BEOGRAD će pokušati, uz saradnju sa Evropskom unijom, da promeni odluku prištinskih institucija o zabrani posete naših zvaničnika Kosovu u vreme predizborne kampanje. Ako ne bude promenjena, razmotrićemo dalje učešće u pregovorima.

To je u četvrtak poručio predsednik Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Parlamentarne skupštin Saveta Evrope Žan-Klodom Minjonom u Strazburu.

On je rekao da je Priština svojim potezom predstojeće izbore učinila neregularnim i upitao „da li ih je uopšte moguće održati bez ikakve kampanje“.

- To nije dobro. Mi smo pretpostavili drugačije odnose između Beograda i Prištine, odnose poverenja, i verovali smo da će izbori biti apsolutno demokratski i regularni. Ovim se postavlja pitanje njihove regularnosti.

Šef države je i u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bio fokusiran na novu političku krizu koju su izazvale Tačijeve vlasti.

- Srbija je pozvala Srbe da učestvuju na izborima u želji da srpska zajednica dobije legitimne i legalne organe, priznate od strane međunarodne zajednice. To smo učinili iskreno, u veoma teško vreme, kada nas zbog toga neki u Srbiji otvoreno nazivaju izdajnicima. Sada očekujemo iskrenost i od druge strane.

Nikolić je kazao da je ponašanje prištinske administracije prema Srbima - nedopustivo:

- Prištinska Izborna komisija ih bezobzirno briše iz biračkih spiskova, odbija da lista koju podržava Beograd ima predstavnika u Izbornoj komisiji i na biračkim mestima. To mora da zabrine Savet Evrope. Jer, bez učešća Srbije nema razvoja demokratije i zajedničkog života na KiM. Zato je poslednji čas da se Savet Evrope umeša u praćenje izbornog procesa i pomogne da izbori budu regularni. Ako vaša pomoć izostane, morao bih samom sebi da kažem da sam uzalud potrošio godinu svog mandata koja je, iskreno sam ubeđen, donela prekretnicu u odnosima celog sveta prema Srbiji.

Prvi čovek Srbije podsetio je da je naša vlada u proteklih godinu dana ostvarila izuzetan napredak:

ISTINA O TRGOVINI ORGANIMA ŠEF države pozvao je SE i da se što pre okonča istraga o trgovini ljudskim organima na KiM.
- Parlamentarna skupština mora da bude zainteresovana za ishod svoje Rezolucije i ispita dokle se stiglo u rasvetljavanju tih zločina, kako sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru.

- Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dobija konkretan oblik, predano se pristupa reformi institucija, kao i pravosudnog sistema. Pokretanje ekonomije je problem kojem ćemo posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu. Jasan cilj kojem stremimo jeste izgradnja Srbije kao respektabilnog člana porodice evropskih naroda, što će doneti dobrobit svim našim građanima - zaključio je Nikolić.NE SUDITE ZBOG PARADE

PREDSEDNIK Nikolić je pomenuo i otkazivanje gej parade:
- Nemojte prestrogo da sudite o Srbiji što, zbog ugrožene bezbednosti ogromnog broja građana, u Beogradu nije dozvolila održavanje Parade LGBT osoba. Zbog toga ne sme da propadne jednoipogodišnji rad na ispunjavanju evropskih standarda.