U OPŠTOJ političkoj tuči, koja se sve više zahuktava kako odmiče kampanja, većina opozicionih lidera izbegava „klinč“ sa Aleksandrom Vučićem, a sve agresivnije napadaju Ivicu Dačića.

Praktično, naprednjaci su u otvorenom ratu samo sa demokratama Dragana Đilasa, dok socijalisti moraju svakodnevno da se rvu i sa Borisom Tadićem, Čedomirom Jovanovićem, Mlađanom Dinkićem...

U bici za bošnjačke birače „u ring“ su ušli Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, a nastavljen je i višemesečni dvoboj lidera URS i bivšeg ministra privrede Saše Radulovića.

Na desnoj strani političkog spektra, oseća se pritajeno rivalstvo između DSS, Dveri i radikala, ali ono nije preraslo u sukob na otvorenoj sceni.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da sukobi koji su začeti nisu koncepcijske, već uglavnom lične prirode. On očekuje da se oni, u poslednje dve nedelje kampanje, rasplamsaju i kulminiraju pred samo glasanje:

- Većina opozicionih lidera izabrala je Dačića kao „metu“, da ne bi ugrozila eventualnu buduću saradnju sa Vučićem, a da bi privukla onaj deo biračkog tela koji je nezadovoljan stanjem u zemlji. To je slučaj sa Tadićem, Jovanovićem... Sukob Dinkića i Radulovića otvorio se još mnogo pre početka kampanje.

SUKOBI U KAMPANjI Glavni sukobi se vode na relaciji: Vučić - Đilas, Tadić - Dačić, Jovanović - Dačić, Đilas - Tadić, Dinkić - Radulović, Jovanović - Čanak, Ljajić - Ugljanin.

Marko Blagojević, programski direktor CeSID objašnjava za „Novosti“ da opozicione stranke mnogo više napadaju Dačića jer u njemu vide „laku metu“:

- Postoje stranke koje sebe vide kao buduće koalicione partnere SNS i one njih ne udaraju svom snagom. Odlazeću vladu kritikuju kroz premijera Dačića, koji je lider manje stranke u vladajućoj koaliciji. U suštini, sve se svodi na personalne ratove jer dubokih političkih i ideoloških podela skoro da više i nema.


NEMA IDEOLOŠKE PODELE

Blagojević smatra da će personalne političke bitke prestati tek kad se u Srbiji stvori jasna ideološka podela na socijaldemokratske i konzervativne stranke.

- Kod nas je postojala koncepcijska i strateška politička podela do 2008. godine kada je bilo neizvesno da li će Srbija krenuti ka EU ili će zaustaviti taj put. Sad još samo DSS insistira na političkoj neutralnosti, ali to nije nametnuto kao centralna tema kampanje.