Koštunica: Moramo da skinemo briselske okove

Predrag Vasiljević

06. 03. 2014. u 21:30

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica o izbornim očekivanjima, Evropi, savezima i dešavanjima u stranci: Možemo da se razvijamo samo ako prekinemo evrointegracije. Ne bismo ušli u koaliciju sa onima koji državu vide u Evropskoj uniji

GRAĐANI 16. marta biraju između pogubnog puta ka članstvu u EU i političke neutralnosti Srbije koja bi obezbedila ekonomski razvoj i slobodu države.

Tako Vojislav Koštunica, lider DSS, za „Novosti“ opisuje predstojeću političku bitku i poručuje:

- Ovo nije sukob između vlasti i opozicije, već između dve potpuno suprotstavljene politike. Na jednoj strani su SNS i sve parlamentarne stranke vlasti i opozicije koje pogubno hrle u EU, a na drugoj DSS koji je za političku neutralnost. Približavanje i članstvo EU nanelo bi Srbiji nesagledivu državnu, ekonomsku i nacionalnu štetu. U evrofanatičnoj politici vidim ekstremnost, dok je politička neutralnost umerena, razložna i u interesu Srbije.

* Ali, većina stranaka tvrdi da su članstvo u EU, uz najbolje odnose sa Rusijom i ostalim zemljama, uslov za razvoj Srbije...

- Srbija bi mogla da se razvija i da se zapošljava samo kad ne bi vodila politiku evropskih integracija. Zbog SSP smo do sada izgubili milijardu i po evra na carinama. Od ove godine šteta će biti uvećana, jer se omogućava bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU. Već od 2017. stranci će moći da kupuju naše zemljište. To je siguran put uništenja Srbije.

* Šta vi nudite kao alternativu?

- Na tom bespuću ka EU mogli bismo da izgubimo nešto što je za našu privredu najpovoljnije i najizglednije, a to je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji jedini mi imamo. I razvijene zemlje EU čupaju se iz krize tako što se preorijentišu na rusko tržište. Alternativa je ekonomija političke neutralnosti, koja znači život i razvoj, nasuprot dogmi o EU.

* Isključujete li potpuno postizborni savez sa strankama koje Srbiju vide kao članicu EU?

- Možemo da budemo samo u onoj vlasti koja vidi da je interes Srbije u slobodnom razvoju zemlje i u političkoj neutralnosti. Tu našu politiku ne bismo žrtvovali zarad vlasti.

LAMENT NAD “BEOGRADOM NA VODI“ * HOĆETE li podržati projekat „Beograd na vodi“?
- KAO čovek koji je ceo život proveo u Beogradu i koji ga stvarno voli, smatram da se na ovaj grad ne može „nakalemiti“ nešto što je potpuno u suprotnosti sa njegovim duhom. Beograd se razvijao vekovima, kombinujući tradicionalno i moderno, i sačuvao je dušu. Pitam se, kako bi zvučao „Lament nad Beogradom“ Miloša Crnjanskog uz ovako nešto neprirodno što se planira nadomak Saborne crkve i Beogradske tvrđave. Nicale su i ranije moderne građevine, ali se pazilo da se ne naruši prepoznatljivost grada. Možda je sada namera da se promeni istorijska svest srpskog naroda. Teši me to što je taj projekat nesprovodljiv i nerealan.

* Jesu li vam bliži Dveri i radikali, koji se zalažu za evroazijske integracije?

- Bliži su utoliko jer su protiv ulaska Srbije u EU. Ali, već u narednom koraku se pokazuju i razlike. Te stranke ne podržavaju političku neutralnost države.

* Zašto da građani glasaju za vas kad ste sa tom politikom zasad osuđeni na opoziciju?

- Građani sve više osećaju da je odnos države prema EU suštinsko i životno pitanje. To je za njih važnije od kalkulacije da li će DSS ući u vlast ili ne. Vreme radi za nas i uveren sam da je budućnost Srbije u političkoj neutralnosti.

* Može li se desiti da se posle izbora formira široka koalicija koja će da promeni Ustav Srbije?

- Dvotrećinska većina za promenu Ustava mogla je i do sada da se formira u skupštini. Ali, ona nije dovoljna. Za promenu preambule i svih bitnih delova neophodan je referendum. A narod nikad ne bi glasao protiv sebe i svoje države.

* Zašto su sa liste DSS izostali funkcioneri poput Siniše Kovačevića ili Sande Rašković Ivić?

- U DSS postoji živa rasprava i svačije mišljenje se čuje. O svim strateškim i taktičkim temama, raspravljalo se naširoko i odlučivalo demokratski. U toj proceduri, stranački organi su i usvojili listu poslaničkih kandidata. I oni koji nisu na listi imaju široko polje za stranačko delovanje.

* Da li bi Srbija trebalo zvanično da se izjasni povodom krize u Ukrajini?

- Događaji u Ukrajini dokazuju ispravnost političke neutralnosti. Kriza u toj zemlji izazvana je samo zato što su vlasti zaključile da ne treba potpisati SSP. EU je zato izvršila pritisak, podržala nasilje i destabilizovala državu. Dakle, pristupanje EU nije dobrovoljno, već je stvar prisile. U Ukrajini je EU pokazala svoje pravo lice.

NISAM HTEO DA NAPUSTIM KOSOVO

* PRIŠTINSKE vlasti su grubo sprečile da organizujete miting. Jeste li dobili ikakvo objašnjenje?

- NISAM hteo da napustim Kosovo i na Jarinju je trajala višesatna rasprava sa službenikom Euleksa. Susret sa građanima na Jarinju pokazao je kakav je stvarno njihov položaj i koliko su oni ugroženi posle svih briselskih sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Forest_Gump

06.03.2014. 22:14

Gde bi ovaj covek u azijsku uniju? Rusku uniju? Hocemo i zemlju da premestimo na drugi kontinent?

mornar

06.03.2014. 23:32

@Forest_Gump - ...ti ocigledno neznas da CITAS... Covek je lepo rekao, neutralni!!!

Laki Topalovic

06.03.2014. 22:16

Ko jos moze da glasa za ovakvu politiku... Svima je dobro u uniji, pa i nama ce biti

Dare

06.03.2014. 23:45

@Laki Topalovic - Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Portugalu, Španiji.. je dobro?! U kojoj zabludi ti živiš.. Podrška DSS-u.

Jagodinac

06.03.2014. 23:44

Ljudi, da li ste slepi pored zdravih očiju ili ne želite da vidite? Koštunica govori istinu. On je jedini političar u Srbiji koji ne želi da igra na muziku Brisela i stranih ambasodora i zato je anatemisan u većini srpskih medija. Sećam se, a nije bilo tako davno, za vreme njegove vlade imao sam platu oko 650 evra i 3-4 puta godišnje se povećavala. Sada imam platu 400 evra. Zbog njegove principijelnosti, 16. marta ću glasati za Koštunicu.

ljubo

07.03.2014. 00:14

Kostunica je kriv samo sto je doveo DOS, i pdrzao SNS, koji ga je posteno prevario. To su dve velike greske,nazalost. Sto se tice Patriotiyma i postenja svaka cas.Ovog puta ima moj glas.

nenadtodor

07.03.2014. 00:40

Prosto je zastrašujuće koliko Koštunica odudara od većine naše "političke elite". Među retkima je koji politiku promišlja sa bar 2-3 poteza u napred, kako to rade ozbiljni državnici. Jednostavno, neutralnost je za Srbiju trenutno najmanje loše rešenje. U EU ne možemo, jer su nas evro-integracije do sada koštale dobrog komada države i treba spasavati šta se spasiti može, ili ćemo u suprotnom izgubiti sve. Očekujem da će DSS biti iznenađenje na ovim izbporima, jer narod polako dolazi sebi.

Otac Grigorije

07.03.2014. 01:10

Kostunicu je zapad doveo na vlast isto kao ove u Ukrajini. Bio je prvi za evroatlanske integracije, rasprodao je sve drzavne firme, poslao ceo vojni vrh i politicki vrh Srbije u Hag, i sada govori o nekakvoj doslednosti.

зокс

07.03.2014. 10:29

@Otac Grigorije - Оче,па и да је био за еу схватио је да не треба да буде!Боље икада него никада!Само је штета што многи никада не схвате!

sanak

08.03.2014. 00:20

@Otac Grigorije - "схватио је да не треба да буде"------Dobro, a sta cemo sa VEC rasprodatim firmama u tom shvatanju? Hajde, uozbiljite se.

Predrag Zdrale

07.03.2014. 02:24

Samo ovaj covek zasluzuje srpski glas. Imali smo pro-eu vlast u poslednjih 15 godina i videli smo gde nas je dovela. Drzava i narod osiromaseni i pokradeni, ponizeni, izgubljen svaki kredibilitet u svetu, s nama se ophode kao sa robovima. EU puca po svim savovima, velike razlike, siromastvo, nema para. Jedna prijateljska zemlja koja ima para i to mnogo para je Rusija. Svi se njoj okrecu a mi cak jedini imamo otvorena njena sva vrata. Zasto jednom ne okrenemo na neutralnost pa da nas Bog pogleda?

Zasto mrzis Srbiju?

07.03.2014. 09:14

Privatizacija ima vrlo prijatnu osobinu reflektuje ljudski karakter.

gargamel

07.03.2014. 09:41

Cudan narod Srbi, podrzavaju Kostunicu ,Rusiju, protiv Amerike i EU a glasaju nepogresivo za Vucica, Tadica i ostale Eu marionete

зокс

07.03.2014. 10:27

@gargamel - гаргамел,то ти само потврђује колико су избори регуларни!Док год нам американоси уписују %%% гласова у компјутер има да буде овако како је!

lice iza senke

07.03.2014. 09:59

To je psihologija, srpska politika nece ga za kalfa. Zbog toga vrsi teror nad Srbijom.

najbrzi put do slobode

07.03.2014. 10:12

Reko bih sta je prednost Briselskog sporazuma ali u evropskoj uniji kazniti krsiocu pravnih normi, se dodeljuje kao preventivno popravna mera, koja odlucuje, da li krsioc jedne odredjene norme ili vise, duzinu prinudne popravne mere, a u narodu poznato kao godine provedene u tamnici. Boravak u tamnici odlucuje kojom brzinom ce savladati temu zbog koje se prinudne mere sprovode.

mk

07.03.2014. 10:29

Vec sam pisao da ce gradani Srbije skupo da plate izborne zablude ali ocito niko ne mari? Podsetiti cu vas posle izbora ali mozda bude kasno,zato u pamet se.....

Dusan

07.03.2014. 11:47

Svaka rec g.Kostunice je drzavotvorna i na svom mestu.Pordziimo g.Kostunicu da bismo imali drzavu SRBIJU onu prvu uredenu sa svojim jezikom,obicajima I zemljom.Ne dozvolimo pasprodaju srpske zemlje i dr.Tu su grobovi nasih predaka.Zaplakace nad potomcima.Ustace njihove seni.Nebudimo vazali.Probudi se SRBIJO.

Mrki

07.03.2014. 14:10

Za Koštunicu Voju i Srbiju svoju! Znam kome Verujem! 3 . Na izborima narode, dovedi se u pamet već jednom, ispohovaće nas kao palačinke ako ovako nastavimo!

Lala iz Banata

07.03.2014. 14:30

Ako se govori drzavotvornoj politici, rec je o ustavu, na koji nacin objasnjavas, da Vojvodina nema pravo na samostalno upravlje svojim resursima da bi mogla da doprinese da se podignu standardi u drzavi.

OTAN

07.03.2014. 17:06

Dr.Voja je napravio grešku što na izborima ne nastupa u koaliciji sa SRS i Dverima. Onda bi zajedno,možda prešli cenzus!

Vitomir

07.03.2014. 18:07

Nažalost, to vreme je prošlo davno. Još povlačenjem tužbe protiv Nato i tabanjem po putu za EU. Zahuktalo se mnogo. Ne toliko u narodu koliko u partijsko - stranačkim politikantima.

Vitomir

07.03.2014. 18:07

Nažalost, to vreme je prošlo davno. Još povlačenjem tužbe protiv Nato i tabanjem po putu za EU. Zahuktalo se mnogo. Ne toliko u narodu koliko u partijsko - stranačkim politikantima.

sanak

08.03.2014. 00:24

Mog komentara od 6.3. nema, a rekoh da prvo treba da skinemo okove koje su nam stavili tajkuni, na celu s politicarima. Eto, neka skidanje okova krene od Kostunice i "njegovog" tajkuna Nenada Popovica. Ne znam sto se boje ovoga komentara, lako se moze proveriti ono sto pisem, a sve je istina. To nekoga istina zulja???

Ратко

08.03.2014. 03:29

У праву си Војо, паметан човек гласаће за тебе.