Kosmet: Finiš uz državni vrh

D. Zečević

12. 10. 2013. u 17:45

Ministri Aleksandar Vulin i Dragan Glamočić u kampanji na Kosmetu. Srbi iz južnog dela treba da izađu na izbore da bi pokazali koliko ih ima

Izborna kampanja među Srbima na Kosovu i Metohiji zahuktava se, a pripreme za posetu najviših državnih zvaničnika pokrajini uveliko traju. Ministar za KiM Aleksandar Vulin, koji je zadužen za ove posete, rekao je u subotuda će prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić posetiti Kosovo i da će na taj način podstaći Srbe da izađu na lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

- Upravo Vučić je arhitekta Zajednice srpskih opština i najzaslužniji je za to. I dok mu se u Beogradu radi o glavi, dok izmišljaju načine kako da ga smene bez izbora, on razmišlja da ode na Kosovo i ubedi Srbe da izlaze na izbore, da pojačaju Srbiju onako kako jedinio može da se uradi - naveo je Vulin.

I premijer Ivica Dačić najavio je da će ići u pokrajinu, a ta poseta mogla bi da usledi već krajem ove sedmice.

Marko Đurić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića, rekao je da država ima čvrstu reč prištinske delegacije da posete srpskih državnika Kosmetu neće biti ometane i dodao da je dogovoreno da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja.

Inače, Aleksandar Vulin i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić u subotusu posetili Veliku Hoču i pozvali Srbe da u što većem broju izađu na izbore.

RASELJENI MOGU DA SE ŽALE OdgovarajuĆi na pitanje „Novosti“ da li je poznat broj raseljenih Srba sa Kosmeta koji imaju pravo glasa na predstojećim kosovskim izborima, ministar Vulin je odgovorio da se još ne zna precizan broj, da će sa OEBS-om razmotriti sva ova pitanja, kao i da će raseljena lica čije su prijave za glasanje odbijene imati prvao žalbe.

- Važno je da i Srbi koji su u manjini u svojim sredinama izađu na izbore kako bi pokazali da čine celinu čija prava moraju da se poštuju - rekao je Vulin. - Dobili smo obećanja u Briselu da će posle izbora moći da se razgovara o formiranju nekih novih opština, gde su Srbi u većini. A insistiraćemo i da se u sredinama sa većinskim albanskim življem u kojima ima Srba formiraju nove opštine, ali i mesne zajednice koje će biti deo Zajednice srpskih opština.

On je naveo da je u razgovorima u Briselu jedan od najavćih problema bio taj što međunarodna zajednica o jugu Kosova nije htela ni da govori, jer za nju tu nije bilo Srba kojima je trebalo da se obraća.

- Međutim, i ovde u Velikoj Hoči vidi se koliko ima Srba - rekao je Vulin. - To je i poruka Srbima da treba da izađu na izbore, da podrže svoju listu i da sa tom listom mogu da utiču na svoj život i život svojih porodica. Ovo je način da ponovo preuzmemo sudbinu u svoje ruke.

Vulin je, na primedbe da izaziva podele među Srbima na Kosmetu na one koji su privrženi Vladi Srbije i one koji su uključeni u rad kosovskih institucija, ističe da je Građanska inicijativa „Srpska“ ta koja ujedinjuje Srbe na KiM.

- Ova lista je način da se ujedinimo oko svoje zastave, svog imena svoje Vlade - poručio je Vulin.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić najavio je da će resorno ministarstvo učiniti sve da se u Velikoj Hoči i Orahovcu, poznatim po proizvodnji vina i rakije, lakše živi i da će posebna osoba biti zadužena za ovo područje radi pomoći stanovništvu pogotovo u razvoju poljoprivrede za koju ima puno mogućnosti.

- Moramo iznaći posebne mogućnosti i način kako se najlakše može pomoći ljudima na Kosovu, pogotovo što ovde ima mnogo mogućnosti za razvoj poljoprivrede - rekao je ministar Glamočić. On je posetio Dečansku vinicu u Velikoj Hoči u kojoj se proizvodi čuveno dečansko vino. Glamočić je naglasio da Srbima treba pomoći da razvijaju i unapređuju proizvodnju krompira u Klokotu gde je u subotuotvorio sezonu vađenja krompira.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Lala iz Banata

12.10.2013. 18:15

Mora da priznate da sto je brzo to je i kuso, sto vreme vise prolazi sve će mi reći šta su radili i na koji naci cu se obogatili.

Sekula

12.10.2013. 19:07

Vec vidjeno. Unaprijed se osudjiva srpski narod sa KiM. Predizborna obecanja kao uvijek. Da svi Srbi izadju na izbore na KiM, poslije izbora nema nikakve teorije da ce Srbima biti bolje. A pogotovo da iznesu srpsku zastavu. A sta ce se desiti. Beograd ce da odgurne Srbe sa KiM i vlast ce reci da se Srbi sa KiM nisu pridrzavali datih uputstava. I pojeo vuk magarca, čiča mica gotova priča. Zauvijek ce biti rijeseno pitanja KiM.

Srki

13.10.2013. 08:57

Kolko je meni poznato, izbori sluze za biranje predstavnika u vlasti uredjene drzave. Dakle, pre izbora mora postojati popis biraca, mora postojati uredjena drzava koju gradjani priznaju. Ovo mi je moram priznati nesto sasvim novo, da izbori sluze kao popis gradjana. Ja sam mislio da se to radi popisom stanovnistva. Cudi me da to UNMIK nije obavio jer Kosovo je teritorij pod posebnim patronatom UN, a srpski politicari koji ovo propagiraju su srpska sramota . Gledaju u pod dok to rade

Moral

16.10.2013. 09:13

Vasi potomci ce se stideti vasih dela tacijevi lobisti.Gurate Srbe u ruke terorista i zlikovaca. Separatisticka tvorevina raspisala izbore, prema svom nazovi ustavu,Taci i Jahjaga broje glasove,a vi im koji ste se trenutno domogli vlasti u Srbiji pomazete koliko god mozete i najavljujete da cete intenzivirati rad.Sramno