U Srbiji su jutros otvaranjem biračkih mesta u sedam sati počeli vanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa ima 6.765.998 građana. Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od toga sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika.

Izbori u Kosovskoj Mitrovici počeli sa 15 minuta zakašnjenja.

Pravo glasa ima 6.765.998 građana a na izborima učestvuje 19 lista. Službeni glasnik je odštampao ukupno 6.801.161 glasački listić u 33 jezičke varijante, saopštila je Republička izborna komisija.
Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene.

Građani mogu da glasaju uz ispravu kojom dokazuju svoj identitet, važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Za poslanike republičkog parlamenta glasa se i na Kosovu i Metohiji. OEBS je otvorio 10 izbornih centara i 15 ogranaka na kojima može da se glasa.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu, to pravo mogu da iskoriste na 35 biračkih mesta u više od 20 država.
Građani Srbije u Velikoj Britaniji i SAD su zbog vremenske razlike glasali juče ali će njihov izbor biti tajna sve do zatvaranja biračkih mesta.

Pratite sa nama iz minuta u minut prve rezultate, izveštaje sa birališta, tok izlaznosti...

07:04 - OTVORENA BIRALIŠTA

U Srbiji su jutros otvaranjem biračkih mesta u sedam sati počeli vanredni parlamentarni izbori, kao i izbori za Skupštinu grada Beograda.

07:22 - U KOSOVSKOJ MITROVICI OTVOREN BIRAČKI CENTAR SA 15 MINUTA ZAKAŠNjENjA

U KOSOVSKOJ MITROVICI OTVOREN BIRAČKI CENTAR SA 15 MINUTA ZAKAŠNjENjA
U Kosovskoj Mitrovici jutros je sa 15 minuta zakašnjenja otvoren birački centar, a za organizaciju izbora zadužen je OEBS.

Glavni ulaz u Srednje tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas” gde građani Kosovske Mitrovice mogu da glasaju je zatvoren, a građni se preusmeravaju na sporedni.
Kako su Tanjugovom izveštaču rekli predstavnici OEBS-a koji se nalaze u ovom biračkom centru, razlog zbog čega je ovaj ulaz zatvoren je zastava Srbije koja se nalazi na ulazu u školu, a koja nije uklonjena.

07:59 - GDE MOGU GLASATI SRBI U NEMAČKOJ

U Nemačkoj su otvorena biračka mesta u ambasadi Srbije u Berlinu i konzulatima u Diseldorfu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Hamburgu na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim izborima.

Najviše prijavljenih, preko 400, nalazi se, kako je rečeno Tanjugu, na izbornoj listi konzulata u Frankfurtu, a zatim sledi konzulat u Diseldorfu gde je na izbornoj listi 237 osoba, u Štutgartu je prijavljeno 220, u Minhenu 187 birača, u ambasadi u Berlinu 153 i u konzulatu u Hamburgu 134 građanina Srbije.

08:00 - VUČIĆ NA NOVOM BEOGRADU GLASAO SA ĆERKOM

VUČIĆ NA NOVOM BEOGRADU GLASAO SA ĆERKOM
Lider Srpske napredne stranke (SNS) i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić glasao je jutros na Novom Beogradu.

Vučić, koji predvodi listu "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo" je, na glasačko mesto broj 27 u zgradi Ceptera u Bulevaru Mihajla Pupina 117 na Novom Beogradu, došao oko 7.30 sata.

Vučić je došao u pratnji ćerke.

08:55 - GLASAO ČEDOMIR JOVANOVIĆ

GLASAO ČEDOMIR JOVANOVIĆ
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović glasao je jutros u 8.30 na biračkom mestu broj 5, u novobeogradskoj mesnoj zajednici Ušće.
Jovanović je na glasanje došao sa suprogom Jelenom.

08:58 - KANDIDAT DSS GLASAO U PRVOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI

Kandidat Demokratske stranke Srbije DS S za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović glasao je jutros na biračkom mestu u Prvoj beogrdskoj gimnaziji.
Popović je glasao oko 8.30 časova.

09:09 - DAČIĆ GLASAO NA DEDINjU

DAČIĆ GLASAO NA DEDINjU
Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je jutros oko 9.00 časova na Dedinju.
Vođa koalicije SPS-PUPS-JS predao je svoj glas na biračkom mestu broj 37 u bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 29 na Dedinju.
On je na glasanje došao u pratnji supruge Sanje i dvoje dece.
Biračka mesta širom Srbije otvorena su jutros u 7.00 časova, a pravo glasa do 20 časova, kada će se zatvoriti biračka mesta, ima 6.765.998 gradana.

09:47 - RIK: OTVORENA SVA BIRAČKA MESTA, OSIM JEDNOG U NOVOM PAZARU

Sva biračka mesta u Srbiji otvorena su jutros osim jednog u Novom Pazaru na kojem je birački odbor to odbio da učini, jer, kako su naveli, nedostaje nekoliko glasačkih listića.
Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je na prvoj konferenciji za novinare RIK-a da su sva biračka mesta otvorena na vreme osim tog u Novom Pazaru.
Kako je naveo, na biračkom mestu 27 u osnovnoj školi Mur birački odbor odbio je da otvori biračko mesto uz obrazloženje da je nedostajalalo nekoliko glasačkih listića.
On je rekao da je uprkos uveravanjima koordinatora RIK da će taj broj nedostajućih listića vrlo brzo biti nadomešten taj odbor odlučio da koordinatoru RIK-a preda sav izborni amterijal.
Razrešićemo ceo taj birački odbor, rekao je Đurđević i glasanje na tom biračkom mestu ponoviće se sa drugim članovima odbora.
On nije precizirao kada će se izbori na tom emstu ponoviti.
Kako je naveo, manjih problema je bilo i u opštini Topola gde je premešteno jedno biračko mesto zato što je u školi u kojoj je trebalo da bude otvoreno pao krov zbog oluje, pa je birački materijal premešten i izbori se nastavljaju.

10:01 - CeSID: DO 9 SATI 5,3 ODSTO GLASAČA IZAŠLO NA BIRALIŠTA

CeSID je saopštio danas da izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji do 9 časova iznosi 5,3 odsto.

U centralnoj Srbiji je do 9 sati glasalo 5,3 odsto upisanih birača, u Beogradu 4,6%, dok je svoje građansko pravo u Vojvodini iskoristilo 5,9% upisanih birača.

10:33 - MALI GLASAO U POSLOVNOJ ŠKOLI

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izrazio je danas, posle glasanja u beogradskoj Poslovnoj školi, nadu da će Srbija posle izbora krenuti snažno napred.
Prema njegovim rečima, samo snažne reforme obezbeđuju sigurnu budućnost građanima Srbije.

10:35 - KOŠTUNICA GLASAO NA DORĆOLU

KOŠTUNICA GLASAO NA DORĆOLU
Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica glasao je danas na biračkom mestu 42 u Osnovnoj školi "Mihailo Petrović Alas" na Dorćolu.
Koštunica je na biračko mesto došao u pratnji supruge.

10:41 - GLASANjE U KOSOVSKOJ MITROVICI KASNILO

GLASANjE U KOSOVSKOJ MITROVICI KASNILO
Član biračkog odbora u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Trajković izjavio je da predstavnici OEBS-a nisu dozvolili danas isticanje državne zastave Srbije na biračkom mestu u ovom gradu na severu Kosova.
"Na biračkom mestu broj jedan došlo je do problema, jer predstavnici OEBS-a nisu dozvolili isticanje državne zastave Srbije koju smo preuzeli sa ostalim biračkim materijalom u Raški u subotu", rekao je Trajković novinarima.
On je dodao da je nakon konsultacija sa članovima RIK-a rečeno da ne ističemo te zastave nego da se istaknu zastave koje su u manjem format na glasačkoj kutiji.
"To je bio jedan od problema zbog čega se kasnilo malo sa otvaranjem biračkih mesta, drugi problem je bio što su glavna ulazna vrata na Tehničkoj školi gde građani Mitrovice glasaju zatvorena i otvoren je samo sporedni ulaz", objasnio je Trajković.
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić kazao je da je uklanjanje zastave Republike Srbije sa školske zgrade još jedan propust OEBS-a, da ne zna da li je to urađeno namerno i da će o tome obavestiti RIK.
Rakić je podsetio da se na glasačkim kutijama ipak nalaze zastave Republike Srbije.
Portparol OEBS-a Nikola Gaon u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao je da su svi modaliteti ove operacije dogovoreni kroz konsultacije sa relevantnim akterima, uključujući Prištinu i Beograd.
"Mi sprovodimo operaciju na terenu, ali svi modaliteti oko toga kako će biti sprovedni su dogovoreni kroz konsultacije svih uključujući Beograd i Prištinu", rekao je Gaon.
Zbog državne zastave Srbije koja je bila istaknuta na školi u Kosovskoj Mitrovici, a koja je u međuvremenu uklonjena, kako su objasnili predstavnici OEBS-a, glavni ulaz u školu je zatvoren.

10:47 - TADIĆ GLASAO SA SUPRUGOM I MAMOM

TADIĆ GLASAO SA SUPRUGOM I MAMOM
Lider Nove demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić glasao je jutros na opštini Stari grad na biračkom mestu 34.
Tadić, koji je nosilac liste koalicije oko te stranke, izašao je na izbore u 10.20 časova, sa suprugom Tatjanom i majkom.

10:59 - GLASAO NIKOLIĆ

GLASAO NIKOLIĆ
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas pre 11 sati na biračkom mestu broj 59 u osnovnoj školi "Kralja Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu.
Nikolić je na glasanje došao u društvu surpuge Dragice.

11:02 - GLASANJE NA KiM

OEBS: Do 10 časova na Kosovu i Metohiji glasalo 3.147 birača.

11:05 - RIK: 9,09 ODSTO GLASALO DO 10 SATI

RIK: 9,09 ODSTO GLASALO DO 10 SATI
Prema podacima Republičke izborne komisije do 10 časova u Srbiji je glasalo 9,09 odsto birača. U Beogradu izlaznost je 8,37 odsto u Novom Sadu 11,62 odsto.

11:19 - GLASAO MLAĐAN DINKIĆ

GLASAO MLAĐAN DINKIĆ
Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić glasao je danas posle 11 sati na biračkom mestu 59 u Osnovnoj školi Kralj Aleksandar Prvi na Novom Beogradu.
Dinkić je na glasanje došao u društvu supruge Tanje.

11:23 - U INOSTRANSTVU GLASANjE NA 35 GLASAČKIH MESTA

U INOSTRANSTVU GLASANjE NA 35 GLASAČKIH  MESTA
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da građani Srbije mogu da glasaju na 35 biračkih mesta u 20 zemalja i da pravo glasa ima 6.808 prijavljenih srpskih građana.
Građani Srbije mogu da glasaju u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, SAD, UAE, Libiji, Norveškoj, Holandiji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Rusiji i Češkoj.
Glasanje se obavlja u ambasadama i konzulatima Srbije, osim u Vićenci (Italija), gde je, zbog velikog broja prijavljenih glasača, organizovano glasanje u prostorijama gradske administracije.
Na parlamentarnim izborima pravo glasanja u inostranstvu ostvaruje 6.808 prijavljenih srpskih građana, što je neznatno povećanje u odnosu na parlamentarne izbore 2012. godine, kada je bilo upisano 6.019 glasača u inostranstvu.
"Državljani Srbije koji su se prijavili za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, koje Republička izborna komisija nije proglasila biračkim mestom u inostranstvu, mogu svoje biračko pravo da ostvare u Srbiji, u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

11:33 - NOVI SAD: PREMINUO NA BIRAČKOM MESTU

Na biračkom mestu u Novom Sadu, jedna osoba je umrla. Oko pola devet nepoznatom muškarcu je pozlilo, javlja RTV.
Članovi komisije su pokušali da mu pomognu, ali bez uspeha. Kada je došla Hitna pomoć, mogla je samo da konstatuje smrt.

Biračko mesto broj 183, na kome se desio incident, je zatvoreno.

11:39 - GIK: DO 10 SATI IZAŠLO 8,32 ODSTO BIRAČA U BEOGRADU

Na izborima u Beogradu do 10 sati izašlo je 8,32 odsto birača, rekao je Tanjugu predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.
On je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da je svih 1.178 biračkih mesta u gradu otvoreno na vreme, u 7 sati ujutru, i da nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Na izborima za beogradski parlament učestvuju 23 izborne liste.

11:56 - GLASAO I DRAGAN ĐILAS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas glasao je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Jovan Miodragović" na opštini Vračar.

12:55 - DO 10 SATI NAJVIŠE GLASALO U DIMITOVGRADU

DO 10 SATI NAJVIŠE GLASALO U DIMITOVGRADU
Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji do 10 sati, prema podacima predstavnika radnih tela za sprovođenje izbora u opštinama, najveća izlaznost zabeležena je u Dimitrovgradu - 17,99 odsto i Novom Sadu - 11,36, a najmanja u Boru - šest odsto. Na izborima u Beogradu do 10 sati izašlo je 8,32 odsto birača, rekao je Tanjugu predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.
Na području grada Novog Sada je, u prva tri sata izjašnjavanja na vanrednim republičkim izborima, glasalo 11,36 odsto birača, izjavio je Tanjugu član Radnog tela Republičke izborne komisije Milan Đurić, dodajući da do sada nije bilo nepravilnosti i da je svih 197 biračkih mesta otvoreno na vreme i prema propisima. U Kragujevcu je do 10 časova glasalo 8,57 odsto upisanih birača, izjavila je Tanjugu član radnog tela RIK-a Slavica Nikitović, dodajući da je reč o uzorku sa šest biračkih mesta i to u mesnim zajednicama Pivara, Korićani, Beloševac, Šljivovac, Grošnica i Čumić.

13:32 - NA SEVERU KOSOVA BEZ INCIDENATA

NA SEVERU KOSOVA BEZ INCIDENATA
Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić izjavio je da današsnji izbori za Skupštinu Srbije na severu Kosova protiču mirno i bez incidenata.
Bojić je u izjavi Tanjugu rekao da nije zabeležen nijedan incident i da se patrole kosovske policije nalaze u blizini biračkih centara na severu Kosova i Metohije.
"Nije bilo nikakvih problema. Jutros smo organizovali pratnju OEBS-u prilikom transporta izbornog materijala. Za sada sve protiče u najboljem redu", rekao je Bojić.
Bojić je podsetio da je za sprovođenje parlamentarnih izbora na Kosovu zadužen OEBS, a da kosovska policija ima ulogu da osigura bezbednost. Pravo glasa na parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije na Kosovu i Metohiji ima 107. 958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na ukupno deset biračkih centara i petnaest ogranaka.

13:58 - U KOSOVSKOJ MITROVICI REDOVI ZA GLASANjE

Ispred biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici velike su gužve, jer građani u prvi put glasaju samo u jednom biračkom centru.
U redovima se čeka ispred svih biračkih mesta u školi "Mihajlo Petrović Alas", a jedan broj građana koji nisu upisani u birački spisak, prinuđen je da ide od jednog do drugog biračkog mesta kako bi glasali, u šta se uverio i izveštač Tanjuga. Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da obave u ukupno deset biračkih centara sa petnaest ogranaka.
Biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće otvorena do 20 časova, a zatim će glasački listići radi prebrojavanja biti transportovani u Rašku i Vranje.

14:31 - NA KiM GLASALO OKO 15.000 GLASAČA

Na Kosovu i Metohiji je prema podacima OEBS-a do 14 časova glasalo 15.094 birača od 107.958 upisanih

14:36 - DELILI ULAZNICE ZA EGZIT U ZAMENU ZA GLAS!

Povodom saznanja da pojedini stranački aktivisti nude lažne ulaznice za EGZIT 2014 u zamenu za glasove na parlamentarnim izborima, oglasili su se organizatori EGZIT festivala, sa upozorenjem građanima da sa tim ulaznicama neće moći da uđu na novosadsku tvrđavu!
Obaveštavamo javnost da je organizacija EGZIT festivala došla do saznanja da pojedini stranački aktivisti nude lažne karte za EGZIT 2014 u zamenu za dva glasa na parlamentarnim izborima.
Upozoravamo sve ljubitelje EGZIT- a da ne nasedaju na ove provokacije i ne dozvole da se njihovim glasom manipuliše na bilo koji način”, navode iz organizacije i dodaju:

“O ovim saznanjima smo obavestili nadležne organe, koje pozivamo da hitno ispitaju ove navode, te da spreče bilo kakvu zloupotrebu glasačkih prava građana”.

Karte za EGZIT 2014 mogu se dobiti samo na zvaničnim prodajnim mestima festivala.

15:48 - U BEOGRADU GLASALO 29,33 ODSTO BIRAČA

RIK: Do 14 sati glasalo 28,37 odsto upisanih birača (31,67 - 2012. godine). U Centralnoj Srbiji glasalo 28,90 odsto birača, u Vojvodini 27,11 i u Beogradu 29,33

16:54 - U NIŠU DO 14 SATI GLASALO 28,79 ODSTO BIRAČA

U Nišu je, prema podacima Republičke izborne komisije, na vanrednim parlamentarnim izborima do 14 sati glasalo oko 70.000 građana, što je 28,79 odsto upisanih birača, rekao je direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić.

Izlaznost birača u Nišu do 14 časova je na nivou republičkog proseka, rekao je Velojić u direktnom uključenju iz niškog Medija centra u Tanjugov pres klub, gde novinari prate tok izbora.

18:08 - CESID: DO 17.00 SATI IZLAZNOST 41,1 ODSTO BIRAČA

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je do 17 časova izašlo je 41,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji 42, 5 odsto, zatim u Beogradu 38,9 odsto i u Vojvodini 40,4 odsto.

18:28 - DO 18 ČASOVA NA KOSOVU GLASALO VIŠE OD 28 HILjADA GLASAČA

KOSOVSKA MITROVICA - Do 18h na Kosovu je glasalo 28.416 glasača i nisu zabeleženi nikakvi incidenti, izjavio je večeras Portparol OEBS-a Nikola Gaon.
Gaon je u izjavi Tanjugu rekao da je od ovog broja 11.552 birača glasalo na severu Kosova.
Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na na ukupno deset birackih centara i petnaest ogranaka.
Biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće zatvorena u 20 časova a prebrojavanje glasova neće biti organizovano u pokrajini već će glasački material biti transportovan za Rašku i Vranje.
Izbore na Kosovu u 17 opština prati 400 OEBS-ovih predstavnika a kompletan birački materijal uključujući i biračke spiskove obezbedila je Republička izborna komisija.


19:06 - GLASANjE BEZ PROBLEMA, IZLAZNOST OD 42,91 DO 52,68 ODSTO

BEOGRAD - Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Čačku, Leskovcu, Subotici, Boru, Užicu, Sevojnu i Kragujevcu protiče bez problema, javljaju večeras Tanjugovi reporteri.

Procenat izlasnosti, u zavisnosti od svakog mesta pojedinačno kreće se, u 18 sati u rasponu od 42, 91 odsto do 52, 68 odsto od broja upisanih glasača.


19:29 - RIK: DO 18 SATI GLASALO 45,67 ODSTO

BEOGRAD - Na birališta u Srbiji do 18 sati izašlo je 45,67 odsto upisanih birača i ukoliko se taj trend nastavi može se očekivati izlaznost od 53 do 55 odsto, saopšteno je iz Republičke izborne komisije.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević podsetio je da je do zatvaranja birališta ostalo još manje od sat vremena i da se biračka mesta zatvaraju u 20 sati

19:51 - BIRAČKA MESTA SE ZATVARAJU U 20 ČASOVA

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima imalo je 6.767.324 građana.