BUDUĆI premijer Aleksandar Vučić zvanično je pozvao blok oko socijalista da uđe u vladajuću koaliciju, u kojoj će uz naprednjake biti i SVM Ištvana Pastora.

Na sednici Glavnog odbora SNS u utorak, mandatar i glavna politička figura u državi, otklonio je dileme oko sastava vladajućeg saveza.

Kako "Novosti" saznaju, Ivica Dačić će, posle formalnog poziva iz naprednjačkog tabora, predložiti već u četvrtak predsedništvu svoje stranke da donesu odluku o ulasku u buduću vladu. To bi trebalo da potvrdi i GO SPS iduće nedelje.

Vučić je pred svojim saborcima u Sava centru, potvrdio i da će Vlada imati 17 članova:

- Očekujem od socijalista da uđu u vladu u skladu sa njihovom snagom. U maloj vladi ne može da bude mnogo ministara iz SNS. Znam da će mnogi biti nezadovoljni, ali molim da to razumete. Ne radimo za sebe nego za Srbiju. Ima li nečeg lepšeg i vrednijeg od toga da napravimo razultat za naše građane.

Šef naprednjaka je potvrdio i da Tadićev NDS neće biti u vladajućem savezu:

- Pošto mi je Tadić rekao da neće da uđe u Vladu ako u njoj bude Dačić, završili smo razgovore. Mi pravimo Srbiju ujedinjenja, a ne podela. Znam da kada bi neka druga partija imala 60 odsto mandata ne bi želela da vidi nikog drugog nego bi nas još progonili. Mi nismo takvi.

NIKOLIĆ: NUDIM BEZGRANIČNU POMOĆNOVA vlada mora biti najozbiljnija u skorijoj istoriji Srbije zbog ogromnog poverenja građana - izjavio je u utorak predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Prilikom posete Deliblatu, šef države je javno obećao svu svoju pomoć u ostvarivanju ciljeva budućeg ministarskog tima. - Vučić je svestan situacije i uveren sam da će izabrati prave ljude koji mogu da slede njegovu energiju. Moja pomoć će biti bezgranična, jer želim da konačno ljudi u Srbiji osete da mogu da žive kao normalan svet. Nikolić je rekao i da buduća vlada u najtežim mogućim uslovima ima izvanrednu šansu da ostane upamćena kao ona koja je ispunila želje građana. - Ako se desi da to ne uspe, ne znam kako ćemo dalje. Sve one koji budu polagali zakletvu pred poslanicima, do kraja meseca, molim da sada razmisle da li su spremni za ogroman posao i odgovornost i svesni da više nije samo čast biti poslanik, ministar ili bilo kakav državni činovnik. Preuzimanje odgovornosti je obaveza, a čast ostaje za neka druga vremena.

Lider naprednjaka je najavio da će sa kompletnim sastavom vlade izaći ponovo pred GO SNS 25. aprila nakon čega bi kabinet trebalo da bude formiran 27. aprila.

On je pozvao partijske kolege da pomognu u sprovođenju teških ekonomskih reformi gde god budu mogli.

- Srbija mora da zakrpi rupu u budžetu od 1,4 milijarde evra. Kada bi se ovako nastavilo, za dve godine doživeli bismo grčku sudbinu. Ostavili su nam čemer, jad i siromaštvo. Borićemo se za normalnu i uspešnu Srbiju, zdravu ekonomiju, makar morali da u narednih godinu-dve trpimo, a najviše će morati da trpe političari.

Vučić je najavio smanjivanje državnih izdataka gde god to bude bilo moguće, počevši od javnih preduzeća do državne administracije:

- Smanjivanjem plata ministrima i poslanicima neće se smanjiti budžet, ali ćemo pokazati da kada idemo u bitku, prvo mi moramo da ispaštamo sa narodom.

On je rekao da će nova vlada biti zapamćena po reformama, da će se seći "sve kombinacije", ukidati dnevnice, a da će svega pet automobila imati rotaciju:

- Mnogi će biti ljuti i nezadovoljni zbog toga, ali time se pravi temelj normalne države.

Treći partner u vladajućoj koaliciji - SVM potvrdio je u utorak da će ući u vladu. Lider ove stranke Ištvan Pastor ponovio je da ne žele potpredsedničko ili ministarsko mesto, iako im je to bilo ponuđeno:

- Imaćemo državne sekretare u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, privrede, socijalnih pitanja i zdravstva. To su za nas ključne oblasti za razvoj države. Koalicioni sporazum sa SNS biće potpisan sredinom sledeće nedelje. Postoji šansa i da damo stručnjaka koji će biti u najužem timu Aleksandra Vučića, kao i ambasadora u jednoj od važnih država.

Potpredsednik SPS Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je velika verovatnoća da će Ivica Dačić biti član nove vlade:

- Na koji način i sa kojim brojem ministarskih mesta ćemo participirati u Vladi, to i nije važno. Važno je da vlada bude operativni tim.

TEŠKO DO SKUPŠTINSKIH ROTACIJA

VLAST i opozicija teško će postići dogovor o rotirajućem predsedniku parlamenta koji bi se menjao svake godine tokom mandata.

Kako saznaju "Novosti", čak su i predstavnici SVM rekli Vučiću da su oni protiv te ideje i da smatraju da bi trebalo izabrati jednog šefa parlamenta koji bi obavljao tu dužnost.

Ukoliko ne bude dogovora o rotaciji, SNS će odrediti predsednika skupštine iz svojih redova ili će to mesto prepustiti socijalistima.

Najozbiljniji kandidati za tu funkciju su Goran Knežević (SNS), i Žarko Obradović, a svoju kandidaturu je istakao i Nenad Čanak (LSV).

Đilasove demokrate kritikuju ideju o rotaciji:

- Ne vidim zašto bi neko ko je dobio nadmoćnu većinu na izborima pravio ovakve eksperimente - kaže nam Borislav Stefanović (DS).