Druga strana: Koga Srbi mrze?

Ratko Dmitrović

15. 11. 2013. u 21:45

Prema prošlogodišnjem popisu u Srbiji živi skoro dvadeset odsto pripadnika drugih naroda i nacionalnih zajednica

OBRAZAC je davno postavljen, prilično je jednostavan, crno-beli, i glasi: S prostora bivše Jugoslavije jedino Srbi ne mogu da žive ni sa kim, Srbi su netolerantni, ksenofobični, ne trpe pripadnike drugih naroda, njihovu kulturu, veru. Kraj citata obrasca. Pre toga smo imali tvrdnju, živu i danas u definiciji građanskog rata vođenog u granicama SFRJ, da je Beograd, početkom devedesetih, imao nakanu da od Jugoslavije silom napravi veliku Srbiju.

Ove dve postavke, složićemo se, ne idu zajedno, jedna drugu isključuje. Kako narod, netolerantan na sve što nije njegovo, ima za cilj da pravi državu u kojoj je sve različito? Nije ova antisrpska podmetačina jedina, ima toga u medijskim ormanima na pretek, štampane su knjige sa primerima mržnje i laži na štetu Srba, ali uzalud; obavljen je veći deo planiranog posla.

A kakvi su zaista Srbi u odnosu prema nacionalnim manjinama? Nema boljeg prostora za analizu od same Srbije. Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva (ne računajući južnu srpsku pokrajinu, Kosovo i Metohiju) u Srbiji živi skoro dvadeset odsto pripadnika drugih naroda i nacionalnih zajednica. Najviše je Mađara, preko 250 hiljada, Roma 150 hiljada, isto toliko Bošnjaka, Hrvata je nešto iznad šezdeset hiljada, Slovaka pedeset hiljada, muslimana 22 hiljade... Trend rasta beležimo kod Bošnjaka, Roma i muslimana.

Ako van kruga posmatranja izvučemo Bosnu i Hercegovinu - zbog njene složenosti i tri tamošnja konstitutivna naroda - Srbija je jedina multietnička država na prostoru bivše Jugoslavije. Jedino u Srbiji pripadnici drugih naroda žive bez straha; jedino u Srbiji od takvih niko ne traži da budu ono što nisu.

Samo u Srbiji Mađari, Hrvati, Slovaci, Bugari, Makedonci... imaju svoje televizijske programe, dnevne i periodične listove, radio-stanice... Njihovi jezici ovde su priznati kao službeni; u parlamentu severne srpske pokrajine, Vojvodine, izvešane su zastave nacionalnih manjina, ravnopravno sa zastavom države Srbije; u nacionalno mešovitim sredinama države Srbije sve table sa nazivima institucija, kao i putokazi, ispisani su na pismu i jeziku nacionalnih manjina koje tu žive. I niko od Srba ne buni se zbog toga. Ne, pa to je srpska odluka.

U Hrvatskoj živi više o devedeset odsto onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati; preko 95 odsto je katolika; Hrvatska je etnički najčistija država u Evropi. Srba u Hrvatskoj bilo je 1991. godine 620.000, danas ih je 186.000. Nekima je i to previše pa evo već nekoliko meseci svedočimo divljanju šovinista po Vukovaru i drugim mestima Hrvatske, sa ciljem da se ukloni svaki ćirilični natpis. Igor Mandić, jedan od najvećih živih hrvatskih intelektualaca kaže da ovo nema veze sa pismom. U pitanju je, opominje Mandić, probuđeno ustaštvo koje bi da protera iz Hrvatske i ove preostale Srbe.

Pre ovogodišnjeg ulaska u EU Brisel je konstatovao da je Hrvatska primer civilizovane i tolerantne zajednice.

Slovenija je još devedesetih izbrisala tamošnje Srbe tako da ih nema ni u statistici. Makedonija već godinama drži u zatvoru jednog vladiku Srpske pravoslavne crkve što, valjda, otklanja potrebu svake dalje rasprave o položaju Srba u toj državi. Srbi u Crnoj Gori tope se kao komad leda na užarenoj plotni, pretapaju se u Crnogorce ili se iseljavaju.

Neki dan je Novi Pazar - iz kog u Vladi Srbije, bogu hvala da je tako, sede dva ministra Bošnjaka - oterao Boru Čorbu pre nego što je ovaj tamo i došao; nakon pretnji, lavine laži o Bori kao četniku koji je ratovao i ubijao Bošnjake po Bosni, otkazan je nastup legendarne rok-grupe u tom gradu. U Beogradu slobodno, bez ijednog problema i smetnje - bogu hvala da je tako - živi i nastupa desetak pevača, Bošnjaka, iz Novog Pazara i Crne Gore.

O čemu ono beše ovaj tekst?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (63)

jones

15.11.2013. 22:16

U prevodu, mi Srbi smo budale... Svi nas tretiraju kao smece, a mi smo prema svima, u najmanju ruku, korektni.

zoks

16.11.2013. 10:23

@jones - Dok nam se pamcenje ne "produzi"i ne pocnemo vracati milo za drago!Onda ce ostali mozda i imati razloga da nas mrze!

raketa

16.11.2013. 13:55

@jones - Mrzece nas oni uvek , jedina je razlik u tome da ako im vracamo milo za drago mozda krenu da nas postuju sa sve nasim stavovima.

Miloš

15.11.2013. 22:31

Nikog ne mrzim. Samo nekima ne dam moje pare, a od nekih i uzimam kamatu na štednju (jer sam pare sačuvao). Ništa lično, čist profit.

Nikola

15.11.2013. 23:35

Uvek mali pas napada velikog...okruženi smo majušnim narodima, koji mržnjom prema nama žele da dokažu "da su i oni vredni...".

Todor

16.11.2013. 10:41

@Nikola - To sto kazes ne moze se odnositi na Slovence i Hrvate. Naprotiv,smatraju nas oduvek ruralcima, zaostalim i primitivnim balkancima itd. Apsolutno nam nisu zavidni niucemu. Ne generalizujem ali dominantno misljenje o nama kod njih je takvo. Budi siguran. Nase pobede i istorija ih se apsolutno ne tice niti su impresionirani time. U krajnjem, posebno Kr. YU pa cak donekle i SFRJ kolektivno mentalno dozivljavaju kao srpsku okupaciju pa otuda i animozitet prema Srbima. Neka me neko pobije!

zoks

16.11.2013. 11:22

@Nikola - Todor,mogu oni i rvati i janezi,da pricaju sta im volja,jer su zahvaljujuci upravo nama primitivnim Srbima dobili drzave!A istorija njihovog fasizma prema Srbima ne pocinje od 1991 godine!Nego od onog momenta kad su primili Vatikan za gazdu,pa mu se na vernost moraju konstantno dokazivati i raditi ono sto Vatikan trazi i ne trazi od njih!A ti mene pobij,ako nije ovako!U "velikoj Srbiji"nije bilo Jasenovca,Jadovna,Kragujevca(streljanje djaka)...!Boli me lakat da li me janezi i ustase vole ili ne!

Todor

16.11.2013. 14:27

@Nikola - Promasio si jer nisi shvatio moje misli. Ali,ajde! Tacno! Ta istorija mrznje prema Srbima pocinje 1918, kada smo ih oslobodili ali po njihovom "oslobodoli". Samo sam hteo kolegi iznad ukazati na to da ta dva naroda nemaju ama bas nikakav kompleks u odnosu na nas,sto je njegova teza, vec imaju animozitet prema nama posto nas u kolektivnoj svesti pamte kao svoje okupatore od samog stvaranja zajednicke drzave koju su prikriveno i pezorativno zvali Srboslavijom. To su moja saznanja a ne moj stav.

laki

15.11.2013. 23:38

Svi znamo kakva se koalicija stvorila osamdesetih na celu sa glavnim sponzorom USA AND COMPANY ORIONTAL koju necu da imenijem iz politickih razloga .Sad postoji zamena teze u kojoj Srbi mrze sve a ovi drugi nas svi "vole".Mislim da Srbi moraju da povrate ponos koja im je svojstvena i ne obracaju paznju na rekla kazala svetske malogradjanstvine

Nislija

16.11.2013. 03:52

Imao sam prilike da komuniciram sa strancima na moru pre svega sa Englezima, i ostavili su na mene sjajan utisak, takodje nisam primetio nikakvu mrznju prema Srbima. Hocu da kazem da se u Srbiji zahvaljujuci bolesnoj politici stvorila slika kako nas svi mrze, kako smo mi posebni i svi su ljubomorni na nas.....itd. Malo vise komunikacije sa drugim narodima ne bi skodilo nikom, takodje moramo postovati razlicitost drugih naroda a ne sve koji ne misle kao pojedini Srbi da odbacujemo.

zoks

16.11.2013. 11:41

@Nislija - Nislija,ala se ti nalupa kao otvoren prozor!Ko pita obican narod sta hoce,zeli,misli,smatra,voli,..?Pa i te Engleze?Nikoga politicari ne pitaju za misljenje,nego sami donose odluke bez obzira sta njihov narod misli o tim odlukama! A to sto ti nasedas na zapadnjacko licemerje je tvoj problem!I to veruj veliki problem!Srpska istorija nije zapocela 1990.godine!Zapadnjak ti nece reci u ocima sta stvarno misli,nego ce se sta vise slozoti sa tobom,a ovamo iza ledja radi ono sto stvarno hoce i zeli!

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

16.11.2013. 04:25

Ovo sto je izneseno u tekstu je100% tacno. Samo meni iskren da budem smeta sto se mnogim manjinama davaju najveca moguca prava a recimo Srbima u Hrvatskoj se ne dozvoljava da imaju svoje pismo. Srbijanci i Srbija se u tom slucaju ponasaju kao da ih nije briga za tamo nekih 180.000 Srba. Ja sam se na popisu nacionalno izjasnio kao Pravoslavac Srbin a ne samo Srbin. Tako se deklarisem jer smo mi u Dalmaciji pre 1817 bili samo Pravoslavci bez odrednice Srbi. Nakon 1817 Srbija nas svojata kao Srbe.

misapop

16.11.2013. 10:09

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Sta hoces da kazes?Da si pravoslavac,autohtoni stanovnik Dalmacije,ali ne i Srbin?

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

16.11.2013. 11:13

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Tacno upravo si jedini ti covek koji je ovo razumeo sto sam napisao. Autohtoni smo narod na prostoru Severne Dalmacije tacnije Dalmatinske Zagore. I Srbi i Hrvati sa tog prostora su jedan te isti narod isto nam je poreklo, samo nam je vera razlicita. U ta davna vremena ni Srbi a ni Hrvati na prostoru Zagore nisu imali nacionalne odrednice kao danas vec samo religijske. To je narod koji u sebi nosi i do 85% Ilirski gena, i slobodno mogu reci da smo naj autohtoniji deo danasnjeg Srpskog naroda

Todor

16.11.2013. 04:27

Ovo sto je napisano je potpuno tacno.Medjutim,dosta je jednostrano i nekriticki jer svedoci smo da "postoje dve" Srbije. Jedna tolerantna civilizovana,nacionalno ponosna i patriotska i druga:primitivna,kvazipatriotska i nacionalisticka. Posto je ova druga u znacajnoj meri glasnija i agresivnija onaj ko ne zna dobija pogresnu percepciju. Te "dve" Srbije najbolje su vidjene ovih dana i to jedna sinoc na tenis mecu SR-ČE u Kombank Areni i druga na fudbalskim stadionima,ima vise primera.

gargamel

16.11.2013. 07:00

Izgleda da Srbi najvise mrze sami sebe.Da nije tako, ne bi svaki put izabrali vladu goru od prethodne

СЕНОВИЋ

16.11.2013. 08:35

Ако Срби мрзе све , нека ми они који то заговарају објасне . зашто су се готово сви Цигани стрпали у Србију из бивших ЈУ република. Зшто нису тамо остали када их они воле.

Krle

16.11.2013. 09:58

Oni su nesrazmerno zastupljeni u organima vlasti i drzavnim firmama i ustanovama na stetu Srba, a cesto sa tih pozicija rade i protiv drzave Srbije, sasvim slobodno i nekaznjeno.

momcilo

16.11.2013. 10:03

ovaj text mi lici na reci apostola Sv. Petra,' zato se necu olijeniti opominjati vam jednako ovo, ako I znate I utvrdjeniste u ovoj istini', a srpski patrijarh Pavle nastavlja se na resi Sv. Petra I kaze 'Bog će pomoći, ako bude imao kome da pomogne'

GALEB BIJELI

16.11.2013. 10:04

Poštovani- oprostite,ali ne možete zbrajati kruške i jabuke.Istina je da su Srbi tolerantniji od Hrvata i Slovenaca,ali su usprkos tome odlučili stvoriti Veliku Srbiju.Ona se u početku ne bi tako zvala,jer bi bilo preupadno.Zvala bi se jedan period sigurno Jugoslavija.No, da ne biste moj stav smatrali pojedinačnim i irelevantnim,upućujem Vas na istraživanja Londonskog instituta za strategiju početkom 1991.godine.Čak su i pogodili broj država u Evropi u 21.vijeku.

zoks

16.11.2013. 11:17

@GALEB BIJELI - Galebe,kad god nestane argumenata vi i ostali se pozivate na "Veliku Srbiju"!Nisu vam smetale velika Austro-Ugarska(u kojoj niste smeli glasa pustiti)velika Nemacka,velika Turska,ali vam smeta nekakva "Velika Srbija"!Zahvaljujuci toj zovite je velika ili mala Srbija vi ste pobegli iz raja zvan Austro-Ugarska!Ipak moram priznati da je tadasnja Austro-Ugarska bila raj za vas,jer niste bili tada u duznickom ropstvu kao danas sto ste,i uz duznicko tu je i politicko,geografsko,nacionalno...svakakvo!

Dakle,

16.11.2013. 11:34

@GALEB BIJELI - na Londonskom institutu za strategiju su, 1991., zaključili da su Srbi odlučili da naprave Veliku Srbiju. I "pogodili" broj država u XXI veku. Ne čini li se da su ZNALI koliki će biti broj država? A da je priča o Velikoj Srbiji propagandna mantra ne bi li se napravila mala Srbija? Znaju Angli sa sve Saksoncima da naprave strategiju. A bogami i sprovedu.

Поштовани Галебе

16.11.2013. 11:49

@GALEB BIJELI - Зар заиста мислите да ико треба да узима енглезе озбиљно за било какву анализу која води у стабилност. Ми Срби смо научили шта значе њихове анализе. Још само да успијемо оформити српску власт.

Арапин

16.11.2013. 15:11

@GALEB BIJELI - Арапи имају једну изреку која гласи: Ако видиш две рибе у реци како се свађају, знај да је у близини Енглез.

Srki

16.11.2013. 16:44

@GALEB BIJELI - @ Galebe, da je sluzbena Srbija i agresorska JNA imala ambicije napraviti Veliku Srbiju, 1991. bi mobilisala milion rezervista i sa 400 tenkova upala u Zagreb a sa drugih 400 u Ljubljanu. Sa 80 aviona bi unistila sve ceste prema Austriji i Italiji i uvela vojnu diktaturu dok se nacionalizam ne smiri i dok se ne odrze visestranacki izbori na podruciju cele drzave a ne samo Slovenije i Hrvatske. Mislim da bi u roku 5 sati i Slovenija i Hrvatska kapitulirale.

dj

16.11.2013. 18:24

@GALEB BIJELI - to sta su londonci pogodili a sta nisu tek cemo da vidimo,,,21-vi vek je tek poceo...

GALEB BIJELI

17.11.2013. 08:24

@GALEB BIJELI - SRKI - odličan ste pripovjedač bajki! Da ste nacionalizam željeli uništiti,uništili biste ga nakon osme sjednice CK SK Srbije i tako spriječili njegovo bujanje ispoljeno u tzv."mitinzima istine".Sve efektive JNA(a zapravo tada već vojska Srbije) nije mogla upotrebiti,jer se rat na Kosovu očekivao.Tekstom pokazujete da nemate srama,jer ste očito priželjkivali slom Hrvatske sa oružjem koje smo zajednički proizveli i kupili.Licemjerno od A do Ž.

Srki

17.11.2013. 10:14

@GALEB BIJELI - Sa nacionalizmom ste poceli vi jos davne 71, a nastavili celo vreme potiho, kolko se moglo, da bi 1989 osnovali mimo zakona HDZ. Oruzje jesno zajedno finansirali i proizveli ali vi tvrdite da je bilo pod kontrolom Srpskih nacionalista, a ja vam ponavljam da je bilo tako da bi za 5 sati bili okupirani.

dalmatinac

17.11.2013. 16:47

@GALEB BIJELI - JNA pred vratima Šibenika ,pijanjčenje u motelu na šibenskom mostu.Dolete dvije granate sa Žirja a za 5 minuta sva sila JNA bila je u Kninu.Toliko o snazi ,a mogla je pored one snage koja je čekala ušetati u grad uz minimalne gubitke.Treba velika snaga za uzeti ono što nije tvoje.Iskreno i osvojili su trećinu Hrvatske ali kako neki kažu (Ničija nije do zore)

dalmatinac

17.11.2013. 20:02

@GALEB BIJELI - Kada već spominješ 71 trebao bi znati da je u ono vrijeme glavni i jedini zahtjev bio samo čisti računi pa je to bilo proglašeno rušenjem Jugoslavije.

kolubara

16.11.2013. 10:21

problem srbije je sto je jedino srbija nije odvojila od nekoliko jugoslavija, srbije i crne gore, a nacionmalni kadrovi tih drzava upravljaju srbijom kao da je to njihova prcija.samo samostalna srbija moze obezbediti ravnopravan tretman totalno marginalizovanim srbima iz srbija, domacinima srbije .

Lala iz Banata

16.11.2013. 10:32

Treba napraviti razliku sa primenom direktno i formalnog odbacivanje.

serbind

16.11.2013. 11:04

Ovo malo ne stima jer se na listi narodnosti svrstavaju i muslimani.Oni nisu nacionalna manjina.Ako se oni pominju onda na toj listi nedostaju katolici, budisti,i njih ima u Srbiji.Verska ispovest ne ntreba da bude znak da ta osoba pripada drugoj nacionalnosti.U svakoj zemlji sveta veroispovest je licni izbor, jedino u Srbiji ako neko kaze da je katolik odmah mu se pripisuje da je Hrvat, ili muslimanu da je Bosnjak.Ima puno Srba koji nisu pravoslavci ali to ne znaci da pripadaju drugom narodu,

dok

16.11.2013. 12:51

@serbind - Apsolutno si u pravu i zato smatram da je SPC velikim delom krivac za sve sto se desava, ovde ako si Srbin, moras biti pravoslavac, ako nisi pravoslavac mozes biti samo Srbin sto nije istina, upoznao sam ljude iz Koreje, pravoslace, Palestince-pravoslavce, i mislim da je pristup nase SPC po tom pitanju pogresan i stetan po nas Srbe.

Dragan

16.11.2013. 16:02

@serbind - "dok" - Srbin si po nacionalnosti a veroispovest je "variabla", mozes danasbit pravoslavac sutra katolik ili nesta trece. Dakle, nacionalna pripadnostje nesto nepromenjivo, dok je vera stvar licnog opredelenja. Medjutim,treba razlikovati pojmove, Srbin i srbijanac. Jedno je nacionalna a drugodrzavna pripadnost. Svi gradjani Srbije su srbijanci ali svi nisu Srbi.

Lala iz Banata

16.11.2013. 12:03

Danasnja situacija u Srbiji ne reflektuje Srbiju i njene realne politicke mogucnosti, ali da ne zanemarimo da njena politicka moc iza pozadine znacajno je u napredku i osecase i to medjunarodna zajednica ceni i podrzava, vec vlast koja je nametnula sama sebe.

Mihailo Krunić

16.11.2013. 12:22

Kratko. Svi koji žele da nešto budu, a da to do sada nijesu, jedino im za to treba napad na one koji su dobri. Živim dugo među Srbima, i živeću sve dok mi bude ovako , a da osećam da me mrze, tu ne bih bio.

milorad

16.11.2013. 13:08

Moja porodica je u Juznom Banatu,nase selo je cisto srpsko ,susedno selo je naseljeno Bugarima i Madjarima ,drugo selo ima pola Srba pola Muslimana,trece selo ima pola Srba pola Hrvata ,niko nikom ne smeta .Moja snaka je Bugarka-madjarica jer je iz mesovitog braka.Nama to ne smeta slavie se oba bozica,apsolutno postujemo njeno versko opredeljenje ,nama ne pada na pamet neko pokrstavanje,unuci mi govore maternji jezik ,tako su odlucili a to je srpski .

Čedomir Činić

16.11.2013. 13:42

Drzavni sistem mora da je igra ljudske osobine i osecaja za drustvo. Pa cak i nemilosrdno praveda osoba je neprijatelj drustvu na isti nacin kao osoba opsednuta kriminalo.

raketa

16.11.2013. 13:58

Da smo mi srbi takvi kakvim nas opisuju danas nebi bilo hrvatske, slovenije, makedonije a ni bosne u ovom obliku.kraj komentara.

Imra Nadj

16.11.2013. 14:08

Ne razumem kakakva je to velika tolerancija ako nas Mađara ima 250 hiljada a pre samo nekoliko decenija nas bilo preko 300.S druge strane u mojoj Subotici Hrvate teraju da budu Bunjevci ako žele da rade i žive.Od okupacije Vojvodine broj Srba od par desetaka hiljda narasto preko miliona, a plačete kako vas Albanci pretekli na Kosnetu.Celi svet sam prošo ali Srbe i njihovu logiku još niko dokučijo nije.

Glija

16.11.2013. 14:38

@Imra Nadj - Nekoliko pitanja za gospodina Imra Nadj.Koliko Srba ima u Madjarskoj a koliko je bilo pre drugog svetskog rata?Koliko srpskih skola ima u Madjarskoj i dali je za manjine priznat Srpski jezik.O ostalim bivsim republikama Jugoslavije je vec napisano.Jedina nepravda od strane Brisela je ucinjena prema Srbiji.Nacionalne manjine nemaju nigde demokratiju kao u Srbiji.To je istina i nista drugo.

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

16.11.2013. 14:43

@Imra Nadj - Ne vidim u cemu je problem sto Srba u Vojvodini ima negde 1,5 miliona. Ako su ti garantovana prava i ako se osecas bezbedno u svojoj sredini ne vidim zasto bi ti smetala Srpska vecina. Ja imam starijeg brata koji zivi u Temerinu sa zenom i sedmoro dece koji su jedno drugom do uveta, Srbin je , ali veruj mi da od ove drzave nije cak ni dobio onu pomoc za 3rece dete. Niti sam ja dobio tu pomoc od drzave iako imam 5toro dece a ocekujem novu prinovu u Februaru. I Dzaba sto sam uzeo Srbijanski pasos

Vlado

16.11.2013. 14:46

@Imra Nadj - gospodine Nadj. kada ne bi bezali u Madjarsku i EU za boljim zivotom bilo bi vas u mojoj Vojvodini koliko zelite. Ako je trebao iko da se ne javlja na ovaj clanak to je neko kao ti. A sto se tice "okupacije" Vojvodine, jer si to mislio na madjarsku ili nemacku okupaciju? Ne znam ni za jednu drugu u novijoj istoriji, posebno ne od formiranja Jugoslavije od strane saveznika. Eto to bi bila srpska logika, verovatno nedokucna nekima koji ne mogu da podnesu da granice iz 19 veka jos nisu na snazi.

milketic

16.11.2013. 14:56

@Imra Nadj - Ovoliku gomilu lazi i poluistina ,a ne ulazeci u istorijski kontekst i genocid nad Srbima u zadnjem ratu ,kada su ocisceni sa Srpskih drzavnih teritorija ,i polozaj ostalih narodnosti u Srbiji u istom vremenu i kontekstu, gdin IMrea ,pokazuje da je gebelsovska propaganda ,kao priprema za nove zlocine protiv Srpskog naroda i dalje u toku

Machkica

17.11.2013. 13:29

@Imra Nadj - Mislis obrnuto?Bunjevce teraju da budu Hrvati,nikad nisu bili niti ce biti!

Čedomir Činić

16.11.2013. 14:44

Politika je igra istine i realnosti. I iz te osnove napraviti najbolje sa najboljim sta u datom momentu od resursa raspolazes.

Pozitivna

16.11.2013. 15:11

Ni naslov ni tekst nisu bas poucni, zato ne biste pisali o tome koga Srbi vole, kao i svi drugi narodi ?!

Pozitivna

16.11.2013. 15:13

Nemojte nas vise daviti frustrirajucim pisanijama, dajte nesto lepo da citamo - o uspesnim mladim i ostalim stanovnicima nase drzave.

jovandeka

16.11.2013. 16:18

Ne mrzim nikoga,ali kada se spominju U na čelu i šipci,nekako se baš loše osjećam.Ima ona poslovica:"Stavi jednog Turčina za sofru,a drugog u vreću ispod sofre,pa što ti misli onaj u vreći ispod sofre.to ti isto misli i ovaj što s tobom sjedi za sofrom.Vremenom se poslovica dogadjanjem i istorijom transformisala,pa sada umjesto Turčina tu ulogu preuzeše oni U na čelu i šipci.Neka im je kuća daleko.

Lala iz Banata

16.11.2013. 18:18

vise puta je naglašeno, ucena moze se sprovoditi na vi se nacina a ovo je jedan od nacina. Da narod veruje u ono sta diktator ili ucenjivac namece.

zloupotreba finasijskih dokumenata i zakona, becke konvencije, incotermsa, ICC600

17.11.2013. 15:33

Na primer zloupotreba polozaja i medjunarodna trgovina je i relacija proizvodjac i kupac, gde kupac otvara firmu za preprodaju i postavlja svog coveka i fakturise drzavi cenu vecu nego sto jeste. Ovo je ekonomski vid ucene.