BEOGRAD, RUSE - Premijeri Srbije, Bugarske i Rumunije, Ivica Dačić, Plamen Orešarski i Viktor Ponta, poručili su sa trilateralnog sastanka u bugarskom gradu Ruse, da su posvećeni regionalnoj saradnji i projektima od zajedničkog interesa, saopštila je vladina Kacelarija za saradnju s medijima.

Trojica premijera su, u zajedničkom saopštenju usvojenom posle sastanka, ocenila da zamah proširenja EU treba da se odrazi na sve zemlje Zapadnog Balkana, na osnovu njihovog napretka u ispunjavanju kriterijuma.

"U tom smislu, Bugarska i Rumunija srdačno pozdravljaju napore i dostignuća Vlade Republike Srbije na putu ka pridruživanju EU i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ključnim reformama. Bugarska i Rumunija će nastaviti da dele sa Srbijom svoja iskustva iz procesa pridruživanja EU", navedeno je u saopštenju.

Oni su istakli da proces proširenja EU ima značajnu ulogu u jačanju demokratije, vladavine prava, stabilnosti i prosperiteta u zemljama regiona.

Srbija, Rumunija i Bugarska, kako su konstatovali premijeri, imaju tradicionalno prijateljske i dobrosusedske odnose i visok nivo političkog dijaloga.

"Delimo posvećenost regionalnoj saradnji kroz podsticanje regionalnog dijaloga, izgradnje ekonomskog prosperiteta i rešavanja socijalno-ekonomskih izazova", navedeno je u dokumentu.

Trojica lidera su potvrdila podršku regionalnim projektima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti saobraćaja, energetike i životne sredine, u cilju podsticanja ekonomskog razvoja i poboljšanja ekonomske i energetske bezbednosti regiona.

Dačić, Orešarski i Ponta su, takođe, ukazali na izuzetan značaj završetka gasne interkonekcije između Bugarske i Rumunije, kao i Bugarske i Srbije, koje su važni elementi energetske bezbednosti infrastrukture Evrope.

Oni su podržali Strategiju EU za Dunavski region, ocenivši da ona doprinosi rešavanju zajedničkih izazova, uključujući ekonomski razvoj, i unapređenju evrointegracije regiona.

Govoreći o Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, trojica lidera su ocenila da je to jedini inkluzivan i regionalni politički forum koji okuplja zemlje Zapadnog Balkana i njihovih suseda u EU.

Premijeri su se založili i za razvoj prekogranične saradnje između tri zemlje, posebno u kontekstu novog programskog perioda 2014-2020, i dogovorili su se da se sastanak na nivou premijera održava najmanje jednom godišnje.