OSIM zbog ulaska u parlament, stranke i koalicije koje su prešle cenzus mogu zadovoljno da trljaju ruke i zbog novca koji će im se, verovatno početkom sledeće nedelje, sliti na račune. Jer, svaki dobijeni mandat donosi po oko 2,7 miliona dinara!

Apsolutni pobednik minulih izbora, koalicija oko SNS, može da očekuje najveću uplatu, pošto će za osvojenih 158 poslaničkih mesta dobiti skoro 434 miliona dinara. Za 44 mandata SPS-PUPS-JS sleduje 120,8 miliona, koaliciji oko DS (19 mandata) - 52,2 miliona, Tadićevom savezu (18) - 49,4 miliona...

Zakon je propisao da se ukupna suma namenjena učesnicima na izborima deli ovako: 20 odsto na ravne časti kao kaparu dobijaju svi koji se pojave na startu i prilože izborno jemstvo. A 80 odsto pripada onima koji pređu prag parlamenta, i to prema broju osvojenih mandata. Ove godine, međutim, fond namenjen pobednicima biće nešto veći.

S obzirom na to da čak četiri liste nisu uspele da dobiju jedan odsto glasova, odnosno 0,2, koliko je granica za manjine, kao i da jedna stranka nije „podigla“ novac, taj iznos od kapara koje će država zadržati preliće se strankama koje ulaze u parlament. Tako će pobednici, umesto prvobitno planirana 642, deliti ukupno 686,5 miliona!

- Na sve te iznose stranke imaju pravo, ali ne znači da će ih dobiti, pošto sve mora da se potkrepi detaljnim izveštajem o troškovima. Ako se utvrdi da je neka lista potrošila manje, razliku će morati da vrati u državni budžet - objašnjava Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“.


PORAŽENIMA STIŽE POSLEDNjA UPLATA

Partije koje napuštaju parlament, za utehu, mogu da očekuju još jednu uplatu iz budžeta pre nego što budu precrtane s državnog platnog spiska. Do 10. aprila stići će im martovski obračun, namenjen za redovan rad parlamentarnih stranaka. Dosad se mesečno na račune 25 stranaka slivalo ukupno oko 104 miliona dinara.