Nikolić: Neću potpisati međudržavni ugovor sa Kosovom

Ratko Dmitrović - Milan Babović

ponedeljak, 30. 12. 2013. u 16:38

Николић: Нећу потписати међудржавни уговор са Косовом
U novogodišnjem intervjuu "Novostima" predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi odbio da potpiše međudržavni ugovor između Beograda i Prištine, čak i kad bi ga prihvatila Narodna skupština

UKOLIKO bi čak i Narodna skupština prihvatila međudržavni ugovor između Beograda i Prištine, odbio bih da ga potpišem! To ne bi bila samo politička kriza, već kriza Srbije. Jer, to ne bi bio sukob između političara i njihovih ideja, nego između toga da li želite da živite u državi ili u banana republici.

Ovo je jedna od ključnih poruka koje u novogodišnjem intervjuu za „Novosti“ šalje predsednik Tomislav Nikolić. Simbolično, razgovor sa šefom države vođen je tik pored starinske šahovske table na kojoj su bile poređane figure, u biblioteci na Andrićevom vencu.

I prvi čovek Srbije svestan je da nas očekuje duga i naporna partija na svim poljima: od Evrope, Kosova, pa do ekonomskog oporavka zemlje. On nam otkriva koji su to potezi u 2014. godini koje treba da povučemo kao država i nacija, da nas protivnici ne bi matirali.

- Dolazeća 2014. svakako će biti godina otpočinjanja pregovora sa EU, koji će biti teški i složeni. Nema nikakve sumnje da ih je Srbija zaslužila. Ovo što sada radimo je ispunjenje naše želje da uđemo u društvo organizovanih naroda i da prihvatimo evropska pravila u uređivanju države. Ali, Evropa više nije bogato društvo u koje hrle siromašni. Ona je zauzeta svojim krizama. No, lakše je onima koji su u EU da se odbrane od te krize nego nama.

* Jedna od zamki je zahtev da na kraju puta Beograd i Priština potpišu „pravno obavezujući sporazum“. Kako vi razumete tu formulaciju i da li je ona praktično priznavanje nezavisnosti Kosova?

- Ja to vidim kao međudržavni ugovor i očigledno je da čekaju da ga kasnije istaknu, pošto sada klima još nije povoljna. Uostalom, to su i sami rekli nemački parlamentarci. Ako Brisel ima nekih dodatnih zahteva dobro bi bilo da ih odmah istakne da bismo znali na čemu smo, a ne na kraju ovog našeg teškog i mukotrpnog puta. Siguran sam da u Srbiji ne postoji politika prihvatanja uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, a koja bi dobila većinu na izborima.

CILJ - DVOPARTIJSKI SISTEM * KAKO kao osnivač SNS tumačite to što su se stranci iznenada približili SPO i LDP? Smeta li vam to? - Mislim da je nepotrebno, ali je dobro za smirivanje strasti u Srbiji. Treba održavati dobre odnose sa opozicijom, ali joj i reći šta ne valja. SPO ne bi bio u parlamentu da uvek nije bio na nečijoj listi. Zato sam protiv toga da se održavaju u životu male stranke. Ne krijem da sam pobornik dvopartijskog sistema. Posmatrao sam vlade sa 18 partnera i nijedna nije bila dugovečna niti uspešna.

* Kako uopšte možemo da napredujemo ka EU, kada je na poslednjoj rundi Tači odbio čak i ono što je ponudila Eštonova?

- Kod pitanja pravosuđa pokušana je najveća obmana. Ne mogu da prihvatim da neko naziva severnu i južnu Mitrovicu - Mitrovicom i šta je strašno u tome da postoje dva suda? Uostalom, i po prištinskim zakonima sudovi mogu da imaju nadležnost i u opštinama sa kojima se i ne graniče. Tako da i mi možemo sve opštine da stavimo pod nadležnost jednog suda Zajednice srpskih opština. Dalje, po pravnim lekovima, postupci se mogu voditi u Prištini.

* Koliko je Zajednica srpskih opština zapravo drugo ime za autonomiju Srba u nezavisnoj državi Kosovo?

- To je definicija autonomije Srba na Kosovu i Metohiji. S obzirom na to da Beograd nikada neće priznati nezavisnost KiM, radi se o nižem stepenu autonomije od onoga koji Kosovo ima u odnosu na Srbiju. O suštinskoj autonomiji za KiM odlučivaće Srbija. Odnosno, Srbija odlučuje šta želi da im prepusti, trudeći se da u onome što prepusti ne bude osnova državnosti. A, opet, svesna toga da više nema mnogo vlasti na KiM. Reč je o samoproklamovanoj „državi“ koja obavlja funkcije na velikom delu teritorije, izuzimajući četiri opštine na Severu.

* Može li ZSO da bude zametak neke nove Republike Srpske i zašto su stranci alergični i na samo pominjanje ovog termina?

- Postoje priče da Sever treba da se odvoji od Kosova i Metohije i pripadne Srbiji, a da opštine južno od Ibra čine ZSO i da imaju stepen autonomije koji je sada izvukao Sever. Postoje mnoge opcije. Ubeđen sam da ćemo Vučić, Dačić i ja naći rešenje kojim možda neće svi biti potpuno zadovoljni, ali iza koga možemo potpuno da stanemo. Ali, svi moraju da znaju da će svako rešenje za Kosovo - biti bolno.

* To isto kaže i Vučić, ali niko konkretno da objasni šta to znači...

- Hajde, recimo, da predložimo da Kosovo bude u sastavu Srbije, bez ikakvih pregovora. Odmah bismo imali rat. Ili, hajde da kažemo da je nazavisno - to nam niko nikada ne bi oprostio. Vidite da nije lako.

* Postoji li saglasnost između vas i Vlade? Nekako se čini da je jaz nepoverenja iskopan upravo kada ste predložili platformu za KiM...

- Nije mi bilo teško da uvažim njihove sugestije kada je reč o platformi. Nema razmimoilaženja, mada moram da počnem da govorim i šta ne valja u ovoj novoj vladi. Recimo, došli su mi nedavno ozbiljni investitori iz „Mišelina“ koji hoće da ulože 215 miliona evra u Pirot. Sve je dovedeno do potpisivanja ugovora, a novi ministar privrede kaže: zaboravite! Tako je i japanska „Takata“ otišla iz Srbije. Imam primedbe i na koncept štednje, koji ne može dugo da traje. To je samo zaustavljanje pada na određeno vreme.

* Da li u državnom vrhu jača suštinska podela na prorusku i prozapadnu struju? Vas, recimo, bije glas da ste bliži Rusiji...

- Ja sam rusofil i volim Rusiju od detinjstva. Ali to se ne kosi sa mojom željom da budemo u EU. Te dve ideje mogu da se sastave. Tim pre što nas ni Moskva ni Brisel ne uslovljavaju eleminacijom onog drugog. Znam jedino da ne bih potpisao ulazak Srbije u NATO.

PROŠLO MURATOVO VREME * DO kad ostaje na snazi odluka o povlačenju iz trilaterale sa BiH i Turskom? - Ne mogu da u ime Srbije večito trpim poniženja. Turska ne samo da je među prvima priznala nezavisnost Kosova, već neprekidno lobira u islamskom svetu da priznaju i ostali. Osim toga, očigledno je da imaju aspiracije na Balkanu. Turska je silna, mlada nacija, imaju ogroman ekonomski rast i želi da se širi. Ali, ne može da se širi tako što bi Murat poveo vojsku, već svojim investicijama i kapitalom.

* Postoji li realna opasnost da ćemo zarad puta u EU morati da se odreknemo i „Južnog toka“...

- To je pitanje za Rusku Federaciju i EU, a za nas takav ishod sigurno ne bi bio dobar. Imamo privilegiju da „Južni tok“ dođe u Srbiju i da budemo ključno energetsko čvorište. Taj projekat bi doneo veliki novac i onda više niko ne bi mogao da kaže da smo prošli loše u energetskom sporazumu.

* Postoji li neki prećutni dogovor da se već na proleće ide na vanredne parlamentarne izbore?

- O tome sa mnom niko ne razgovara, izuzev mojih prijatelja iz SNS. Ko na mestu naprednjaka ne bi iskoristio ovoliku podršku i popularnost? A, kad će ponovo da je ima? Da li da čekaju da dođu do 70 odsto ili da padnu na 35 odsto? To je stvar procene Aleksandra Vučića i predsedništva stranke. Sklon sam da verujem da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore, ali onaj ko je za njih još to nije rekao glasno. Čuo sam samo one koji su protiv izbora.

* Krajem meseca su i izbori u SNS koje mnogi najavljuju kao Vučićev obračun sa vama bliskim ljudima... Imate li takav utisak?

- Ta „podela“ između mene i Vučića traje otkako smo zajedno. Pretpostavljam da je razlog za te priče to što sam veoma privržen Vučiću. Čak toliko da sam u jednom intervjuu zaboravio da imam još jednog sina. Rekao sam da imam dva sina: jednog političkog i jednog biološkog. Mlađi sin me ubrzo pozvao i prekorio me: ti zaboravi svog Baneta. Dakle, to što neki sada rade je pokušaj razbijanja SNS. Upravo da ne bi bilo zabluda, Vučić i ja smo počeli češće da se viđamo. Ti razgovori nas podsećaju da niko nikada ne može da nas razdvoji.

* Ali, primetan je animozitet između Zorane Mihajlović i vama veoma bliskih Olivera Antića i Milana Bačevića...

- Mogao bih da vam nabrajam ljude sa kojima je Zorana u sukobu - od Vlade do stranke. To pripisujem njenoj naravi. Ona hoće da kaže kad joj se neko ne sviđa. To je njen stil. U svemu treba imati meru, a preko mere su komentari o tome ko treba da bude moj savetnik. Ne želim da je napadam jer moj napad na nju sada bi bio napad na stranku. Ne može Zorana da ne napada nikog u stranci, a da u kabinetu predsednika napada ljude iz stranke. Jer, svi moji savetnici su članovi glavnog odbora SNS.

* Vi ste, čini se, čovek iz vlasti kojeg najviše napadaju opozicija i mediji. Jeste li doprineli tome svojim potezima ili su drugi procenili da ste „laka meta“?

- To je ta nebranjenost predsednika i njegovih saradnika. Nikada nisam pozvao nekog urednika ili novinara da bih mu pretio ili stopirao tekstove. Zato sam izložen ovakvim napadima. A, stranka više ne brani moje saradnike i zaposlene u kabinetu. Nekako ih niko ne tretira kao svoje. Za mnoge novine nisam predsednik države nego Toma. Da je od milošte, bilo bi mi drago, ali to je pokušaj ponižavanja. Neko očigledno ne može da čeka još tri i po godine, već je započeo kampanju za predsedničke izbore. Bez obira na sve to, meni je savest čista. Jesu li mi našli negde da sam povredio Ustav ili da kršim zakon? Da li uzimam više moći i ovlašćenja nego što mi pripada?

* Šta ste rekli Oliveru Antiću pre nego što je napustio SNS?

- Savetovao sam mu da više ne bude u predsedništvu SNS, zato što je bio na stubu srama i niko ga nije branio. Rekao sam mu: Ako si već na takvom glasu da te tamo niko ne brani, razmisli da li ti je i dalje mesto u predsedništvu. Ali, on je istupio i iz stranke. Takav je čovek.

* Ostaje li na funkciji vašeg savetnika?

- Da. To se nikada nije dovodilo u pitanje.

* Bez obzira na spekulacije da je sa Miškovićem kovao zaveru protiv Vučića?

- U to ne mogu da poverujem. On se čuje sa mnogo ljudi. Ali, onaj koji kaže da je upleten u zaveru, mora to i da objasni. Mora da kaže i kako je došao do tog podatka.

* A, kako ste vi došli do podatka da vas ponovo prisluškuju? U normalnim državama to bi bila afera zbog koje pljušte ostavke?

- Borim se da sebi priznam da u Srbiji prisluškuju mnoge ljude, ne samo mene. Ja sam rekao samo da me prisluškuju, a ne da to čini MUP. Iznenađen sam, zato, reakcijom načelnika Uprave kriminalističke policije. Ne treba da mi se pravda preko medija da me on ne prisluškuje, jer to nisam ni rekao. Ako su mu to mediji rekli, nije trebalo da reaguje. Imam i otvorene pretnje i o tome je obaveštena BIA. U julu su mi prisluškivali i kućni telefon. Kad krenem u neki deo zemlje kažu mi da budem oprezan, jer je tu aktivna jedna strana služba koja sve sluša. Očekujem da nadležne službe jasno kažu, da li su moje sumnje osnovane ili ne.

* Šta ćete konkretno da preduzmete? Jeste li se žalili Dačiću, direktoru policije, službama?

- Nikoga nisam optuživao, ali mi se ne sviđa maćehinski odnos MUP koji pokriva predsednika i kabinet. Kao da me teraju da Vojska preuzme ovaj objekat.

* Tražićete da vas Vojska obezbeđuje?

- Ne razmišljam o tome, ali hoću da nateram policijske generale i načelnike da shvate da nisu bogovi. I MUP treba dobro da se protrese.

GRANICU NA DUNAVU SA HRVATSKOM VEROVATNO ĆE ODREDITI ARBITRAŽA

* KAKO gledate na sve izraženije ambicije Hrvatske, Rumunije, pa i Bugarske da nam ispostavljaju svoje uslove: od pitanja granica do statusa manjina u Srbiji?

- Neshvatljivo mi je šta se dešava u Rumuniji, jer Srbija nikada nije pogazila to prijateljstvo. Rumunija nema nijedan razlog da zaustavi Srbiju na putu ka EU. Dobili smo od njih otvoreni prekor da ne dozvoljavamo Vlasima da se izjašnjavaju kao Rumuni. Ali, ja se ponosim što im je naša država poručila da se izjasne onako kako žele. Od njih sigurno nećemo praviti Srbe, ali ne može neko da ih natera ni da budu Rumuni. Ako imamo nerešenih pitanja sa Hrvatskom, hajde da ih rešimo, a ne da ih Zagreb samo ističe. Traže da otkrijemo navodne masovne grobnice zarobljenih Hrvata u Vojvodini. A, ja im kažem „dajte nam te lokacije“. Ako postoje bilo koji dokazi spremni smo to da uradimo. Što se tiče granice na Dunavu, verovatno ćemo da se dogovaramo uz arbitražu Evrope.

ŠEŠELJEVA SUDBINA JE I NAŠA TRAGEDIJA

* KAKO ste doživeli novu Šešeljevu dramu u Hagu? Imate li barem trun emocije, bez obzira na teške reči koje su pale?

- Nikada u UN nisam propustio priliku da ga poimence pomenem, jer nisam promenio odnos prema njegovom robijanju. Pred svedocima me je na aerodromu upozorio: „Od sad ti vodiš stranku. Nemoj da me slušaš. Zatvor menja ljude.“ Krstio sam mu unuke, ali je nažalost ta veza prekinuta. To što se njemu dešava je na neki način i tragedija Srbije. Već godinu i po dana se zalažem da svi koji su osuđeni u Hagu, ovde služe kaznu. Od toga neću odustati. Šešelju želim da se brzo oporavi i da se vrati svojoj porodici. Pa, i politici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

EU analiticar

30.12.2013. 16:58

Moc drzavnog aparata i kolonizatora se transformise u naporno povlacenje konopca izmedju miroljubivog srpskog naroda i etnicke grupe koja zloupotreljava nacela demokratije i princip imuniteta.

Čedomir Činić

30.12.2013. 17:18

Jedini nacin da evropske zemlje mogu istaci svoju moc, je da sto vise zajedno stoje i to ce i nas pribliziti.

Seljak

30.12.2013. 17:59

@vlada - To je to razlika izmedju funkcionera na kojega se zele spustiti i ideologa koji i snazno podrzava ustav kojeg je referendum potpisao, jer pripada sa svakoj dlaci srpstvu i srpskoj zemlji i naravno Srbima! kao ratko kojeg su isterali iz Srbije za Hag.

laza

30.12.2013. 17:38

haha, jok i neces! u izbornoj kampanji ste tako govorili da su za vas sporazumi izmedju borka stefanovica i pristine nistavni i da ce svi biti pohapseni zbog izdaje, a dva sata posle proglasenja pobede ste rekli da srbija mora da postuje sve sporazume. nemoj da nas zasmejavas kad svi znamo da potpisujete sve sto zapad kaze i tako ce biti dok ste na vlasti. uostalom zbog toga ste i dovedeni na vlast da zavrsite sve prljave poslove oko kosova

Seljak

30.12.2013. 17:44

Mnogo reci a delo sve nesto zapoceto! Naravno nece dokumenat koji ce biti predstavljen predsedniku nositi naslov medjudrzavni ugovor! Pa i granicu koju ste uveli za Srbe usred Srbiji ne se zove granica, na papiru. Ali izgleda, radi i oseca se kao granica!

ST

30.12.2013. 17:45

Hoćeš, hoćeš... isto kao i tvoj partijski drug Vučić. Sve će te vi uraditi kako Brisel kaže.

sMile

30.12.2013. 17:49

Ma zeza se Nikolic,, on je prvi bio za pregovore, i potpisivao do sada bez prigovora i zalbi, kad mu padne rejting, onda nesto pusti u svom stilu da zadovolji naciju,,!! ;-))

Novica Stojanovic

30.12.2013. 18:03

Lični stav koje je izneo naš predsednik Nikolić je svakako državnićki i pokazuje da je izborom u maju 2012.godine preuzeo ulogu da bude predsednik svih građana ove države.Stav da nikada nebi potpisao međudržavni ugovor ili sporazum između Beograda i prištine Nikolić je svima pokazako kako se vodi država i kako se brine za njen opstanak i samostalnost.Činjenica da je nemačka nepredvidiva i da se u daljem toku EU integracija to može postaviti kao problem.

Zoran

30.12.2013. 18:04

Kako neces. Nisi ti od 1990. svasta hteo, pa vidi dokle si dosao sa Kosovom. Sve ces da potpises, to ti ja garantujem.

L.A. WOMAN

30.12.2013. 18:09

U drzavi kao Srbija u kojoj zivi mocni narod, politicari nikada nece, nikada biti na prvom mestu.

SMOKI

30.12.2013. 18:09

Kada se bolje razmisli Srbija i onako nije vise drzava. Najverovatnije da ce se srpski zivalj na Kosovu asimilovati sa Siptarima i ugasice se problem drzave Kosovo jer vise nece biti vazno sta Srbija misli. Srpski politicari vode medjusobni rat za fotelju a ne za opstanak Srbije. Taci i ekipa rade suprotnu stvar. Prave slozno drzavu. Srpski narod je vec odavno na kolenima i tesko da ce se na ovakav nacin dici. Finansije iz Emirata? Gde su to otisle? Je li ista krenulo na bolje osim kamata,cena?

đuka

30.12.2013. 18:13

Mogu li javno da zamolim, gospodina Nikolića da se uozbilji. Pretvorio je svoju predsedničku funkciju u "Pričam ono što narod voli da čuje" Prava estrada i kič koji ne bi očekivali sa takve pozicije. Vođenje države nisu turbo folk televizije i ne voli sav narod turbo folk.

Томица Кораћ

30.12.2013. 18:24

Потписао би Николићу, још како би потписао. Не лажи народ Николићу.

OTAN

30.12.2013. 18:28

Kakvu to "suštinsku autonomiju pokrajine o kojoj će odlučivati Srbija" pominje Nikolić !? U kom je on filmu,to samo on zna. Pa zar misli da će se Kosovo,čiju je nezavisnost priznalo preko 100 zemalja članica UN, odreći dostignutog statusa zarad nekakve "autonomije" o kojoj bi ,opet, odlučivala Srbija bez učešća Prištine?Pa ko bi to uradio ,realno???

Dymitr Ogonowski

30.12.2013. 21:19

@OTAN - Bez oruzja Srbija ne moze vratiti sebi Kosmeta. Treba cekati na vise koristne uslove, kada Rusija ce biti jaca a Zapad slabije, ali bitno da bi ne priznavati siptarsku "drzavu". Tada bi bilo sve izgubljeno verovatno zauvek.

FanFan

30.12.2013. 18:39

U to ne treba ni sumnjati iako će EU na mala vrata pokušati tako nešto da proturi Srbiji. Svakako da ovako decidirani stav predsednika države odklanja svaku sumnju da bi moglo doći do bilo kakvog nagoveštaja ovako nečega.

Vitomir

30.12.2013. 18:41

Kao prvo, ako bi takav ugovor Skupština Srbije prihvatila trebalo bi je odmah i po hitnom postupku raspustiti a kolovodje goniti za izdaju. To bi isto važilo i za vas kao predsednika. A drugo, pa dali sa svih strana nas ubedjuju da se takva uslovljavanja neće postavljati a ustvari postavljaju ih i očekuju od vlasti Srbije? Nije li to krajnje drsko, beyobryzno i pokvareno? Žalim što nije raspisan referendum o ulasku u EU.

176671

30.12.2013. 20:06

Njegova izjava je najbolji dokaz da ce izbora biti. A izjava mu je lazna, jer ce potpisati 100%. Samo se trudi da odrzi rejting SNS-a.

redmix

30.12.2013. 20:15

Predsednik je izneo svoje mišljenje,ne verujem da bi delovao stvarno protiv interesa Srbije.

Mile

30.12.2013. 20:25

Potpisaces Nikolicu,sve do sada sto si rekao da neces ubedio te tvoj sin Vucic pa hoces.Lepo nas opominjes da ce biti sve bolno po pitanju Kosova,to znaci da ce i tvoj potpis biti bolan,ali ne za tebe vec za srbiju.Po pitanju pretnji jedina ste stranka kojoj svi prete.Zalosno,a jevtine cake.

vaskez

30.12.2013. 20:27

Nikolić je možda odigrao i odlučujuću ulogu da pre par meseci ne budu izbori, i tako spasao SPS od sigurnog odlaska u opoziciju, ali posle najnovijih krajnje nekorektnih izjava Dačića na račun predsednika Nikolića, sasvim je sigurno da će Nikolić ostaviti Vučiću i SNS-u da odluče da li da se ide na izbore, i da će podržati svaku odluku SNS-a, a nakon izbora SPS ide u opoziciju na malo duži period.

srbIN

30.12.2013. 20:41

Srbiija nikada nece priznati Kosovo, ni jedan njihov funkcioner niti bilo ko od nas gradjana . To je do sada vec i pticicama na grani postalo jasno

Verujem

30.12.2013. 20:42

Kakvo potpisivanje međudržavnog ugovora Beograda i Prištine, pa to bi izazvalo ne samo političku krizu, i krizu Srbije, nego i citavog regiona. Ako Brisel ima nekih dodatnih zahteva, treba odmah da ih istakne, a ne da nas zavlaci.

kockar

30.12.2013. 20:44

You tube je dostupan skoro svima pa dragi moji obozavaoci Tome diplome ili grobara pogledajte izjave doticnog pred izbore .Sve cista laz.Nista ama bas nista nije ispunio niti on a ni Vucko

Murta K

30.12.2013. 20:54

Cinjenice pobijaju sve njihove izjave,dela su nesto drugo?Da li su ucenjeni ili ne ONI su odreda poltroni i podane duse a cuvena je i cudna promena kod Vuka D? "Vuk dlaku menja ali cud nikada"-narodna, ne vazi za Srpske politikanere!?

Krle

30.12.2013. 21:01

ni Ewpublika Kosovo nece da potpisuje nikakav ugovor sa vama Nikolicu. Ima jos puno drzava na svetu sa kojima mogu da potpisuju razne ugovore. Imaju svoj teritorij, parlament, vojsku i policiju. DS je poceo to da im omogucaba ali ni blizu kao vi, Dacic i Vucic.

Toša

30.12.2013. 21:03

Završio sam sa Briselom. Potrošio sam 0 dinara na EU od aprilskog dogovora. Zahvaljujem vladi, ostalo je i za štednju.

dragomir

30.12.2013. 21:04

nisu shvatili ? evropa zna ko Vlada srbijim, a ogorceno mrze komuniste ili kako se oni sami nazivaju socialisti nije vazno,sve partije su naklonjene i dolaze iz milosevicevog rezima prema tome velika steta za nas narod a za politicku elitu njoj nema spasa kako brisel bude hteo tako ce biti jer ako nemogu na drugi nacin oni ce ich kupiti,pedese ili szo ili petsto miliona evra to nece brisel nego siptari platiti.a toma je lazov na pocetku su ga pitali odakle mu njegov ato,sin mu dao ne verujem.

Jujka

30.12.2013. 21:08

TI kao predsednik drzave,da li SI svestan svoje pozicije koju obnasas? "Odredio"Si g-dina Dacica da "vodi" pregovore u ime drzave Srbije a danasnja Tvoja izjava u medijima-dokazuje, ne prema svom narodu,vec i sirom sveta",da se Srbiji ne treba verovati ni kada su u pravu" Vi dobro znate ko je ovo izgovorio pri davanju poverenja G-dinu Ckrebicu bivse SFRJ-1988(?) itd.Zato se i zna - ko jeToma Nikolic i uopste sadasnja vlast ?Treba da odgovoris:ZASTO SE ONDA VODE PREGOVORI IZMEDJE DVE STRANE?

Patriota

30.12.2013. 21:49

Ne glumi sad patriotu...na sve ste pristali, zemlju pocepali...Ucesnik si veleizdaje...Zaboravi na glasove

sandzak

30.12.2013. 22:08

samo blefas grdni narod,istina je da ste vi kosovo priznali cim se ste sastajali sa tachiem samo cekate momenat da se to narodu servira sa pecenjem ,tako da ce narod odluciti za pecenje ,naravno narod gladan a posto trenutno nema pecenja vi sada cekate....

Jabre

30.12.2013. 22:54

Звучи лепо али се бојим да ће за годину дана и он и Дачић да нас уверавају како је то једини пут да Србија очува Косово, свој народ, уђе у ЕУ и да је заправо јако корисно да се потпише такав споразум ко и ово за изборе.

Mirko

30.12.2013. 22:57

G-ine Predsednice Vasa Ustavna duznost je da ne obmanjujete vise ovaj narod, jedno ste pricali u kampanji drugo ste primenili (ponistili Borkove sporazume?) da li mislite da ce to proci dva puta? Samo suludi mogu i dalje da veruju Vama, Vucicu i Dacicu?

Soterija

30.12.2013. 23:08

Tomislav Nikolić nijednog trenutka neće potpisati sporazum o nezavisnosti KiM. Tomislav Nikolić želi da ovim sporazumom očuva teritorijalni integritet i suverenitet. Stvaranje srpskih zajednica, omogućava da Srbija sačuva svoje nacionalne i državne interese. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka koja radi za interes naroda i države.Aleksandar Vučić bi trebao da izađe na izbore da bi mogao samostalno da formira vladu, koja će brže i efikasnije sprovoditi reforme.

pavle

30.12.2013. 23:19

Neverovatna,nestvarna mi deluje jedna recenica intervijua... ambicija g.Predsednika da bas on, sa dvojicom pomentuih saradnika, odluci o sudbini KiM-e.Zar zaista verujete g.Predsednice da ste drzavnik tolikog formata,da uopste imate mandat naroda za tako nesto...ni mnogo jace,politicke teze figure nisu uspele u toj nameri a mojim se da necete ni Vi...jedino ako...

lajanje na zvezde...

30.12.2013. 23:27

Ajde ne lazi i prestani da glumis nekog rodoljuba.Meni je jedino krivo,sto u Srbiji nema zakona,jel da ga ima vec bi ovi iz DS-a,odgovarali za izdaju drzavnih interesa i nepostovanje ustava,isto tako vazi i za Milosevice mada su oni vecina vec na robiji,neki u Hagu neki ovde.Dosli ste na vlast,urlikanjem da ce da ponistite sve sto su Tadicevci i ekipa potpisivali,ugovarali,i sta bi gosim predsednice,sta bi,uvalili vam macora oni.Mozda ce vremenom da se ispravljaju ove nepravde,a ima i Boga...

mlbrnsrb

30.12.2013. 23:27

Tomo, zahtevaj da se Dr. Vojislav Seselj oslobodi i posalje na lecenje u Rusiju, daj garanciju da ce se vratiti na rociste, prekini tu farsu od sudjenja preko ~10 godina i opet sy na pocetku!!!

nelogicno

31.12.2013. 17:05

Zbog cega si onda odobrio stvaranje granice izmedju Kosova i ostatka Srbije? Zbog cega si terao kosovske srbe na izbore po ustavu kosova i kosovskim zakonima? Zbog cega pregovaras sa EU o ulasku u istu kada je jasno da ona korak po korak cepa Srbiju?

Slobodan Popovic

01.01.2014. 00:26

Tomislav Nikolic zeli da ovim sporazumom ocuva teritorijalni integritet i suverenitet. Stvaranje srpskih zajednica, omogucava da Srbija sacuva svoje nacionalne i drzavne interese. Srbija ima buducnost sa naprednjacima na vlasti. Aleksandar Vucic bi trebao da izadje na izbore da bi mogao samostalno da formira vladu, koja ce brze i efikasnije sprovoditi reforme. Sa SPS nema za to sanse.

No pasaran

01.01.2014. 04:18

Kosovo je neotuđivi deo Srbije, kao države, a sporazum sa samim sobom nije moguć. Srbija sa Kosovom može praviti statutarni sporazum na nivou Republike Srbije i izričito u okviru Ustava Srbije. Nikolić je ustavni predsednik Srbije, dakle i Kosova. Nema te olovke nigde koja bi potpisala nekakav zlurado nazvani „međudržavni“ sporazum na relaciji Srbija - Kosovo, odnosno telo - duša.

prijatelj

01.01.2014. 08:10

Nije moguce dati zadovoljavajuce odgovore na sva pitanja a da i citaoci ne nadju zamerku.Predsednik se trudi da ispostuje dobar deo onog sta narod od njega ocekuje.Narod treba da shvati da je predsedniku sendvicu izmedju njega i okupatora koji su u Srbiji sahvaljujuci DS-u.Jedino tuzbe protiv DS-a i njegovih vodja od 2000 na ovamo te krivicno odgovaranje ce smiriti strasti u narodu.Voji svakako zelim brz oporavak iako osecam da je znao sta mu spremaju.

Torvald

01.01.2014. 13:31

Ništa manje nisam ni očekivao od predsednika Srbije nego da nepokolebljivo brani celovitost države!

Brban

01.01.2014. 17:27

Svakako da Srbiju ceka jos mnogo, rada, truda, odricanja i upornosti, ali sve ce se to nekako lakse podneti s obzirom da su na vlast dosli ljudi koji se lavovski bore za ovu zemlju i kojima je interes naroda prioritet u odnosu na interes pojedinca.Samim tim, nesumljivo je da ce doci do rezultata.

gargamel

01.01.2014. 19:18

Jos mi odzvanja u usima Tomina izjava, da on tezi dvopartijskom sistemu.Koji li su oni drugi?

Vladana

04.01.2014. 11:51

Nije lako biti sada ni na mesti predsednika Nikolica a ni Vucica! Treba odluciti i preseci za mnoga pitanja, a ne samo po pitanju Kosova. Najlakse sedeti sa strane i komentarisati kako bi moglo, a nije...