Poslanik mađarskog desničarskog Jobika otvara kancelariju

Tanjug

14. 06. 2014. u 11:15

Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici

Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici, objavio je informativni portal na mađarskom jeziku “Vojvodina danas”.

Savai i organizator grupe Jobika za Vojvodinu Ervin Kiš brazložili su da je, nakon što je grupa Jobika za Vojvodinu morala da zatvori svoju kancelariju u Subotici "pod skandaloznim uslovima“, odlučeno da će umesto partijske kancelarije u tom gradu otvoriti poslaničku kancelariju početkom ove jeseni u Subotici.

Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine u Mađarskoj stvoreni su uslovi da poslanici uz podršku parlamenta otvore kancelarije u cilju kontakta sa građanima, i ova mogućnost, prema tumačenju Jobika, odnosi se i na kontakt sa Mađarima u susednim zemljama.

"Počev od osnivanja, Jobik promišlja svoju politiku gledajući celinu nacija i smatra osnovnim značajem da pored predstavljanja građana okrnjene zemlje predstavlja i Mađare van matice“ – izjavio je poslanik Ištvan Savai.

Prema podacima Ervina Kiša, grupa Jobika u Vojvodini ima 30 članova.

Jobik je pokušao da otvori kancelariju u Subotici krajem januara, a otvaranje te kancelarije tada je osudio lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je pet meseci kasnije napadnut u Budimpešti od strane simpatizera Jobika.

Jobik - Pokret za bolju Mađarsku je nacionalistička politička stranka krajnje desnice u Mađarskoj.

Stranka sebe opisuje kao „principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku“, čija je „osnovna svrha“ zaštita „mađarskih vrednosti i interesa“.

S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju.

Na nedovno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojili su oko 20 odsto glasova, i predstavljaju treću po snazi političku opciju u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zbogom Juzni Tok

14.06.2014. 14:36

I dok se jadni rusofilni Srbi zabavljaju na racun rata u Ukrajini, pored Kosova ode im i Vojvodina. Naivcine.

PP

15.06.2014. 22:31

@Zbogom Juzni Tok - Heh, a šta ćete vi evropejci da radite kada vam ode Vojvodina? Neka ide Vojvodina i neka povede Beograd sa sobom ŠTO PRE, pa da nama Srbima svane.

gargamel

14.06.2014. 14:56

Pa valjda se za tu kancelariju mora traziti dozvola nadleznih organa.Ili se pita Brisel?

Štrumfeta

15.06.2014. 07:25

@gargamel - Ekipe za davanje minusa ti kažu da nisi u pravu! U Srbiji im ne treba nikakva dozvola...

Обавештајно-пропагандни штабови

15.06.2014. 07:23

Канцеларије ФБИ, мађарских екстремиста, турских и босанских исламиста, албанских официра за везу... Стране агенције, телевизије, фирме, школе, верски универзитети, НВО... Преплавише Србију! Некад смо то имали само на КиМ.

Maja M.

16.06.2014. 19:37

@Обавештајно-пропагандни штабови - Nasi prijatelji.

jovandeka

15.06.2014. 20:44

Ovo je van pameti.Kada poslanik odredjene srpske političke partije,koja je legalno izabrana u Srpski parlament otvori političku kancelariju i Budimpešti,onda po raciprocitetu se može dozvoliti da i madjarka partija otvori političku kancelariju u Srbiji.Odobriti da jedna profašistička stranka otvori kancelariju u Srbiji je zločin prema srpskom narodu.