Stranke sve češće traže novi Ustav

N. P. - D. M. S.

26. 10. 2013. u 11:14

Kako se primiču lokalni izbori na KiM i pregovori sa Unijom, sve glasniji zahtevi stranaka da se menja najviši pravni akt. Sporni: preambula, broj poslanika, izborni sistem, regionalizacija...

SVE su glasniji zahtevi da se po okončanju lokalnih izbora na KiM, a uoči početka pregovora sa Briselom, vlast uhvati ukoštac s novim izazvom - promenom Ustava.

Zagovornici te ideje tvrde da je dorada najvišeg pravnog akta neophodna zbog novih okolnosti na Kosovu i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom. Iako se gotovo sve parlamentarne stranke slažu da je Ustav zreo za „remont“, još nema jedinstvenog stava koje odredbe treba popraviti.

Pojedine partije izbacile bi preambulu, neki bi menjali deo o izbornom sistemu, drugi bi veće nadležnosti za Vojvodinu, manji parlament... Samo DSS ne bi menjao ništa.

I novi savetnik Vlade, bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji će pomagati oko pregovora sa EU, odmah je ukazao da će morati da se menjaju odredbe o pravosuđu:

- U velikoj meri, Ustav je usklađen sa evropskim standardima i nisu potrebne sveobuhvatne promene, već nekoliko amandmana.

BOLJE NOVI, NEGO KRPLJENJE PROFESOR beogradskog Pravnog fakulteta Ratko Marković kaže, za „Novosti“, da, ukoliko se postigne konsenzus oko promene najvišeg pravnog akta, onda je bolje napraviti nov ustav nego menjati pojedine odredbe:
- To bi više značilo krpljenje u kojem bi se videli različiti rukopisi i tekst ne bi bio homogen. I za izbacivanje preambule, kao i za promenu uređenja vlasti, ljudskih i manjinskih prava ili proglašenja ratnog stanja, neophodno je ići na referendum. Pošto neki zagovaraju i promenu izbornog sistem, logičnije je da se donosi novi akt.

Naprednjaci su još davno predali Skupštini predlog da smanji broj poslanika.

- Na tome i dalje insistiramo. A mislim da Ustav nije nikakva prepreka na evropskom putu, jer je u najvećoj meri usaglašen sa EU. Ne vidim ni da bi zbog Briselskog sporazuma trebalo bilo šta menjati, a verovatno ni narod na referendumu ne bi prihvatio da se oko pitanja Kosova nešto menja - ističe za „Novosti“ funkcioner SNS Veroljub Arsić.

Zamenik predsednika SPS Žarko Obradović kaže nam da treba detaljno prečešljati sve odredbe, jer „potreban nam je akt koji neće važiti godinu-dve“.

- Nas interesuje promena delova koji se odnose na teritorijalnu organizaciju da bi se omogućilo stvaranje regiona. Zalažemo se i za promene koje bi obezbedile direktan izbor predsednika opština - nabraja Suzana Grubješić, funkcioner URS, i napominje da preambula treba da ostane.

Balint Pastor (SVM) poziva da se krene u sveobuhvatnu promenu - od preambule, preko odredbi o regionalizaciji, broju poslanika, interpelaciji...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije i regiona.

26.10.2013. 11:41

Postoje mnoga tumacenja ustava zavisno od svesti drzavnog vrha.

саша

26.10.2013. 11:41

свима њима је трн у оку Косово & Метохија, да им се некако решити тога, па право у европу !?

Mali bata

26.10.2013. 12:04

Ustav mora da reflektije situaciju u drzavi, na koji nacin je postignut napredak, proces vladavine prava i nacin na koji ta vrednost ce se ocuvati.

Zoran

26.10.2013. 13:01

Može, ja sam za to da se raspuste sve stranke i napravi Ustavotvorna skupština, s tim, da ni jedan od trenutnih političara ne može da učestvuje u njoj...

Goran5

26.10.2013. 14:27

Ne traže stranke promenu ustava, već njihovi nalogodavci iz Brisela.A, da nema preambule kojim slučajem, ne bi ni tražili promenu ustava.

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije i regiona.

26.10.2013. 14:27

To i jeste razlika medju onima koji uvrte sebi u glavu o necemu i profesionalnim politicarima. Profesionalni politica ne trazi pomoc od drugog.

Makrijan

26.10.2013. 14:42

Svakome je jasno da oni na vlasti koji besomucno krse Ustav i zakone Srbije organizuju i stvaraju privid "potrebe" za promenom Ustava jer znaju da ih u protivnom ceka dugogodisnja robija.

Beba

26.10.2013. 15:14

Ustav sigurno treba menjati na demokratski nacin koji prihvata I izjasnjavanja I referendum ali I komletnog izbornog sistema!

čiča

26.10.2013. 16:14

Novi Ustav da bude po meri i volji EUrupe a nas niko ništa ne pita, pa kad je tako nismo ništa bolje ni zaslužili

Mali bata

26.10.2013. 18:19

Nacela ustava koja su predstavljena EP datiraju iz kraja sedamdesetih a gradjansko pravi iz prvog kvartala1800 tako da nema relacija sa danasnjom EU.

Narod ne da promenu. Dosta je bilo promena.

26.10.2013. 21:43

Da bi se menjao ustav mora da bude dvotrećinska većina u Skupštini za promenu, pa da se organizuje referendum. Međutim narod neće dozvoliti da se ustav promeni. Poslanici su spremni na izdaju nacionalnih interesa, ali narod ne da.

Jolle

27.10.2013. 00:14

Cilj je ocigledan, postoji jedan broj stranaka koje su vec sada je jeavna tajna finasirane iz inostranstva. Veoma jaki strani lobiji bi hteli da pojednostave raspad Srbije i promena ustava je jedan korak ka tome. Po recimo novom ustavu dati vise prava Vojvodini bi od nje napravilo drzavu ,koju oni i onako traze pa bi u konfederaciju sa Srbijom a kasnije u federaciju sa Madjarskom. Pojedini regioni po istom ustavu bi veoma lako postali mete nasih komsija a ima tu jos kojecega,opasna je to igra.