OSIM jakih dokaza i iskaza brojnih svedoka koje je Srbija pripremila u procesu koji sa Hrvatskom vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu oko tužbi za genocid, naša zemlja uzda se i u sastav sudskog veća koje će doneti konačnu presudu.

Kako saznaju „Novosti“, od 15 članova veća, čak sedmoro je sudilo i u slučaju optužbi Sarajeva, kada je MSP presudio da Srbija nije saučesnik u genocidu i da nema osnova za ratnu odštetu BiH.

Takođe, 10 od trenutnih 15 sudija, bilo je u veću koje je „merilo“ da li je proglašenje nezavisnosti Kosova protiv međunarodnog prava. Tada je četvoro sudija - Slovak Petar Tomka, koji trenutno predsedava MSP, zatim Mohamed Benouna (Maroko), Antonio Kanado Trinidade (Brazil) i Leonid Skotnjikov (Rusija) glasalo protiv mišljenja MSP da Priština 2008, Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo.

Kako je za naš list rekao šef pravnog tima Srbije u procesu pred MSP Saša Obradović, svaka od pet članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ima po jednog sudiju u veću. Svoje predstavnike imaju i Indija, Japan, Somalija, Uganda, Maroko, Brazil, Novi Zeland, Italija, Slovačka i Meksiko.

Takođe, i Srbija i Hrvatska imaju po jednog sudiju, mi prof. Milenka Kreću, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Hrvati prof. Budislava Vukasa.

Ipak, profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je savetovao Srbiju u nizu procesa pred MSP, smatra da sastav sudskog veća neće presudno uticati na odluku:

- Očekujem isti ishod kao i u slučaju procesa koji je BiH vodila protiv Srbije, a to je da sud odbaci optužbe i jedne i druge strane.


LJAJIĆ: KASNO JE ZA POVLAČENJE

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže nam da je tim koji će voditi proces pred MSP spreman:

- Sada je kasno da se napravi zaokret i spor reši izvan suda, ali to i nije najgora solucija za Srbiju.