Račun za ćutanje

Ratko DMITROVIĆ

07. 03. 2014. u 21:30

Prošlo je evo više od dvadeset godina kako službeni Beograd ćuti pred definicijom rata koji je razorio Titovu Jugoslaviju, koja je postavljena u Zagrebu, LJubljani i Sarajevu, a prihvaćena u Bonu, Vašingtonu, Londonu, Beču...

Prošlo je evo više od dvadeset godina kako službeni Beograd ćuti pred definicijom rata koji je razorio Titovu Jugoslaviju, koja je postavljena u Zagrebu, LJubljani i Sarajevu, a prihvaćena u Bonu, Vašingtonu, Londonu, Beču... Ta definicija glasi: Jugoslaviju je srušio srpski hegemonizam, u liku Slobodana Miloševića, potpomognut SANU i JNA. Uz dodatak: Srbija je agresor, ostale republike su žrtve.

Na stranu ovoga puta zbog čega je Beograd pognute glave ćutao pred ovom kolosalnom laži, ko mu je naredio da ćuti, šta je Beograd, i vladari u njemu, dobio za to ćutanje, cilj nam je da istaknemo da je Srbija, konačno, dobila šansu i obavezu (a to je posebno važno) da spomenutu tezu sruši. U suprotnom, biće proglašena genocidnom državom.

Osokoljena moćnim germanskim kišobranom, još živim inercijama jedne propale carske imperije i jedne večne religijske, navikla da radi šta joj je volja a da ni za šta ne odgovara, Hrvatska je tužila Srbiju za agresiju i genocid nad Hrvatima. Hrvatska pozicija u tom trenutku bila je i jasna i logična: Ako smo već mogli da proteramo 450.000 Srba iz Hrvatske, da im oduzmemo stanove i svu pokretnu imovinu, a da za to ne snosimo nikakve sankcije, zašto da ne tužimo Srbiju za agresiju i genocid?

Srbija nije imala izbora, moralo se ići na kontratužbu. I to je sada ta velika srpska šansa. Nema više ćutanja, to je sud, Beograd mora najpre da se brani, a onda da iznosi kontraargumentaciju. I jedno i drugo je lako. Treba samo događaje pobrojati hronološkim redom, bez vremenskih tunela.

Hrvatska je u Hagu svoju priču počela vukovarskom tragedijom. Drugačije i nije mogla. Drugačije bi hrvatski advokati pričali u korist Srbije i Srba. Bitka za Vukovar buknula je u jesen 1991, nakon višemesečnog divljanja Merčepovih crnokošuljaša po Vukovaru i okolini, nakon miniranja i paljenja više desetina kuća i lokala tamošnjih Srba, posle privođenja i likvidacije više od 50 vukovarskih pravoslavaca, kako u Hrvatskoj sve češće, ne bez razloga, zovu Srbe. Onda se prešlo na kasarnu JNA, u Vukovaru stacioniranu od 1948. Najpre je, kao i u ostalim delovima Hrvatske, isključena voda, pa struja, usledili su snajperski meci i na kraju minobacačka vatra. JNA je delovala prekasno, kilavo, neosmišljeno, ali legitimno, i to joj niko nikada, uprkos svemu, nije osporio.

Srpski advokatski tim u Hagu ima lagan posao dokazivanja da je rat u bivšoj Jugoslaviji bio klasičan građanski rat, da je Hrvatska secesijom proizvela sukob, da je pre bilo kakvih ratnih operacija izbacila Srbe iz Ustava Hrvatske, kao konstitutivni narod, da ih je terala da potpisuju izjavu o lojalnosti (kao i Pavelić 1941. godine), otpuštala ih iz državne službe i, na kraju, ubijala. Samo u Sisku, pre Vukovara, zverski je likvidirano oko 500 tamošnjih Srba.

Uostalom, Tuđman je u maju 1992. godine, na Trgu bana Jelačića, pred više desetina hiljada okupljenih, kazao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htela. NJegov prvi ministar policije, Josip Boljkovac, napisao je knjigu „Istina mora van“ u kojoj naširoko obrazlaže tvrdnju da je rat u Hrvatskoj počeo tako što je Hrvatska napala Jugoslaviju.

Odavno je sve jasno, samo što ovoga puta Beograd ne sme da ćuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Ivana

07.03.2014. 21:44

Ako Beograd ovoda puta bude cutao, bice to velika sramota za srpski narod. Pravi je trenutak za istinu.

Miloš

07.03.2014. 22:49

@Ivana - Da li je? Prošlo je skoro sedam decenija od Drugog svetskog rata. Pa opet niko ne sme da dirne u zločine komunista, u razotkrivanje Tita itd., osim na nekim marginalnim medijima. Snimljena je samo jedna serija za koju se ispostavilo da je zapravo nastavak Bulajićevske propagande. Posle sedam decenija...a od rata u Bosni je prošlo tek dvadeset. Pa ti vidi šta možemo da očekujemo.

jova

08.03.2014. 06:18

@Ivana - Narodna vlast se tada ogledala u likovima pojedinaca,tako da se globalno ne moze govoriti o zlocinima komunista. Jedini i pravi dokaz je ogroman broj prezivelih "zrtava" komunista i njihovih naslednika...istina se ne moze sakriti...

Vlada SM

07.03.2014. 22:14

Добар је ово текст, али је ово кап наспрам антируске хистерије Вечерњих Новости у виду преношења прозападних, агенцијских вести у вези Крима и Украјине. Зашто не преносте Руске и Украјинске агенцијске вести.... зашто мора западњачко новинарство да обликује свест Срба?ПС за уређивањеНемојте бити такви (слуге западњака), будите људи ако сте Срби !!!

Miloš

07.03.2014. 22:41

Svaka čast Ratku, ovakvi tekstovi su u uticajnim medijima u Srbiji pravi raritet nakon "demokratskih" promena. Ali, ne treba se nadati ničemu. Taj sud nije neutralan, već je pod kontrolom svetskih moćnika koji su podržavali Hrvate u njihovim nedelima. Svaka presuda u našu korist bi dovela do postavljanja niza jako nezgodnih pitanja zapadnim liderima iz tog (a i sadašnjeg) perioda, a nerealno je očekivati tako nešto. Tako da može Beograd da ne ćuti, može čak i da urla koliko god hoće - džaba.

ivan jovanovic

07.03.2014. 22:48

Beograd nisu politicari Beograd su stanovnici!Nazalost "politicari"pune vlastite dzepove sutnjom.Stanovnici Beograda, mogu da uzivaju gledajuci one rusevine (mislim u Nemanjinoj).

Naissus

08.03.2014. 04:41

@ivan jovanovic - O cemu ti pricas? Na sta se ovo odnosi? Nisu Hrvati srusili zgradu u Nemnjinoj, nego pobili hiljade Srba, van Beograda uglavnom. Fokusiraj se na temu

зокс

08.03.2014. 05:27

@ivan jovanovic - Да у Београду има правих Срба не би ова власт радила то што ради!Али Срба нема!Само им не дирајте круг двојке!Све остало можете!

Snouden

07.03.2014. 23:55

Ratko, secate li se kako smo "pitali za savet UN" o legitimnosti referenduma kosovskih Albanaca?! Postavlja se pitanje, kome je trebao taj autogol? Takvih autogolova u novijoj srpskoj istoriji je bilo na stotine. Upravo zbog toga se bojim da ce nasi "strucnjaci" sve uprskati posto ce neko namerno da stavi klip u srpske tockove. Nije prvi put da se to radi. A inace, i ja kao laik na osnovu materijalnih cinjenica bi mogao da dokazem o cemu se radilo u SFRJ ali se zna ko o svemu donosi odluku!

Mira

08.03.2014. 01:13

Ne očekujem presudu u korist Srbije. Ipak, nadam se da će naš tim iskoristiti ovu šansu, da bar negde ostane zapisana istina. Hrvati su stvarno dali sebi autogol ovoga puta. Naučeni da, zahvaljujući starim saveznicima, dobiju sve što zamisle, ipak su se ovoga puta zaigrali.

lik koji sedi

08.03.2014. 02:22

- U pare da ce biti- tresla se gora ,rodio se mis. Obicno zamajavanje naroda sa obe strane Drine.

racionalno

08.03.2014. 03:39

Na zalost ovakvo rezonovanje je emotivno i ako u osnovi tacno. Ali treba biti racionalan a ne emotivan kad se vodi drzava. Denis Kuper (koji je na Kosovu do skoro bio neki EU funkcioner) nam je iskreno rekao: ako ste u NATO mozete racunati na pravicnost sudova. A ako niste, ma koliko da ste pravno u pravu necete dobiti spor. Ti sudovi su naravno pod NATO kontrolom cak i kad je to skriveno...

Naissus

08.03.2014. 04:36

Tako je . Dosta je cutanja. Srbija je zrtvovala svoju drzavnost malo pod pritiskim evrope, malo zbog ideje milosrdja i btatstva, malo zbog kraljevih aspiracija i to je bila najvceca greska u nasoj istoriji, ali je uvek bila na pravoj strani i nije cinila zlodela sa izuzetkon nekoh pojedinaca. Vreme ja dse pokazu sve nase zrtve i da se pokaze da smo sa punim pravom branili drzavu koju smo storili svojom krvlju i svoj narod u njoj.

Naissus

08.03.2014. 04:39

Bice najveca sramota ako se ispostavi da nas tim nije u stanju da dobije ovo na sudu. Treba prikazati sve, od Jasenovca, preko Spegeljovog filma o uvozu oruzja i planovima, Tudjmanovih govora do prterivanja naroda iz Krajine. Trena ulkljuciti Seseljevu uvodnu i zavrsnu rec na svom sudjenju jer je to najbolji prikaz nase istorije i trebao bi da udje u obaveznyu nastavu u osnovnoj skoli, makar kao okvir.

зокс

08.03.2014. 05:24

Народе,од доласка Дос-манлија на власти су перманентне издајице свега што је српско!Доведени смо до тога да имамо два избора,први је умрети брзо или се ослободити ропства сваке врсте,и други избор нам је да постепено одумиремо,цркавамо!Шта је коме милије нека сам одлучи! Та назови власт не сме да зуцне од американоса!Уместо да подигну тужбу против тих злотвора,иако неће имати користи од ње,али нека стоји тамо,не тражи хлеба,због тона уранијума бачених на нас!

Milutin

08.03.2014. 08:01

"JNA je delovala prekasno...., ali legitimno". A da? Tko joj je dao legitimitet? Srbi? Tragikomedija!

Snouden

08.03.2014. 11:56

@Milutin - Punu legitimnost ju joj dali povampireni ustaski elementi koji su zeleli da nastave tamo gde su bili stali pre 50 godina.

Rale

08.03.2014. 12:05

@Milutin - Legimitet joj je davala sama drzava. Bila je to sluzbena vojska medjunarodno priznate drzave

зокс

08.03.2014. 12:38

@Milutin - Милутинеееее,од када ти постаде "хрват"са именом Милутин?Хахахахахахаха..............!Та ЈНА вас је спасила да не платите дебело за све шта сте ви покатоличени Срби у Другом рату!

Srki

08.03.2014. 08:24

Ovo cutanje vuce korene jos od 45-te kad je Broz na silu sve one zrtve gurnuo pod tepih bratsva i jedinstva. Cista statistika i brojke jasno pokazuju sta se desavalo 90-tih.Niko ne napusta posao, kucu i egzistenciju iz luksuza da bi otisao u neizvesnost.

Srki

08.03.2014. 08:29

Mene jako smeta, ali i cudi, sto se zaboravlja jako vazna stvar.U avgustu 1990 god USA predsednik Bush poziva POSEBNO sve predsednike bivsih republika.Razlog zasto nisu pozvani zajedno moze biti samo da im je saopstio razne stvari.Neke je ohrabrio za separatizam, neke za ocuvanje jedinstvene drzave i tu lezi koren sukoba.Odmah za tim, isto u Avgustu 1990. madjarski ministar odbrane Jesenski, kasnije ambasador u USA, isporucuje nelegalno hrvatskoj 20000 komada oruzja i pocinju napadi na kasarne.

Srki

08.03.2014. 08:37

Zeli se reci kako je agresorska JNA napala Sloveniju i Hrvatsku a cinjenica je da su kasarne JNA prvo napadnute. Da je JNA zaista napala, mislim da od ove 2 republike ne bi ostao ni kamen na kamenu jer je JNA imala strasno puno tenkova, aviona koji se nisu koristili ni 10%. Iznenadjuje i naredba Kadijevica za napustanje Slovenije od strane JNA jer znamo da je po ustavu JNA morala braniti ceo teritorij od unutrasnjeg i spoljnog neprijatelja. Zanimljivo da Kadijevica Hag nikad nije potrazivao

car

08.03.2014. 08:59

nek svako odgovara za svoje zlocine...pitam se koji su argumenti beograda kad budu odgovarali za zlocine u bosni...svugdje je JNA pokusala,a nigdje nije uspjela,a sad je vec prekasno...

vaki mail

08.03.2014. 09:17

najbolje autogolove protiv srpskog naroda uvek nadjes u srbinu pitanje je ko ce to biti i ovoga puta

из главе

08.03.2014. 09:41

Г. Ратко хвала што озваничавате оно што преостали малобројни и разуђени Срби мисле. Браво зато што је то једини пут за спас (екстерминација је евидентна) свих нас, не само поменутих Срба, бего свих оних који се налазе у овом балканском "лонцу". Мене плаши да наши браниоци не буду "наши" "браниоци", а на ваше арг, додао бих и заверу ћутања Р1244, Ештон Рез о КиМ сеп-2010 и генијално ( ал'за Шиптаре) питање Међ Суду

4c

08.03.2014. 10:28

Nije 500 Srba masakrirano u Sisku,nego skoro 600.Ti su ljudi jednostavno odvedeni od kuca,van zone borbenih djelovanja i zvjerski pobijeni.Idite u arhivu SNV - Novosti,oni su o tome pisali prije par godina,a tamo ima jos puno toga o zvjerstvima Krvata.U zadnje vrjeme nema takvih clanaka,vjerojatno su ih ustrasili ili ucjenili ukidanjem lista.

mima

08.03.2014. 10:35

Beograd ne sme da cuti jer ce lukavi Hrvati izaci cistih ruku.Beograd je cutao kad je pre nekoliko godina u hrvatskoj emisiji Otvoreno u kojoj su ucestvovali neki predstavnici bivsih republika a bilo je reci o ratu u Jugoslaviji novinar uporno hteo za sve da optuzi Srbiju koju u emisij niko nije predstavljao.Pokojni Kiro Gligorov,koji je prvo bio neutralan,u jednom trenutku,ne mogavsi vise da trpi lazi rekao:Znate ko je kriv za rat u Jugoslaviji? Franjo Tudjman.Niko u Bgd nije preneo ovu izjavu.

Rale

08.03.2014. 12:08

Pa nije ni cudo! Srpsku spoljnu politiku vode nesrbi, Ivica i Ivan za koje mi se cini cak i da uzivaju kad svojim cutanjem uspevaju da postignu da se Srbija blati

Dule Trubica

08.03.2014. 12:09

Postovani svaka cast na tekstu ovo je tragicna i bolna istina naseg naroda koja se odvija vec duze vremena u kojem smo svi imali udela postepeno okrecuci glavu od nase istorije naseg kulturnog blaga gledajuci ka novom bogu crvenoj petokraci i komunizmu bratstvu i jedinstvu. Treba stati na kraj ovome SRBI trebaju biit ponosni svoje historije nazalost EU je samo nastavak pogresne ideologije i zatiranja svega sto je srpsko.

Mali bata & co.

08.03.2014. 15:45

Nemojte pogresno da shvatite nas liberalni odnos prema drzavi i drustvu moc coveka se odmerava u dobroti njegovog znanja. Nasa resenja imaju veliki spektar primene od tekstova drzavotvornog akta, nacela donosenja zakona i politicke prakse principa da sprecava da narod se kaznjava jer samo slobodan covek moze da stvara. Na zalost postajanje pravnih istitucija je nasa realnost, koja nas u stvar cini otvorenijim i mocnijim drustvom.

mima

08.03.2014. 16:31

U pomenutoj hrvatskoj emisiji Otvoreno pokojni Kiro Gligorov je jos rekao:na jednom od sastanaka koji su predhodili raspadu Jugoslavije Tudjman je rekao da Hrvatska mora da stvori svoju nezavisnu drzavu.Na to je bosanski predstavnik rekao da ce to dovesti do rata I krvi do kolena.A Tudjman mu je odgovorio:Pa neke bude. Beograd je cutao nad cinjenicom koja je pokojnog Gligorova isprovocirala da kaze istinu zato sto nisu shvatili da je Milosevic prolazan,a da ce ljaga pasti na narog I drzavu.

mk

08.03.2014. 18:38

G.Ratko svaka cast na ovo malo pobrojanih dokaza, nabrajam ih i u mojim komentarima po secanju jer nemam arhivu, uvek se i sam pitam: "Zasto cuti Srbija,da li su Vlada i drzava,intelektualci ucenjeni ili placeni"!?? Hvala

vis

08.03.2014. 18:49

Da bi se razumela sustina rata o kojem je rec preporuciuo bih g.Dmitrovicu da procita nedavno izaslu knjigu pod naslovom:" Ivan Stevo Krajancic o sebi i rugi o njemu".Treba samo reci da je on bio rezident KGB za SFRJ,a kasnije i za ceo Balkan,koga se i Broz bojao.Strane sile su od pada Rankovica radile na razbijanju YU,a izvrsioci su javnosti dobro poznati

GALE BIJELI

08.03.2014. 21:51

Najveće moje razočaranje otkad čitam tekstove gosp. Dmitrovića! Pristrano,neobjektivno,navijački. Gospodine dragi- da se vrate osamdesete, mi dvojica ne bismo mogli biti zajedno u onoj Partiji.Tekst nije vrijedan čitanja,pa ga do kraja nisam ni čitao.

4c

09.03.2014. 06:20

Ja cu ti odgovoriti................ti si tipican Krvat koji ima svoju laz i u koju vjeruje do smrti,zato i neces da citas jer bi te istina razljutila i tvoju laz i mrznju osnazila.Tebi je istina samo ono sta tebi odgovara,pa makar ta "istina" bila laz

Tomo

09.03.2014. 08:38

Ko može biti pozvaniji za komentar od onoga ko je tamo živeo i ko je proteran iz Zagreba gde rata nije ni bilo a vi odbijate taj komentar. Baš me to iznenađuje.

Косовац

10.03.2014. 21:12

@Tomo - Одговор се односи на питање које је поставио penzioner (зашто се нисмо мирно раздружили), а грешком је упућен Тому.

penzioner

09.03.2014. 10:36

SM jeste najkrivlji za ratove. Sami Vucic i dDcic su izjavili da nisu bili svesni sta znaci pad Berlinskog zida, ali SM je bio zreliji morao je to znati i znati da Slovenija i Hrvatska imaju iza sebe nemacku i Austriju.Kamo srece da smo imali drugog predsednika ane Milosevica.Zasto se nismo mirno razdruzili kao SSSR i Cehoslovacka?

Gale

09.03.2014. 13:44

Čuveni radikal i disident, Laza Kostić , koji je bio profesor Beogradskog univerziteta je u svojim knjigama pedesetih i šezdesetih pisanih u izgnanstvu, najavio raspad Jugoslavije vrlo precizno i sta Srbija u tom slucaju treba da radi da bi sacuvala svoje interese i teritoriju. Nažalost ni radikali (koji su kasnije i štampali sabrana dela Laze Kostića), a ni Sloba nisu procitali ,ni uvažili stručno mišljenje ,ovog velikog geostrateškog i političkog sručnjaka i zato smo tako i prošli.Proverite!

jovandeka

09.03.2014. 17:05

Ako je ovo tvoja ocena Dmitroviću.slaba ti je bila literatura za čitanje.Nije tar kranuo odavde iz Juge,nego je on kranuo iz Vašingtona,a tim virusom su bili pelcovane glavešine svih naroda.Prvi su virus primili slovenci,kada su 1943 godine posle Avnoja saopštili Titu da će po završetku rata raditi na svojoj samostalnosti.Pa 1971 u lijepoj njihovoj i najzad 1991 u zemlji Srbiji.Alija je bio prost i primač u zatvoru i njega nisu zvali.