Najviše poslanika biće iz Beograda

N. PANTIĆ - S. ROVČANIN

24. 02. 2014. u 08:50

Svaki četvrti kandidat na izbornim listama dolazi iz prestonice. Od 1.993 kandidata 509 dolazi iz glavnog grada

CENTRALNIM holom srpskog parlamenta i u sledećem sazivu najčešće će se čuti „beogradski naglasak“, jer, u proseku, svaki četvrti kandidat na izbornim listama dolazi iz prestonice.

Na osam lista delegirano je 1.993 kandidata, od čega je 509 iz glavnog grada, 87 iz Novog Sada, Nišlije imaju dva manje, dok 54 potencijalna poslanika stižu iz Kragujevca.

Kada se mandati raspodele, brojke će još više ići u korist Beograđana, jer su visoko kotirani na listama, pa će prvi popunjavati mesta u klupama. Samo na listi Dveri prvi kandidat ne dolazi iz glavnog grada, već iz Čačka. Može se očekivati da slika parlamenta bude slična prethodnom sazivu u kojem je boje prestonice branilo 107 ljudi.

Iz „kruga dvojke“ dolazi čak 80 članova koalicije oko SNS, liberali su delegirali 69, a savez SPS-PUPS-JS četiri manje. Radikali i demokrate imaju po 59 Beograđana, jednog više od DSS.

U skladu sa stavom da „ne treba da se pita samo Beograd“, regionalisti Mlađana Dinkića su na svoju listu stavili samo 28 stanovnika prestonice. Na drugoj strani, oni imaju najviše Nišlija (16) i Kragujevčana (12), ali i najmanje Novosađana (4). Blok koji predvodi Boris Tadić imenovao je 36 Beograđana i čak 23 Novosađana.

Stanovnici prestonice su u „minusu“ jedino na listama manjina. Na primer, SDA Sulejmana Ugljanina izvan Sandžaka ima dva kandidata - iz Novog Sada i Zaječara, dok su Mađari predložili jednog Beograđanina.

Problem ovakve raspodele, prema mišljenju analitičara, je u izbornom sistemu.

- Da imamo više izbornih jedinica verovatno bi bilo manje poslanika iz Beograda - objašnjava za „Novosti“ Dejan Vuk Stanković. - Problem je i što su partije previše centralizovane i što visoki funkcioneri uglavnom žive u Beogradu. Zato se i problemi nekih delova Srbiji ne mogu čuti u zakonodavnom domu.

I programski direktor CeSID Đorđe Vuković saglasan je da problem leži u izbornom zakonodavstvu:

- Građani ne znaju ko su njihovi potencijalni predstavnici i zato je potrebno promeniti izborni sistem. Postoji više rešenja koja mogu da dovedu do pravičnije zastupljenosti svih krajeva Srbije.

Inače, za više od dve decenije višestranačja, čak 13 opština nikada nije imalo poslanika, dok je 117 samouprava delegiralo manje od pet parlamentaraca.

SA KOSOVA NAJVIŠE RADIKALA

OSAM lista upisale su tek 27 kandidata sa Kosova i Metohije i većina njih nije na pozicijama koje garantuju ulazak u parlament. Radikali su delegirali 7, DSS - 5, socijalisti - 4, a liberali - nijednog. Najbolje je kotiran Slavko Stevanović kao drugi kod Dveri, dok je DS prvog kandidata sa KiM stavila tek na 109. mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

evropska opozicija

24.02.2014. 09:20

Ni dan danas nama nije jasno sta je to sta vi trazi te od politike u politici da bi nesto postigli? Od nas nemojte molimo vas da trazite pomoc.

dejan

24.02.2014. 10:23

i cemu da se nadamo mi koji ne zivimo u beogradu kad nemamo predstavnike i te koje imamo obicno nikad nista ne urade za nas kraj govorim konkretno za istocnu srbiju kucevo petrovac na mlavi zabubicu majdanpek bor naj nerazvijenije opstine pogotovu opstina kucevo gde nigde nista ne radi i gde narod nema gde da radi dva preduzeca koja su radila sad ne radesik i krecana koja je bila pod sartidom strasn beogradski pasaluk pravimo od srbije definitivno

mica

24.02.2014. 11:18

@ - Ne znam kakvi su kandidati iz Beograda. Ali zato ovi iz Pirota su olicenje pravog politicara. Sve lopuze i neznalice koji nista ne znaju urade sem da lazu narod i budu politicari

Mnoge delove Srbije ne predstavlja niko !!!

24.02.2014. 15:18

U Srbiji su političari potpuno izboličili osnovna pravila parlamentarizma. Svoje pajtaše iz Beograda, svi su lideri stranaka natrpali u Skupštinu Srbije. Za ostale članove partija iz Srbije nije ostalo mesta. Preko 80% članova Skupštine živi u Beogradu. Reč "narodni poslanik" (poslat sa neke teritorijalne jedinice da je predstavlja) apsolutno je izgubila svaki smisao. Podhitno se mora promeniti izborni zakon.

ekipa sa mreze reze

24.02.2014. 15:53

Mi nismo zabrinut, ako neko zeli on hoce da saradjuje. Nemoze biti jednostavnije.

deki

24.02.2014. 15:56

@ - Ne brinite vi koji niste iz Beograd, to su sve vaši koji su se tu nedavno doselili, pravih beograđana će tu biti najmanje.

Zoran1

24.02.2014. 21:13

Zasto je uopste potreban ovako veliki broj poslanika? Da primaju velike plate, stvaraju troskove sve to dok uzivaju pod imunitetom da bi mogli ziveti van zakona. Dokle ce narod Srbije moci da trpi toliko parazita? Zaista u Srbiji se ne isplati biti productivan i stvarati kada sve ide na parazite.