Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

Tanjug

17. 10. 2014. u 19:06

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras, odgovarajući na kritike ombudsmana Saše Jankovića, da je to ministarstvo obezbedilo nacionalno dostojanstvo svih građana Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras, odgovarajući na kritike ombudsmana Saše Jankovića, da je to ministarstvo obezbedilo nacionalno dostojanstvo svih građana Srbije i da odgovorno i profesionalno izvršava sve svoje obaveze.

Stefanović je poručio da je zadatak ombudmana da, pre svih, poznaje zakone Srbije i da, ukoliko se oglašava javno, proveri obaveze i nadležnosti svih, kako MUP-a tako i redarskih službi i RTS na javnom događaju poput fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

''Obaveštavam zaštitnika građana Sašu Jankovića da Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše postupanje redarske službe na stadionima'', navodi se u saopštenju Stefanovića.

Kako kaže, obaveza redarske službe je da upozori lice koje ometa TV ekipu u direktnom prenosu, a ukoliko redar to uoči mora skrenuti pažnju licu da se udalji ili da pozove pripadnike policije da postupe po zakonu. Stefanović ističe da u konkretnom slučaju, policijski službenici nisu imali zahtev redarske službe ili predstavnika Radio televizije Srbija da zaštite komentatora tokom utakmice i obezbede normalan prenos.

''Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije zaštitnik RTS, već zaštitnik građana. Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje'', navodi Stefanović u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da je MUP, obaveštenje o koracima koje preduzima u slučaju incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice ''Kobre'', na zahtev zaštitnika građana, dostavilo u zakonskom roku.

''Obaveštavam javnost i zaštitnika građana da sam naložio policiji da, u najkraćem roku, otkrije vinovnike napada na objekte građana albanske nacionalnosti, baš kao što sam to učinio kada su u Preševu napadnute kuće naših građana srpske nacionalnosti'', rekao je Stefanović.

Janković je ranije danas pozvao ministra unutrašnjih poslova da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti.

"Tokom proteklih dana načinjena je najgrublja uvreda nacionalnog dostojanstva građana Srbije. Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio Radio televiziju Srbije", naveo je Janković u saopštenju.

Zaštitnik građana smatra da su pripadnici MUP-a, a ne kamermani i voditelji, dužni da spreče ulazak neovlašćenih lica na sportski teren i štićenu zonu iz koje se emituje program.

On je, takođe, naveo da MUP ne obaveštava zaštitnika građana o svim pojavama od značaja za praćenje poštovanja prava građana.

Ministarstvo je, kako je naveo ombudsman, propustilo da, na pisani zahtev, obavesti zaštitnika građana o radnjama koje preduzima povodom incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice "Kobre", a povređeno je više osoba, među njima i brat predsednika Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Natala

17.10.2014. 19:41

Opet zamena teza, onaj ko bi najviše trebalo da nas brani-štiti- taj nas najviše napada.

Boginja Nika

17.10.2014. 20:11

A jeste sad je Jankovic nasao da se pravi pametan,a ima mnogo pametnijih stvari oko kojih se kao zastitnik gradjana treba da bavi.Zna policija jako dobro svoj posao.

Okluzija

17.10.2014. 21:20

Ministar Stefanovic je naglasio da ne krivi novinare i snimatelje vec reakciju same RTS.Takva situacija moze jednom da se desi,ali ako se desi dva puta onda to nije slucajnost.Osim toga pripadnici policijskih snaga su u tom trenutku bili ne terenu,pokusavajuci da smire situaciju da ne bi doslo do eskalacije nasilja.Pre svega bilo je bitno odrzati red i zastititi reprezentativce i strucni stab Albanije.

mića

17.10.2014. 23:48

@Okluzija - Krajnje je vreme da se promeni g-in Janković. Njegovi komentari stalno vredjaju lik i delo naših rukovodećih ljudi, što popstaje nesnošljivo.

Petar Pan

17.10.2014. 22:05

Pošto je Saša Janković zaštitnik građana Srbije, ja ga kao građanin ove naše zemlje, molim, da zaštiti moja zakonska prava, proistekla iz Ustava Srbije i da mi omogući život bez uzrujavanja i uznemiravanja od strane osoba koje vređaju moj nacionalni identitet i ponižavaju me u rođenoj zemlji isticanjem simbola, a kasnije i retorikom, želeći da izazovu nemire i nerede u njoj. Jankoviću, radi svoj posao i ne brani ono što ti nije u opisu radnog mesta.

M.

17.10.2014. 23:42

Kakvo nacionalno dostojanstvo, kad je letela šiptarska zastava preko stadiona? Smeju nam se svi šiptari i prave viceve na naš račun. A što se napada na imovinu šiptara građana Srbije tiče, Janković je apsoulutno u pravu.

pravnik

18.10.2014. 10:20

Gospodine Stefanovicu, ne budite tako arogantni. Gospodin Saša Janković je pametan, obrazovan, kulturan i fin čovek i sigurno poznaje zakone bolje od vas. Vi se ne možete ni meriti s njim.