PREMIJER Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima s Prištinom, ukoliko tamošnje institucije ostanu pri odluci da mu ne dozvole ulazak na teritoriju Kosova i Metohije!

Ovaj svoj potez, koji je usledio posle odluke prištinskih vlasti da našim zvaničnicima zabrane učešće u izbornoj kampanji na KiM, Dačić bi u toku dana trebalo da saopšti i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton.

Predsednik srpske vlade u sredu je naveo da je odluka vlasti skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu.

- Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici Vlade koji su ga podržali, ne možemo da odemo na Kosovo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu - preneli su mediji izjavu premijera.

Državni vrh u četvrtak će razmatrati dalje korake, a Dačić je već kontaktirao sa Briselom i ambasadama Amerike, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije.

- Odluka Prištine je neracionalna, nerazumna, gotovo besmislena. Uvek volim da neke stvari prenoće pre nego što donesem konačnu odluku. Ali, ne možemo dozvoliti da trpimo poniženja. Razgovarao sam sa premijerom Dačićem, razgovaraćemo i sa predsednikom Nikolićem i zauzećemo jedinstven stav imajući u vidu da on ne bude takav da mogu da ga iskoriste i zlupotrebe oni koji su protiv interesa Srbije - rekao je za „Novosti“ prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm ocenio je da bi prekid dijaloga bio najgori ishod.

BRISEL STALNO NA VEZI U SEDIŠTU EU u sredu nisu želeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Prištine.
- Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obe strane - rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Do najnovijeg političkog zaokreta došlo je u sredu po podne, kada je iz Prištine stigla informacija da će se na posete svih srpskih zvaničnika Kosmetu dok traje kampanja uvesti „embargo“. Pre toga, plan je bio da Dačić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin u petak posete Štrpce.

- Od petka, kada počinje kampanja za izbore, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak. Zabrana će trajati do 1. novembra. Ne želimo da se zvaničnici Beograda upliću u kosovske izbore - izjavio je Hajredin Kuči, Tačijev zamenik.

Iz izbornog štaba „Građanske inicijative srpske“ poručili su da je ovaj potez Prištine kršenje demokratskih prava srpskog naroda.

- Na izbore smo se prijavili na poziv naše Vlade, premijera i predsednika. Odluka da im se ne dozvoli ulazak znači da će nam biti nametnut diktat Prištine. Sa tim se nećemo pomiriti.