Pastor: Izbori u Vojvodini ako se dokaže kriminal

J. SIMIĆ

24. 09. 2013. u 21:30

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor: Povod za vanredno glasanje može da bude i moralne prirode. Zakon o finansiranju kost u grlu u odnosima republike i pokrajine

SMENA vlasti u Beogradu ne može se po inerciji „preslikati“ na Vojvodinu. Za promene u pokrajini neophodni su vanredni izbori, a za njih postoje dva osnovna zakonska preduslova - da predsednik Vlade Bojan Pajtić podnese ostavku ili da parlament zapadne u blokadu. Postoji i treći uslov, a to je moralni povod.

Ovako za „Novosti“ predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor objašnjava trenutnu političku situaciju u pokrajini i odgovara na zahteve opozicije za što skorijim vanrednim izborima.

* Ipak, „ključ“ za raspisivanje izbora isključivo je u vašim rukama...

- Ne bih rekao da je ključ u mojim rukama, on je, da tako kažem, u rukama događaja, ako hoćete i samog života. To praktično znači da ako se steknu zakonski uslovi za izbore, redovne ili vanredne, onda to više nije ključ, nego vruć krompir. U tom trenutku nema razmišljanja i kalkulisanja, izbori se moraju raspisati.

* Koji su to moralni razlozi za vanredni izlazak na birališta?

- Teoretska mogućnost postoji ukoliko se eventualno pokaže da je vrh vojvođanske vlasti umešan u neke nedolične, kriminalne radnje. Ali, ponavljam, kada je o eventualnim vanrednim izborima reč, situacija se nije ni za milimetar promenila u odnosu na period od pre četiri, pet meseci, kada ih je opozicija tražila.

KACIN NE ODVAJA VOJVODINU * KAKO ste protumačili izjavu Jelka Kacina da je sada vreme da se otvori pitanje ustavnog položaja Vojvodine?
- Nastup gospodina Kacina na briselskom panelu, na kojem sam i ja bio prisutan, bio je odmeren i korektan, a kod nas je iz nekog razloga, meni nepoznatog, pogrešno protumačen. On nije ni aludirao, a kamoli pominjao odvajanje Vojvodine od Srbije.

* Oni kao argument navode promenu raspoloženja birača na dosadašnjim lokalnim izborima, a najavljuju pobedu i na predstojećim izborima u Vrbasu i Odžacima...

- Lokalni izbori su pokazali raspoloženje građana u tim sredinama, ali ne i na nivou cele Vojvodine. Sigurno je da u pokrajinskom parlamentu i danas postoji jedna relativno masivna većina, sve institucije udovoljavaju svojim obavezama uključujući i parlament.

* Kako doživljavate hapšenje Borislava Novakovića, šefa poslaničkog kluba DS u pokrajinskom parlamentu?

- Moram da kažem da sam veoma neprijatno iznenađen. Nadam se da će se pokazati da sve za šta se sumnjiči gospodin Novaković nije osnovano, jer sam ga upoznao kao savesnog, odgovornog i po mom sudu poštenog čoveka.

* Da li ova afera može da ugrozi decenijsku koaliciju vašeg SVM sa demokratama?

- Ne, jer duboko verujem da gospodin Novaković nije umešan ni u kakve mahinacije.

* Činjenica je da već godinu dana postoji tenzija u odnosima između republičke i pokrajinske vlasti. Kako se, po vašem mišljenju, može spustiti lopta kakobi se ta neprirodna situacija smirila?

- Lako. Treba početi rešavati niz otvorenih tema koje nisu u vezi sa izborima, a predstavljaju kost u grlu na relaciji Beograd - Novi Sad. To su Zakon o finansiranju Vojvodine, Zakon o nadležnostima... Slutim da će za izvesno vreme biti postavljen kao problem i sam Statut.

* Ukoliko bude otvoreno i pitanje Statuta, kako ćete se vi postaviti u toj situaciji?

- Postoji čitav niz nedovoljno preciziranih odnosa o kojima treba sesti, razgovarati i rešiti ih kompromisom. Kao predsednik pokrajinskog parlamenta, apelujem da se pomenuti problemi ne ignorišu, već da se latimo zajedničkog posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ruši, ruši ha, ha, ha

25.09.2013. 05:37

SVM se okreće kako vetar duva.U Kikindi su sa SPS-om srušili poslaničkom korupcijom DS.Ovi ionako nisu mogli da funkcionišu jer im je BG zavrnuo sve finansijske slavine.Tako će biti i u NS.Koji izbori koji bakrači.

Mali bata sa slanikom

25.09.2013. 08:21

Nedajte mogucnost osumnjicenom da tumaci pitanja kao licni napad.

POSTENO

25.09.2013. 10:00

gospodin istvarn pastor je dovoljno iskusan i politicki potkovan da zna kako se vrse promene vlasti u nekim sredinama pa i u vojvodini. on moze javno govoriti sve , ali on zna da je vladajuca koalicija u vojvodini izgubila poverenje gradjana i da je neprirodno da u gvojvodini vlast drzi ds koja nema u narodu poverenje vece od 1o do 12 odsto, u odnosu na preko 4o odsto sns . takodje, gospodin pastor zna sta se sve radilo u apav, od pajtica, elezovica, dulica, kase, jasica, vasina, kostica.

Krle

25.09.2013. 10:27

Dok je DS bio jak, Pastor nije spominjao moralne razloge kao povod vanrednim izborima, ali kad je vidio pad DS-a i jacanje SNS, polako se poceo okretati, bez trzaja. Malo levo, e sad malo desno. Dovoljno. Sad tu cekaj.

Srki

25.09.2013. 12:59

@momcilo - DS zna poslovne tajne Pastora i obatno. To ti je prirodna simbioza i razumljivo da se stite

Srki

25.09.2013. 12:55

Pastor je politicar koji ce dozivotno vladati. Prvo, nacionalna manjina je, pa ako ga se dirne, po toj osnovi ce se zaliti medjunarodnoj zajednici. Drugo, okrece se uvek prema vlasti iz osobne koristi, a svaka vlast ga rado prihvata zbog evrope jer je nacionalna manjina. Inace, ako ikad bude bio u prilici ce zabiti odmah noz u ledja Srbiji. Ne govorim ovde o svim Madjarima, nego o Pastoru.

jovandeka

25.09.2013. 16:54

Pastor ima velikih partiskih problema.U lokalu gde su njegovi na vlasti postoje uhodane ekipe,koje namiču lovu rukovodiocima,pa već nekoliko godina postoji unutrašnja netrpeljivost i dualizam sa puno kriminalnih radnji.To Pastor zna i pokriva i ne bi se iznenadio da lako upadne u dil sa bilo kim,samo da stanje ostane neotkriveno.Zato u lokalu i stupaju u različite koalicije.U koaliciju sa SNS na pokrajinskom nivou ne verujem zbog birača,koji ne vole savez sa bivšim radikalima.

Pjer

25.09.2013. 17:02

Znaci ako se nepobitno dokaze da je Novakovic kriv ,bice raspisani pokrajinski izbori. Drzimo ga za rec.