U 20 časova završeno je glasanje na biračkim mestima u Srbiji. Od ovog trenutka birački odbori otvaraju kutije i počinje prebrojavanje glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, lista koju predvodi Srpska napredna stranka imaće više od polovine mandata u srpskom parlamentu.

Kako je teklo današnje glasanje pogledajte OVDE

Reagovanja na nezvanične rezultate izbora možete pogledati OVDE

20:02 - ZATVORENA BIRALIŠTA

U 20 časova završeno je glasanje i birališta su zatvorena. Birački odbori otvaraju glasačke kutije i počinju sa prebrojavanjem glasova.

Kasnije se očekuju prve procene i preliminarni rezultati koje će saopštavati CeSid i drugi posmatrači, kao i predstavnici izbornih štabova.

20:09 - CeSID: DO 19.00 SATI IZLAZNOST 50,3 ODSTO

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je do 19 časova izašlo 50,3 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji - 52,3 odsto, zatim u Beogradu - 47,6 odsto i u Vojvodini - 49,2 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 19 časova izašlo 53,6 odsto odsto upisanih birača, 2008. godine 54,2 odsto i 2007. godine 56,7 odsto birača.

Novinska agencija Tanjug i CeSID organizuju večeras Izbornu noć, u kojoj će biti saopšteni prvi nezvanični rezultati izbora za Skupštinu Srbije i Skupštinu grada Beograda.

Pravo glasa na republičkim izborima ima 6.765.998 građana, koji su do 20 sati mogli da glasaju na 8.262 mesta, a izbori su organizovani i na Kosovu i Metohiji.

20:31 - ZAPADNI MEDIJI: STROGA ŠTEDNjA ČEKA NOVU VLADU

Zapadni mediji ocenjuju danas, u izveštajima o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, da se očekuje da će Srpska napredna stranka učvrstiti vlast, s više od 40 odsto glasova podrške, što bi bio rezultat kakav nije zabeležen od vremena Slobodana Miloševića.

Agencije očekuju da će novi premijer najverovatije biti lider SNS Aleksandar Vučić, koji je obećao ekonomske reforme koje će odvesti zemlju u EU.

U osvrtu na izbore, britanska mreža Bi-Bi-Si navodi da je moguće da SNS osvoji apsolutnu većinu, što se, kako napominje, nikada nije desilo u kratkoj demokratskoj istoriji Srbije.

Rojters i američki AP procenjuju da će Vučić (44), nekada nacionalista a danas proevropljanin, verovatno postati predsednik vlade.

Rojters prenosi ocene stručnjaka da nova vlada mora da reši problem budžetskog deficita i javnog duga kako bi uskoro obezbedila novu tranšu kredita MMF, a Agencija Frans pres (AFP) ukazuje i na visoku stopu nezaposlenosti, ali i pitanje Kosova.

Opširnije o ocenama zapadnih medija pročitajte OVDE

20:39 - DS: KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG NEPRAVILNOSTI

Portparol Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je, prema podacima koje je obradila ta stranka, na parlamentarnim izborima u Srbiji do 20 sati glasalo 51,91 odsto upisanih birača.

Jerkov je rekla da je odziv u Beogradu bio 50,83, u Vojvodini 51,31, u inostranstvu 50,39, a u Centralnoj Srbiji 54,68 odsto.

Demokratska stranka je, istakla je Jerkov, u Novom Sadu podnela krivičnu prijavu protiv NN lica, koja su, prema podacima njihovih kontrolora, nudila biračima novac da bi glasali za listu Srpske napredne stranke.

Jerkov je dodala da su, u međuvremenu, te osobe identifikovane i da će krivična prijava biti dopunjena.

Ona je rekla da je u rudniku Majdanpek proteklih dana zaposleno 220 osoba, a da su u Kolubari radnicima deljeni bonusi od 75.000 din.


20:40 - MIHAJLOVIĆ: OČEKUJEM UBDELjIVU POBEDU

U štabu SNS Zorana Mihajlović je izjavila da su očekivali ovakvu izlaznost i da očekuju ubedljivu pobedu.

- Svaki glas je velika odgovornost za nas - izjavila je Zorana Mihajlović. 

Ona je dodala da je rano govoriti o broju poslaničkih mesta i da je potrebno da se vlada formira što pre, kako bi počelo da se radi.

20:59 - SELAKOVIĆ: IZBORNI PROCES POKAZUJE I NAPREDAK DRUŠTVA

Potpredsednik Srpske napredne stranke i dosadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je večeras da je ove izbore obeležio najmanji broj incidenata u izbornom procesu što je, kako je ocenio, očigledan napredak za čitavo društvo.

"To je i napredak za parlamentarni višestranački sistem u Srbiji koji postoji nešto duže od dve decenije i nešto čime možemo da se pohvalimo. Mislim da je zasluga svih nas koji se bavimo politikom, najodgovornije shvatamo svoj posao i brinemo o građanima i budućnosti Srbije", rekao je Selaković.

21:07 - CESID: PRVE PROCENE GOVORE DA SNS IMA OKO 50 ODSTO GLASOVA

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević saopštio je prve preliminarne procene izbornih rezultata koji su do sada pristigli. Prema tim procenama, SNS je osvojio oko 50 odsto glasova, što bi donelo oko 160 mandata u Skupštini. Koalicija SPS-PUPS-JS ima oko 15 odsto glasova što donosi oko 50 mandata.

Prema njegovim rečima iznad cenzusa su, osim nekih partija manjina, još i DS i NDS, s tim što DS ima nešto više glasova, a DSS još ima šanse da pređe cenzus

On je dodao da prema sadašnjim rezultatima LDP i URS verovatno neće preći cenzus.

21:18 - PRISTALICE DVERI ZAUSTAVLjENE NEDALEKO OD SKUPŠTINE

Pristalice Pokreta "Dveri" koje predvodi prvi na izbornoj listi Boško Obradović stigle su do policijskog kordona u Ulici kralja Milana koji ih je sprečio da dođu do Skupštine Srbije gde je i sedište Republičke izborne komisije.

Obradović je jednom od policajaca u kordonu rekao da nameravaju da ispred kordona uspostave medija centar iz kojeg će saopštavati razultate vanrednih parlametnarnih izbora.

On je policajcu rekao da Dveri ne žele da dozvole da ih, kako je naglasio, ponovo pokradu i da nameravaju da svojim biračima saopšte rezultate do kojih su oni došli i da će na ulici ostati sve do proglašenja zvaničnih rezultata izbora.

"Ljudi dolaze sve više, jer žele da čuju šta RIK ima da kaže, ako misle da pokradu ponovo, to nije pametan potez, a ako budu pošteni rezultati mi nememo problem da se raziđemo", rekao je Obradović policajcu.

21:18 - U SEDIŠTE SNS STIGAO PREDSEDNIK SRBIJE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić došao je oko 21 sat u sedište SNS u Beogradu.

Nikolić je u sedište SNS na Novom Beogradu, gde se čekaju rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, stigao sa suprugom Dragicom.

U sedištu SNS su u međuvremenu stigli svi funkcioneri, potpredsednici a tu je i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

U sedištu SNS nalazi se i više od 50 novinarskih ekipa, među kojima desetak stranih sa više od 150 snimatelja, novinara i fotoreportera.

Kako je novinarima rečeno, obraćanje Vučića se očekuje oko 21.30.

21:28 - RADULOVIĆ: NAŠ POSAO TEK POČINjE

Nosilac izborne liste ''Dosta je bilo'' Saša Radulović zahvalio se večeras svim biračima koji su glasali, koji su podržali tu listu i učestvovali u kampanji, navodeći da posao te grupe građana tek počinje.

''Naš posao je sada tek počeo, 17. marta nastavljamo'', poručio je Radulović u svom izbornom štabu, po zatvaranju biračkih mesta u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju, on je istakao da ''neće odustati dok potpuno ne demontiraju parazitski sistem, uvedu potpunu javnost svih ugovora i punu transparentnost u trošenju novca svih poreskih obveznika''.

21:36 - SNS: DOBILI SMO POVERENjE

U sedištu Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović objavio je da na osnovu 62 odsto prebrojanih listića, ima sledeće rezultate. SNS je osvojio 49.3 odsto glasova, koalicija oko SSPS 13,9 odsto, DS 5,3 odsto, a koalicija oko NDS 6,1 odsto glasova. DSS ima 4,1 odsto i druge liste, sem manjinskih, su ispod cenzusa.

Potom se novinarima obratio predsednik SNS Aleksandar Vučić. On se zahvalio građanima na poverenju koju su pružili listi koju predvodi i podestio da su ostvarili najbolji rezultat u 25-godišnjoj parlamentarnoj istoriji.

- Čestitam i političkim protivnicima na rezultatima koj su postigli. Spremni smo da im pružimo ruku, ćelimo da razgovaramo i sarađujemo sa njima. Nikoga nećemo nipodaštavati niti pokušati da ih ponižavamo zbog postignutih rezultata - istakao je Vučić.

21:56 - VUČIĆ: POBEDILI I U BEOGRADU

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ta stranka i na izborima u Beogradu osvojila ubedljivu pobedu od, najverovatnije, 45 ili 47 odsto.

Vučić je na konferenciji za novinare u sedištu stranke rekao da je uveren da će SNS i u gradskoj vlasti moći samostalno da formira izvršnu vlast.

Upitan kada će ta stranka saopštiti ime gradonačelnika, Vučić je zamolio za strpljenje, dodavši: "Za nekoliko dana".

Onima koji nisu i ne veruju u projekat Beograd na vodi poručio da će SNS to napraviti.

22:00 - NOVA PROCENA CESID-A: SEDAM LISTA U PARLAMENTU

Nove preliminarna procena CESID-a govori da je SNS osvojila 48,8, odsto, koalicija oko SPS 14 odsto, DSS 4,1, SVM, 2,2, SRS 2, URS 3,3, DS 5,9, Dveri 3,4, SDA 1, NDS 5,7 a svi ostali ispod jednog procenta - saopštio je Marko Blagojević.

Prema ovim rezultatima distribucija mandata u parlamentu izgledala bi ovako: SNS pripada 157 mandata, SPS-PUPS-JS 45 mandata, DS 19 mandata, NDS 18 mandata, Savez vojvođanskih Mađara 7 mesta, Stranka demokratske akcije 3 mesta i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija 1 mandat.

22:16 - DVERI: PREŠLI SMO CENZUS U GRADU

Nosilac izborne liste Pokreta Dveri Boško Obradović saopštio je veceras da je ta lista prešla census na izborima za Skupštinu Beograda i da je osvojila 5,7 odsto glasova.

Obradović je u improvizovanom medija centru ispred policijskog kordona nedaleko od zgrade Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana rekao da to ukazuje i da su Dveri ušli u parlament Srbije.

"Nemoguće je da smo prešli census u Gradu, a da to nije slučaj i za Republiku", rekao je Obradović i dodao da su se pristalice Dveri okupile nedaleko od RIK, jer su tamo "pokradeni 2012. godine".

"Uvereni smo da smo i na republičkom nivou prešli cezus", ponovio je Obradović i poručio pristalicama da su postali parlamentarna stranka .

"Nijedan policijski kordon neće nas sprečiti da uđemo u RIK ako ponovo urade ono što su uradili 2012.", rekao je on i policiji u kordonu poručio da ne mogu da brane izbornu krađu već da treba da se bave onim ljudima koji tu krađu sprovode.

Obradović je, takođe, pozvao, ne samo pristalice Dveri, već i drugih partija, pre svega, kako je rekao patriotskih, koje nisu po Cesidu prešle census, da se okupe da kao što će i Dveri, sačekaju zvanične rezultate i "da ih odbrane".

22:18 - DAČIĆ: ZACEMENTIRALI POZICIJU

Predsednik SPS izjavio je večeras da je koalicija koju predvodi ostvarila istorijski značajan rezultat koji cementira njihovu poziciju na političkoj sceni. On je rekao da je njihov rezultat iznenađenje za mnoge, naročito za one koji su ih napadali i kritikovali.

Što se tiče mogućeg učešća u budućoj vladi, Dačić je rekao da sa rukovodstvo SNS još nije bilo razgovora o budućim odnosima.

- Ukoliko postoji inicijativa SNS za takvim razgovorima, mi smo spremni da u njima učestvujemo i da diskutujemo o našim daljim odnosima - rekao je Dačić.

22:23 - TADIĆ: PREUZIMAM ODGOVORNOST

Rezultat koji je Nova demokratska stranka ostvarila na ovim izborima nije neuspeh, ako se uzme u obzir činjenica kada je formirana i podatak da cenzus nisu prošle neke stranke koje su na političkoj sceni neuporedivo duže, rekao je lider NDS Boris Tadić.

On je istakao da preuzima odgovornost za ono što koalicija koju je predvodio nije ostvarila i podsetio da nisu imali ni odgovarajuću infrastrukturu, ni finansije koje bi omogućile pravu kampanju.

Tadić je čestitao poslanicima sa liste koji su ušli u Skupštinu Srbije i naglasio da je odlučio da učestrvuje na izborima da bi razočaranim građanima omogućio da imaju za koga da glasaju.

22:35 - DINKIĆ SE POVLAČI

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić čestitao je Srpskoj naprednoj stranci pobedu na današnjim parlamentarnim izborima i najavio povlačenje sa čela URS i odlazak iz politike, pošto njegova partija nije ušla u novi saziv Skupštine Srbije.

Bili smo od 2000. u vlasti i vreme je da neki drugi snose odgovornost, rekao je Dinkić i dodao da želi da nova Vlada "napravi zaokret", jer "politika stezanja kaiša vodi Srbiju u pogrešnu stranu". Više o tome čitajte OVDE

22:38 - RIK:OBRAĐENO 18,89 POSTO MESTA,SNS OSVOJILA 48,91 ODSTO

Na osnovu podataka koje je obradila Republička izborna komisija sa 18,89 odsto biračkih mesta, za Srpsku naprednu stranku glasalo je 48,91 odsto birača izašlih na izbore, što su 162 poslanička mandata, dok je za listu SPS-PUPS-JS glasalo 14,73 odsto birača, što iznosi 49 mandata.

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je na konferenciji za novinare da je, prema tim prvim podacima, lista koju predvodi Nova demokratska stranka Borisa Tadića osvojila 6,03 odsto glasova, odnosno 20 mandata.

Manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara i SDA Sandžaka, osvojile su 3,44, odnosno 1,41 odsto glasova bairača. To znači da SVM za sada ima 11 mandata, a SDA četiri.

Četiri mandata je osvojila i lista Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, za koju je glasalo 1,30 odsto glasača, što znači da trenutno imaju osigurana četiri mandata.

Đurđević je podvukao da ostale izborne liste, na biračkim mestima koje je do sada obradio Republički zavod za statistiku, nisu osvojile mandate, i da RIK ne koristi metode procene, već saopštava podatke kao sirove činjenice na osnovu obrađenog materijala.

Prema Đurđevićevim rečima, izlaznost je bila 55,26 odsto, a bilo je 2,69 odsto nevažećih listića.

22:55 - ĐILAS: BIĆEMO NAJOZBILjNIJA OPOZICIJA

Srbija sa ovakvom vladom neće biti ni blizu onoga što je obećavano, ocenio je lider DS Dragan Đilas. On je ocenio da je na ovim izborima plaćena cena razjedinjenosti opozicije. Prema njegovim rečima, DS ima zadatak da u budućem periodu građansku Srbiju okupi oko Demokratske stranke.

- Borićemo se i dalje za demokratiju u Srbiji. Bićemo najozbiljnija opozicija, ponašaćemo se kao i do sada. Podržaćemo sve što je dobno, ono što ne valja ćemo kritikovati - zaključio je Đilas.

22:59 - SRS: NIJE SVE GOTOVO

Nažalost, u Skupštinu Srbije nisu ušli srpski radikali, Obraz i Naši, pa tako u parlamentu neće biti "onaj autentični duh srpskog naroda", saopštila je večeras Srpska radikalna stranka (SRS).

"Režim će sada moći da ispod stola i daleko od očiju javnosti mirno menja i prepravlja srpski ustav, moći će da prodaju i poklanjaju Srbiju i srpske zemlje", navodi se u saopštenju.

Mogu nas pobeđivati, ali nas ne mogu pobediti, navodi SRS i poručuje: "Nije sve gotovo".

"Naduvani balon režimske politike će uskoro pući i rodiće se, nezaustavljivo, slobodna Srbija. Za taj dan živimo", ističe se u saopštenju.

23:00 - PASTOR: SVM JEDAN OD POBEDNIKA

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je na parlamentarnim izborima više mandata nego ikada u protekle 22 godine i jedan je od pobednika ovih izbora, izjavio je večeras predsednik te stranke Ištvan Pastor.

On je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da na osnovu preliminarnih rezultata SVM može da bude izuzetno zadovoljan rezultatom, ne preciziravši koliko mandata su osvojili.

Na bazi trenutno obrađenih rezultata, Pastor očekuje da će SVM imati najviše mandata u prethodne 22 godine, kada je Mađara bilo 100.000 više nego danas.

"Izuzetno smo zadovoljni ovim izbornim rezultatom, mislim da smo jedan od pobednika današnjih izbora, mislim da se isplati biti pošten, odmeren, razuman, izgovarati rečenice iza kojih čovek može da stoji i sutra i prekostutra, i zastupati stavove iza kojih se može da se stoji i sutra i prekosutra", rekao je Pastor.

23:02 - VESIĆ: SNS MOŽE SAMA DA VLADA BEOGRADOM

Koalicija oko Srpske napredne stranke prema sadašnjim podacima, imaće 66 mandata u novoj gradskoj skupštini i potpuno je izvesno da će moći sama da formira gradsku vlast, rekao je danas kandidat na listi SNS Goran Vesić.

Vesić je Tanjugu rekao da su naprednjaci osvojili ubedljivu pobedu u Beogradu i da očekuje da će rokovi koji važe za formiranje republičke vlasti biti i u gradu, odnosno da će do 1. maja formiranje vlasti biti završeno.

On je rekao da pored liste koju predvodi SNS, u gradski parlament ulaze još tri liste, a da se jedna bori za cenzus, ali da je potpuno izvesno da će SNS imati većinu da samostalno formira vladu.

Vesić nije mogao u ovom momentu da kaže da li će SNS i pored toga sa nekim razgovarati o ulasku još neke stranke u gradsku vlast i da će stranka o tome doneti odluku.

23:08 - CESID O GLASANjU U BEOGRADU: ČETIRI LISTE U SKUPŠTINI GRADA

Prema procenama SECID-a, u Skuštinu grada mandate će podeliti četiri liste: SNS je osvojila 43,6 odsto glasova, što treba da joj donese 63 mandata, na drugom mestu je lista koju predvodi DS - 15,8 odsto glasova i 22 mandata.

U odborničke klupe treba da uđe i 16 predstavnika liste SPS-PUPS-JS koja je osvojila 11,6 odsto glasova kao i 9 predstavnika Demokratske stranke Srbije koji su osvojili 6,5 odsto glasova.

Sve ostale liste nisu prešle cenzus sa ulazak u Skupštinu grada Beograda.

23:11 - DAČIĆ DOŠAO U ŠTAB SNS

Predsednik SPS Ivica Dačić stigao je večeras nešto pre 23 sata u sedište SNS na Novom Beogradu.

Prema preliminarnim rezultatima, republičkih izbora lista oko SNS osvojila je više od 160 mandata, a lista oko SPS oko 45. SNS i na nivou grada Beograda ima apsolutnu većinu, prema podacima preliminardnim CeSIDa.

23:18 - GIK: SNS UBEDLjIVO POBEDILA

Srpska napredna stranka je, prema preliminarnim rezultatima, ubedljivo pobedila na izborima u Beogradu osvojivši 45,65 odsto glasova, odnosno 58,18 mandata, a iznad cenzusa su još DS, Koalicija SPS-PUPS-JS i Demokratska stranka Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare GIK-a.

Prema preliminarnim rezultatima sa do sada obrađenih 10,61 odsto biračkih mesta, DS je osvojila 15,57 odsto glasova, odnosno 20 mandata, Koalicija SPS-PUPS- JS 11,28 odsto, odnosno 14,55 mandata, a D S S 6,06 odsto, odnosno 7,27 mandata.

Ostale stranke su ispod cenzusa, pa je na primer LDP osvojio 3,13 odsto glasova, URS, 0,94, SRS 2,08, NDS 3,6 , Dveri 3,4, a lista ''Dosta je bilo Saša Radulović'' 1,85 odsto.

Na izborima u glavnom gradu Treća Srbija je, po do sada obrađenim podacima, osvojila 0,38 odsto glasovam, SVM 0,09, GEPS za Beograd 0,17, Ekonomski pokret Branka Dragaša 0,25, lista JESTE SVEjeDNO koju predvodi Igor Brakus 1,3.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da nije bilo nepravilnosti u izbornom procesu i da su zbori protekli u fer i korektnoj atmosferi.

23:23 - KOŠTUNICA: VRAĆAMO SE U 90-TE

Nismo zadovoljni rezultatima, oni su razočaravajući, ali se mora reći da su oni postignuti u nemogućim uslovima, izjavio je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. On je dodao da je pozitivan rezultat koji je ostvaren na gradskim izborima u Beogradu.

- Posle ovih izbora, sastav Skupštine pokazuje da se promenila politička mapa Srbije i sada podseća na onu iz 90-tih godina, s tim što su dva glavna aktera promenila mesta, uz podršku zapadnih sila - rekao je Koštunica. 

On je dodao da je ovom ishodu doprinela i agresivna i skupa kampanja i propaganda i da bi bilo važno da javnost sazna kako su finansirani svi ti spotovi i bilbordi.

23:28 - JOVANOVIĆ: NE ODUSTAJEMO

Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je večeras da su rezultati današnjih parlamentarnih i izbora u Beogradu iznenađenje samo za one koji ne žive u Srbiji i dodao da je on poslednja osoba koja bi podnela ostavku kada je teško.

"Ovo danas je iznenađenje za one koji ne žive u Srbiji. Na sledećim izborima bićemo jači za one koji nisu glasali i koji su odustali od politike. Ostaje nam da radimo kao što smo radili kada je oformljena stranka i da nađemo adekvatne političke odgovore za situaciju u zemlji", rekao je Jovanović i dodao da će na narednim pokrajinskim i lokalnim izborima ta stranka izaći spremnija, zahvaljujući iskustvu iz ovih izbora.

Prema Jovanovićevim rečima, LDP je simbol vrednosti koje su potrebne društvu i istakao da ukoliko one ne dobiju snagu, da će LDP na narednim izborima biti stranka bez koje se ne može.

23:32 - NOVA PROCENA RIK: SNS 155 POSLANIKA

Na osnovu 43,25 posto obrađenih biračkih mesta, koje je obradila Republička izborna komisije (RIK) do 23 sata, koalicija oko Srpske napredne stranke imaće (SNS) 155 poslaničkih mandata, koalicija SPS-PUPS-JS 44, dok će koalicija Nove demokratske stranka (NDS), koju predvodi Boris Tadić, imati 18 mandata.

Prema rezultatima RIK-a sa obrađenih 3.627 biračkih mesta, cenzus su prešli i Demokratska stranka (DS) koja sada ima 16 mandata i tri manjinske stranke - Savez vojvođanskih Mađara (SVM) 10 mandata, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka četiri mandata, a Partija za demokratko delovanje Riza Halimi tri mandata.

U procentima to znači da je za koaliciju SNS glasalo 48,7 odsto građana, za koaliciju oko socijalista 14,14 odsto, za NDS 5,96, a DS 5,08 posto.

Manjinske stranke po Dontovom sistemu ne moraju da pređu cenzus od pet odsto da bi dobile mandate - SVM je osvojila 3,18 odsto glasova, SDA Sandžaka 1,28, a Partija za demokratsko delovanje 1,16 odsto.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je obrađeno 28.58 biračkog tela, da ima 2.85 posto nevažećih listića i narednu konferenciju za novinare najavio da ponoć uz očekivanje da će tada biti obrađeno 40 odsto biračkog tela.