Komentar: Šveđanka i tabla

Ratko DMITROVIĆ

11. 10. 2013. u 22:49

Nije prošlo ni mesec dana, pa verujem da niste zaboravili ko je sve i kako iz Evrope reagovao na odluku Vlade Srbije da ne dozvoli gej paradu

Nije prošlo ni mesec dana, pa verujem da niste zaboravili ko je sve i kako iz Evrope reagovao na odluku Vlade Srbije da ne dozvoli gej paradu, šetnju ulicama Beograda pripadnika i simpatizera LGBT organizacija. Britanski ministar za Evropu, Dejvid Lidington, kazao je tim povodom da je veoma razočaran, dajući do znanja da je za Srbiju, na putu evropskih integracija, veoma važno da pokaže privrženost zajedničkim evropskim vrednostima. Lidington je na kraju kazao, a preneo veb-sajt britanske vlade: „Ljudska prava su univerzalna, moraju podjednako da se primenjuju na sve ljude, poštovanje ljudskih prava predstavlja suštinu evropskih vrednosti.“

Uprkos pretpostavci da vam je ovo i poznato i pomalo dosadno - ali verujte da je veoma važno - idemo dalje sa tim reakcijama. Gvido Vestervele, ministar inostranih poslova Nemačke, kazao je tih prajdovskih dana da ga još jedno neodržavanje Parade ponosa u Beogradu ispunjava „nerazumevanjem i žaljenjem“. Tražio je da se uzme u obzir univerzalnost ljudskih prava, zbog važnosti „sveobuhvatne zaštite društvenih manjina koje su izložene neprijateljstvima“. Brigita Ulson, ministarka Švedske za evropska pitanja, takođe je bila veoma razočarana zabranom Parade ponosa. I ona se pozivala na univerzalna ljudska prava, boravila je u Beogradu nekoliko dana, spremala se da stane na čelo Parade ponosa.

Lepo. Nema ovome šta da se doda, pod uslovom da su izvučeni principi zaista univerzalni, da važe za sve, bar u Evropi, bez obzira na rasu, veru, socijalnu ili nacionalnu pripadnost. A ne važe. Sve gore izneto ne važi, na primer, za državu Hrvatsku, za Srbe koji u toj državi žive.

Evo već nekoliko meseci u Vukovaru traju nemiri, sa značajnom napetošću koja se iz tog grada preliva na celu zemlju, uzrokovani protivljenjem Hrvata da se u tom gradu - u skladu sa važećim zakonima države Hrvatske, u skladu sa osnovnim principima moderne Evrope - na zgrade javnih institucija postave table sa natpisima na latinici i ćirilici. Hrvati ne daju. Ne sviđa im se ćirilica. Ona ih, vele, podseća na dane oružanih sukoba u Vukovaru.

Jedno vreme ponavljali su da protiv ćirilice generalno nemaju ništa, ali da to pismo ne sme u Vukovar, „grad posebnog pijeteta“. Ovo je možda i moglo da pije vodu dok nismo saznali da su table sa ćirilicom poskidane, ili su razbijene, i u onim naseljima Hrvatske u kojima početkom devedesetih nije bilo oružanih sukoba a Srbi tamo čine apsolutnu većinu. U Udbini, na primer, gde je nastradao Kulturno-informativni centar „Nikola Tesla“, a u Krnjaku se na udaru našla zgrada Opštine. Ćirilična tabla nestala je i sa zgrade Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, smeštene u centru Zagreba.

Pre neki dan u Beogradu je predstavljena knjiga Ante Lešaje, Hrvata sa Korčule, pod naslovom „Knjigocid“. Reč je o obimnom delu, 600 stranica, koje svedoči o spaljivanju, uništavanju knjiga štampanih na ćirilici, početkom devedesetih godina, u Hrvatskoj. Tada je zauvek nestalo skoro tri miliona ćiriličnih knjiga. Niko u Evropi te događaje nije ni registrovao, kamoli osudio. Kako onda, tako i danas. Ne bi bog ništa onoj Šveđanki - Nemca i Engleza da ne spominjem - da je došla u Vukovar, stala između Hrvata i ćirilične table i rekla: Ovo ne smete da dirate, ovde se brane osnovne evropske vrednosti.

Znam, deluje naivno, nikada se ovo neće dogoditi ali... čovek se bolje oseća kad mašta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

ana

12.10.2013. 00:08

I mi smo jako razočarani što LGBT populacija ne sme kod nas da promoviše taj oblik ponašanja. Mi smo zahvalni Bogu da smo živi šta je sve naš narod pretrpeo

Lune

12.10.2013. 00:36

Hm,hmm..a, el ti to namerno drazis Srbijance, koji nevole bas licane...ili si "hrvatonostalgicar'...? A...?

Vlada SM

12.10.2013. 01:15

Ratko, istrajte sa ovakvim tekstovima. To njihovi ambasadori čitaju, a nadam se da i prenose vlastima njihovih država - to im je posao, a zapadnjaci su jako sujetni na požrtvovanost, sa kojom obavljaju svoje poslove i kako cene svoj rad. Ako ne reaguju, znaćemo da su licemerni i da nemaju isti standard za sve ljude.

Srki

12.10.2013. 08:25

Sta vredi. Jasno je sve onome ko zeli da razume. Za onoga ko ne zeli da razume, ovo je prazno slovo. Pa i premjer Srbije stalno ponavlja da nece priznati Kosovo, a sve je uradio sta je potrebno da Kosovo funkcionise kao samostalna drzava. Nazalost, mnogim obicnim gradjanima je u podsvesti jos ostalo iz starih vremena kako se u evropi dobro zivi i po toj analogiji smatraju da ce u Srbiji biti sve reseno kad udje u evropu. Ne shvataju da to vise nije ono sto je bilo.

Srki

12.10.2013. 08:34

Clanstvo u evropi vecina ljudi gleda kroz relativno pristojan zivot kojim je evropa zivela u proslosti.Malo tko gleda clanstvo u kontekstu onoga sta bi moglo da se realno dogadja.USA i evropa su u teskim dugovima koji ovih godina dosezu plafon i budite sigurni da ce to da ima i socijalne i politicke posledice. Svet cekaju velike promene a mozda i ratovi. Ja ne bi zurio u uniju. Nazalost, o meni malo toga zavisi.Oni na polozajima i ona glasna masa nas guraju gde ne zelimo. Za svoju sitnu korist

Diklic

12.10.2013. 09:06

Dzaba pisete. Niko u evropi ne zeli da vas cuje. Mnogi u Srbiji ne zele da vas cuju. Nasa vlada nije cak ni protest ulozila. Nije protestvovala ni kad nekog Srbina ubiju na Kosovu. Kako ce na cirilicu? Ove stvari treba staviti pod tepih da se ne vide i ne cuje za njih. Evropa nema alternativu, pa i pod cenu zivota. Ovih dana premjer se oseca ugrozeno. Prete mu porodici sa SMS-om. Za decu Srba sa Kosova nije pokazao takvu brigu. Stavise, gura ih u ralje onima koji im prete. I ne samo SMS-om.

pera

12.10.2013. 09:43

Istorija se ponavlja losim djacima. Evropa zatvara oci pred fasizmom (a mozda i jeste!?) , ustaskim nacizmom, opet se spaljuju knjige ,ubijaju slabi i nemocni , genocidom ciste teritorije od nizih rasa, zabranjuju kulturne tekovine naroda koji je stvarao prostore sa kojih je oteran, Srbi su simbol borbe protiv zla i jos ni jednom u istoriji, nisu stali na stranu odvratne lazljive zmije ,koja se bori protiv coveka. Jao narodima, koji su prodali dusu za malo zemlajske slave i moci.Putuj EU ,u ad.

Rale

12.10.2013. 13:53

Nista cudno! Prvo, u evropi nikoga ne zanimaju prava Srba, sto su pokazali i na slucaju vadjenja organa na Kosovu, a drugo, pogledajte ministra Ivana Mrkica. On samo brine brigu kako prebit tuzbu za genocid sa Hrvatskom. Ne pada mu napamet da posalje neko pismo protesta u Brisel, bilo za slab povratak proteranih, bilo za to da niko nije odgovarao za proterane, za brojne kriminalne radnje na Kosovu... Mrkic samo cuti. Hrvatska ministarka Pusic bi digla prasinu, on cuti....

von Stiglic

12.10.2013. 15:21

Srbi su evropi dobri kad treba da se gine za (njihovu) slobodu. Ondaih se sete.

Miomir Maksimcev

12.10.2013. 20:59

Nema opravdanja za nepostovanje ljudskih prava u Hrvatskoj ni u Srbiji. Kukajuci o tome kako Hrvatima gledaju kroz prste odlazemo resenje svojih problema.

milorad

13.10.2013. 20:06

@Cekajuci Godoa - istoriju pisu pobednici,i zato je puna izmisljotina.Ne treba nasedati na njih