NOVOG šefa od četvrtka čekaju još četiri ambasade Srbije, odakle su, ukazom predsednika Tomislava Nikolića, opozvane naše diplomate. Time se broj upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima približio cifri od 20.

Mandat je okončan Zorici Tomić, ambasadoru u Unesku, Maji Mitrović, koja je službovala u Češkoj, Milici Čubrilo (Tunis) i Rifatu Rondiću (Nigerija).

U poslednjih nekoliko meseci opozvane su i diplomate iz Hrvatske, Irana, Južne Afrike, Japana, Južne Koreje, Sirije, Kipra, SAD, Nemačke...

Za kandidata za ambasadora u Vašingtonu pominje se Goran Aleksić, koji trenutno obavlja funkciju pomoćnika šefa diplomatije za bilateralnu saradnju. U još jedan važan svetski centar moći - Peking - trebalo bi takođe da putuje profesionalni diplomata. Za to mesto viđen je ambasador Božin Nikolić, koji trenutno vodi Diplomatsku akademiju pri MSP. Državni sekretar u MSP Vera Mavrić kandidat je za novog ambasadora u Finskoj.

Neka od upražnjenih mesta, poslednjih nedelja su popunjena. Donedavni pomoćnik za konzularne poslove u MSP Šani Dermaku „nasledio“ je Radmilu Hrustanović na mestu ambasadora u Bratislavi, a Dragan Mraović „preuzeo“ je ambasadu u Etiopiji.

Stanimir Vukićević, iz Zagreba, „kofere“ je preneo u Sarajevo, gde je imenovan za ambasadora.