Za kampanju 77.000 evra

D. M. S

04. 03. 2014. u 21:18

U trci 19 lista, a "Koalicija građana svih naroda i narodnosti" odlučila je da tokom kampanje ne koristi novac iz državne kase. Ko uđe u Skupštinu deli 642 miliona dinara

NA startnoj crti biće 19 učesnika, a "Koalicija građana svih naroda i narodnosti" odlučila je da tokom kampanje ne koristi novac iz državne kase.

Ostali učesnici na izborima iz budžeta će dobiti po 8,9 miliona dinara ili skoro 77.000 evra. A stranke i savezi koji preskoče cenzus čeka mnogo veća premija - podeliće 641,9 miliona dinara.

Kako zakon propisuje, prilikom predaje liste učesnici se izjašnjavaju jesu li zainteresovani za javna sredstva. Za ove izbore ukupan "fond" je 802.400.000 dinara, s tim što 20 odsto na ravne časti dele svi koji se prijave, dok se 80 odsto raspoređuje posle izbora, na osnovu mandata i glasova.

Prvu uplatu partije i koalicije mogu da očekuju u narednih pet dana. Uslov je da su priložili i kaparu od 8,9 miliona dinara. To izborno jemsto, uvedeno kako bi se sprečilo da budžetski novac odlazi potpunim autsajderima, može se "pokriti" i bankarskim garancijama, stavljanjem hipoteke na nekretninu i državnim hartijama od vrednosti. Kapara će biti zadržana ako lista ne osvoji najmanje jedan odsto glasova ili 0,2 ako je reč o manjinskoj partiji.

TAČKA U PONOĆ

RIK je u utorak proglasila još pet lista, a tačka na glasački listić biće stavljena u ponoć. Predsednik Komisije Dejan Đurđević kaže nam da su u obavezi da dotad čekaju ako neko odustane. Uz ranijih 14, proglašene su i liste: "Dosta je bilo Saše Radulovića", "Koalicija građana svih naroda i narodnosti", Patriotski front, Ruska stranka i PDD. S druge strane, predsednik NOPO Nikola Tulimirović podneo je žalbu Upravnom sudu, pošto je ta lista jedina odbijena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

male tajne velikih majstora politike

04.03.2014. 21:34

Naj vaznije je da politicari sprece invensticije ovog tipa.

samo skromno zivim

05.03.2014. 02:15

Kako li ce nam sada jadni nopo preziveti? Pa Nikola se tek navikao na velike pare od drzave, a sada nista.. Bas tuzan kraj!

Lala iz Banata

05.03.2014. 10:30

Paradok u svemu tome svi lepo pricaju i obecavaju, a jos niko nerazume logiku izbora, politike i ulogu novca. Srbija je okupirana i ima oblik ne organizovane drzave u kojoj vlada neznanje i zelja za licnim bogacenjem.

Romanija

05.03.2014. 11:12

Treba doneti zakon da nijedna stranka ne dobija nikakav novac iz budžeta sa svoju predizbornu kampanjuu. Ovo iz razloga što jedan veći deo tih sredastava završi u privatnim džepovima.

Mali bata

05.03.2014. 11:59

Borba protiv korupcije ne resava se u UN ili Briselu, organizovan kriminal i korupcija pocinje u politickim redovima u Srbiji, Beogradu a donosenjem i sprovodjenjem zakona koji leze na cinjenicam prakse u samim redovima je naj jeftini i najbolji nacin organizovati drzavu na nacelima pravne drzave.

Lala iz Banata

05.03.2014. 12:50

Da kazem ovako. petooktobarski revolucionari, ili privremena politicka vlast, nije imala moc da stvori demokratju. U takvu drzavu u kojoj vlada diktatura, nece niko da investira, ali sa danom da politicka vlast dobije kontrolu nad rezimom. Sve drzave sveta bez pregovra pruzice nam pomoc koja nam je potrebna u datom momentu u procesu demokratizacije i vladavine prava, na nacelima privatizacije.

Stojanka

05.03.2014. 15:49

Zašto gosp. PPV, ni jednog trenutka u kampanji ili ranije, nije pomenuo ništa o eventualnim nastojanjima da se promeni izborni zakon. Glasao bih za onoga ko to promeni, i donese nova pravila kada je u pitanju podela novca za stranke. Mnoge stranke i tzv. grupe građana, prijavljuju se samo zbog ambicije da dobiju novac iz budžeta, namenjen onome ko se prijavi na izbore. Kakvi programi, briga za narod, promene...Sve pare odoše u privatne džepove, a pare su ogromne..

Miroslav iz stranke

05.03.2014. 20:12

KOALICIJA GRADJANA SVIH NARODA I NARODNOSTI , ce n ovim izborima zastupati postenog gradjanina nase drzave i deliti ono sto svi posedujemo: 10 prstiju i trezvenu pamet. Nema aviona, kamiona, milijardi. Ima rad, rad, rad. Nikad zaja, nikad kredit, posten covek uvek mirno spava.