CENTRALNIM holom srpskog parlamenta i u sledećem sazivu najčešće će se čuti „beogradski naglasak“, jer, u proseku, svaki četvrti kandidat na izbornim listama dolazi iz prestonice.

Na osam lista delegirano je 1.993 kandidata, od čega je 509 iz glavnog grada, 87 iz Novog Sada, Nišlije imaju dva manje, dok 54 potencijalna poslanika stižu iz Kragujevca.

Kada se mandati raspodele, brojke će još više ići u korist Beograđana, jer su visoko kotirani na listama, pa će prvi popunjavati mesta u klupama. Samo na listi Dveri prvi kandidat ne dolazi iz glavnog grada, već iz Čačka. Može se očekivati da slika parlamenta bude slična prethodnom sazivu u kojem je boje prestonice branilo 107 ljudi.

Iz „kruga dvojke“ dolazi čak 80 članova koalicije oko SNS, liberali su delegirali 69, a savez SPS-PUPS-JS četiri manje. Radikali i demokrate imaju po 59 Beograđana, jednog više od DSS.

U skladu sa stavom da „ne treba da se pita samo Beograd“, regionalisti Mlađana Dinkića su na svoju listu stavili samo 28 stanovnika prestonice. Na drugoj strani, oni imaju najviše Nišlija (16) i Kragujevčana (12), ali i najmanje Novosađana (4). Blok koji predvodi Boris Tadić imenovao je 36 Beograđana i čak 23 Novosađana.

Stanovnici prestonice su u „minusu“ jedino na listama manjina. Na primer, SDA Sulejmana Ugljanina izvan Sandžaka ima dva kandidata - iz Novog Sada i Zaječara, dok su Mađari predložili jednog Beograđanina.

Problem ovakve raspodele, prema mišljenju analitičara, je u izbornom sistemu.

- Da imamo više izbornih jedinica verovatno bi bilo manje poslanika iz Beograda - objašnjava za „Novosti“ Dejan Vuk Stanković. - Problem je i što su partije previše centralizovane i što visoki funkcioneri uglavnom žive u Beogradu. Zato se i problemi nekih delova Srbiji ne mogu čuti u zakonodavnom domu.

I programski direktor CeSID Đorđe Vuković saglasan je da problem leži u izbornom zakonodavstvu:

- Građani ne znaju ko su njihovi potencijalni predstavnici i zato je potrebno promeniti izborni sistem. Postoji više rešenja koja mogu da dovedu do pravičnije zastupljenosti svih krajeva Srbije.

Inače, za više od dve decenije višestranačja, čak 13 opština nikada nije imalo poslanika, dok je 117 samouprava delegiralo manje od pet parlamentaraca.

SA KOSOVA NAJVIŠE RADIKALA

OSAM lista upisale su tek 27 kandidata sa Kosova i Metohije i većina njih nije na pozicijama koje garantuju ulazak u parlament. Radikali su delegirali 7, DSS - 5, socijalisti - 4, a liberali - nijednog. Najbolje je kotiran Slavko Stevanović kao drugi kod Dveri, dok je DS prvog kandidata sa KiM stavila tek na 109. mesto.