Tadić: Vlada svih partija za spas Vojvodine

D. Radeka Đorđević

utorak, 17. 06. 2014. u 15:30

Тадић: Влада свих партија за спас Војводине
Lider NDS Boris Tadić o krizi vlasti na severu države, opoziciji i odnosima sa SNS. Rešenje rekonstrukcija ili koncentraciona vlada. U taboru DS se ništa suštinski nije promenilo

ZA krizu vojvođanske vlasti najbolje rešenje je njena rekonstrukcija uz korenite personalne i političke promene. Ekonomska situacija je toliko loša da ne bi trebalo isključivati ni opciju formiranja koncentracione vlade u kojoj bi se sve parlamentarne stranke udružile u rešavanju gorućih problema - kaže za „Novosti“ Boris Tadić, lider NDS, koja u vojvođanskom parlamentu ima pet poslanika, a bez koje Čankova LSV ne pristaje na bilo koji vid „prepravke“ aktuelne izvršne vlasti.

* Može li se do ovih promena bez izbora?

- Nakon skoro završenih parlamentarnih, izbori u Vojvodini bi bili najneracionalnije i najskuplje rešenje. Iako su rezultati poslednjih parlamentarnih izbora okrnjili legitimitet vojvođanske vlade, ona ga i dalje ima na osnovu poslednjih pokrajinskih. Legitimitet ove vlade dovode eventualno u pitanje insinuacije o finansijskim zloupotrebama u Fondu za razvoj i Razvojnoj banci Vojvodine. Potrebno je sprovesti istrage i utvrditi istine, a ne prepuštati tako važno pitanje dnevnopolitičkim i tabloidnim optužbama.

* Ako uđete u novu vlast sa SNS, da li bi to „otupelo oštricu“ NDS prema republičkoj vladi?

- Oštrica NDS zavisila bi samo od toga da li vlada radi dobro ili loše i to nema nikakve veze sa eventualnim regionalnim ili lokalnim koalicijama.

NIJE BILO OSMEHA POSLE RAZGOVORA S MERKELOVOM * ŠTA vam govori ocena Angele Merkel da su razgovori koje je vodila sa rukovodstvom Srbije 2011. bili teški, a da to prilikom posete premijera Vučića nije bio slučaj?
- Razumem to kao pohvalu. Bilo bi porazno da je razgovor na teme koje sam imao sa kancelarkom označen kao lak jer se radilo o vitalnim interesima nacije. Nije uloga predstavnika države da vode samo prijatne razgovore već nekada i teške, pogotovo u situacijama kada su ugroženi interesi države. Nakon mojih teških razgovora sa Merkelovom nije bilo puno osmeha, ali je Srbija bez odricanja od severa Kosova dobila status kandidata. Šta su efekti Vučićevog susreta, ostaje da vidimo.

l*Jesu li lične netrpeljivosti ili programska razmimoilaženja najveća prepreka za dogovor opozicije?

- Politika je domen javnog i tu nema mesta ličnim netrpeljivostima. Zarad viših ciljeva, do sada sam ulazio u koalicije i sa onima sa kojima nikada ne bih imao lične odnose. Nažalost, u srpskoj politici je i dalje političko ponašanje često uslovljeno ličnim odnosima, a još češće prizemnim ličnim interesima, što je pokazatelj nezrelosti našeg političkog bića.

* Ako biste podržali vojvođansku vlast bez DS, da li biste ugrozili saradnju sa Pajtićem?

- Niti mislim da je korisno upotrebljavati rešenja iz prošlosti i primenjivati ih na potpuno nove okolnosti, niti mogu da govorim u ime onih koji bi okupljali nekakav novi DOS šta je za njih diskvalifikujuće. Nemam problem sa strankom u kojoj sam proveo čitav svoj politički život, već sa onim u šta se ta stranka pretvorila u poslednje dve godine. O punoj saradnji sa DS možemo razgovarati tek onda kada se promene okolnosti zbog kojih sam je napustio. Za sada nemam uverenja da su se stvari suštinski promenile, a da li će, videćemo kroz praksu, a ne kroz demagoška obećanja i izvinjenja.

* Smatrate li da je poseta Lukašenka narušila ugled Srbije?

- To je očigledno. Ne radi se ovde samo o dvostrukoj spoljnoj politici Vlade i predsednika, već i o odgovornosti Vlade za takvu međusobno suprotstavljenu i štetnu politiku. Vlada mora da nametne Nikoliću okvire spoljne politike, a ne da se distancira od njegovih ispada, a Nikolić bi trebalo da shvati da je krajnje vreme da prekine sa frustracijama iz prošlosti koje ugrožavaju evropsku budućnost Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Alek

17.06.2014. 16:42

Ti si najveca bruka srpske politicke scene i da su pametni da niko sa tobom nista ne pregovara. Izneverio si prvo Zorana , a onda i hiljade sledbenika ds-a i novog puta Srbije. Proglasivsi Dacica za " prirodnog partnera" pokazao si vrhunski diletantizam sto ti necemo nikad oprostiti. Idi igraj basket sa drugarima, izigravaj Klunija i dalje , a nas pusti da se nadamo da ce se nekad pojaviti neki novi DJindkic.

gargamel

17.06.2014. 17:45

@Alek - @Alek.Zaboravio si najvaznije, citiracu Tadica"moj najveci strateski potez je stvaranje SNS-a"

Alek

17.06.2014. 18:40

@Alek - Ne mogu da se setim svega, jer kad god vidim intervju sa njim toliko se iznerviram da ne znam sta bih pre napisao. Cinjenica je jedna: On je grobar naseg demokratskog puta i daleko mu lepa kuca. Stalno sebi postavljam pitanje ( a treba njemu da postavim): zbog koga je Zoran dao zivot??? zbog kojih ideala???? Da ovi danas razbucaju jednu divnu ideju, jednu kolosalnu sansu za boljitak nas i nase dece!!!

gargamel

18.06.2014. 06:24

@Alek - Nije Zoran dao zivot, njemu su ga oduzeli, upravo oni kojima je bio okruzen

Radojko

18.06.2014. 08:31

@Alek - @Alek, како те није срамота да о човеку који "има визију" тако збориш? Па он је коначно прогледао... По узору на Домановићевог "Вођу"... Што се тиче Зокија, дао је живот за оно због чега га је и изгубио у Шилеровој улици... Фале још два члан бенда, чувени "млађани гитариста" и "спавач на теткином каучу, оправљивач свијех светскијех економија ".

Radojko

18.06.2014. 08:37

@Alek - @Alek.Zaboravio si najvaznije, citiracu Tadica"moj najveci strateski potez je stvaranje SNS-a" Какав колосалан стратешки потез. Чак ни ја неби' успео да извалим ништа глупље. Визионар је то Брале...!

Čudim se

17.06.2014. 22:39

Čudim se odkuda ovom čoveku obraz i smelost da se pojavljuje u javnosti i muti više.Zar on, koji je (dok je bio na vlasti) naptravio tihi državni udar i sebi prisvojio sve državne funkcije (i premijera i ministara), zar on da nekome drži vakelu i nekoga spašava???Strašno je šta se sve dešava i dopušta u ovoj našoj zemlji Srbiji.

Mali bata

18.06.2014. 07:54

Opasnost dobiva potpuno različitu dimenziju kad povećavaš opasnost.

NS takođe

19.06.2014. 09:37

@NS - Boris se sigurno nije uželeo "vlasti", politički nepismeni sugrađanine. Više voliš ovu autokratiju i diktaturu i cenzuru? Više voliš način na koji je trenutno aktuelni gradonačelnik došao na to mesto? Više voliš da je grana pala i ubila nekog juče na ulici dok direktor Gradskog zelenila, koga je upravo ova vlast postavila na to mesto, zajedno sa većinom aktuealnih vladara traga za svojom diplomom? Ćuti, pametniji si...

murta kurtin

18.06.2014. 21:00

"Opasno je biti njihov neprijatelj a jos opasnije prijatelj?" "Od njihove mocne vojske samo je mocnija njihova propaganda"!? Zele li Srbi prijatelje koji ne postavljaju uslove ili ove druge sto salju ultimatume, uslove,parade i OU kao milosrdnu pomoc? Pa noarode izvoli, vlast je sebe radi izabrala ,..................