Čak 100 opština nema poslanika

V. M. - S. S. R.

14. 06. 2014. u 20:28

Više od polovine gradova u našoj zemlji nije uspelo da dobije stolicu u Parlamentu. Bez predstavnika Paraćin, Negotin, Bečej, Apatin...

STANOVNICI čak 100, od ukupno 174 opštine u Srbiji, u kojima živi oko milion ljudi, nemaju predstavnika u parlamentu!

Svaku treću stolicu zauzeli su Beograđani. U skupštinskim klupama našlo se 18 Novosađana, 11 Nišlija, devet Kragujevčana, šest Kraljevčana, po pet predstavnika Čačka, Novog Pazara i Jagodine, dok svi ostali zastupljeni gradovi imaju manje svojih predstavnika.

Oko 50 opština uspele su da se izbore samo za po jednu parlamentarnu fotelju u zakonodavnom domu. Među njima su i gradovi poput Požarevca, Kikinde, Loznice, Bora, Prijepolja, Ivanjice, Aranđelovca, Kosjerića, Zaječara, Vranja, Trstenika...

GADŽINOM HANU KLUPE PREDALEKO U SAZIVIMA od 1991. godine do DANAS čak 97 opština je imalo od nula do pet mandata u skupštinskim klupama. Samo 28 gradova imalo je više od deset predstavnika u nekom od poslaničkih timova. Među 13 opština koje nikada nisu imali poslanike su Gadžin Han, Kačanik, Crna Trava, Srbica, Plandište, Novo Brdo, Ćićevac... U sazivu 1991. godine u skupštini je bilo 54 Beograđana, deset godina kasnije poslaničku kartu izborilo ih je 102, a sada ih je 79.

U klupe se nisu plasirali predstavnici Krupnja, Kladova, Paraćina, Negotina, Lebana, Medveđe, Bosilegrada, Žitorađe, Arilja, Apatina, Bečeja, Bačke Topole, Bele Palanke...

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kaže, za „Novosti“, da je to što mnogi građani nemaju „komšije“ u domu poslanika jedan od ozbiljnijih nedostataka postojećeg izbornog sistema:

- Na to ukazujemo već godinama i što bi se lako moglo rešiti izmenama načina na koji građani biraju predstavnike. Ključ je u uvođenju neke vrste personalizovanog izbora poslanika koji bi istovremeno uključivao i geografsku podelu mandata. Problem je i u tome što su i stranke centralizovane i vezane za Beograd i nemaju razvijenu infrastrukturu u unutrašnjosti, što je opet posledica manjkavosti izbornog sistema.

Građani koji nemaju predstavnike u skupštini teško mogu da dođu do poslanika. Jer, ukinuta je i praksa koja je postojala do pre godinu dana, kada su u gradovima u unutrašnjosti otvarane kancelarije u kojima su tribuni razgovarali sa biračima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

... `Ал за мало!

14.06.2014. 23:25

@Tomo - Напротив: пре може да се каже да се све врти око провинције, а на уштрб многих делова Београда. Узмимо за пример Жарково: стари крај града са безмало 100.000 становника, а више није чак ни општина (комуњаре су му у време Броза насилно укинуле статус општине и припојиле га много мањој и млађој Чукарици). Дакле: зашто би место са скоро 100.000 становника било без статуса општине и свог представника у Скупштини, а 10 пута мање варошице по Србији да имају и једно и друго?!?

Slucajni prolaznik

15.06.2014. 01:01

@Tomo - @ al za malo. Svaka ti je mestu. Eno Crna trava ima po popisu 1.661. stanovnika i Opstinu. Manje nego moja ulica !!! Cela opstina sa 25 naseljenih mesta , sama C.T. ima 452 stanovnika. Pa ko je sada tu u prednosti, tamo gde svako selo ima Opstinu, skupstinu opstine , javna preduzeca itd.

petar

14.06.2014. 20:42

Mogu samo uvesti da svaka lista mora da ima poslanike proporcijalno iz svih regiija... Beogra, Novi Sad, Nis, i onda regije, Srem, Macva, Timocka Krajina itd...

dragan

14.06.2014. 20:51

A zasto nam trebaju poslanici? Dignu nos, nikoga ne poznaju, muzu drzavu a ni o cemu ne odlucuju!!!Cast izuzecima, ako ih ima.

sladjan PETKOVIC

14.06.2014. 21:15

pa sta?hiljade francuskih opstina nema svog predstavnika jer deputati predstavljaju Francusku kao celinu a ne pojedine delove,Na kraju cemo razmatrati da li sve mesne zajednice imaju predstavnike ili ne.Uvek se mogu odrediti narodni poslanici koji ce pokrivati odredjenu teritoriju putem obracanja opstinskim skupstinama ili nacelnicima. Za druge stvari postoje lokalni izbori.

Sredoje

15.06.2014. 22:52

@sladjan PETKOVIC - Jesi li siguran da licimo na Francusku? I za moju pokojnu babu su neki tvrdili da lici na hor Becke drzavne opere ali je vecina znala da je to besmislica. Mislis li da i u Francuskoj svaki treci poslanik pokriva Pariz? I, uopste, cime se ince bavis dok ne razmisljas.

momcilo

15.06.2014. 04:32

"Čak 100 opština nema poslanika" to su najsrecnije opstine u srbiji, jer stanovnistvo tih opstina ne interesuje politika, da su zainteresovani za politiku neko bi bio izabran za poslanika.

Сова

15.06.2014. 08:00

Za ovako malu zemlju sigurno ih je previse, a sa druge strane gledajuci prenose ispada da ih je malo jer polovina nedolazi, iako primaju redovno plate. Nek pokusa neki zaposleni u firmi da nedodje 3 dana na posao. Da bi neko na smenu prisustvovao u sali ispada da bi trebalo da ih je vise.

Naissus

16.06.2014. 09:21

@Сова - Treba uvesti ta koji poslanik nije u skupstini odredjenog dana ne moze promiti platu za taj dan ili celi mesec ako ga nema na vise od 15% sednica u skupstinskoj klupi, kafe se ne racuna. malo vise odgovornsti od tih nazalost vecine lezilebovica.

Sredoje

16.06.2014. 13:48

@Сова - Sovo, do ovih izbora si bio u pravu da ih je previse, ali od sada ih je premalo i trebalo bi ih duplirati. Zasluzni SNS-clanovi moraju biti nagradjeni poslanickim mestom. Jedina opasnost koja preti jeste da bi Vucic za poslanike mogao dovesti isluzene nemacke i engleske poslanike, ali bi se toj njegovoj slabosti prema stranim ekspertima moglo stati na put jednim zakonom za koji bi cak i SNS-ovci glasali.

Spectator

15.06.2014. 08:50

Izgleda da su mnogi ovde zaboravili smisao demokratije, da svako ima mogućnost uticaja na rad države! Nisu bitna čak ni (loši) primeri drugih, već šta mi hoćemo od naše partijokratije, potpuno otuđene, osim kad nam se udvaraju tokom izbora. Koga od njih je briga što ta Crna trava propada? Ali, isto tako, ni beograđani nemaju nikakvu mogućnost da se DIREKTNO obrate bilo kom poslaniku. Sistem je namerno postavljen tako da nema direktne odgovornosti!

Mali bata

15.06.2014. 11:52

@Spectator - Reforme koje treba da sprovedemo, same od sebe namece potrebu da vlast brine o prirodnim resursima i njih promovise.

Naissus

16.06.2014. 09:19

To samo pokazuje koliko je izbrni sistem pogresan. Mediji bi trebalo da insistiraju na tome jer politicari i partije sigurno nece. Nekad su ljudi birali poslanika iz svog mesto koji je znao da odgovara svojim biracima i da pazi sta radi. Danas svi odgovaraju samo partiji koja oih smenjuje gore od KPJ ako nisu na liniji stranke. Samo sto ce se ovo jako tesko promeniti i mi cemo svi biti zarobljenici partija i njihove volje.

baba Simana

17.06.2014. 18:23

Da su ucili u Megatrendu kao beogradjani i oni bi bili u parlamentu. Sta je tu jemotika im sleduje.

plesta nessta

18.06.2014. 01:01

Tišina u učionici! Šta se vi čitaoci VN mešate u državnu politiku i nešta kukumavčite,te ovo nevalja,te nema ga-gu.Mi izabrani znamo šta vama fali i tako se to radi.Tišina kažem.