Koštunica: Izborima preokrenuti politiku

P. VASILJEVIĆ

14. 01. 2014. u 21:20

Lider Demokratske Stranke Srbije Vojislav Koštunica o Evropi, koalicijama: Neophodna je temeljna promena sadašnje politike. Putem ka EU gubimo KiM, a sutra možda i Vojvodinu

IZLAZ iz katastrofalno lošeg stanja u koje su zapali Srbija i naše društvo, može se pronaći u vanrednim parlamentarnim izborima i u temeljnoj promeni sadašnje politike.

To je za „Novosti“ poručio Vojislav Koštunica, lider DSS, koji očekuje da se u istom danu održe izbori u Beogradu i u celoj državi.

* Zašto tražite izbore kad će posle njih vladajuće stranke dobiti još veću podršku?

- Država je u ozbiljnoj i dubokoj krizi. Javni dug zastrašujuće raste, budžetski deficit je ogroman, nezaposlenost sve veća, a investicije postoje samo u obećanjima. Život postaje nepodnošljiv za veliki deo građana. Vlast srlja ka EU, i na tom putu se odriče KiM, a SSP će potpuno uništiti srpsku privredu. To mogu da zaustave samo izbori.

* Ali, na osnovu čega očekujete promenu državne politike?

- Važno je da se do kraja raskrinka šta pogubna politika povinovanja svim briselskim zahtevima donosi državi i građanima. Izbori daju mogućnost da se glasnije čuje upozorenje da su evropske integracije kobne po Srbiju i da je za državu najbolji put političke neutralnosti - saradnja sa svima, pa i sa EU, bez formalnog članstva. Do građana će doći nada da postoji rešenje.

VOLEO BIH DA IMAM PROTIVKANDIDATA * Očekujete li da se neko odazove vašem pozivu i da vam bude protivkandidat na nedeljnim stranačkim izborima?
- DSS je posvećena demokratskim vrednostima i zaista bih voleo da u stranci postoji konkurencija i da se naša ideja o političkoj neutralnosti još više izbrusi. Pozitivno bi bilo da imam protivkandidata.
* Ali nije prošao predlog da potpredsednike kandiduju opštinski odbori...
- Pokušali smo na više načina da rešimo pitanje izbora potpredsednika. Lično se nisam izjašnjavao. Predlog da opštinski odbori predlažu potpredsednike nije prošao jer bi za takvo rešenje bila neophodna još jedna stranačka skupština.

* Većina birača upravo podržava stranke koje su čvrsto za evropske integracije?

- Veliki, ako ne i većinski broj naših građana ne podržava članstvo u EU. DSS zato traži i da se 2015. godine održi referendum o evropskim integracijama. Pa neka narod odluči. To bi bila prilika da se u demokratskoj debati, koja je sada skrajnuta, pa i zabranjena, raspravi da li je Srbiji bolje u EU, ili izvan nje. Putem ka EU Srbija gubi Kosovo, a sutra može da izgubi i Vojvodinu. Susedi koji su u EU postavljaće nam sve više zahteva. Lanac ucena će biti neprekidan i Srbija će teško moći da preživi to mrcvarenje.

* Kako ćete nametnuti svoje ideje ako i posle izbora ostanete usamljeni u politici protiv članstva u EU?

- Velika Britanija će imati referendum o daljem članstvu u EU, a Island, Ukrajina i Jermenija prekinule su pregovore sa Briselom. U Evropi se rasplamsala ozbiljna debata o smislu postojanja ovakve EU, koja se pretvara u nadnacionalnu tvorevinu koja mrvi sve članice. Duh evroskepticizma se širi, dok je kod nas još vladajući evrofanatizam i isprazno zaklinjanje da Srbija neće skrenuti sa tog puta. Vreme za politiku DSS tek dolazi.

* Jeste li razmišljali o tome da izađete na izbore sa Dverima, radikalima, i ostalima u okviru „patriotskog bloka“?

- Između nas postoje političke i ideološke razlike. Takav blok ne bi imao dovoljno jasnu politiku. Nijedna od tih stranaka ne podržava ideju DSS o političkoj neutralnosti.

* Dakle, bliži vam je samostalan izlazak?

- Zasada da. Ako izbori budu kasnije, možda će i okolnosti biti drugačije. To sada ne možemo da predvidimo. Smatram da bi najbolji kandidat za gradonačelnika bio Aleksandar Popović, potpredsednik naše stranke.

* Da li je moguća neka koalicija na beogradskim izborima?

- Lokalni stranački organi daće svoj predlog, a rukovodstvo stranke će doneti konačnu odluku.

* Koliko je realna postizborna koalicija sa SNS u Beogradu, pošto sada učestvujete u radu privremenog organa?

- Za DSS je bilo važno da se promeni vlast u Beogradu koja je radila na štetu građana. Posle toga, nismo želeli da učestvujemo u prekomponovanju vlasti bez izbora. Za nas je i u gradu moguća saradnja ako se okupimo oko zajedničke politike u korist građana Beograda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Lazo

14.01.2014. 21:35

Bravo Vojo. Da se dobro naoruzamo, i da krenemo od Krajine,Srpske do KiM, ima Srbija dosta Oblica, ali na zalost, umesto da su najhrabriji u borbenim redovima, njih hapse politicki zbog kao ubistva nekih novinara.DSS najpostenija stranka, jednog lopova nije nikada imala, ni jedna afera nema iza DSSa, Kada je Voja bio premijer nismo saradjivali sa EU, on im je sve u lice rekao, zapad napolje iz Srbije, zivela Rusija i Kina,najbolje i najbogatije zemlje,gde ljudi zive sto puta bolje nego u EU

Lala iz Banata

14.01.2014. 21:41

Ne, politika nece da se menja, ali one koji ne razumeju politiku, bez milosti.

hassan noumk

14.01.2014. 22:32

@Lala iz Banata - Sasvim ,ispravan kom kostunice ,Evropom rukovode svabe koje su nam 1941,2,3 pobili milione nase dece,sada ih molimo da idemo njima neznam dali bi neko to uradijo nemacka zeli da vlada nad svima nemocnim i da iskoriscava prirodna boga drugih dok svojih cuva rezrvu.hoce da nam unisti nasu kult ,rel,moral da nas posvadja sa rodjenim bratom ,komsijom da niko nikoga ne cjeni, nit postuje,na zapadu je bolje ziveti u zatvoru nego na slobodi.u zatvoru cu imati prijatelja.Nezavisna Srbija je bolja!!!!

Lala iz Banata

15.01.2014. 07:57

@Lala iz Banata - To takodje moze biti da politika nemecke ima drugaciji pogled na buducnost Srbije. Temelj nase politike je da Nemacka ce investirati u Srbiju, a nemci opet vide da Srbija ima mnogo vise nego sto danasnji politicari to mogu da vide.

cccc

15.01.2014. 09:20

@Lala iz Banata - slazem se da su nam Svabe pobile dosta ljudi...ali te iste Svabe su nas pitale hocemo li sa njima...nismo hteli i kaznjeni smo.Ne mozemo se izvlaciti na foru da Svabe mrze Srbe i Slovene.To nije tacno.Jer kad bi bilo tacno onda bi mrzeli i Bugare,i Hrvate i Slovake.A to jednostavno nije tacno.Mnogi su se Slevenski narodi obradovali Svabama 1941g.Da sam u tom periodu ziveo i ja bih glasao za Trojni pakt.Ali mi smo neinteligentan narod i zato sada polako silazimo sa svetske pozornice.Za 50ak godin

baba Simana

14.01.2014. 22:17

Tesko ce to ici kod nas srba nasa politika oduvek je bila da se bavimo sami sobom i borbom za vlast.To sto zaostajemo u svemu u odnosu na one koji su bili uvek daleko ispod nas sami smo krivi.Rat i bombardovanje su samo to propadanje ubrzali.

Lala iz Banata

14.01.2014. 22:49

Ja garantujem zahtevne i bucne promene, ali to je zbog promena koje mora da uradimo.

Dobrica blagajnik

15.01.2014. 08:06

@Lala iz Banata - Konacno razlog da ponovo imamo osmeh na licu.

proka

15.01.2014. 00:38

Ne znam da li ste obratili paznju ali ovaj covek uopste ne odgovara na ono sto ga novinar pita.

slavko radovanovic

15.01.2014. 00:38

U pravu ste gospodine Koštunica.Nije bez razloga pokenuta revizija odgovornosti za Prvi svjetski rat.Ne radi se to ni iz kakvih emotivnih razloga.Tom revizijom Njemačka u suštini anulira sve ugovore koji su po pitanju podjele teritorija postignute i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.Kada sprovedu tu reviziju a to prije svega sem Kosova podrazumjeva i otcjepljene Vojvodine i svodjenje Srba u Republici Srpskoj na lokalnu autonomiju.A onda program ponovnog naseljavanja Germana.Srbi to ne vide.

Ратко

15.01.2014. 02:01

Браво Војо, ништа ново од тебе кратко, одговорно, државнички, и патриотски, ех да је више таквих као ти, што се мене тиче ја верујем само теби, и твом имењаку у холандији, остали су дно дна.

Miro Markovic

15.01.2014. 02:32

DSS stranka je 'oborila' Milosevica, mada se nikada nije tacno doznalo ko je pobedio na izborima 2000 godine, posto su glasacki listici bili spaljeni u Skupstini. Nama svima je samo receno da je Kostunica "pobedio" Milosevica. Kad su se stvari kasnije lose kretale, Kostunica daje ostavku. Bio je premijer ali trazio je nove izbore. Ovima sada ne ide nista dobro, ali Dacic ne dozvoljava izbore. Narod vidi da je prevaren I da ovako ne "mere". Opet je Kostunica u pravu.

Pavle

15.01.2014. 02:43

Jednostavno ne mogu da razumijem Srbe u Srbiji koji uglavnom glasaju po osjecanju a ne po cinjenicama-pokazateljima. Ova glasanja me podsjecaju na Titova vremena ispranih mozgova. Pogledajte samo koliko još glasa za taj DS koja je svojom politikom upropastila državu a sve afere su za njih vezane. Dobijam utisak da je ta politika svoj nastavak u sadasnjoj vladi.

Ljubičić Dejan

15.01.2014. 08:02

Zbog svega ovoga, koliko se se svi sećamo, gospodin Koštunica je u ono davno vreme upalio sa svojim ljudima srpski parlament! Zato nam se danas, živi ovako lepo! A i ti si za tu "eu", lažovčino pokvarena, ko i svi ovi ostali! Znam ja sve dobro, o čemu smo tada pričali Ti i ja zajedno!

marko

15.01.2014. 08:11

Bravo za Kostunicu i ne mogu da shvatim da ga gradjani ne kapiraju.ILi istina jako boli!

sta cemo sa prevarama?

15.01.2014. 08:22

Problem nije u volji biraca, tu je stcar jasna: problem je u prevarama koje nastupaju za vreme i posle izbora. Setimo se samo dzakova sa glasovima u kantama, listicima stampanim u ceskoj, glas za pastetu...zatim setimo se SPS-a koji nakon izbora ulazi u koaliciju sa DS-om, pa SNS-a koji preuzima glasove Radikala. "Nije bitno ko glasa, vec ko broji glasove"

moc i uverenje

15.01.2014. 08:31

Osnovna razlika medju ljudima koji stvaraju i oni koji misle da to rade je, prva grupa razmislja funkcionalnost i sigurnost, a druga razmislja da novac je socialni mir i sigurnost.

CNN

15.01.2014. 08:36

DSS mora na predstojećim izborima da se udruži sa nekom od patriotiskih stranaka kako se glasovi takvih stranaka koje ne pređu cenzus ne bi prelili velikim strankama.

izbiračica

15.01.2014. 08:36

Ovaj čovek stalno stvara problem ,tamo gde ga nema. Niti će mo izgubiti Kosovo , a Vojvodinu ponajmanje. Svake godine ista priča ,tek toliko da bi se održao u "životu". Upeca na tu foru 3-5% glasova pa onda uđe u koaliciju i ucenjuje.

jovandeka

15.01.2014. 08:42

Niti valja,Vojo,što ovima odmah spadaju gaće.kad se spomene EU i što sve prihvataju,kako im ovi iz EU kažu,ali još manje valja za Srbiju tvoja isključivost i odbojnost prema svemu što se zove EU.Najbolje rešenje po Srbiju je srpska politika,koja će se zasnivati na strategiji razvoja srpaske države,a koju nikako ne možete da donesete,jer vas drži prokletstvo, da nikako ne možete da se dogovorite i složite.Svaki bi od vas da bude Karadjordje,a samo to može biti jedan.

cccc

15.01.2014. 09:15

evo recimo budu izbori i DSS osvoji na primer izmedju 7 i 10% glasova.i sta onda?moraju da ucute jer ta njihova politika nema prodju

miraculix

15.01.2014. 15:45

@cccc - demokratska stranka je bila nepobediva, bar u medijima :))a pogledaj sada na shta izgledaju..ali moram da priznam, chudi me koliko su se drzali.. bez obzira na pomoc medija ;)

Miladin Filipovic

15.01.2014. 09:19

Ovo o cemu govori je potpuno tacno i Srbiji je neophodan spas, ne sutran nego juce. Samo bi lider trebao ovoga puta da bude dosledan onoga sto obecava a ne da postupi kao sto je postupio posle rusenja Milosevica, ono sto je obecano, skoro sve je baceno pod noge.

momcilo

15.01.2014. 09:22

svi nasi politicari su dobri kriticari, ali niko ne nudi konkretan plan o izlasku iz krize.iako za izlazak srbije iz krize postoji samo jedna jedina realna opcija I nacin , srpski politicari nikako da se spuste na zemlju, ali nije ni cudo, da li u vladi ima I jedan jedini covek koji je iz direktne proizvodnje, tako isto I u opoziciji, samo ljudi koji poznaju filozofiju proizvodnje mogu, izvici srbiju iz krize.

Milan

15.01.2014. 09:33

Bas obrnuto, kada bi vodili Milosevicevu ili tvoju politiku tada bi ostali i bez Vojvodine i Sandzaka i bez buducnosti!

dragan

15.01.2014. 17:27

@Milan - Eto vodimo Vučićevu i Tačićevu pa ostadosmo i bez Kosova a brzo ćemo i bez Vojvodine i Raške.Sa Koštunicom zaustavićemo propadanje i vratiti oteto a ti Milane manje gledaj tv a više koristi svoju glavu.

MurtaK

15.01.2014. 10:40

Ako u APV zivi 75% Srba, ako su povodljivi i zele da se odvoje od matice, Srbija kao drzava i ne zasluzuje da postoji? Uostalom otkud toliko price o razbijanju Srpskog nacionalnog bica i to svaki dan???

Sojke mladi

15.01.2014. 12:19

@MurtaK - RE-MurtaK Evo ti stize prvi minus od dezurnih mrzitelja Srba i Srbije? Koja crna APV i ostale trice, oni hoce "Repubik Vojvodina" sa NC i sankama?Iditizam adhok

Milica

15.01.2014. 10:45

Stalno nas bombardujete kako su evrointegracije pogubne za Srbiju , ali nikako nam ne govorite šta nam je alternativa. Što se tiče oni su na pragu pa će se građani izjasniti koju političku opciju podržavaju. Što se tiče vaše opcije nisam siguran da ćete i ovj put preću granicu 5 do 8 osto podrške građana.

Željko Jovanović

15.01.2014. 12:40

@Milica - Alternativa je politicka neutralnost da ste procitali tekst sa paznjom, ako ste ga uopste procitali g. Kostunica je trenutno jedini pametan politicar, Saradnja sa svima pa i sa eu ali ne i formalno clanstvo, lepo pise. Isterajmo iz Srbije monetarnu mafiju kao Island, recimo ne ucenama kao Ukrajina i uvedimo socijalnu politiku kao Belorusija a sve saveze, federacije, unije, blokove i ostale gluposti nwo-a proterati sa ovih prostora i da vidite kako moze kad se srbi sloze. Ne trebaju nam ni rusi.

Vladimir Novi Sad

16.01.2014. 10:47

@Milica - Dragi Zeljko,ti bi nas kao sto hoce i Kostunica,posvadjao sa celim svetom.DSS je pokazao svoje dok je bio u vlasti,sada je kasno za bilo koju Kostunicinu opciju,on je za sada propali politicar i uskoro ce biti kaznjen na izborima.

Cvele

17.01.2014. 23:12

@Milica - E moj Vladimire...Tacno je to da je DSS pokazao svoje dok je bio na vlasti... seti se samo tadasnje vrednosti eura, cene goriva. BDPa, proseka zarada. Ali...to smo mi. Na zalost u Srbiji ima dosta Vladimira. Zalosno je sto mislis da ce se svi problemi u zemlji resiti ako DSS ne predje cenzus. E moj Vladimire...

Mis_Pigi

15.01.2014. 11:42

еве га човек који је увео ТВ-претплату, а ови садашњи је пола године укидају и никако да је укину, још штампају и нови дизајн - један глас мање

ramona

15.01.2014. 12:08

Stanje u Srbiji je veoma tesko, ali se politika ne zasniva samo na negativnim kritikama. Predlazete korenite promene, ali ne dajete konkretne ideje, a to je ono sto treba raditi.

Perla

15.01.2014. 14:17

@ramona - Čoveče, pa kako da ti verujem kad ste za sekretara kulture u Beogradu doveli pravnika koji se bavio nekretninama, da bi Dveri glasale za vas? Ako DSS isključuje stručnost, kako će da menja stanje u zemlji? Ceo kulturni Beograd priča o ovom DSS skandalu.

dragan

15.01.2014. 22:06

@ramona - Baš si perla ako je to jedini grijeh DSS onda je to neoprostivo ne sprdaj se sama sa sobom.Koja stranka to ne radi?

Prava Opozicija

15.01.2014. 12:16

Na sledećim izborima ukoliko DSS izadje van "patriotskog fronta" neće preći cenzus. Neću još uvek da verujem, ali mi smrdi da stavovi o tome da nije moguća koalicija ima neku drugu pozadinu.

Saša

15.01.2014. 14:21

Dakle Koštunica ima nepremostive ideološke razlike sa Dverima i SRS, ali kad je SNS u pitanju takve razlike mogu lako da se premoste. Nekoliko fotelja u Beogradu i nema više razlika, a naravno kao i uvek, ne bore se oni za fotelje zbog sebe već zbog građana.

srboljub

15.01.2014. 16:19

Vojo mani se priče o poštenju.Gde ste god u vlasti najveći ste lopovi i lažovi.Vaša stranka uz kupovinu glasova je na granici cenzusa, a demokratija je najbliža Titovoj.Živeo doživotni predsednik DSS "demokretski izabran"?

Vido'je

15.01.2014. 21:28

@srboljub - Србољупче,Српске крви би да се напијеш?Ништа ниси другачији од оних из жуте куће, није вам више доста српке крви.Овој нашој деци вас је више преко главе. А и нама очевима њиховим.Зато љубите Србе јер вам је слатка српска крв. Ничија није горела до зоре србољубе, а још нам се и подсмеваш стављајући мало почетно слово у твом имену или ти надимку!

Alisa8

15.01.2014. 21:04

Postojanje DSS-a na političkoj sceni mogu spasti samo koalicije,u suprotnom postaće "uličari",baš kao i SRS.

milena

16.01.2014. 20:03

Mogu samo reci,da u vreme vladavine dss i Kostunice odradile su se sumljive i kriminalne privatizaci,a on se uvek pravio lud uz obrazlozenje" ja nisam obavesten i nista neznam".Sram da ga bude sve je ucinio da sroza srpski narod i nista nije bolje od Mire i Slobe.