POKRENULI smo inicijativu za formiranje Državotvornog pokreta da bismo sačuvali politiku DSS koju je predvodio Vojislav Koštunica.

To je za „Novosti“ izjavio Slobodan Samardžić, koji je napustio DSS i sa političkim saborcima najavio formiranje stranke.

* Zašto ste krenuli tim putem baš kad je Miloš Aligrudić, kandidat koga ste podržavali, ubedljivo poražen od Sande Rašković Ivić?

- Promenama u DSS nije izvršeno samo programsko pomeranje, već je pokazana i volja tzv. pobednika za prihvatanje one vrste političkog oportunizma koje se DSS uvek klonio. Recimo, odsustvo volje da se javno iznesu rezultati istraživanja o neregularnosti prošlih izbora i učešće u beogradskoj vlasti. Reč je o trendu koji je započet povlačenjem Koštunice. Ako takvi budu pravili nacionalni blok, rđavo mu se piše.

* Na osnovu čega tvrdite da je DSS napustio ideju političke neutralnosti kad predsednica stranke ponavlja da od nje ne odustaje?

- Njena interna kampanja jasno je pokazala da tu ideju želi da zameni jednom drugom. Politički gledano, tzv. suverenizam i politička neutralnost razlikuju se u tome što prva ideja može da istrpi oportuni stav prema EU, a druga jasno govori da u Uniju ne treba ići. Poslednjih dana primećujem da je retorika suverenističkog društva opet ona stara, ali to još više navodi na opravdanu sumnju da im reči i ideje nisu bitni.

* Kako komentarišete to što je i Aligrudić, koji je važio za kandidata politike kontinuiteta, ostao u stranci?

- Mislim da je to nespojivo.

* Hoćete li biti kandidat za predsednika DP?

- O tome je prerano govoriti. Na početku smo organizovanja i rešio sam da se maksimalno angažujem. Siguran sam da je potrebna čvrsta i pametna vansistemska opozicija. Model njene gradnje je u dvodecenijskoj tradiciji DSS. Ne krećemo od nule, ali je i politički i tehnički teže nego ikad.

* Da li biste učestvovali u pregovorima za patriotski blok?

- Već godinama je ideja patriotskog bloka više zavodljiva nego delatna. Nagoveštaje koje danas možemo videti smatram idejno maglovitim, organizaciono neperspektivnim i praktično neubedljivim. Ali, što se mene tiče, neka probaju. Ono što poluokupiranoj Srbiji danas treba jeste upravo državotvorni pokret, političko pregnuće na duži rok koje će odlikovati programska jasnoća, praktična pamet i vremenska istrajnost. Nastojaćemo da ljude okupimo na ovim političkim premisama.

* Možete li sami na izbore kad ni DSS sa Koštunicom na čelu nije mogao da pređe cenzus?

- Lično, mislim da je DSS na prošlim izborima drastično pokraden. Ali, to sada nije presudno.


ZNAČAJNA POMOĆ KOŠTUNICE

* OČEKUJETE li da vam se u DP pridruži i Koštunica?

- On je zasigurno iza sebe ostavio bilo kakvu ideju političkog liderstva. Što se Pokreta tiče, mi smo u stalnoj komunikaciji. O tome, koju će vrstu učešća on prihvatiti, ne mogu ništa konkretno da kažem. Bitno je da se ideja DP dobro osmisli i uporno praktično sprovodi. Vremenska dinamika i političko vođstvo nisu sada u centru planiranja. Pomoć Koštunice je ovde od ogromnog značaja.