Gore od fašizma

Ratko Dmitrović

10. 01. 2014. u 21:30

Aleksandar Vulin kaže da je ovo što danas imamo na Kosovu i Metohiji poslednji aparthejd u Evropi. Neadekvatno poređenje, ovo je gore od aparthejda

Aleksandar Vulin kaže da je ovo što danas imamo na Kosovu i Metohiji poslednji aparthejd u Evropi. Neadekvatno poređenje, ovo je gore od aparthejda. Aparthejd je - prema teoretskoj i u praksi primenjenoj postavci iz Južne Afrike - razdvajanje na rasnoj i nacionalnoj osnovi, kroz apsolutnu dominaciju jedne grupe, s tim što oni koji vladaju ipak dopuštaju ovim drugima da žive, kako-tako, ali da žive.

Posete grobljima, na primer, neupitne su. Položaju Srba na današnjem Kosovu i Metohiji, u sredinama gde ih je nekada bilo na desetine hiljada a sada ih nema više od desetak; Prizren, Đakovica, Priština, Peć... gori je od položaja crnaca u vreme južnoafričkog aparthejda. Srbi žive izolovani, čekaju poslednje zvono, napolje ne izlaze bez preke potrebe, osnovnim namirnicama snabdevaju ih dobronamerne komšije ili aktivisti međunarodnih humanitarnih organizacija, poseta rodbine nema, do grobova svojih predaka mogu ali uz rizik da usput dobiju batine ili da ih komšije Albanci, u boljem slučaju, samo izvređaju.

Pa šta je ovo ako nije aparthejd? Fašizam? Ne, ovo je gore od fašizma.

U Đakovici žive još četiri srpske duše, starice na umoru. Pre „Milosrdnog anđela“, pre „dolaska slobode na Kosovo“, u tom gradu živelo je 12.000 Srba. Stotinjak od tih 12.000 proteranih htelo je pre neki dan da donese i podloži badnjak u porti pravoslavne crkve u Đakovici. Albanci su ih dočekali kamenicama, jedva izvukoše živu glavu. Oni koji su uspeli da stignu do pravoslavnog groblja videli su srušene nadgrobne spomenike. Sve je devastirano. Kao i u drugim mestima na Kosovu u kojima su nakon bombardovanja Srbije Albanci preuzeli svu vlast.

U dokumentima dostavljenim međunarodnim organizacijama prištinska vlast tvrdi da su hramovi i manastiri Srpske pravoslavne crkve, „kulturna baština Kosova“ koja, razume se, pripada svima koji žive na Kosovu. Pošto će Albanci - ne pokažu li Srbi bar sada iole pameti i mudrosti - uskoro jedini živeti na Kosovu, ta baština biće njihova. Albanska. Na prostoru KiM nekoliko stotina srpskih grobalja potpuno je uništeno, desetine njih pretvoreno je u deponije i pašnjake. U selima Brestovik i Berkovo, kod Peći, iz grobnica su izvađene kosti i razbacane po groblju i oko njega. Kamere su to zabeležile 2001. godine. Jedinstven čin, koliko je poznato, u savremenoj Evropi dvadesetog veka. Narodi ratuju među sobom, ubijaju se, ali nigde nije registrovano - bar ne u Evropi i ne u poslednjih 100 godina - da jedan narod, kao Albanci na Kosovu i Metohiji (oni sebe zovu Šiptari) uništavaju sve što je u vezi sa drugim narodom, uključujući groblja. To fašisti nisu radili. Ova strašna pojava ne može se i ne sme primeniti generalno, na Albance kao narod.

Naime, u Albaniji nalazimo brojne slučajeve da tamošnji Albanci, i muslimani i katolici, čuvaju i održavaju srpska groblja u mestima gde Srba više nema, kao i groblja srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

Šta ovde može da uradi država Srbija? Sada veoma malo, gotovo ništa. Od početka 20. veka propuštene su mnoge povoljne prilike. Ovo što danas imamo posledica je nikada do kraja izbrušene srpske ideje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

jova

10.01.2014. 23:00

Ovakve tekstove ne treba prezentirati nama, posaljite prevedene tekstove na adrese ambasada koje podrzavaju "ovu demokratsku drzavu kosovskih siptara"! A mozete im poslati i otvoreno,medijsko,pismo putem neke od TV...?

hronicarzemunski

10.01.2014. 23:12

Могло би много да се шта прокоментарише али, уместо свега,да се подсетимо некада проблематичне формулације завне "црвена линија",која је фигураивни израз,па је био мука дефинисати је, и када настаје. Али ипак,ако узмемо у обзир целокпну ситуацју у вези КиМ, и силне уступке које је Срсбија већ учинила, да би ово за "награду" добила,онда је бар јасно да је сада црвена линија коначно јасно пређена. Узгред,људска брига Албанаца око српских гробова,нема значаја за статус Срба,то је само хуман гест.

dr marko

10.01.2014. 23:14

Razni su svoje politicke karijere gradili upravo na "odbrani" Kosova, dok su siptarima omogucavali da rade to sto rade.. Jesu siptari napravili zlo dole, ali za to ne bih okrivljivao samo njih. Ima tu nasih mudrolija i mudraca ... Sad je gotovo, na zalost! Kraj. Nema dalje.

RavnogoracBg

11.01.2014. 10:59

@dr marko - Ja ne mislim da je kraj, jer sve je ovo samo delić vremena u istoriji a obrti, pogotovo na Balkanu se dešavaju često. Pravi problem je šta raditi sa jedan i po do dva miliona Šiptara ? Radije bih se odrekao Kosova nego njih primio pod krov a nešto ne verujem da ćemo biti "mezimčad" kao pokorni Hrvati pa da nas puste da ih proteramo.14

dragan

11.01.2014. 16:07

@dr marko - Otice ce oni sami da Kosova i Metohije. Pocrkace sto od bolestina sto od gladi. Ne moze da zivi od demonkratije. To se ne maze na lebac.

Krle

11.01.2014. 00:18

Strasno je u svemu tome sto evropa cuti, a vlasti u Srbiji hrle ka toj evropi bez provere jeli to i zelja naroda. Na koncu i sam narod u Srbiji cuti na svoje vodstvo. Dakle, na Kosovu se najbolje moze videti sta je evropa i koji su njeni ciljevi zapravo. Da joj je cilj demokratija, vladavina prava i bolji zivot za obicne ljude, pokazala bi to na Kosovu. Jer, nije moguce da su Albanci jaci i od cele evrope i njene vojne sile prisutne na Kosovu? Ne, cilj evropskih bogatuna je nesto sasvim drugo

Logic

11.01.2014. 00:57

Reće Jova da ovakve tekstove ne treba prezentirati nama, već... Slažem se potpuno sa onim "već". Ali i nama, jer ima "nas" , a i drugačijih "nas" među nama. Onih koji dižu svoj glas kad se Kosovo pomene, samo da bi rekli da im je dosta Kosova i da hoće da žive normalno, mirno, dobro, bezbedno.... Onih čiji se svet završava kod zida koji u stanu dele sa komšijom. Na prvoj pijaci ili u kafiću.Pa ako se nekada odluče da provire u svet van svojih ličnih granica možda će naći i neke više vrednosti.

Miro Markovic

11.01.2014. 02:54

Ratko, hvala na pravovremenom napisanom clanku! Citaoci "Novosti" i rodoljubivi komentatori naglasavju jos uvek da se nasa Vlada sve vise udaljava i zanemaruje Rezolucije SB OUN 1244. Rusija na tome insistira, ali nasima "bezalternativnim EU-ovcama" opomene iz Rusije ne znace nista. Putin je javno rekao da on ne moze da bude veci Srbin od Srba, dok se ambasador Konuzin pita usred BG da li ovde ima Srba. Narod vidi izdaju, trazi izbore. Dacic ne dozvoljava izbore, jer zna da ce da bude smenjen.

seni

11.01.2014. 03:22

mi nismo imali ni ta prava za vreme milosevicovog rezima. kad se izvinete za sva zbivanja na kosovu I kazete gde su nestali oko 1700 alabanaca tek tad moze da se prica o veoma sporom pomirenju ili ne pomorenju nego postovanju dva naroda .

kondor

11.01.2014. 11:37

@seni - @seni , znam dobro da je bilo zlocina na obe strane , pitam te zasto rusite stara srpska groblja , zasto rusite crkve i manastire . Pitam te koliko ste ubili Srba za vadjenje i prodavanje ljudskih organa . Srpska groblja pretvarate u deponije za smece , treba ti biti jasno da se nista ne moze sakriti , treba da znas da Srbija ima to sve snimljeno i nikada ne mozes unistiti necje groblje , manastir , crkvu ili neki drugi kulturni spomenik da se to ne zna sve ima svoje zapise , radite sve badava.

zoks

11.01.2014. 12:16

@seni - seni,ne pocinje istorija Kosova i Metohije od doba Milosevica!Milosevic nije bio 1948,1968,1980,a svih tih godina ste ubijali pripadnike vojske i policije,dizali demonstracije protiv drzave!Gde su one stotine hiljada proteranih Srba sa Kosova i Metohije?Evo punih 13 godina niste pod srpskom upravom i kako vam je sada?KO vam je sada kriv za tu situaciju u kojoj ste?Jos nije crta podvucena!Kad tad ce Kosovo i Metohija biti opet srpski,ali bez vas!Uz pomoc Boga!

dane

11.01.2014. 13:21

@seni - Seni,ako si živeo u Miloševićevo vreme,onda mora da znaš da su šiptari i tada imali veća prava od Srba,živeli su iradili kao i pre ,niko ih nije proganjao, niko im nije otimao imovinu, niko ih nije ubijao,niko im nije uništavao groblja,kretali su se slobodno po celom Kosmetu i Srbiji,imali su svoje škole,fakultete,a to nijedna nacionalna manjina,nigde u svetu nije imala.I da ne nabrajam dalje,jer da bi se napisalo koja i kakva ste prava uživali za vreme Miloševića napisala bi se knjiga .

Krle

11.01.2014. 08:30

Da sam srpska vlast, zbog ovakvih stvari bi prekinuo pregovore dok krivci ne budu nadjeni i kaznjeni. Ni bivsa, ni sadasnja vlast, nikada nisu ni protest ulozili a kamoli nesto ozbiljnije. Da su ovo Srbi uradili Albancima, bili bi masovni protesti organizovani protiv euleksa. Srbi cute dok ne popuca po savovima, a onda negodovanje daleko vise kosta. Da je na vreme smenjen premjer, mnoge stvari bi isle u boljem smeru. Da je na vreme smenjen DS, euleksa ne bi ni bilo, a UN 1244 bi se postovao

Srbijanac

11.01.2014. 08:34

Naravno da Milošević nije valjao. Ali je bar pokušao, nespretno bez polit. priprema i bez saveznika, da brani Srbe van Srbije i Kosmeta od uništenja. Ovi posle njega su sve samo poklanjali, čak i ono što niko nije tražio! Šta je za današnje vlastodršce 100.000 Srba na Kosovu, šta milion njih van Srbije? Ništa. Samo brojke za statistiku. Zato im i trgovina tim ljudima lako pada. Srbi su ćutali i plaćali izgradnju Kosova i njihove dugove. Promene nema, ali na novim izborima menjajmo političare!

Vitez

11.01.2014. 11:29

@Srbijanac - Kosovo je svakoj vlasti bio paravan, ti isti Kosovari su dobro prodali Iimovinu, Na Kosovu su ostali smo nesposobni i lopovi.

Jadertino

11.01.2014. 14:09

@Srbijanac - Kosovo je izgrađivala cijela Jugoslavija. Nesrbi su se kolebali, ali za Srboslaviju nisu bili. Tito joj je puno pomogao, ali za nju nije bio ni on, naravno.

Beogradjanka

11.01.2014. 16:28

@Srbijanac - A sta si ti hteo? Da pokolone Siptarima imovinu, da dodju u Srbiju kao socijalni slucajevi koje bismo mi izdrzavali, a ti bi opet kukao. Ili mislis da je trebalo da ostanu na KiM kao taoci Srba iz ostalog dela Srbije i da ih Siptari nabijaju na flase, ubijaju, zive u getu da takve kao sto si ti ne bi slucajno uzmemirili, poremetili im lagodan i bezbedan zivot? I da ih na kraju prodamo da bismo se pripojili IV Rajhu. Ma, sram vas bilo!

daki

11.01.2014. 17:06

@Srbijanac - Tvoj mozak je velicine zrna psenice kad svoje sunarodnike nazivas lopovima i nesposobnjakovicima.Sebe zoves Vitezom.Hitno na lecenje dok ne bude kasno!

The Clash

11.01.2014. 08:35

Hm,svi ovdašnji narodi imaju svoje male fašizme.Kažem namerno male jer su okrenuti samo ka komšijama.U Srbiji ljudi slabo poznaju svoju istoriju,jer ne čitaju.I ostali narodi ovde slabo poznaju svoju istoriju.I elite im prezentuju selektivno servirane istorijske činjenice.Kosovo je delikatno pitanje koje je ne možete razumeti ako ne odete u prošlost.Pogotovu za vreme Balkanskih ratova 1912/13.Prepručujem knjigu Dimitrija Tucovića Srbija i Arbanija u originalnom naslovu i izdanju.

neko i niko

11.01.2014. 11:13

Šta ovde može da uradi država Srbija? Sada veoma malo, gotovo ništa. Od početka 20. veka propuštene su mnoge povoljne prilike. Ovo što danas imamo posledica je nikada do kraja izbrušene srpske ideje.Nemam vise komentara oduek su siptari bili ovakvi a sta se cekalo?

Rale

11.01.2014. 11:58

Setite se samo koji je navodni razlog bio NATO intervencije. Progon Albanaca! Koji su uzgred organizovano otisli na par dana u Makedoniju i prakticno se sklonili od NATO.Posle toga je pod NATO okriljem napustito 200 000 Srba pokrajinu zbog terora Albanaca,a 100 000 ih je ranije otislo jer su videli da tamo ne mogu da zive.Samo, ovaj put razlog nije bio navodni progon, nego stvarni.A NATO je samo gledao.Cilj celog raspada Juge, upravo je bilo NATO prisustvo negde u evropi.

zoks

11.01.2014. 12:24

MZ je rekla da su dosli na KiM da zastite mir,slobodu,slobodu kretanja,a postigli su sta?Bodljikave zice,teror nad Srbima,nema slobodnog kretanja,prate srpsku decu policijom u skolu,crkve,manastire,.....!Ma kakvi aparthejd,to je gore od svakog aparthejda!

Branko

11.01.2014. 12:41

Dopis g.Dmitrovića pokazuje stanje i položaj srpskog naroda na prostoru KiM a posebno onog dela južno od Ibra. Zašto je taj položaj takav potrebno je vratiti se unazad, na početak XX veka pa uzroke tražiti u decenijama i godinama, do današnjih dana. Najveću ulogu u tome imale su velikosrpska politika na Balkanu sa jedne i splet promenljivih okolnosti vojnopolitičkih odnosa u Evropi. Primer Đakovice, koju Albanci smatraju svojim "Vukovarom" jasno pokazuje da svaki uzrok ima svoju posledicu.

Srki

11.01.2014. 16:43

@Branko - Onda, g Branko, s obzirom na promenjive okolnosti i sada velikoalbansku politiku, nemojte prigovarati ili iznenaditi se ako za koju deceniju bude obratno, ako pozivite. Zaboravili ste turski period. Sad ne znam da li namerno ili slucajno.

Miki

11.01.2014. 17:13

@Branko - A Prizrenska liga?A velika Albanija tokom italijanske okupacije?A SAP Kosovo,kao drzava u drzavi,koja Albancima omogucava renesansu nacionalnog pokreta uz plansko iseljavanje Srba!?I posle svega je muslimansko groblje u severnoj Mitrovici netaknuto,a pravoslavno u juznoj unisteno.

Branko

11.01.2014. 20:42

@Branko - Poštovani g.Miki i g.Srki potpuno se slažem sa vašim komentarima, neću prigovarati, neću se iznenaditi /ako poživim/. Turski period bio je isti i za Srbe i Albance a o italianskom fašizmu mislim isto što i vi. Plansko iseljavanje Albanaca, Šiptara posojalo je i u tzv.Planovima upotrebe JNA, VJ i VS. Ne verujete? OK, informišite se. Odnos prema grobljima je civilizacijsko, moralno i etičko pitanje.

Srki

11.01.2014. 16:39

Da li je sad konacno svima jasno sto su to zapadna 'ljudska prava' ? Da, da, to je oruzje. Oruzje mas propagande. Jedno iz njihovog arsenala za stvaranje marionetskih rezima.

vlada

11.01.2014. 16:46

Ratkov komentar, kratak, jasan i najvažnije ISTINIT! Problem je što, u startu, šiptari ne shvataju da su nacionalna manjina i kao takvi su imali, najmanje, ista prava kao i Srbi! Drugi problem je što su hteli da stvore još jednu albansku državu i to - TERORIZMOM! E to Milošević nije dozvolio, što je i legitimno! I kad je krajem 1998 uspostavio, uz pomoć vojske /opravdano/ kakav-takav "mir" i pravnu državu, to se "zapadu" NIJE DOPALO! Sledio je Rambuje i "milosrdni andjeo"! I ovo je sažetak!

Srki

11.01.2014. 16:47

Civilizovano, evropski, uz asistenciju euleksa. Do 2020 ce navodno i Srbiju, navodno srpski politicari uvuci u tu civilizovanu zajednicu, pa kom obojci, kom opanci. Kad udje, sve je dozvoljeno!

Borislav

11.01.2014. 19:00

Najveci krivac za ovo je cinjenica da je politicarima iz Srbije bilo vise stalo do datuma za pocetak pregovora oko ulaska u EU nego sto im je stalo da zastite dostojanstvo naroda koji zivi ili koji je proteran sa Kosova. Da je vlada Srbije odbila da ucestvuje u bilo kakvim pregovorima i da je uradila isto sto i Ukrajina onda bi Euleks zastitio srpska groblja i uveo red na Kosovu. Sramota je da se to desava bilo gde na svetu a posebno ne tamo gde je zapadna demokratija proterala narod sa vekovnih

Aleksa

11.01.2014. 19:05

Sve to sto se danas dogadja, smislili su svetski mocnici pre mnogo godina. Danas, oni svoje planove sprovode uz pomoc kvislinga i stranih placenika. Okrenuli su svet "naglavacke". Nekada su narodi ovih prostora ginuli za slobodu a danas to cine da bi je izgubili. Jer, sta drugo znaci bezglevo jurisanje u provaliju koja se zove EU. Neka se nadje bar jedan srpski respektabilni politicar (ako ga ima?) i neka narodu objasni sta je to sto mu donosi clanstvo u EU.