1. Kakav rezultat očekujete na izborima? Razna istraživanja daju vam od samo šest do 12 procenata podrške?

2. Rekli ste da ne biste sa SNS u koaliciju. S kim biste mogli u Vladu, da li je moguća saradnja sa Tadićevom NDS?

3. Koliko birača može da vam odvuče odlazak Tadića i cepanje DS? Kako komentarišete što su neki kandidati DS za poslanike povukli sa liste?

4. Zašto ne izlazite sa kandidatom za premijera i druga ministarska mesta, imate li neke nove kadrove?


1. OČEKUJEMO vrlo dobar rezultat. Ohrabruje nas povratak velikog broja naših tradicionalnih birača i odluka da svojim glasom podrže DS kao jedinu ozbiljnu i proverenu alternativu ovoj vlasti i SNS. Istraživanja nisu pouzdan pokazatelj, pa se na njih ne oslanjamo, naročito sad kad oko 30% onih koji kažu da će izaći na izbore ne žele da otkriju za koga će glasati.

2. JASNO smo rekli da ne čekamo u redu za koalicionog partnera SNS-u. Ne slažemo se sa ekonomskom politikom u kojoj vidimo nerealna obećanja i demagogiju, a u stvarnosti najniži iznos stranih investicija i prebacivanje tereta ekonomske krize na građane kroz povećanje poreza, čime su smanjena primanja i profesorima i lekarima. Zabranili su zapošljavanje u javnom sektoru, a zaposlili hiljade partijskih kadrova. Metod njihovog vladanja je zabrinjavajući - slabljenjem institucija, hajkom protiv opozicije, osudom kritičkog mišljenja, ugrožavanjem ljudskih prava, SNS ugrožava demokratske principe i evropske vrednosti. Za DS je ključno da li evropske vrednosti i naš program možemo da ostvarimo u saradnji s nekom strankom. Od toga će zavisiti s kim ćemo moći da formiramo vladu. Što se tiče NDS, iz prvih nastupa moglo se razumeti da im je baš saradnja sa SNS motiv udruživanja.

3. NIJE bilo cepanja DS. Članstvo ne voli one koji napuštaju stranku. Otišao je Boris Tadić i 30-40 članova Glavnog odbora. Ono što vidimo kao posledicu jeste da nam se vraćaju stari birači koji su bili razočarani nekim greškama i propustima.

To je njihova lična odluka.

4. ISUVIŠE smo tokom prethodnih godina sakrivali stranku iza imena lidera, što danas smatramo greškom. Danas DS, nasuprot drugim strankama koje se zaklanjaju iza lidera stranke, ističe u prvi plan svoj tim, veliki broj odgovornih, stručnih i iskusnih muškaraca i žena.