O čemu su razgovarali Nikolić i Ćosić

D. M.

29. 11. 2013. u 21:30

Obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i kako odgovoriti na pokušaje falsifikovanja istorije - bila je glavna tema susreta predsednika Nikolića i akademika Ćosića

OBELEŽAVANJE stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i kako odgovoriti na pokušaje falsifikovanja istorije i uloge Srbije u izbijanju ovog globalnog sukoba - bila je glavna tema susreta predsednika Tomislava Nikolića i akademika Dobrice Ćosića.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, Nikolić je u razgovoru sa prvim predsednikom SRJ istakao da je Prvi svetski rat ostavio trajnu crtu u karakteru naše nacije i države, koja je u njemu prošla kroz neopisive muke, velika iskušenja, ali je pokazala svu svoju snagu i opstala uprkos svemu. Ćosić je rekao da je obeležavanje godišnjice prilika da se progovori i o evropskom karakteru borbe srpskog naroda, koji je uložio i sebe i svoju državnost braneći civilizacijske vrednosti Evrope. Šef diplomatije Ivan Mrkić, koji je prisustvovao razgovoru, kaže, za „Novosti“, da na stolu nisu bile dnevnopolitičke teme, pa ni kosovsko pitanje:

- Nema nikakvih tajni, to je bio intelektualni razgovor, izuzetno zanimljiv. Isključivo su se savetovali oko obeležavanja početka Prvog svetskog rata, a pogotovo oko toga kako odgovoriti na pokušaje izvitoperavanja istorije i predstavljanja atentata u Sarajevu kao događaja koji je doveo do rata. Mrkić kaže da će se u narednom periodu raditi na svim frontovima kako bi se odbranile istorijske činjenice i da će Vlada u najskorije vreme usvojiti određene zaključke u vezi sa tim i doneti program obeležavanja jubileja.

Na pitanje na čiju inicijativu je došlo do susreta, ministar Mrkić kaže da je to postojalo kao ideja već nekoliko nedelja i da su za sastanak bile zainteresovane sve strane.


EVROPA IZIGRALA NADU NARODA
NIKOLIĆ je u petak razgovarao i sa zamenikom predsednika Komiteta za odbranu Bundestaga Karlsom Lamersom, kojem je preneo da je Nemačka najozbiljniji partner Srbije, od koje očekuje podršku na evropskom putu, ali i upozorio da je evroentuzijazam u našoj zemlji opao i da građani nisu sigurni da samo ulaskom u EU mogu da ostvare bolji život.

- Naša želja je da što pre budemo deo evropske porodice i mi smo sve svoje obaveze ispunili - rekao je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vojkan007

29.11.2013. 22:20

Sigurno je to bio zanimljiv intelektualni razgovor, od Dobrice Ćosića može dosta toga da se nauči - ako ništa bar iz njegovog iskustva. Treba da se stane put tome da istoriju kroje moćnici kako im se prohte.

goran

30.11.2013. 17:01

@Vojkan007 - Treba da odvoji pojam atentat i teroristicki akt,dakle kontraproduktivno je da se to delo upise kako nekome odgovara.

Никола

01.12.2013. 08:01

@Vojkan007 - Интелектуални разговор? Па да ли си ти човече нормалан?

marekg

30.11.2013. 03:20

Sigurno je razgovor vodio u pravom smeru,jer se nista lose ne moze ocekivati od naseg predsednika.

Vecnost Srpstva

30.11.2013. 14:45

Bice dovoljno samo ako se poslusaju reci akademika Cosica i to bude opomena za trajno pamcenje velicine naseg naroda.

neg19000

30.11.2013. 18:14

cosic je covek koji ima uvek dobre idej,moze dosta toga da pomogne nikolicu

The Clash

30.11.2013. 22:42

Nesudjeni dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost mora da krvari od dosade cim se u ovim godinama druzi sa predsednikom.Nesto mu je slomilo srce i zato krvari od dosade.Ah,ta staracka dosada!