Dačić u UN: Uprkos potezima Prištine, formiraće se ZSO

Tanjug

19. 11. 2013. u 21:12

Дачић у УН: Упркос потезима Приштине, формираће се ЗСО
Na sednici Saveta bezbednosti UN srpski premijer Ivica Dačić je rekao da se Priština nije trudila da stvori osnovne uslove da Srbi izađu na lokalne izbore. Zadovoljstvo ponovljenim glasanjem

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras u Njujorku da će Zajednica srpskih opština biti formirana ne zahvaljujući naporima privremenih institucija Kosova, već uprkos njima.

Obraćajući se predstavnicima država-članica Saveta bezbednosti UN, Dačić je objasnio da se Priština nije trudila da stvori pogodnu klimu, a često ni osnovne uslove da Srbi izađu na lokalne izbore.

"U takvoj atmosferi nije bilo lako lobirati za izbore, a još manje izaći na njih. I pored svega toga, Vlada Srbije je izuzetno zadovoljna činjenicom da je u srpskim opštinama glasalo više od 45.000 birača", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Iako smo se veoma često susretali sa zabranama dolaska najviših državnih funkcionera na Kosovo i Metohiju, ipak smo uspeli da motivišemo Srbe da izađu na lokalne izbore, dodao je on.

Srpski premijer je apelovao na Prištinu i međunarodne činioce da obezbede uslove za održavanje drugog kruga lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom, kako se ne bi ponovilo grubo kršenje izborne procedure kao što je bio slučaj 3. novembra.

PODRŠKA RUSIJE

Dačić je, uoči sednice u Njujorku, razgovarao sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkinom. Na tom sastanku je, kako je saopštio premijer, dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u UN budu koordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od zajedničkog interesa. "Ruska Federacija u potpunosti podržava stavove Srbije kada je u reč o Kosovu i Metohiji i ti stavovi se ogledaju i u našem protivljenju da Unmik menja svoje kapacitete i u zalaganju da Unmik i Kfor i Euleks ostanu što duže na KiM, kao i da se do kraja sprovede istraga o trgovini ljudskim organima", rekao je Dačić.

"Još jednom oštro osuđujemo nasilje koje je u Mitrovici dovelo do ponavljanja prvog kruga, i ističemo rešenost Beograda da, koliko je u njegovoj moći, pomogne u privođenju izgrednika pravdi", rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog uspeha ponovljenog prvog kruga glasanja u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koje je proteklo bez ikakvih incidenata.

Ipak, Dačić je ukazao da je "ostalo nejasno zašto je OEBS tražio da se prebrojavanje glasova obavi van Kosovske Mitrovice u sredini gde žive Albanci kada za to nije bilo nikakvih razloga".

Dačić je podsetio da iako su vrlo precizno u Briselu ugovoreni svi detalji predizbornog procesa, uoči glasanja je bio neophodan još jedan sastanak kako bi se još jednom utvrdila već odavno utvrđena listu uslova, jer Priština u međuvremenu skoro nijedan nije ispunila.

Kako je naveo, Priština nije spremila statusno neutralne glasačke materijale, član Centralne izborne komisije iz redova srpske zajednice nije bio izabran na vreme, najvećem broju raseljenih lica praktično je onemogućeno da glasaju, nije uređen ni pravni okvir koji bi olakšao formiranje ZSO, a kandidati srpske manjine zastrašivani su na različite načine.

Generalni sekretar Ban Ki-mun je u izveštaju istakao značaj uspeha lokalnih izbora, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu, a samim tim i na evropske aspiracije Srbije i Kosova.

"Obe strane su preduzele impresivne korake da bi se približile tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, pod kriterijumima EU, biće od najvećeg značaja", naveo je generalni sekretar UN.

SLUČAJ LJIMAJ

Slučaj Fatmira Ljimaja, bivšeg ministra za transport u kosovskoj Vladi i njegovih saradnika koji se terete za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja srpskih i albanskih civila i ratnih zarobljenika u bazi OVK u selu Klečka, "jasno govori o slabosti pravosuđa na KiM i uticaju političkih moćnika, većinom regrutovanih iz redova nekadašnje OVK, na celokupan politički, pravni i društveni sistem na KiM, uključujući i međunarodnu pravosudnu komponentu", ističe Dačić.

Srbija je neprijatno iznenađena odlukom o oslobađanju Ljimaja, ali se nada da će tužilac EULEKS-a na nju uložiti žalbu, rekao je Dačić.

On je takođe dodao da Beograd još jednom ističe značaj potpune i efikasne istrage optužbi za trgovinu ljudskim organima, koje su sadržane u izveštaju Dika Martija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Ciji Cilj?

19.11.2013. 21:51

"Obe strane su preduzele impresivne korake da bi se približile tom cilju..." taj cilj je nezavisna Republjik Kossova. To je cilj nasih neprijatelja a ne nas.

Ivica Dačić

19.11.2013. 23:06

@Ciji Cilj? - A šta to tebe briga?!?! Ko si TI, da o nekome sudiš, kad ništa neznaš!?!?!?!?!!!

Todor

20.11.2013. 08:17

@Ciji Cilj? - Vidim da si iznerviran? Zasto? Upravo ce biti onako kako ti on kaze,nazalost!. Zar si slep? Vrsi se "zbrinjavanje Srba" u "novoj drzavi". To je na delu.

Mudrijas

20.11.2013. 09:00

@Ciji Cilj? - bahato, ivice, bahato...narod sudi vlasti, zar nisi znao? nije vlast od boga dana pa da ne sme kriticki da se ocenjuje... a ova sadasnja, izdajnicka, okupatorska, kvislinska, itekako mora da se osudi, i ukine!!!!

jovan

19.11.2013. 22:26

Daci nezadrzivo nastavlja da laze...i da se zbog toga ne trezni, pa nesuvislo laprda u kontradikciji sa sobom, dvomisao, tromisao...u trenu

MrtvoSlovoNaPapiru

19.11.2013. 22:53

To je u par reci a najkonkretnije objasnjeno ono sto Pristina cini na normalizacii odnosa sa Beogradom.Da nije napora nase strane , i ovih tridesetak hiljada ljudi bi uskoro bili raseljena lica

Nijazi Kuqi

20.11.2013. 00:43

Pratio sam sednicu u diektnom prenosu na RTK i izlaganje Ivice Dacica. Stekao sam utisak da je Dacic umislio da se obraca savetu neke mesne zajednice negde u Srbiji. Dok je Hasim Taci pred SB podneo istorijsko izlaganje. Zato, ako ga je Dacic u vise navrata pohvalio, danas je imao priliku da mu se divi na drzavnickom stavu i briljantnom izlaganju.

Mali bata

20.11.2013. 06:20

Nije jasno ciji socijalni, ekonomski i politicki interese brani, i za koga radi, naroda Srbije ili organizovan kriminal.

doterani

20.11.2013. 06:53

Imati uticaj na stvaranju mira i bezbednosti nacelima povelje UN nije isto sta i intervenisati. Pa cak i da vlasti Kosova zamoljavaju za pomoc vladu Srbije, ona nema tu kvalifikaciju da uradi, jer vlada trazi za istu stvar pomoc od Brisela i ocigledo danas opet od UN. Vlada Srbije svo vreme intervenise u regionu.

Lala iz Banata

20.11.2013. 07:56

Najverovatnije da politicka nagadjanja su prioritet starog prirodno korumpiranog drzavnog vrha i za njihove potrebe svoje rucno izabrane vlade.

Dani Kovac

20.11.2013. 08:32

Citat: Obraćajući se predstavnicima država-članica Saveta bezbednosti UN, Dačić je objasnio da se Priština nije trudila da stvori pogodnu klimu, a često ni osnovne uslove da Srbi izađu na lokalne izbore.Komentar: Nije dobronamerno rjeceno: Prvog kruga je neuspeo zbog insistiranje Beograda da kp+eulex+KFOR bude u najmamnjem mogucem broju vidljive.. A uspeh u ponovljenim izborima potvrduje da huligani nisu imuni na kosovske uniforme

из главе

20.11.2013. 09:00

ко ће нас овакве подржати и помоћи ... црни ми одлазимо у заборав

momcilo

20.11.2013. 09:23

srbija ce poceti da se stabilizuje, ne kad rusija podrzva srbiju vec USA I engleska.

Mali bata

20.11.2013. 13:16

Vlast koja trazi pomoc od sveta da bi dobila za pravo da je aktivna na medjunarodnoj sceni da utice na mira, clanovi drzavnog vrha ne moze da nadj mir u svojim glavam. Otvoreno pitanje ko je ovde neuracunljiv.

KODLIOKO

20.11.2013. 14:29

Nije mala stvar kada stavove naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije podržava takva svetska sila kao što je Rusija.

Alisa8

20.11.2013. 19:24

Ono sto je dogovoreno i potpisano ,mora se postovati, ili opet pravac Brisel.