Čepurin: Nećemo da budemo veći Srbi od vas

Violeta TALOVIĆ

17. 10. 2013. u 21:27

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin: Imate podršku za Kosovo, ali je važno razumeti vašu strategiju. Preterana birokratija može da uguši “Južni tok”

RUSIJA je uvek zainteresovana za snažnu i prosperitetnu Srbiju. Jačanje Rusije često je jačalo i Srbiju. Vaša zemlja će uvek biti naš saveznik, jer je to geopolitička stvarnost.

To u intervjuu za “Novosti” poručuje ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji tvrdi da je u poslednje vreme, i pored nekih komplikacija, “očito aktiviranje rusko-srpskog dijaloga”. On ne krije da je Moskva spremna da podrži Srbiju u donošenju odluka o važnim pitanjima:

- A najvažnije pitanje je energičan privredni i socijalni razvoj i očuvanje identiteta bez čega nema perspektive. I za Rusiju, i za Srbiju. Imali smo ogromnu istoriju, ali mi smo uporni - pobednički narodi. Uprkos izazovima uspeli smo da očuvamo identitet. Kao Sloveni, zajedno, najbolji smo u više oblasti: u matematici i fizici, hokeju i tenisu, baletu i literaturi, košarci, muzici... Danas je važno da uspostavimo dugoročnu, trajnu, blisku saradnju sa obostranim interesima.

* Srbija nije u stanju da sama blokira put Kosova ka UN. Možemo li računati na ruski veto u SB ako se postavi pitanje stolice u UN za Kosovo?

- To je pitanje, pre svega, same Srbije i njene političke volje. Postoji banalan ali precizan izraz - Ne možemo da budemo više Srbi od samih Srba. Rusija hoće da podrži Srbiju u UN ako to bude neophodno. Više puta smo naglasili da Srbija ima našu punu podršku, ali ovde je važno tačno razumevati strategiju Beograda. O situaciji na KiM naš stav je jasan i uvek smo, direktno ili indirektno, podržavali nastojanja Srbije u očuvanju integriteta, uz međunarodno pravo. Zalažemo se za rešenje situacije na KiM, uz poštovanje interesa Srba koji tamo žive i garanciju da će njihove kulturne vrednosti biti sačuvane. Inače, nemamo uticaj na tok sadašnjih pregovora, jer je zahtev prošle vlade bio da se oni odvijaju preko EU, a ne UN. Obratili su nam se s molbom da tu odluku podržimo i mi smo to učinili. Inače, još nismo videli nikakav papir kao rezultat pregovora uz posredništvo EU, koji bismo mogli zvanično podržati i prema njemu se odrediti. Primetili smo da se čitavu godinu vršio pritisak na Srbiju. Ali to je bilo samo na radost obožavalaca gospođe Ešton.

* Kosi li se čvrsto nastojanje Beograda da uđe u EU sa strateškim interesima Kremlja na Balkanu?

- To je izbor same Srbije. Ako ona smatra da će to biti bolje za njen narod - onda je to njeno puno pravo. Rusija nema nikakve alergije prema EU. A, što se tiče bezalternativnosti izbora - to je onda sporno pitanje.

* Jesu li ojačale veze Beograda i Moskve, od kada je na vlasti nova politička garnitura?

- Za razliku od prošle vlasti koja je Rusiju zvala kad drugog rešenja nije bilo, sada su primetna dva faktora: prvo, ti odnosi vode ubrzavanju naše međusobne saradnje, koja je u nekim oblastima sada u embrionalnom stanju, i drugo - uzajamna korist. Predsednici Putin i Nikolić dva puta su se sastajali, u Moskvi i Sočiju. Rusiju je posetio i potpredsednik Vučić koji je, osim u širem krugu, učestvovao i u pregovorima u četiri oka. Proletos je u Moskvi boravio i premijer Dačić. Takvi sastanci su nesumnjivo korisni.

* Da li u jačanju tih veza pomaže “sestrinski odnos” SNS sa Jedinstvenom Rusijom?

- Sve velike političke partije, pa tako i JR i SNS, imaju aktivnu saradnju sa strankama u drugim zemljama. Ta saradnja je prirodna, pre svega, jer su te dve stranke centralnog usmerenja, patriotske i uživaju ogromnu podršku građana.

* Kakav bi bio odgovor Rusije ako bi Srbija krenula ka članstvu u NATO?

- Stav Rusije po tom pitanju je jasan: NATO je atavizam prošlog veka. Još su sveže rane od NATO bombardovanja i smrti - i ne samo u Srbiji. Nikada neću razumeti i prihvatiti one koji zarad 30 srebrnjaka guraju zemlju u ovaj vojni savez čime izneveravaju elementarne ljudske vrednosti, urušavaju sećanje na žrtve. Srbija ima dugu tradiciju kao nesvrstana zemlja.

* Vaša zemlja je ovde fokusirana na projekte u naftno-gasnoj sferi. Deluju li vam realno spekulacije da u Beogradu postoji jak lobi koji koči početak izgradnje “Južnog toka”?

- Rusija i “Gasprom” birali su da gasovod prolazi kroz prijateljske teritorije. Obično, ovo su korisni projekti za zemlje tranzitere. Svaka država ima svoj interes da se projekti realizuju. Međutim, preterana birokratija može projekat da uguši. Ove ili one prepreke treba zajednički da rešavamo, tada su i razvoj i budućnost izvesni. Ne treba zaboravljati da u svetu u sferi energetike postoje različite interesi i lobisti. Mi sa Srbima imamo zajedničke interese.

* Kako ocenjujete našu ukupnu ekonomsku saradnju i gde je šansa za nova ulaganja?

- Samo “Gasprom nafta” uložila je u NIS skoro jednu i po milijardu evra, koji je danas najveći poreski platiša u Srbiji. Ako bi Srbija imala deset takvih investicija, problema s budžetom ne bi bilo. Sada NIS planira da uloži u izgradnju termoelektrana u Novom Sadu i Pančevu, kao i vetroparka Plandište. Pomenuo bih “Lukoil” koji je uložio značajna sredstva, a nadam se da će i ubuduće. U rekonstrukciju srpskih železnica uložena je milijarda dolara ruskih kredita: pruge Beograd-Pančevo, Beograd-Bar, Koridor 10. Sve to je samo mali deo od mogućeg. Uz normalnu klimu za ulaganja moglo bi da se uradi mnogo više.

* Kakvi su vaši utisci boravka u Beogradu?

- Utisak je pozitivan. Svakako treba vremena da se upoznaju zemlja i ljudi, a koliko sam za to zainteresovan svedoči moja želja da što pre naučim bolje srpski. Tako ću još bolje razumeti divnu Bajaginu pesmu “Ruski voz”. Dopada mi se ta njegova melanholija kojom je tačno dirnuo u dušu ruskog čoveka.


NIŠ NIJE VOJNA BAZA

* IMA li Zapad pravo da strepi da će humanitarni centar u Nišu prerasti u vojnu bazu?

U Nišu će, ako bude podrške Beograda, do kraja godine biti otvoren rusko-srpski humanitarni Centar za vanredne situacije. On će garantovati bolju bezbednost vaše zemlje i celog Balkana. Rusija ulaže više od 60 miliona dolara, faktički u svojstvu donacije. Nabavljena je oprema za borbu protiv prirodnih i tehnogenih katastrofa, u čemu zemlja ima potrebu. Novac će biti uložen u vatrogasna i sanitetska vozila, robote, helikoptere, deminerska sredstva... U njemu će raditi i srpski i ruski stručnjaci.


PUTIN ČEKA SIGNAL

* HOĆE li Putin krajem godine doći u Srbiju, kako je najavljeno?

- Očekujemo da će predsednik Putin posetiti Srbiju kada dobijemo poruku da su završene sve neophodne pripreme za početak izgradnje “Južnog toka”. Ako srpska energetska birokratija bude radila normalno neće biti problema. Uveren sam da će srpsko rukovodstvo razumeti značaj i racionalnost projekta. Nadamo se skoroj poruci, čekamo signal. Lopta je na srpskoj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

moma

17.10.2013. 22:46

Ambasador je potpuno u pravu. To je sve govorio i njegov prethodnik, ali uzgleda da naši političari vide samo što im prikazuju na zapadu. U nemogućnosti da sami rešavamo svoj problem slepo gledamo u one koji znaju sa nama da razgovaraju samo preko nišana. Nikada ni jedna diplomatija zapada nije poslala Srbiji goluba mira već samo ptice pakla. Pa ipak smo sa wima vezani nekom neraskidivom patologijom

castro

18.10.2013. 00:16

@moma - kad smo uvijek sami sebi bili neprijatelji i uvijek imali pogresnu politiku,odnosno vodje...

176671

18.10.2013. 04:20

@moma - A ovi su nam kao pomagali? Nije nego - nikad. Ponasaju se po sistemu: "Lepo sam ti govorio nemoj tako", a u stvari laknulo, briga manje. I ne treba vise da nas branite, nemojte molim vas.

Cile

18.10.2013. 05:39

@moma - @castro, Ne bi se reklo na primeru 5,oktobra i ranije. Tada je narod pogresio jer je naseo na zapadnu propagandu.

zoks

18.10.2013. 11:31

@moma - Cile@ Naseli su samo oni koji ne poznaju svoju nacionalnu istoriju,oni koji nisu svesni kako nacionalnog bica tako ni verskog!Uz one koji nisu u rodjenoj kuci dobili najosnovnije vaspitanje i smernice kada se radi o zapadu,a bogami i o Istoku(Turska)!Zasto taj zapad nije mene prevario i mnoge druge?Mene zapad ne moze prevariti,a ni "istok"!Znam ko sam i sta sam i gde su mi koreni,kosu mi preci i kakva mi je nacionalna istorija!Pozdrav!

bre bre

18.10.2013. 00:55

Gospodo Rusi niko vam ne traži da budete veći Srbi od Srba, branite princip to je dovoljno! Jer od toga zavisi i vaš kredibilitet među velikim silama. Ako ne možete da budete prema Srbiji kao što su Amerikanci prema šiptarima onda to i recite, a nemojte jednu te istu mantru da upotrebljavate. Mi nismo dovoljno veliki da možemo da kažemo šta hoćemo bez posledica, ali vi jeste pa izvolite ako ste hrabri.. Branjenjem Srbije branite i sopstvene interese ako vas to uopšte zanima.

velibor

18.10.2013. 00:56

iz prilozenog mozemo videti da covek dize tri prsta i daje do znanja da je uz srbiju , kad je jedan danasnji politicar u srbiji digao tri prsta ???

sozgas

18.10.2013. 01:25

Ovo ipak treba podvuci: * Da li u jačanju tih veza pomaže “sestrinski odnos” SNS sa Jedinstvenom Rusijom? - Sve velike političke partije, pa tako i JR i SNS, imaju aktivnu saradnju sa strankama u drugim zemljama. Ta saradnja je prirodna, pre svega, jer su te dve stranke centralnog usmerenja, patriotske i uživaju ogromnu podršku građana.

Vožd

18.10.2013. 01:29

Ne bi ni mi da budemo veći rusi od vas. Uzeli ste NIS, plin nam prodajete skuplje nego Nemcima, šurujete sa nama samo kad je interes u pitanju... pa shodno tome mogli bi ste malo i da zalegnete za nas nekada.

Petropulos

18.10.2013. 01:29

Kad covek kaze "srpska birokratija", on misli na srpske izdajnike, a "srpska birokratija" to potpuno razume. Srbiji ne treba evropa, Srbiji treba ekonomska saradnja sa prijateljima.

Vožd

18.10.2013. 01:37

Uvek mi se vrati ona priča kad su Rus i Mađar našli kovčeg sa blagom. Rus predloži da dele bratski a Mađar ga zamoli da ipak podele Pola-pola.

Nebojsa

18.10.2013. 02:29

Najveca greska Srba je sto su uvek bili zivi zid Rusiji. Ni manjeg naroda, ni vise izginulih kad zapad krene na istok. Kako ameri pomazu albancima i drugima, a Srbi koji toliko vole Ruse sta imaju od toga? Nekada sam bio veliki rusofil. Nakon desavanja i ratova za vreme nasih zivota i odbijanja da nam pomognu u odlucujucoj borbi za Kosmet, kada su rekli Slobi da mora da potpise, inace tepih bombe, vise nisam. Rusi tako veliki pa ne mogu da budu veci Srbi od nas. Zato su Srbi veci Rusi od Rusa.

dragan

18.10.2013. 10:12

@Nebojsa - Pokloni Zapadu i Vojvodinu i bićeš njihov prijatelj.Nisu Rusi krivi šta je radio Jeljcin niti mi šta radi Vučić.

dragan

18.10.2013. 10:15

@Miki - Rusija je izmjestila Kosovo iz UNa, dovela eulex, postavila granicu na Kosovu, potpisala Briselski sporazum , suspendovala Ustavni sud Srbije.Rusijo dosta je bilo.

Srki

18.10.2013. 07:13

Rusija pravi greske u politici prema Srbiji. Dok su ovakve vlade kakve su prethodna i sadasnja, ne bi im trebale odobravati kredite, jer pomazuci njih, odmaze gradjane Srbije. Rusija je onu milijardu evra koju je dala vladi, trebala posuditi malim privatnim poduzetnicima u Srbiji i to u formi neke kooperacije sa ruskim firmama.

madafaka

18.10.2013. 07:25

Vi ste Rusi, to i ostanite. Bog je na vasoj strani. Mi nismo vise niko i nista. Evo ja prvi trazim nacin da postanem Rus. Na islam necu, kod pape necu. Razocarao sam se u svoju drzavu i narod. Rusija je jedina vecna. Mi smo pljunuli na sebe i na svoj identitet. Ne zelim da postanem nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji jer sam odgojen u pravoslavnom duhu. Toga je u Srbiji sve manje. Prva sansa zbogom!

zoks

18.10.2013. 11:19

@madafaka - madafaka@ Komentar kojem nista ne treba dodati ni oduzeti!Svaka cast kad jos kod Srba postoje takvi ljudi!Ljigavo srbijansko rukovodstvo i ljigavi njihovi istomisljenici!Loza bez korena!

звонце

18.10.2013. 07:31

само са русима имамо националну и територијалну сигурност.так было,так есть, так будет всегда.

arsa

18.10.2013. 07:32

"Necemo da budemo veci srbi od vas", govori o nerazumevanju ili izbegavanju moralne odgovornosti Rusije prema Srbiji.Postenije bi bilo priznati da Rusija jos uvek nije u stanju da bude veci srbin od srbina kao sto je amer veci siptar od siptara.Srbin trenutno i nesme otvoreno da se nacionalno izjasni i slobodno kaze da je srbin jer ce istog trenutka da ga neko lupi po glavi.Podrska ruskoj braci nikada nece izostati uprkos svemu, a siguran sam da ce tako biti i sa ruske strane.

arsa

18.10.2013. 07:39

Zao mi je sto je "Juzni tok" pomeren severnije tj. ne prolazi pored Nisa cime Srbija gubi kako geostratesko tako i ekonomsko jacanje juga Srbije.Ovim pomeranjem "Juznog toka" jug Srbije gubi i u energetskom smislu jer se time odustalo od gradnje termoelektrane u Nisu.

Mali bata i surova istina

18.10.2013. 07:48

Pitanje nije da, on ne zeli pregovore, to svi vidimo da izbegava i trazi da na ponizavajuci nacin uklonise da bi predao vlast i moc narodu Srbije.

ivan

18.10.2013. 07:50

svako prica svoju pricu a ta foskila da oni nemogu biti veci srbi od nas samih oni se samo time sluze ali pitam koju su oni nama konkretnu pomoc dalie tu se vidi odnos dva naroda a da im nis radi pa sve su kupili i moraju da ulazu i filip moris placa porez nisam bas razumeo cepurina . ali neka.

miroslav

18.10.2013. 08:04

Nije tesko biti "veci Srbin" od Vucicevih,Djilasovih,Dacicevic,Cedinih i Dinkicevih zaludjenih evrofanatika.To i nisu Srbi,dragi ambasadore iz bratske Rusije.

Боље копати бунаре

18.10.2013. 08:30

Слушајте Руси. Сит сам већ вашег политизирања, извлачења и ваше флоскуле шта нећете да будете, већ више деценија. Нисам чуо да је Немачка то рекла Хрватима, нити Турска Муслиманима. Него су им дали оружје и подржали у рату свим силама. А шта ви ХОЋЕТЕ да будете?

cvetic21ogveka

18.10.2013. 09:09

Ali ćete da vičete da ste naša braća, a da se vajdite kad god možete.

krusanin

18.10.2013. 09:26

Hvala na ovim bratskim recima gospodine-brate,Cepurin.Srpskom(gluvom) rukovodstvu ne vredi pricati.Pitam se da li je zaista Srpsko?Zivela Rusija i dobro zdravlje Vasem rukovodstvu!

Vožd

19.10.2013. 00:15

@Deki Kosmaj - Ovo je uprostio samo da ga razume polu-pismen čovek! Od pameti ovde nema ni trunke !!!

faceri

18.10.2013. 09:36

opet rusi oce da ustavi serbiju na blatu kao pre 15 godina rusi samo trazi pare i laze nista vise

zoks

18.10.2013. 11:17

@faceri - faceri@ Znas li ti nesrecnice ko je nemacki najveci uvozni partner?Ocigledno ne znas!Pa Rusija!I ti kazes Rusija samo trazi pare?A od koga to Rusi traze pare?Od siptara,Srba,i ostalih balkanaca koji nemaju hleba da jedu!Rusija ima nafte i gasa koje prodaje zapadu,i ne samo zapadu!A ti mislis da su ti zapadnjaci dosli na Kosovo i Metohiju jer su zabrinuti za vas i sto vas vole?E,jadan li si i glup ako tako mislis!Mnogi Siptari su mi licno rekli kako su prevareni od zapada!Razmisljaj malo!

Bane

18.10.2013. 09:45

Ambasador Cepurin nagovestava da od Juznog toka nista nece biti, a glavni razlozi su birokratizam i spore procedure za dobijanje brojnih saglasnosti i dozvola, visok stepen korupcije i kriminala, ekonomska i finansijska nestabilnost i pravna nesigurnost stranih investitora. To je doprinelo stvaranju nezdrave investicione klime u Srbiji.

glux

18.10.2013. 10:00

Sve je čovek lepo rekao a ostalo zavisi od nas i naših političara, nadam se da neće biti korumpirani kao prethodni.

Mića Smederevac

18.10.2013. 10:12

Za Nebojšu:Zaboravljate da kada je Kosovo bilo aktuelno na čelo Rusije je bio pijanac Jeljcin i Rusija je bila na kolenima.Sada sa Putinom sve je drugačije.Što se tiče žrtava proučite malo istoriju pa ćete videti ko je dao najviše žrtava.

Ilija

18.10.2013. 10:20

Jesam Rusofil ..al sa ovakvim stavovima Rusije ..dodje mi da im okrenemo svi ledja. i priklonimo se potpuno zapadu..Nesposobna Rusija je izgubila na Balkanu ...Ona vise nije velika sila niti faktor svojom sopstvenom voljom...Za razliku od Sirije ili Osetije..gde nikad necete cuti podrzavamo ono sto kaze Sirija ili Grzija bez obzora sta to bilo..Tamo oni namecu kao velika sila svoj poredak..oruzjem ili diplomatijom...Ovde su porazeni i samo sede u SB i gledaju sta rade SAD i EU

zoks

18.10.2013. 11:12

@Ilija - Ilija@ U Siriji Sirijci ratuju evo vise od dve godine,a Srbija je pristala na uslove zapada posle 72 dana!Napravi anketu,pa onda mobilizaciju u Srbiji pa ces videti da ih se najmanje 70% ne bi odazvali na istu!Da je Srbija nastavila sa pruzanjem otpora zlikovcima sa zapada do dan danas ili nas ne bi bilo ili bi bio pakao u sred eurupe!Bolje je i dostojanstveno poginuti nego sramno ziveti!A kad sam devedesetih video koliko muskaraca bezi od mobilizacije pitam se a sto bih ja umesto njih ratovao?

Alex

18.10.2013. 12:47

@Ilija - S tom razlikom sto u Siriji ne ratuje NATO pakt sa bombardovanjem i unistvanjem svega sto postoji na zemlji....Da je takav slucaj Asad bi odavno izgubio a Sirijci potpuno unisteni....Rusi bi kao i u nasem slucaju osudjivali i gledali sa strane...Za nas je cudo sto smo izdrzali 72 dana

zoks

18.10.2013. 13:38

@Ilija - Alex@Grdno se varas prijatelju!I te kako nato ratuje u Siriji!Da ne ratuje oduvali bi ih Sirijci za manje i od 72 dana!

@zoks

18.10.2013. 15:02

@Ilija - NATO ne ratuje..inace bi gledao ono sto si gledao kod nas 24sata neprekidnog bombardovanja iz vazduha kopna i mora sa 1000 letova NATO avijacije dnevno..

zoks

18.10.2013. 16:04

@Ilija - @ Da,da,kad ne bi ovi odozdo uzvracali!A reci mi molim te da nije humanost i ljudskost prosarani sa covecnoscu sprecilo nato da ne bude umesan u taj rat?Nema rata na zemlji gde nato ne ucestvuje!Ali naravno dok ti to ne shvatis proci ce zivot!

Mali bata i surova istina

18.10.2013. 10:24

Neslaganje ne samo sa narodima u regionu vec i globalno ne cini Srbija vec podstanar u srbiji koji nasilno otima prava naroda Srbije i regiona.

INAT

18.10.2013. 10:30

Ok, ne mogu da budu veci Srbi od nas Srba, a sta kada su Amerikanci veci Albanci od samih Albanaca, kao i do sada???

sloba

18.10.2013. 10:43

Zašto braćo Rusi niste pomogli 1999 godine, to vam je velika greška, i zato smo malo skeptični premavašim namerama a i NIS te dobili upola cene a za uzvrat imamo najskuplji gas u okruženju. Učiniti nešto dobro za nas i ubedite nas da ste nam iskreni i stvarni prijatelji kao što pričate, dajte nešto konkretnije.

Dymitr Ogonowski

18.10.2013. 13:12

@sloba - Tamo tada vladao Jeljcin. Isto tako vas Tadic hteo da bi o sudbini KiM resavala EU a ni UN i posledice od vlasti "demokrata" su poznate.

zoks

18.10.2013. 13:36

@sloba - sloba@ kako da vam danas Rusi pomazu kada ste izdali pocev od Milosevica pa do pljackanja Srbije u zadnjih 13 godina,sve zivo i mrtvo i sto je bilo za izdati?Izdaja je pocela neodazivanjem na poziv za mobilizaciju,devedesetih, pa do bezcarinskog uvoza cigareta iz Rvatske pre neki dan!Obelezje danasnjih Srba je izdajstvo! Nego na svu srecu ne poistovecujem moju pripadnost Srbima na osnovu ovih danasnjih nazovi "Srba"!

Petropulos

18.10.2013. 13:37

@sloba - Vi Srbi niste hteli tu pomoc 1999 godine, procitaj dokumenta iz te godine i razumeces. Sto se tiche skepticnosti, budite i dalje skepticni, Rusi imaju svoje interese takodje, nije im u interesu da hrane dzabalebovice i one koji izdaju svoju zemlju i pristupaju bombaskom paktu. Kako Rusi mogu da vas ubedjuju u prijateljstvo kad vi neprestano idete pod noge vasih neprijatelja. Na usnama vasih politicara je samo EU i NATO. Vi se molite bogu u Vasingtonu a mi ne mozemo sa jereticima.

Joca

18.10.2013. 14:05

@sloba - Ne budi nezahvalan! Od NIS-a su napravili silu i kompaniju koja kida kako posluje. A sta su Ameri, obi koji su nas bombardovali uraditi sa Sartidom?

zoks

18.10.2013. 11:08

Pa i da hocete od polovine Srba u Srbiji ne bi vam to bilo uopste tesko i ne bi tu trebalo mnogo truda!Polovina Srbije mrzi Ruse samo iz tog razloga sto Rusi nece da pristanu da budu snishodljivi prema zapadu kao sto je ta polovina i drugi razlog je sto je Rusija drzava a Srbija je banana od drzave!E pa dragi "polusrbi" to ste sami napravili od Srbije!Svojom snishodljivoscu,prevrtljivoscu,poltronstvom,dodvoravanjem,kapitulanstvom!Nije nezavisnost Rusije isto sto i nezavisnost Srbije!

Kole

18.10.2013. 12:54

Sad imamo prijatelje amrikance i nemce, nema zime za Srbiju. Buducnost nam je sigurna. Stize i GMO hrana, sve imamo.

Ruben Lonuestro

18.10.2013. 17:47

@Kole - I cigarete iz lijepe njihove ; bubreg u loju i µSrbin u EU Rajhu ista prica.

Mali bata o ludom coveku na vlasti

18.10.2013. 13:15

crnograc kriš sve, od Sumanovog do Lisabonskog sprazama i ne samo to vec i nacela srpskog gradjanskog prava, a jos veci paradoks! trazi pravdu od sveta za srpsku teritoriju i narod u Srbiji.

zoks

18.10.2013. 14:12

Samo da Bog da da se nama vrati Dr Seselj!Tek onda ce imati neko ko ce predvoditi Srbe,ili da ponosno,iako siromasno,ali ponosno,ili cemo da budemo ljige gore od svakoga na ovom svetu!Narod bez samopostovanja!A sta mislite braco Srbi da ce neko da vas postuje kad sami sebe ne postujete?Pa to samo budala moze ocekivati,nikako normalan covek!A takvih budala nam je Srbija prepuna,nazalost!

sMile

18.10.2013. 15:54

@zoks - Svak ko misli da ce Seselj pokrenuti Srbiju je budala,, pokrenuce je unazad , kao i 90-ih godina. Gospon Seselj je ziveca karikatura srpske politike, ako izadje iz Haaga kao nagradu kupite mu sajkacu sa zvoncicima i neka plese oko terazijske cesme, da uveseljava ljude,,!! ;-))

Ruben Lonuestro

18.10.2013. 17:45

@zoks - Uh al' se mali ujkan brine o buducnosti Srbije ; jos daje savijete ; ti to cisto iz ljubavi ili ocekujes honorar?

čiča

18.10.2013. 18:41

Ovi nas opet dozivaju pameti samo ljubitelji raznih kofera i koferčića to neće da čuju , ali kad dodje stani pani bit će opet nisu hteli Rusi da nas pomognu , pa i zašto bi kad ispunjavamo želje amera i njihovih podčinjenih Eurupljana

Dejan

18.10.2013. 23:10

@čiča - Koliko ja vidim, on vas loži a vi aplaudirate. Nije Rusija nikakav srpski zaštitinik, samo nije neprijatelj.

Alisa8

18.10.2013. 23:36

Ovde treba raditi brzo jer je u pitanju projekat koji ce Srbiji znatno olaksati privredni razvoj.