Beograd računa na sedam haških sudija

D. MILINKOVIĆ

20. 11. 2013. u 07:09

Београд рачуна на седам хашких судија
Ko su članovi veća Međunarodnog suda pravde koje će odlučivati o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid? Ista sedmorka je bila u veću i kada su odbijene optužbe BiH
OSIM jakih dokaza i iskaza brojnih svedoka koje je Srbija pripremila u procesu koji sa Hrvatskom vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu oko tužbi za genocid, naša zemlja uzda se i u sastav sudskog veća koje će doneti konačnu presudu.

Kako saznaju „Novosti“, od 15 članova veća, čak sedmoro je sudilo i u slučaju optužbi Sarajeva, kada je MSP presudio da Srbija nije saučesnik u genocidu i da nema osnova za ratnu odštetu BiH.

Takođe, 10 od trenutnih 15 sudija, bilo je u veću koje je „merilo“ da li je proglašenje nezavisnosti Kosova protiv međunarodnog prava. Tada je četvoro sudija - Slovak Petar Tomka, koji trenutno predsedava MSP, zatim Mohamed Benouna (Maroko), Antonio Kanado Trinidade (Brazil) i Leonid Skotnjikov (Rusija) glasalo protiv mišljenja MSP da Priština 2008, Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo.

Kako je za naš list rekao šef pravnog tima Srbije u procesu pred MSP Saša Obradović, svaka od pet članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ima po jednog sudiju u veću. Svoje predstavnike imaju i Indija, Japan, Somalija, Uganda, Maroko, Brazil, Novi Zeland, Italija, Slovačka i Meksiko.

Takođe, i Srbija i Hrvatska imaju po jednog sudiju, mi prof. Milenka Kreću, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Hrvati prof. Budislava Vukasa.

Ipak, profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je savetovao Srbiju u nizu procesa pred MSP, smatra da sastav sudskog veća neće presudno uticati na odluku:

- Očekujem isti ishod kao i u slučaju procesa koji je BiH vodila protiv Srbije, a to je da sud odbaci optužbe i jedne i druge strane.

LJAJIĆ: KASNO JE ZA POVLAČENJE

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže nam da je tim koji će voditi proces pred MSP spreman:

- Sada je kasno da se napravi zaokret i spor reši izvan suda, ali to i nije najgora solucija za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Milan USA

20.11.2013. 08:02

Pogresno interpretirate sem ako opet nismo "pobedili" kao 1389. ili NATO 1999. Srbija je proglasena krivom zbog nesprecavanja genocida u BiH (MSP), a genocid u BiH je potvrdjen i od MSP i od ICTY, a kao izvrsioci decidno su navedeni bosanski Srbi.

zoks

20.11.2013. 10:43

@Milan USA - Ti USA nikoga pobediti ne mozes!Ti kapituliras i pre nego metak opali!Poznati su mi takvi!Nista nemate ono sto pravi muskarci imaju!

Sila

20.11.2013. 12:11

@Milan USA - Čitajući vaše komentare uvijek je prisutna neka vrste sile.Silom tražite neka obrazloženja.Sve presude u Hagu i od međunarodnog suda treba prihvatiti bez obzira svidjelo se to nekom ili ne.Protiv njih se ne može.

zoks

20.11.2013. 13:02

@Milan USA - Zlocinacke presude ne prihvatam!Po toj logici i ostatak sveta je mogao da spreci genocid protiv Jevreja u Drugom ratu,kao i ubistva miliona Jermena od strane Turske,pa niko nije optuzio Ameriku,Britaniju i ostatak sveta, zato sto nije,nisu,sprecili te genocide,kao ni Tursku!Te price pricaj maloj deci,a ne odraslima koji svojim mozgom razmisljaju! protiv sile se jedino silom i mozes odbraniti!Ako se ne branis onda kapituliraj i lizi ono sto ljudi ne lizu!

Ragusa

20.11.2013. 16:53

@Milan USA - Ne može se prošlost izmjeniti silom.Sadašnjost je takva kakva jest..Budućnost bi trebalo graditi ne na genocidu nego na suradnji i pozitivnoj komunikaciji.U protivnom je čovjek osuđen na propast.

zoks

20.11.2013. 09:15

A nas vrli predsednik i jos "vrlija"vlada umesto da prekinu odnose,ili ih barem svedu na nivo upravnika poslova, sa drzavom koja ih tuzi on dovodi predsednika Hrvatske i siri sahovnice po Beogradu! Ima li kraja samoponizenju,posipanju pepelom,ovoj garnituri na vlasti?Ocigledno da nema!Bruka i sramota!Na tom sudu nemate sanse ni 1% !Zivi bili pa videli!Zapamtite sta sam vam rekao!Jer to nije pravi sud !Kad budu sudili i osudili amerikanose za milione pobijenih onda cu ih priznati kao pravi sud!

jole

20.11.2013. 10:34

@zoks - Čovječe, koliko si ti isfrustriran. Možda da se preseliš na Mars pa ćeš sve probleme riješiti

GALEB BIJELI

20.11.2013. 19:03

@zoks - ZOKS - da li znate, sinoć smo mahali šahovnicama zbog plasmana na SP u nogometu u Brazil. Da li imate koju šahovnicu za mahanje? Ako nema,javite, budem Vam je poslao.

momcilo

20.11.2013. 10:47

nas skoloski sistem nas ubija, ja bih se zakleo da ih na slici ima vise od 7, jedino ako to nije 7 u nekom prenesenom znacenju

Mali bata

20.11.2013. 11:58

Oni isto kao i ja vide, ili ces biti oslobodjen optuzbe ili ce optuzba biti opravdana.

KODLIOKO

20.11.2013. 14:21

To je svima dobro poznato ,a naročito sudijama Haškog tribunala da Srbija nije saučesnik u genocidu isto kao što je svima jasno da Srpski narod nije genocidan narod.Stalno smo se borili za opstanak na višenacjonalnoj teritoriji Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije.Mi smo ti koji su doživeli genocid.Pomolimo se bogu-neka pravda bude zadovoljena!

Branko Samac

20.11.2013. 15:07

Nije mi jasno zbog čega treba brinuti oko ovog suđenja kada je sve jasno kao dan. Hrvati u drugom svetskom ratu ubili million Srba a u zadnjem proterali pola miliona Srba zar to nije dovoljan dokaz da su samo nastavili ono započeto u Jasenovcu? Molim nekog Hrvata da mi objasni kako su vodili obrambeni rat ako je proterano pola milona Srba????

Vitomir

20.11.2013. 18:15

U današnje vreme je besmisleno i komentarisati pravdu i ovog suda a kamo li vršiti nekakve procene, pisati,... sa kojima se samo doliva ulje na vatru. Pogotovu u ovom vremenu kada se nac-ionalizmi raznih boja uključno i nacizam bude u Evropi, Svetu.

Alisa8

20.11.2013. 19:22

Sto je najvaznije pravda je na nasoj strani a ima i sudija koje sude po pravdi a ne po nalogu.