Srbi blokiraju vojsku Kosova

D. ZEČEVIĆ - P. VASILJEVIĆ

04. 05. 2014. u 21:20

Срби блокирају војску Косова
Srpski poslanici odbijaju da učestvuju na sednici, a bez njih nema odluke kosovske skupštine

POŠTO srpski poslanici odbijaju da učestvuju na sednici kosovskog parlamenta zakazanoj za ponedeljak, Vojska Kosova neće moći da bude formirana - saznaju "Novosti".

Na zasedanju bi trebalo da budu razmatrani amandmani na takozvani Ustav Kosova kao i Nacrt Zakona o transformaciji Bezbednosnih u "oružane snage Kosova".

Za usvajanje tih propisa neophodna je dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova kao i dvotrećinska većina poslanika manjinskih zajednica, što će bar u ponedeljak biti - nemoguća misija.

Dalibor Jevtić, poslanik Samostalne liberalne stranke i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, kaže za "Novosti" da su srpski poslanici imali nekoliko sastanaka na kojima su svi izrazili čvrst i jasan stav da neće prisustvovati sednici:

- Ne dolazimo na zasedanje jer nismo dobili odgovor na pitanje hoće li se u okviru bezbednosnih snaga dobiti rezervisana mesta i za manjinske zajednice. Ipak, ne znamo da li će se ova tačka povući sa dnevnog reda sednice, ali jasno je da bez glasova srpskih poslanika taj zakon neće moći da se izglasa.

Među srpskim ali i poslanicima ostalih manjinskih zajednica preovladava stav da formiranje oružanih snaga Kosova nije neophodno, pogotovo što su za bezbednost na ovom području nadležni Kfor i Euleks.

Takođe, zamera se i da je u pitanju "skupa" investicija i da bi novac planiran za ulaganje u "vojsku" pre trebalo izdvojiti za rešavanje socijalnih problema.

Sa druge strane, kosovska predsednica Atifete Jahjaga smatra da je formiranje oružanih snaga Kosova neophodno, zbog čega će odluka o njihovom formiranju i biti doneta.

Poslednjih dana se spekulisalo i o navodnoj trgovini između srpskih i poslanika iz ostalih manjinskih zajednica, koji bi, navodno, glasali za formiranje "Vojske Kosova" a da zauzvrat dobiju rezervisana mesta u kosovskom parlamentu koja novim predlogom Zakona o kosovskim izborima nisu predviđena.


SNAGE PROTIV BEZBEDNOSTI

STAV zvaničnog Beograda je jasan: nema nikakve potrebe za formiranje Vojske Kosova jer bi ona bila usmerena protiv multietničnosti Kosova i Metohije.

To kaže za "Novosti" Milovan Drecun, poslanik SNS, koji se bavi kosovskim pitanjem:

- Očigledno je da Srbi neće glasati za te "oružane snage" i ostaje da se vidi kako Albanci nameravaju da proguraju tu svoju nameru. Naš narod ima mnogo razloga da ne veruje Prištini. Odnosno, da veruju da bi stvaranjem vojske baš bezbednost srpskog naroda bila najviše ugrožena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Zvornik

04.05.2014. 22:27

Srbi na Kosovu ne smeju dozvoliti da se formira vojska Kosova. Ni Rezolucija 1244. , ni dejtonski sporazum ne predviđaju formiranje vojske Kosova i zato ne seme se tadi mogućnost da to Kosovo ostvari.

зокс

05.05.2014. 11:16

@Zvornik - Зворник,можеш мислити каква би се ујдурма подигла кад би Срби у РС тражили да имају своју војску?У том случају све белосветске "демократе", предвођене дивљом хордом болесника званих американоси, би се подигли против Срба!Али кад то ради испостава која преноси наркотике у Европу из Авганистана онда може!

Svetosavac

04.05.2014. 22:51

"Srbi blokiraju vojsku Kosova"?! Ako je Kosovo Srbija...kako onda mogu da imaju vojsku...?! Vojska Sumadije,Raske,Banata,Pomoravlja...sta se ovde desava u nasoj Otadzbini Srbiji...???!!!

stara srbija

05.05.2014. 09:03

@Svetosavac - Sve sto se radi sporazumom bolje je i manje kosta.Ako se insistira uvek na neke privilegije koje ne poznaje svet bice kobno.Treba postavljati pitanje,dali u Srbiji jedan glas bilo koje manjine vredi kao deset glasa vecine,i dali mogu manjine blokirati neki skupstinski zakon i ako u srbiji ima ogroman broj manjinskih naroda.

Agim

05.05.2014. 01:58

Pa glasaju po evropskim pravilima onda poslanici koji prisutni u skupstini i od toga se ogracunava procenat, koliko je ukupno bilo "za" ili "ne". To znaci, da ce vojska Republike Kosove imati 100% glasova "za".

Ајдеми Закури

05.05.2014. 12:52

@Agim - @Агим Браво агиме,све што пишеш је тачно.Знамо "МИ",само незнају Обама и ваши американци,да ви то,по још једноставнијем демократском поступку одрадите,и без Гласања.

Crni Djordje

05.05.2014. 03:43

Isto kao i Miliciju i Granicne prelaze,sto su do sada blokirali,i pasos i pecat itd.Da ima Srba u ovoj drzavi,kao sto rece jedan konsul,mozda bi i blokirali nesto,ovako samo jos tirazne sensacije nas ohrabruju.Dok na vlast u Srbiji ne dodje neki Djordje,Milan,ili Lazar,nece ovo komadanje i ponizavanje Srba i Srbije da ima kraja.Ovo Srbi placaju debelu cenu tog posleratnog "komunizma",koji nam je zacrtao te granice i ubio ponos i veru u nama!!!A djavo jos vrda medju nama..

Mali bata

05.05.2014. 09:08

Srbija ima granicu koja nemoze da menja se, jedan narod,jednu zakonodavu ustanovu, zakon i pravne norme, jedan glavni grad i dve pokrajne. Sadrzaj odredbi prava moraju se utvrditi od strane tumacenja zakona. prilikom izbora izmedju razlicitih alternativa, treba izabrati alternativu koja promovise najbolje zakonodavne namere.

Plava

05.05.2014. 09:49

Srbi ako budu blorikali da se donese bilo koja odluka za koju je vecina na Kosovo, treba da znaju da time blokiraju svoju buducnost na Kosovo. Naci ce se nacin da se usvajaju te odluke, ali nece biti nijedne odluke u buducnosti koja privilegije srpski narod. Razmisljajte malo o tome. Inat nikome nista ne donese.

sreto

05.05.2014. 13:01

SRBI NE ODLUCUJU NI U SRBIJA, a kamoli na Kosovu. Odlucuje "druzina" ciji je predstavnik danas u poseti Beogradu !!!

Misic Licno

05.05.2014. 13:28

Da se apetiti tzv. " Kosovske" vlade nisu prosirili na opstine Medvedju,Presevo,Bujanovac gde su podizani spomenici Siptarskim teroristima? Koje je nasa Zandarmerija munjevito uklonila, jer su njeni saborci i narod ginuli od istih tih sto im se dize spomenik.Iskreno govoreci strahujem za nase gradjane na jugu Srbije, jer lako moze da se desi jos jedna "Traktorijada", ne samo sa Kosmeta, nego sa celog juga Srbije.Kada je Krajina pala, moze i jug Srbije, pa da nam granicu postave na Z. Moravi.

Alisa8

06.05.2014. 16:42

Srbi ne smeju ,ni po koju cenu pristati na formiranje oružanih snaga ,jer bi se one mogu okrenuti protiv njih !

Pjer

06.05.2014. 16:43

Pa koga se to Tači plaši u okruženju.Zar će Srbi glasati protiv svojih interesa !?