Nikolić: Neslaganje sa EU oko svetskih dešavanja 50 odsto

Tanjug

29. 06. 2014. u 20:47

Николић: Неслагање са EУ око светских дешавања 50 одсто
Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je u razgovoru sa Žoze Manuel Barozom predsednikom EK konstatovano da neslaganje stavova Srbije i EU o nekim svetskim dešavanjima iznosi oko 50 odsto

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je u razgovoru sa predsednikom Evropske komisje Žoze Manuel Barozom konstatovano da procenat neslaganja stavova Srbije i EU o nekim svetskim dešavanjima iznosi oko 50 odsto.

Nikolić je rekao da je tokom razgovora sa Barozom objasnio našu poziciju i izneo naše stavove i precizirao da je Barozo rekao da je "procenat neslaganja oko 50 odsto".

Predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio da je objasnio Barozu poziciju Srbije o svakoj konkretnoj tački neslaganja, čak i tamo gde imamo sporazum o zajedničkoj politici.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Barozom je bio otvoren, konstatovani su stavovi koji su jedinstveni, ali i stavovi koji bi mogli biti predmet razgovora kako bismo pronašli zajednički put.

Srbija, kako je naznačio, ima svoju politiku koju treba da vodi u skladu sa interesima građana, ima prijatelje i na severu, i na istoku i na zapadu i na jugu, ali je dodao i da je potrebno da tu politiku uklopimo u "jednu širu politiku".

NIKOLIĆ: SRBIJA SLEDEĆA ČLANICA EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas se zahvalio predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu na naporima i podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU i poručio da je Barozo došao u posetu Srbiji - sledećem članu EU.

Nikilić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom ocenio i da je Serbija napredovala i zato što su svi članovi Evropske komisije, prvi među njima Barozo, bili privrženi ideji da Srbija u dogledno vreme treba da postane članica EU.

Predsednik Republike je naznačio da je pomoć koju je Evropska unija pružila Srbiji posle katastrofalnih poplava pokazala da Srbija može da računa na mnogo veću evropsku porodicu.

"Ko zna kako bi se ovo završilo da nam mnoge članice EU, ali i one koje to nisu, nisu pomogle opremom koju Srbija nema", rekao je on.

Kako je naveo, sa Barozom je razgovarao i o donatorskoj konferenciji na kojoj će se pokazati solidarnost prema BiH i Srbiji svih država sveta, a uz potpuno pokroviteljstvo EU i uz saradnju Ujedinjenih nacija.

Govoreći o političkim pitanjima, Nikolić je naveo da bi bez Srbije u Evropskoj uniji budućnost Zapadnog Balkana bila veoma neizvesna.

Tokom sastanka sa presednikom Evropske komisije, bilo je, kako je dodao, reči i o poglavljima 23 i 24, borbi protiv korupcije i kriminala, reformi javne uprave..

Nikolić je dodao da se razgovaralo i o odnosima sa administracijom u Prištini, o onome što je do sada postignuto i što bi tek trebalo da se postigne, kao i o uslovima implementacije Briselskog sporazuma.

Predsednik Evorpske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da proces pristupanja Srbije EU ide dobrim tempom zahvaljujući posvećenosti pregovaračkog tima i poručio da naša zemlja može da računa na podršku EU u daljem procesu.

Govoreći o reformskim programima u Srbiji, predsednik Evropske komisije je pozdravio ekonomske reforme, borbu protiv kriminala i korupcije, reforme javne uprave...

"Verujem da je to važno za srpski narod nezavisno od pristupanja EU", istakao je on.

Barozo je podsetio da je EU uz Srbiju i u vreme bola i patnje, i izrazio saučescće žrtvama nedavnih poplava.

"Pred naam je još puno posla, ali možete da računate na podršku EU", rekao je on i podsetio da će se 16.jula u Briselu održati donatorska konferencija u organizacije francuske i Slovenije, a čiji je domaćin EU.

Barozo je istakao i značajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je kako je naglasio, svakako veoma važno.

"Očekujem da Beograd i Priština obezbede nastavak i napredak dijaloga", poručio je.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jedinstvenu ulogu na Zapadnom Balkanu i njeno pristupanje EU je od ključnog značaja za dalje proširenje EU u tom regionu.

"Došao sam da u ime EU ponovim da taj proces može da uspe", zaključio je odlazeći predsednik Evropske komisije na kraju posete Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Milan

29.06.2014. 21:10

I ja mislm oko 50 %. Zapravo narod se ne slaze 100% a politicari podrzavaju 100% ulizujuci se i misleci da na taj nacin profitiraju nesto. Dakle ca 50% podrske.

Mali bata

29.06.2014. 21:15

Interes naroda je da zna istinu, a ne samo pola istine ili potpunu laz o uslovima u EU i nas polozaj u svemu tome. Posto istina je drzavna tajna onda ja cu je otkriti. Srbija ima sve uslove za finasijsku instituciju i modernu demokratsku pravnu drzavu.

ranko75

29.06.2014. 21:24

ali je dodao i da je potrebno da tu politiku uklopimo u "jednu širu politiku".-Tito je umeo da uklopi da nasi interesi budu na I mestu,a sada uklapanje znaci odricanje od nasih interesa u korist EU.Nije to potrebno,jer to je kapitulacija. Ako smo se pozicionirali da nam je po svaku cenu vazan ulaz u EU,onda mi svoje politike nemamo,mozemo samo da pricamo i da fantaziramo,a kada nas pritisnu mi cemo uvek popustiti.Tek kada kazemo da necemo za EU zrtvovati vitalne interese,pocece da nas postuju.

Nenad

29.06.2014. 22:19

Ništa nemam ni od 50%, ni od 100%. Okrenuo sam se ekonomiji, prazne priče sam prevazišao prošle godine.

vlado-pljevlja

29.06.2014. 23:20

Tomice, Tomo!!! S takvom retorikom proći ćeš sa Acom isto kao što je svojevremeno Momir prošo sa Milom

Dejan

30.06.2014. 00:00

Moj predsedniče ta razlika je 90% ne minimalizuj i ne marginalizuj.JAZ je izmedju nas.Mi necemo u tu vučiju jazbinu, mračnu jazbinu bezverja i Bogootpadništva.

saša

30.06.2014. 00:11

Aloooo robooti,budite seee!!! Stvarno izgleda da ima istine u mojoj tvrdnji da roboti,kojima se inače pali alarm u stranačkim prostorijama i koji inače reaguju u milisekundi,imaju naredbu da ne reaguju na "lik i delo" predsednika nam našeg jednog i jedinog.Najverovatnije je premjer Her KleineWolf,dobio packe prilikom lizanja skuta u Berlinu od obožavane Adolfine zbog njega,pa je odlučio da ujedini u sebi sve državne funkcije predsednika,premjera,patrijarha,načelnika generalštaba....

Bot fan

30.06.2014. 10:20

@saša - Vojska robota je dobila striktne instrukcije, odnosno reprogramirani su tako da ne reaguju na tekstove o predsedniku države. Njihovo vrhovno božanstvo lično im je po novoj verziji operativnog sistema koji im je ugrađen oduzelo tu mogućnost.

borislav

30.06.2014. 01:35

Kad cujem kako neko lupeta, a zauzima fotelju predsednika drzave (a pitam se kakva je to drzava ovih 25 godina), smuci mi se. Lupetaon, lupetali su oni pre njega...imaju nameru i oni koji ce ih naslediti. A da li ce, videcemo. Dosta je bilo.

Mali bata

30.06.2014. 08:20

Ako covek radi da bi napredovao, zasto Dedinjski klan radi da bi slabio?

Mali bata

30.06.2014. 09:03

Da bi razumeo na koji nacin razmišlja se u Briselu mora da imas znanje eksperta izbornog sistema. Nije dobro zloupotrebljavati neciju toleranciju ili konvenciju o ljudskim pravima i na osnovu toga favorizovati sebe. Da bi bio cenjen i postovan nemoj da iskoriscavas ljude i njihovu toleranciju.

Kvisko

30.06.2014. 10:18

pola pola ste iskoristili, ostalo vam je jos pozovi prijatelja (Voju naravno)

čiča

30.06.2014. 11:38

Dakle napokon si shvatio da kad udješ u EU niko te ništa neće pitati , ima samo da ispunjavaš naredjenja EU, jer oni tako doživljavaju demokratiju i imaćeš izbor koga a ne koliko vojnika da im pošalješ