti da bude iznad Tribunala,ali je ljudski pokusati pomoci

Врачар

05.11.2014. 19:33

Пошто знамо све околности, Влада Србије није дала гаранције. Брука!

Petar XXL

05.11.2014. 19:37

Gospodine Ljajicu, odgovor na ta vasa pisma vec znate. Ta vasa taktika vec isprobana i dobro znate da da Dr Seselj nece pristati ni na kakve uslove. Vi pokusavate da Srpskom narodu kazete " sve smo pokusali ali on nije pristao". Vi morate znati, nedaj boze da Dr Seselj umre da ce te biti odgovorni a i nosicete osecaj krivice do kraja zivota. Dr Seselj nije osudjen jel dokaza nema, ali zlocinacka Haska banda proba da slucaj resi na isti macin kao i sa Milosevicem.

Allied Force

05.11.2014. 20:21

@Petar XXL - Zašto bi Ljajić bio kriv za sudbinu dr. voje ? Pa, nije ga on tamo poslao niti ima nadležnost da ga vrati po svom nahođenju ! Ako se onom nešto nudi što je moguće,a on ne pristane ,ko mu je kriv ? Hoćete li da Srbija pošalje komandose da dr. izvuku sa robije ?!

Kum Vujica

05.11.2014. 20:31

@Petar XXL - Lako će Ljajić da živi sa tim saznanjem do kraja života, nego šta će ovi njegovi kumovi sa savešću?

Donori

05.11.2014. 23:17

@Petar XXL - Da ti pojasnim zašto je do nekle kriv. To ti je kao kad gledaš oko sebe kako deca umiru od bolesti koje se leče ali u inostranstvu i za malo veće cifre koju ti imaš kod sebe i kažeš da ćeš pomoći ili im fali krv koje nema dovoljno jer ima malo davalaca a za to vreme se ti polivaš kofama hladne vode da bi se slikao na tv-u !

Markos

05.11.2014. 19:45

Ni jednom drzavljaninu Srbije, po mom misljenju, nije trebalo ni se sudi u Hagu, i naravno da treba prihvatiti izrucenje ali se ne sme dozvoliti Seselju i njegovim malobrojnim pristalicama da od pustanja prave dzumbus u drzavi i tako ukaljaju tesko povraceni ugled nase zemlje u svetu.

Jagodinac

05.11.2014. 20:34

@Markos - Koji je to teshko povraceni ugled nashe zemlje u svetu? Voleo bih da mi to pojasnish da i ja znam kakav je to ugled i u vezi chega.

Markos

05.11.2014. 21:13

@Markos - Pa pojasnicu ti, da li se secas kad je poslednji put predsednik Rusije bio u poseti Srbiji, kad je kancelar Nemacke primio naseg premijera, verovatno ne znas, a i sam si ocevidac da je i to pocelo da se desava!!

Graje

05.11.2014. 20:07

Šešelj će dobiti sve potrebne garancije da se vrati u Srbiju. Srbija je zemlja koja može da obezbedi svu potrebnu lekarsku pomoć. Sve što je neophodno za Šešeljevo lečnje Šešelj mora da se vrati u Srbiji da bi mogali da primenimo adekvatno lečnje. Šešelj mora da prihvati mora da prihvati sve mere. Prvi put Šešelj mora da pihvati saradnju.Njavažnije je njihov život a sve drugo može da se reši.

Adam

05.11.2014. 20:16

Drzava Srbija mora da stiti svakog svog gradjanina ali i gradjani moraju da se ponasaju po kodeksima, to isto vazi i za Seselja, prosla su vremena mitingovanja i ratnog huskanja!!

Predrag Zdrale

05.11.2014. 23:01

@Adam - Jadan je onaj koga je ova drzava stitila i pomagala, mozda tebe Adame i tvoju manjinu i jeste ali nas Srbe sigurno nikad nije. Kad sam jednom usao u nasu ambasadu u briselu samo sam siptare i cigane tamo zatekao, traze srpsko drzavljanstvo. U lisabonu rade muslimani iz bosne, itd, itd. Bezuslovno pustanje Seselja na slobodu je jedino prihvatljivo.

Dragoljub

05.11.2014. 20:18

Zatocenistvo nevinog coveka je pre svega na dusu nas gradjane Srbije.Slobodoljubivi gradjani bore se za pravdu, kada i gde god je ugrozena.U Titovoj jugoslaviji kada je Vojislav Seselj tamnicen deo casne intelektualne elite ustajalo je protiv politickih progona.Danas svi cutimo??????????????

HitmanSRB

05.11.2014. 20:30

SNS botovi, apsolvirajte! Udavili ste gumenog patka sa velicanjem vlade i "ugleda nase zemlje" zbog nje. Jasno je da čoveka žele da ubiju, svakome iole normalnom, godinama u nazad. Molim moderatore za razvoj ANTI-BOT filtera.

muka mi

05.11.2014. 20:31

Muka mi je od svega ovog. Oni zele da nansu stetu drzavi to je i vrapcima jasno,i to drzavu u kojoj zive. Kako ih vise nije sramota, mada im profesija dozvoljava da budu......

Borislav

05.11.2014. 20:36

Ljajicu kako te nije sramota ponavljati iste stvari. Zasto vlada nije zatrazila da se Seselj pusti na leøenje i to bezuslovno? Bojite se ga i ovako bolesnog.

Jagodinac

05.11.2014. 20:37

Seselj to nece prihvatiti. Kad ga nisu do sada pustili nema potrebe ni sada. A demokrate na vlasti u Srbiji takodje nema potrebe da se trude da pokazhu kako im je stalo do zemljaka u nevolji. Nishta ih nemozhe oprati od cinjenice da su gmizali pred belosvetskim oloshem.

hristina

06.11.2014. 08:10

@Jagodinac - Tacno i da dodam:sad pocinje sudjenje!!! Tuzilac: Vojislav Seselj!!!

ultra mega

05.11.2014. 20:37

Šešeljevo ne pristajanje ni na kakve uslove ne mogu da shvatima ,nelogično mi je da ne želi da bude uz svoju porodicu .

Ja

05.11.2014. 21:50

@ultra mega - Ne verujem da ćeš ikada i uspeti da shvatiš, možda nešto malo jednog dana kada ti unuci budu izučavali iz istorije kako je jedan Srbin pobedio zločinački sud iako su ga 11 godina držali u pritvoru i tu i ubili kao i mnoge druge Srbe !? U krajnjem slučaju zato su junak i sitna duša dijametralno suprotne strane !

Патриота

05.11.2014. 22:49

@ultra mega - Моје поштовање за Ваш коментар!

Srpkinja

05.11.2014. 20:41

Izmučenog i polumrtvog Srbina koga su 11 godina protivpravno držali u pritvoru, hoće po svaku cenu da sklone iz svog logora za Srbe ! Da li time misle da su oprali ruke !? Nisam simpatizerka Šešeljevog lika i dela ali ovo što su njemu uradili i što mu i dalje radi je zločin koji ne sme proći ! Država mora tražiti istragu i zbog svesno narušenog zdravlja i zbog činjenice da ni posle 11 godina jednog Srbina nisu pustili iz pritvora u ime svih prethodnih koje su, sada i činjenica, ubili u Hagu !

Renata

05.11.2014. 21:18

Ono sto je bilo na nama mi smo ucinili i nema niko za sta da nas krivi. Dalje je vec na Seselju.

Ratko,Banjaluka-SRS

05.11.2014. 22:24

@Milos 011 - Milose Dr Vojislav Seselj nemora da umre,pises gluposti.Moja je zelja da Vojislav malo popusti i da dodje kuci,u svoju Srbiju.A svi posteni Srbi ce ga zastititi do bilo cega da dodje.Samo neka izadje iz haga,jer nevredi sa njima vise da se bori za pravdu.Oni svi znaju da je Voja u pravu,da ich je Voja rasturio,ali oni se i dalje idiotski ponasaju.Vojislave svako dobro i Bog da ti bude na pomoci.

Милутин

05.11.2014. 21:35

Ако Србин није болестан и на умору пустиће га да умре изненада или послати својим улизицама у Србију. Шта се то дешава у том концентрационом логору за Србе па толико обољелих од рака, убијених у умрлих? Колико их још болује? Зашто медији у Србији ћуте о стању у том логору? Ни један медиј не назва хашки тибунал правим именом и не подиже свој глас против тих убица! Уредници се плаше реакције амбасадора, владара у Србији.

Паланчанка

05.11.2014. 22:12

@eh - Хитлер је сам себи пресудио кад је чуо да по њега нису дошли браћа Американци, него Руси. А ово (и друга суђења Србима) није срамота него ЗЛО! До сада је умрло 16 оптужених Срба, а убијање Шешеља, Младића, Хаџића и Мартића приводи се крају!

IGNJAT

05.11.2014. 21:48

Vlada Srbije je pokazala dobru volju i spremnost da pomognu Šešelju. Ako je normalan prihvatiće uslove suda, a ako bude i dalje glumio ludilo, presudiće sam sebi. U svakom slučaju, odluka je samo na njemu.

SrkiS

05.11.2014. 21:52

Ne vidim koji to uslovi mogu biti, koji se ne mogu ispuniti. Sve je stvar volje. U svakom slučaju bolje bi se osećao u svojoj kući, zemlji, sa svojom porodicom, nego u zatvoru. U svakom slučaju, od vlade je lepo što su ponovo spremni da daju garancije za njegov dolazak i lečenje u Srbiji.

Z

05.11.2014. 22:10

Sta reci...svet je bas daleko dogurao!Oni su davno dotakli dno,pitanje da li je od njih ikada dobro ista i doslo.Inace pravdu dele vec stotinama godinama po svim kontinentima!Vojo sve sto si rekao,tacno je...ko ne vidi nikada i nece videti!Garancija drzave ...pa jeste,sve smo bedniji i bedniji to garantujemo gradjanima svakim dano, momentom!

novo staro

05.11.2014. 22:20

atrebalo bi da pristane na uslove i potrudi se da se pridrzava istih . Značilo bi mnogo njegovoj deci ali kod Šešelja je sve naopačke.

ranko75

06.11.2014. 09:05

@novo staro - Ceo njegov zivot se zakljucuje u suprostavljanju zapadnim zlocincima, a sada na kraju treba da im se povinuje.On u toj borbi nalazi smisao svoga zivota, i nece da izda sebe.Njegova porodica se je davno na to navikla.Tako da kod njega nije nista naopacke,nego sve po planu.On smatra da je taj cilj dostojan da se za njega zrtvuje zivot,a to stovi ne vidite vrednost njegove borbe druga je stvar.

Veritas1389

05.11.2014. 22:51

Он неможе да прихвати услове хага јер би самим тим чином по датим условима одустао од својих основних права кој су му загарантована међународним правима.Он није осуђен, он није ухапшен већ је сам отишао тамо.Не постоји ни један правни разлог да га држе у хагу.И он није луд него је принципијалан. А та реч у нашем језику више не постоји. Све сами безкичмењаци који би за пар евра или долара и мајку продали.

Srpkinja

05.11.2014. 23:05

Sve će učiniti samo da im još jedan Srbin ne umre u njihovom logoru jer dosta su ih pobili do sada pa ni oni najnaivniji više ne veruju u slučajnosti, sada samo traže model kako da to u urade ! Ako je za utehu, istorija će suditi onima koji su jednog čoveka koji se čak dobrovoljno predao, 11 godina držali u pritvoru i kada ni nakon toga nisu imali na osnovu čega da ga osude jednostavno su ga ubili ! Inače nisam nisam nikada bila simpatizer Šešeljevog lika i dela !

hristina

06.11.2014. 07:56

@Srpkinja - Ma to jasno kazu u dopisu srpskoj Vladi "...a da bi se izbeglo najgore.." Znaci da ne umre tamo. To je to "najgore" za njih!!! Fasisti,veci od najvecih!!!

vidan

05.11.2014. 23:06

Šešeljevo zdravstveno stanje je ozbiljno pogoršano, tako da bi najbolje rešenje bilo da prihvati vladine garancije

Јабре

05.11.2014. 23:07

СРАМОТА ! Убице хиљада људи, оне што су протерали по стотине хиљада осуде на 2 -10 година затвора а Шешељу за вербални деликт суде 11 година. Бар је показао и доказао шта је Хаг и да то није никакав суд него политичко тело за освету Србима јер нису овце НАТО пакта.

Јабре

05.11.2014. 23:10

Убијени Муслимани током рата 40 000 војника и 20 000 цивила, , убијених Хрвата 28 000, Срба убијених 38 000 пола пола, осуђени Муслимани укупно 60 година, осуђени Хрвати 70 година, осуђени Срби преко 2 000 година.

Prason33°

05.11.2014. 23:36

Meni je upalo u oko ovo od Haga, oni Hag kažu neka ide u Srbiju da se leči, ali da podpiše da neće uticati na svedoke i da će biti u kućnom pritvoru. Prvo kako može Šešelj uticati na svedoke ako je suđenje završeno čeka se presuda, dokazni postupak je završen. Drugo kako će biti u kućnom pritvoru ako mora iz bolnice u bolnicu da se leči a i na svež vazduh je poželjno, šetnja koja je skoro nužna za oporavak pacijenta. Svašta!

Kogel

05.11.2014. 23:38

Ne mogu naši evropski prijatelji bez ultimatuma prema nama i to ti je! Čak i u ovim teškim situacijama nemaju dostojanstva!

naca

06.11.2014. 00:59

Ocekivana i ispravna odluka Vlade Srbije!Ali Seselj i isuvise tvrdoglav!Njegova tvrdoglavost mu nikada nije donela nista dobro.A u ovoj situaciji tek nece...ne zelim da ogresim dusu ali cini mi se da neke stvari radi smisljeno i namerno.

bojan123

06.11.2014. 13:28

@naca - ocekivan komentar oportunista SNS...sve je moguce ako vam neko dobro plati... Sta se desilo sa moralom, opstim principima, borbom za licne principe?Nista...erozija i propadanje, u skladu sa diletantistickom poltikom aktuelnog politickog vrha... Bravo za komentar, sumirali ste sva politicka nacela vasih sefova Tome i Ace

Prava Opozicija

06.11.2014. 13:35

@naca - Seselj je tvrdoglav i tesko da odustaje od svojih stavova. Zato on ide pravo u legendu iz koje ce se i tada boriti protiv nepravde. A tvoji sefovi bice upamceni samo kao losa latino americka serija.

BOZANA - 63

06.11.2014. 04:27

Vojislav Seselj nece da prihvati pustanje na slobodu pod uslovima koje propisuje haski tribunal, jer uslovi jasno zabranjuju kontakte sa bilo kime, bavljenje politikom, javne nastupe i slicno. To je odbio jednom po cenu zvota, te ne znam odakle ideja da bi sada to prihvatio.

viganj

06.11.2014. 08:18

"Vlada Srbije potvrdila je u sredu u pismu Sudu da će dati garancije ukoliko „se Šešelj u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće.." Ukoliko se Šešelj u pravnoj formi izjasni da će poštovati sve uslove, šta onda ima Vlada da daje garancije?!... Vlada treba da da garancije, da će se država starati, da se sprovode uslovi koje odredi sud, ukoliko Šešelj ne poštuje to... a ne ako poštuje...

Bojan123

06.11.2014. 13:04

@viganj - Seselj je pravnik, zna da, ako izadje, prihvativsi uslove Tribunala, prihvata neprihvatljivo, a nije lakrdijas sklon lazima, poput njegovih nekadasnjih ucenika. Dakle, stvar je jasna, Seselj ce pre umreti u pritvoru, nego prihvatiti uslove suda ciji legalitet osporava. Izjave Vlade su usmerene da ga u toj odluci ucvrste, bez iskrene brige za gradjanina Srbije koji 11 godina sedi u pritvoru bez izricanja presude. Istorija ce svakom suditi...

JABUKA

06.11.2014. 11:29

Nadam se da ovoga puta nece terati inat,i da ce prihvatiti garanciju.Ako ne zarad sebe,onda zarad porodice.Mada me kod njega nervira sto sebe zeli predstavit kao mucenika,a sam se prijavio za Hag.Vlada Srbije nema neki moguci manervar,ovo je maksimum koji moze pruziti,jer Srbija nije u poziciji da postavlja bilo kakve uslove u korist osudjenih u Hagu.

Marijana M

06.11.2014. 11:43

Sasvim je na mestu sto je Vlada dala garancije za dolazak gospodina Seselja u Srbiju, gde ce mu biti omoguceno lecenje kao i mogucnost da bude u prijatnom okruzenju svojih najmilijih, a da li ce on prihvatiti to ili ne, iskljucivo je njegova volja i na to niko ne moze uticati.

Marica

06.11.2014. 11:44

Vlada je odradila ono sto je bilo do nje i kao sto bi zastitila interes bilo kog drzavljanina Republike Srbije, sada je sve u njgovim i bozijim rukama

Nenad Majkic

06.11.2014. 12:14

Da se podvrgne istih uslova bi islo protiv njegove principjalnosti! Prihvatiti te uslove bi znacilo delimicno priznati optuzbe protiv kojih se borio vise od jedne DECENIJE! Za to vreme, sud nije bio u stanju da ga osudi za bilo koju od optuznica, vec samo da mu produzi zatvorenistvo nadajuci se da ce pocrkavati!!! Naravno, jer da je imalo iskrenosti u podsrci nasih politicara "BEZKICMENJAKA", bi vec bio na slobodi. Ali to vladi sigurno nebi odgovaralo.A ni nelegetimnom sudu srbima!!! CCCC

Branko

06.11.2014. 12:16

Realno najbolje je da ga oslobode mada pitanje je koliko sad to njemu znači.

Buba

06.11.2014. 12:40

Ne razumem zasto Beograd trazi od Seselja bolesnog da on bilo sta potpisuje. Zaista je to zalosno. Srbija sama ima obavezu da se brine o svojim gradjanima I ona sama treba da garantuje za njega a bez ikakvog potpisivanja od strane Seselja. To mi lici kao da ovde zele da ga se otarase.Covek treba da se leci slobodno u svojoj zemlji I niko nema pravo da ga u tome sprecava.

Cucko

06.11.2014. 13:12

Vlada i premijer su uvek tu za pomoć njenim građanima bez obzira na sve, a ovo nije trenutak da Šešelj bude tvrdoglav.

Alisa8

06.11.2014. 13:51

Siguran sam da će Srbija sve učiniti da zaštiti prava Šešelja,ako on to bude želeo !

Pjer

06.11.2014. 13:55

Ne znam samo kako će haški tribunal sprati ljagu sa ovog, nezapamćenog, kršenja ljudskih prava ! Ili ih uopšte nije ni briga ! A onda se pitamo gde je ta Evropa koja počiva na pravu i zakonu ?

Kraljevic Marko

06.11.2014. 17:38

Vucko ga se boji sa sve Tomom,Seselj nece u eurupu jer nece da Srbski narod pati i dalje,znamo da nam patnje ne hvali i da je necemó vise,a sta eu radi korisno osim sminke dobrih infrastruktura i konstantne price preko medija itd itd ...dosta su nam zla naneli,necemo vise!

Karadjordje

07.11.2014. 00:00

sud je svakako grešan od početka. ali da li smemo pustiti da tako prodje?

Mary

07.11.2014. 02:36

Vlada je dala garancije i svi su izgledi da ce Seselj da dojde u Srbiju da se leci.