SPO: Država da se oduži i Dražinoj supruzi

Tanjug

28. 10. 2013. u 14:54

СПО: Држава да се одужи и Дражиној супрузи
Povodom državnih počasti uz koje je sahranjena Jovanka Broz, Srpski pokret obnove traži od države da se posthumno oduži i Jelici Mihailović, supruzi generala Draže Mihailovića

Srpski pokret obnove (SPO) zahteva od države Srbije da se posthumno oduži i Jelici Mihailović (1895-1970), supruzi generala Draže Mihailovića, komandanta Vojske Kraljevine Jugoslavije u otadžbini, u Drugom svetskom ratu, saopštio je danas Pokrajinski odbor SPO za Vojvodinu.

U saopštenju "povodom državnih počasti uz koje je sahranjena Jovanka Broz, udovica doživotnog predsednika i diktatora nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita", SPO traži da se država oduži i supruzi "prvog gerilca Evrope", generala Mihailovića.

"Ako su udovici Josipa Broza, kako sada mnogi tvrde, posle smrti supruga bila ugrožena građanska prava, šta onda reći za Jelicu Mihailović?", navodi SPO.

Jedan sin joj je poginuo u ratu, ćerka i drugi sin su posle rata bili zatočeni na Golom otoku, dva puta je tokom rata bila u logoru, tri puta je tokom i posle rata ostala bez krova nad glavom a "oni koji su 1941. godine započeli grđanski rat među Srbima su joj, u montiranom procesu 1946. godine, osudili na smrt i streljali supruga", dodaje se u saopštenju.

SPO traži da bude ubrzana istraga o tome gde se nalaze posmartni ostaci generala Mihailovića i smatra da bi njihovo pronalaženje i sahrana uz najviše državne počasti, pored supruge Jelice, bilo "najmanje što bi država Srbija mogla da učini kako bi se, makar delimično, odužila udovici legendarnog đenerala, koja je bila klasičan primer žrtve komunističke tiranije", navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Nikola Popovic

28.10.2013. 17:18

@miroslav - Drazu je SPO rehabilitovao i odao mu priznanje izgradnjom spomenika,crkve i spomen kompleksa na Ravnoj Gori a vi crveni cetnici mozete uz dozvolu SPO-a da povremeno obidjete ovo kultno mesto.Bravo za inicijativu.SPO je jedini koji se iskreno za laze za vaspostavljanje monarhije i rehabilitaciju i istinu o Drazi.

baba Vanga

28.10.2013. 15:26

To je vise principalno pravna situacija nego medijsko politicko pitanje.

Alisa u zemlji cuda-ka

28.10.2013. 16:20

Konacno da neko reaguje na pravi nacin na pompu oko sahrane Jovanke Broz! Sta cemo sa nama kojim a se ljudska prava krsne konstantno od 1945.godine pa do danas?

vesa

28.10.2013. 16:30

SPO se vec dugo godina zalaze za otvaranje dosijea,i nadam se da ce posle otvaranja Srbija shvatiti ko je bio ko. Jelica je stradala kao i njen suprug i njeni sinovi apsolutno ne pravedno.

Plavi

28.10.2013. 17:34

Svaka čast za ovaj predlog! Ravnogorski pokret i onaj drugi su zakonom izjednačeni, prema tome i supruga Draže Mihailovića zaslužuje da joj se država posthumno oduži. Drago mi je da neko ko razmišlja ovako ima hrabrosti da to i kaže, svaka čast SPO!

ranko75

30.10.2013. 06:46

@Plavi - "Ravnogorski pokret i onaj drugi su zakonom izjednačeni".Logika vam je ovaka: Hrist i antikrist su nosili pantalone,znaci oni su jednaki.

Dragan Bozic

28.10.2013. 18:11

SPO van ovog vremena, vremena satiranja politicke istine.Zato se treba boriti i na sve nacine ispravljati istorijsku nepravdu nad rodoljubima.Porodica Mihailovic to zasigurno zasluzuje.

Милан Радомир

28.10.2013. 19:04

Podržavam zahtev Srpskog pokreta obnove da se država Srbija podshumno oduži i Jelici Mihailović, supruzi generala Draže Mihailovića. Da se podsetimo da je SPO skinuo komunističku anatemu sa generala Dragoljuba Draže Mihailovića i njegove antifašističke gerile, a Ravnu Goru učinio planinom nacionalnog hodočašća.

Sasa

28.10.2013. 19:52

Dok gledamo kako se uz drzavne pocasti sahranjuje diktatorova supruga koja ama bas nista dobro nije donela Srbiji,cinimo ogromni greh jer zaboravljamo na Jelicu Mihailovic,mucenicu koja je stradala od komunista na pravdi boga.Podrska predlogu SPO da se napokon nateraju komunisti da otkriju gde je sahranjen general Mihailovic i da se i njemu i njegovoj Jelici oda najveca drzavna pocast.

ranko75

30.10.2013. 06:58

@Sasa - Ispravno se sahranjuju borci sa fasizmom uz drzavne pocasti i ispravno se ne ukazuje pocast onima koje su englezi otpustili,jer su saradjivali sa fasizmom umesto da se sa njime bore.

ranko75

30.10.2013. 06:43

@Marija - Inicijativa je obrazlozena demagogijom,po kojom bi trebali da stavimo znak jednakosti medju onima koji su se borili protiv fasista i onima koji su sa njima saradjivali.

jela

28.10.2013. 20:44

Србија још увек мери двоструким аршинима.... и нисам приметила да је до сада пропуштена нека прилика да се васкрсне комунизам и још мало изрекламира међу ови историјски неосвештенима... То показује читав овај спектакл...

ranko75

30.10.2013. 06:41

@jela - Ne meri dvostrukim arsinima Srbija,nego jos nisu toliko glupi da stave u jednu ravan one koji su se borili protiv fasista,sa onima koji su sa njima saradjivali i borili se protiv partizana. Da su se borili ozbiljno protiv fasista,englezi ne bi prestali da ih pomazu i opredelili se za partizane,koje po prirodi stvari nisu mogli da simpatisu,nego su u pocetku simpatisali kralja i njegove cetnike,dok nisu videli kako se oni "bore" protiv nemaca.

vjekoslav

29.10.2013. 04:17

Ovakvo ponasanje govori da drazo i njegova udovica su gradjana drugog reda. U dusanovom zakoniku postoji socijalna norma koja je omogucavala udovicama sa maloletnom decom izdrzavanje od dela do punoletstva dece.cak i onda emocija prema udovici.rival istorije unazad diktaturom proletarijata.

ros

29.10.2013. 12:35

za razliku od jovanke draza je bio naprijatelj naroda i saradnik fasista. spo treba kazniti zbog ovakvih izjava jer u celom svetu saradnici fazizma su omrazeni tipovi.

ranko75

30.10.2013. 06:55

Nije stvar u Jelici Mihailovic,nego u zelji da se stavi znak jednakosti izmedju onih koji su saradjivali sa fasistima i onih koji su se sa njima borili. Da su cetnici bili korisnzi u borbi sa fasistima,ne bi im englezi dali otkaz,i prekljucili se na partizane.Kada imate dobrog radnika vi ne uzimate drugog, a ako vam trebaju dva, onda uzmete jos jednog.Ako ste otpustili prvog a uzeli drugog,onda znaci da onaj prvi nije valjao.

Ivana

28.10.2015. 09:53

Velika nepravda nanesena je toj skromnoj zeni,pravoj nekadasnjoj dami beogradskoj koja je dozivela najgora ponizenja i ciju su porodicu komunisti bukvalno unistili samo iz ideoloskih razloga.Ogresili smo se o mnoge,posebno o Jelicu Mihailovic pa bi zbog generacija koje dolaze trebalo da donekle ispravimo te greske.Prikljucujem se zahtevu SPO.