Kontrolori izbora čekaju dnevnice

S. S. R.

10. 04. 2014. u 07:06

Контролори избора чекају дневнице
Još nije isplaćen novac građanima koji su dežurali pored biračkih kutija na izborima. Umesto stranaka, sada dnevnice isplaćuju opštine, a najveći zastoj je u južnom delu Srbije

ISPLATA dnevnica građanima koji su dežurali pored biračkih kutija na izborima nije završena iako je od glasanja prošlo skoro mesec dana.

Ovoga puta je promenjeno pravilo o načinu isplate novca, pa kontrolori pare mogu da podignu u opštinama, a ne u strankama, što je bila praksa do ovih izbora.

Deo lokalnih samouprava se nije snašao, pa su pred šalterima pojedinih opština velike gužve. Beograđani su, uglavnom, dobili novac, a najveći zastoj je u južnom delu Srbije. Leskovčani su svoju zaradu čekali satima.

Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže za „Novosti“ da je pre sedam dana prebačen novac za dnevnice:

- Sada je sve na opštinama. Pravilo smo promenili, jer su ranije stranke uzimale deo novca od dnevnica. Građani su se žalili, pa smo hteli da sprečimo to reketiranje.

Ovaj „harač“ obično je iznosio 500 dinara i slivao se u stranačke budžete, a ostatak dnevnice su dobijali građani.

Telefoni partija su se usijali, pa stranački službenici moraju da obaveštavaju građane da ih dnevnice čekaju u opštinama.

Član izbornog štaba DS Aleksandar Grmuša kaže za „Novosti“ da su neke opštine bile revnosnije, a neke se nisu snašle:

- Deo opština je odlučio da se ogluši o pravilo RIK, pa je novac prebacio strankama da podele dnevnice. Ne znam koje su u pitanju, ali je zbog toga došlo do zastoja.

Đurđević, pak, poručuje da će svako ko je novac dao strankama biti kažnjen.

Partije koje su učestvovale na izborima pomažu svojim posmatračima da saznaju kada mogu da podignu novac. Na primer, NOPO na sajtu kači raspored kada koja oština počinje isplatu. Članovi izbornih komisija zaradili su za izbore po 1.500 dinara, a
predsednici i njihovi zamenici po 2.500.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Milan

10.04.2014. 08:39

U Nišu SNS uzima 300 od 1500, a 500 od 2500. Novac je prebačen stranci. Sigurno je to borba protiv korupcije.

strasno

10.04.2014. 09:38

Da li neko zna kad ce ispata dnevnica u Sremskoj Mitrovici?kad se pita u opstini svi su u cudu ko da se pita kad ce smak sveta...molim za odgovor ako neko zna Hvala

Никола

10.04.2014. 14:38

у Инђији је исплаћен новац прошле недеље, паре су подизане у Општини, и раније је било тако, не сећам се када су странке подизале новац, како странак уопште може да подигне нечију личну накнаду за рад?

Maja M.

10.04.2014. 17:28

Ako Vucic ima nameru da krese troskove, zasto se ne uvedeVOLONTIRANJE?Posto ima mnogo stranaka i jos vise clanova, neka izvole da doprinesu i stranci, i drzavi! Manji bi bio minus u budzetu.

zadnji

11.04.2014. 13:12

@Maja M. - ma nema ti tkvog razmisljanja u Srbiji,zato i jesmo zadnji u svemu i po svemu.

Mirko Djuric

11.04.2014. 17:54

Danas sam saznao da su neki kontrolori dobili novac jos prosle nedelje.Ja jos nista ne znam u vezi ovoga i jos nisam dobio novac.U Somboru svi cute,neki koji su dobili novac podigli su po nekim skolama.Sta se desava?Kome da se obratim?

scipion

11.04.2014. 19:32

Na Beogradskoj opštini Palililula,odbijaju nekim kontrolorima DVERI da isplate novac.Ja sam dobio novac,ali se mnogi žale da im novac nisu dali.Najčešće objašnjenje je da ih navodno nema u spiskovima.Kako ovu opštinu gule žutaći godinama,ništa nije iznenađujuće.