DRAGAN Đilas dobio je podršku Glavnog odbora da nastavi da vodi demokrate do izbora u Beogradu, posle čega će se najverovatnije ponovo raspravljati o njegovoj smeni, jer najveća opoziciona stranka u Srbiji ostaje duboko podeljena.

Ovo je ishod subotnje maratonske burne rasprave na sednici Glavnog odbora DS u Novom Sadu, koja je trajala skoro 13. sati. Posle više od 70 govornika, žestoke razmene optužbi između Đilasovih i Tadićevih, izveštaj o radu stranačkog lidera podržala je, javnom prozivkom, većina članova GO. Za izveštaj je glasalo 274 delegata.

Burna rasprava u zatvorenom delu sednice, ali i činjenica da za izveštaj nije glasalo 127 članova GO, pokazala je da će Đilas i u narednim mesecima nailaziti na žestok otpor unutar stranke i da u jatu demokrata postoje različita viđenja o političkom kursu koji treba da zauzmu u narednim mesecima.

Kako je tekla sednica GO DS pročitajte OVDE

Đilas se zahvalio na podršci, pozvao stranačke saborce da već od danas sve snage usmere u predizbornu kampanju u Beogradu, Negotinu i Pećincima i formiranje izbornog štaba.

Boris Tadić je rekao da je zadovoljan načinom na koji je vođena diskusija na GO, ali ne i rezultatom sednice. On je poručio da će ostati privržen ljudima koji misle kao on i nastaviće da radi sa njima:

- Žao mi je što DS nije iskoristila priliku za promene na čelu stranke. Ali pomagaću stranku i ubuduće.

Predsednik demokrata je na otvaranju zasedanja, koje je započelo minutom ćutanja nedavno preminulom akademiku i jednom od osnivača stranke Ljubomiru Tadiću, poručio da ne vodi stranku koja će biti uz"takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića", već DS koji veruje da može da pobedi SNS i sa te pozicije menja državu.

Đilas je rekao da je ponosan što je na čelu DS, jer postavlja standarde za otvorenu diskusiju, te da se nije razračunavao sa onima koji su bili protiv njega, jer je hteo da da primer drugima, da tako nešto nije obavezno u politici.

Tadić je, na samom početku zatvorenog dela sednice, uzvratio žestokim kritikama na račun Đilasa, poručio mu da nema kapacitet da vodi DS i njegov način rukovođenja strankom nazvao"trkom za parama, borbom za moć i uticaj, a ne za DS". On je na kraju rasprave još jednom uzeo reč, predložio Đilasu da se sam povuče, a ne da čeka da propadne na izborima, pa da bude smenjen:

- Nemam ništa lično protiv tebe, Dragane, ali nemaš kapacitet da vodiš DS. To sam mislio i kad si izabran i sada - rekao je Tadić i zaključio da ako Đilas ostane na čelu DS, najdalje za šest meseci pada i Vlada Vojvodine.

Počasnog predsednika podržao je i potpredsednik Miodrag Rakić, koji je poručio da "ovako više ne ide":

- Mnogi ste stariji od mene, ali svi zajedno nismo deca. Moramo da imamo plan, a ne samo želje. Dobro razmislite šta dalje. Nama ne može više da pomogne ni Krkobabić u Beogradu, ni Pastor u Vojvodini.

Za odlaganje kadrovskih promena i zbijanje redova založili su se Dragoljub Mićunović i ceo Politički savet DS, potpredsednici Bojan Pajtić, Nataša Vučković, Dejan Nikolić, kao i funkcioneri Miodrag Stojković, Vida Ognjenović, koja je rekla da inicijativa za smenu Đilasa u ovom trenutku predstavlja pokušaj da"DS sam sebi zabode nož u stomak".

Dragan Šutanovac je kritikovao i Tadića i Đilasa, ali i najavio da će oni imati protivkandidata na narednoj skupštini na kojoj će se birati predsednik stranke. On je, ipak, dao podršku Đilasu za kandidaturu za gradonačelnika na izborima u prestonici.

Podršku Tadiću dali su Goran Bogdanović, Janko Veselinović, Aleksandar Senić, Mladen Erceg, Marko Đurišić, Srđan Milivojević...


SVE SAM VAS DRŽAO POD PAZUHOM

GOVOR Borisa Tadića bio je veoma direktan, bez rukavica i izazvao je burne reakcije Đilasovih pristalica. Počasni predsednik DS optužio je Bojana Pajtića da je pretio otkazima onima koji rade u Vladi Vojvodine, ukoliko ne podrže njegovu inicijativu o podršci Đilasu. Ne navodeći nikog poimence, Tadić se članovima GO DS obratio rečima :

- Sve sam vas držao, i štitio, pod pazuhom!

Zatim je dodao da je, zbog teške finansijske situacije u kojoj se sada nalazi, bio prinuđen da se preseli na selo.