Dačić u petak čita ciljeve

N. PANTIĆ

28. 08. 2013. u 22:01

Дачић у петак чита циљеве
Predsednik Vlade u četvrtak saopštava imena novih članova svog tima, a stari kabinet u sredu poslednji put zasedao. Predstavljanje ekspozea pred poslanicima u 15 časova. Ivan Tasovac biće predložen za ministra kulture

IAKO je do polaganja zakletve novih ministara u Narodnoj skupštini, prema trenutnom „redu vožnje“, ostalo svega dva dana, socijalisti još nisu izbacili sve karte na sto.

Premijer Ivica Dačić potvrdio je sinoć za "Novosti" da će Ivan Tasovac biti predložen za novog ministra kulture i informisanja, dok su kandidati za prosvetu, saobraćaj i sport još nepoznanica. Istovremeno dosadašnji direktor Beogradske filharmonije potvrdio je sinoć da je prihvatio predlog predsednika SPS da bude na čelu Ministarstva kulture i informisanja.

Lider socijalista u četvrtak bi trebalo da saopšti ko će voditi preostale resore. On je na poslednjoj sednici Vlade u starom sastavu pozvao sve odlazeće ministre da do četvrtka pre podne i zvanično podnesu ostavke koje će Skupština odmah primiti k znanju.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora socijalista, potvrdio nam je da će u toku dana biti poznata sva imena ministara:

OPOZICIJA HOĆE EKOLOGIJU OPOZICIJA je tražila i da se formira ministarstvo za zaštitu životne sredine. - Time bi i vlast pokazala privrženost EU. Čak 40 odsto budućih pregovora sa Evropom biće vezano za temu zaštite životne sredine - rekla je poslanica DS Gordana Čomić. To mišljenje deli i Jelena Travar Miljević (URS), koja smatra da je nelogično da u jednom ministarstvu sede zagađivači životne sredine i oni koji se bave njenim očuvanjem.

- Imamo više kandidata za svaki resor. Naći ćemo najbolja rešenja.

Prema našim informacijama, Ružić i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda, najozbiljniji su takmaci za resor saobraćaja, a pominje se i vanstranačka ličnost, stručnjak za železnice - Stanislav Staša Jovanović. Nenad Borovčanin je najbliži fotelji ministra sporta, a „protivkandidat“ mu je Jasna Šekarić. Najveća nepoznanica je mesto ministra prosvete za koji bi uz profesora Tomislava Jovanovića mogla da konkuriše i potpredsednica SPS Dijana Vukomanović.

Kakvu god odluku socijalisti donesu, ministri će gotovo izvesno zakletvu položiti u subotu. Prethodno će u petak premijer izložiti ekspoze pred poslanicima.

Član predsedništva SNS Veroljub Arsić nije razočaran što SPS još nije odredila svoje kandidate:

- To je unutrašnja stvar stranke. Oni se nama nisu mešali u posao, pa nećemo ni mi njima.

Za funkcionera DS Borka Stefanovića tragikomično je što se dan uoči planirane sednice o rekonstrukciji ne zna ko će biti ministri niti kakav je njihov program:

- Da li će poljoprivreda biti vođena na isti način kao i do sada, pa će seljaci opet da se okupljaju ispred Vlade? Takođe, na internetu postoje šture biografije kandidata za ministre iz kojih se ne može zaključiti da li su stručni ili ne.

I dok socijalisti još vagaju konačnu odluku, parlament je u sredu nastavio raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima. Poslanici su debatovali o 39 amandmana opozicije koji su, već na početku radnog dana, odbijeni u resornim skupštinskim odborima. I zahtev DS, URS i LDP da se ministarstva finansija i privrede ne razdvajaju neće proći.

- Logično je da se ti resori ne razdvajaju, jer se time teško može naći balans u njihovom vođenju. Da bi se vodila koordinisana i usaglašena politika u svim oblastima, finansije i privreda moraju biti objedinjeni - rekao je šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić.

LEKARSKI PREGLED ZBOG KANALA

SAMO dva dana nakon što je strasti u skupštinskim klupama uzburkao predlog uvođenja alkotesta, poslanik DS Srđan Milivojević izneo je novu ideju:

- U Zakon o ministarstvima trebalo bi uneti član koji kaže da su budući ministri dužni da dostave lekarsko uverenje pre nego što stupe na dužnost. To je potrebno i za vozačku dozvolu, a upravljanje državom je odgovorniji posao. Možda bi tako znali i da li je kanal Beograd - Solun realan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

29.08.2013. 07:24

Naš cilj je privatizacijom da povećamo kupovnu moć narodu da ojačamo dinar a smanjimo državni deficit.

Koliko ima danas ministarstva

29.08.2013. 07:48

I dokle će da stignete sa tom vašom sklopocijom od vlade!