Suzana Paunović: Ugljanin izmišlja torturu

D. MILINKOVIĆ

06. 09. 2014. u 13:33

Direktor Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović o dešavanjima u Novom Pazaru i izborima za nacionalne savete: Bošnjaci već imaju visok stepen prava. Zukorlić zloupotrebio decu

NEPRIMERENO je odavanje počasti osobama kao što je Aćif- efendija, za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je bio saradnik okupatora tokom Drugog svetskog rata. I potpuno je neprimereno da odavanje počasti poprima militantni karakter, a pogotovu da deca koja se školuju u medresi budu stavljena u taj kontekst.

Ovako direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, za „Novosti“, komentariše defile pristalica muftije Muamera Zukorlića i SDA, koji su pre dva dana u Novom Pazaru odavali počast Bošnjacima streljanim 1945. A glavni „dekor“ bili su mladi Bošnjaci obučeni u zelene uniforme, s fesovima na glavama.

* Treba li država, i na koji način, da reaguje?

- Srbija je demokratska zemlja i vrlo dobro zna granice kad je potrebno reagovati, baš kao i što to zna neko ko možda priželjkuje reakciju države.

* A hoće li uslediti reakcija na zahteve o autonomiji Sandžaka, koje je Ugljanin opet aktivirao?

- Za razliku od pojedinih političara koji svojim istupima nagoveštavaju spremnost da izbore za nacionalne savete iskoriste za promociju svoje političke stranke i eventualno nadomeste lični gubitak pozicije u izvršnoj vlasti, država pitanju položaja i ostvarivanja manjinskih prava ne pristupa sa stanovišta dnevnopolitičkih interesa. Potpuno je besmisleno i zaslužuje odlučnu osudu da se u okviru učestvovanja na izborima nagoveštava da će se, u slučaju pobede određene grupacije, nacionalni saveti baviti pitanjima koja nisu u njihovom mandatu.

* Kojim pitanjima se mogu baviti saveti?

- Nacionalni saveti se ne mogu, niti će se baviti pitanjima političko-teritorijalne autonomije. Ta tela svoja ovlašćenja crpe iz Ustava i zakona, i u skladu sa njima će ih ostvarivati. Svakome ko na ovim izborima učestvuje, bilo u svojstvu kandidata, bilo u svojstvu birača, dobro je poznato da, osim Vojvodine i KiM, nikakvih drugih autonomija nema, niti bi, u cilju ostvarivanja manjinskih prava, trebalo da ih bude.

NE UCENJUJU NAS GEJ PARADOM * Hoće li održavanje „Parade ponosa“ ponovo biti jedan od uslova u procesu EU integracija?
- Ne bih govorila o bilo kakvom uslovljavanju EU, kad je u pitanju održavanje ove manifestacije, jer je pitanje prava na slobodu okupljanja deo našeg zakonodavstva. I sigurna sam da će država učiniti sve da stvori bezbednosne uslove za održavanje ovog skupa.

* Ima li mesta optužbama da su prava Bošnjaka u Raškoj oblasti ugrožena i da su oni bili izloženi torturama kao Palestinci u Gazi?

- Takve tvrdnje su više nego neosnovane i neumesne. One su gruba zloupotreba izbornog procesa, a njihov protagonista bio je član Vlade, između ostalog i u periodu za koji tvrdi da je bio obeležen torturom nad Bošnjacima.

* Kako biste ocenili prava bošnjačke i ostalih manjina?

- Bošnjaci, kao i pripadnici svih nacionalnih manjina, uživaju visok stepen manjinskih prava, aktivno učestvuju u vlasti i političkom životu na svim nivoima, ostvaruju samoupravu posredstvom svog nacionalnog saveta, učestvuju u društvenom životu školujući se u javnim obrazovnim ustanovama, izražavajući i čuvajući svoju tradiciju, ispoljavajući i razvijajući svoj kulturni identitet... Naravno, svesni smo problema u pojedinim oblastima i spremni smo da ih s predstavnicima manjina partnerski rešavamo.

* Kako biste, s druge strane, ocenili položaj Srba u susednim zemljama?

- Položaj Srba u susednim državama može i treba da bude bolji, ali u pojedinim državama nije nezadovoljavajući u meri koja bi se mogla okarakterisati kao ugroženost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Аутономија па отцепљење

06.09.2014. 14:08

Сценарио као на КиМ пре неку деценију. А власт, као и онда, "dobro zna granice kad je potrebno reagovati", плаши се да неко "možda priželjkuje reakciju države". Пробни балони као постављање спомен-плоче ратним злочинцима, пролазе. Појединачни инциденти пролазе. Почињу масовни протести, контакти са страним силама, појављују се наоружане групе... Држава "зна границу", дозвољава оснивање паралелних универзитета, увођење другог назива за језик државотворног народа, пардирање у злогласним униформама.

marko

06.09.2014. 14:20

To što zloupotrebljavaju prava koja im je država dala, za to treba da odgovaraju, a za zloupotrebu dece treba ga krivično goniti.

cadoudal

06.09.2014. 16:00

Acif-efendija je bio saradnik okupatora a Alek-celebija je borac protiv okupatora?

saša

06.09.2014. 16:07

Premjeruuuu,javiiii seeeee?Oglasiiii seeee?Ništa?Pojela maca jezik ovim povodom,NajEvropljaninu naš?????

Wolfić

06.09.2014. 17:04

Danke Detschland. Beograd na vodi će biti završen u novembru 2014. godine, samo da dobijemo sve potrebne dozvole preko Kancelarije za brze odgovore koju smo otvorili i da novih 200.000 zaposlenih odrade posao do kraja.

Ja!

06.09.2014. 17:26

U mojoj ulici je nekada bilo 10 srpskih kuća. Danas dve. U mom gradu je nekada odnos bio skoro 50/50 danas Srba u gradu ima nešto više od 10 procenata Srba. U Novom Pazaru danas su bogati samo Bošnjaci a Srbi rade za njih. Zadnjih godina hapse zbog korupcije samo Srbe iako znamo da nisu samo oni korumpirani. Muslimani su oni koji vode politiku u ovom gradu i oni koga vlast u Beogradu sluša. I kažu muslimani su ugroženi. Meni to nije logično jer živim u ovom gradu.

vaki mail

06.09.2014. 18:48

@Ja! - za ja jasno si sve kazao dakle koga ovce toga i planine prodaj kuce i pravac tamo gde su srbi vecina za tvoje dobro jer kad su vecina zasto da vlada njima manjina narocito kad su imali primer kosova

Српске овце

06.09.2014. 20:47

@Ja! - Vaki mail, да ли си тако саветовао и Хрвате из Српске Крајине? Зашто си тако "добронамеран" само према Србима? Зашто не саветујеш и "бошњаке" и друге мањине да иду из Србије, "за њихово добро" да "prodaju kuce i pravac tamo gde su vecina"?

Marija

06.09.2014. 21:38

@Ja! - @vaki mail Prodaj je ti dok još možeš jer ćeš uskoro ostati bez nje hteo ne hteo.

Vitomir

06.09.2014. 17:40

Stavri su potpuno jasne. Jasno je i ko ih finansira. Samo nije jasno zašto vlast Srbije krši zakone Srbije.

Radivoje

06.09.2014. 17:46

Lako je paradirati u zemlji Srbiji, nek dodju da paradiraju u Republiku Srpsku!!! Srbi Srspke vrlo dobro znaju sta su mudzahedini I sta je fasizam, na zalost Srbi matice nam nase to gledaju sasvim drugim ocima. Bojim se da vas to braco jednog dana ne kosta mnogih zivota, u pamet se braco.

СВЕМИР

06.09.2014. 19:10

@Radivoje - Помоз Бог Радивоје. Морам Вас исправити. Ми, Срби из Србије такође знамо шта је фашизам и радикални ислам. Такође и видимо и знамо шта се тренутно догађа, али када је светски тренд - пораст фашизма, онда мала земља као Србија мора опрезно да поступа са свим осетљивим питањима. Појам земље матице се односи на Србе у расејању (Срби у Америци, Русији...), тако да Срби у Црној Гори и Републици Српској не би требало да је користе, јер ја сматрам да су све српске земље ЈЕДНО, и да заједно чине матицу.

RAZROOKI

08.09.2014. 00:10

@Radivoje - Neko se jako potrudio unutar Nas da postanemo Ćoravi i Glupi.Matica je korenje a kad to posečeš nema ni lišća ni grana....podseti se srpske himne...Nek na srpskoj rodi Grani..nema više ni onog Proročanskog drveta a kamoli Grana pa da se kaže Srpska Grana u Bosni, u Albaniji u Kanadi , srpska Grana na Novom Zelandu...ovde se pomešalo sve: i vera i jezik, pismo i teritorija i ime, a nestalo je onog Duhovnog Lepka koji bi sve Ujedinio i to baš u ovom vremenu= Vreme Globalizacije. Nismo se snašli !

vlada

06.09.2014. 21:57

Samo konstatacije, samo zaključci, samo no-no ......Da li postoji "paragraf" uznemiravanje javnosti, remećenje javnog reda i delatnost protiv naroda i države, da li postoji verbalni delikt koji vredja državu u kojoj živi, ili država NE POSTOJI? Ili ću možda ja da odgovaram što postavljam ovakvo pitanje? Demokratija ne podrazumeva bezakonje!