Komentar: Leka i Đido

Ratko DMITROVIĆ

23. 08. 2013. u 22:33

Коментар: Лека и Ђидо
Obeleženo je trideset godina od smrti bivše Titove desne ruke „abadžije iz Obrenovca“ Aleksandra Leke Rankovića a neki Đilasovi zavičajci, zemljaci, pokreću inicijativu da se Đido sudski rehabilituje
U DRŽAVI Jugoslaviji, tvorevini komunista iz 1945. godine, srpsku poziciju, niko nije branio. Sloveniju su štitili Slovenci, u njihovu avliju drugi su mogli da uđu samo kao gosti; Hrvatsku i njene interese, stalno podižući nivo samostalnosti, rovovski su branili, Tito, Bakarić, Krajačić, dok je Srbija bila pod kontrolom svih, a najmanje Srba. Oni koji su se kao Srbi izjašnjavali, a imali su funkcije u republičkoj i saveznoj administraciji u Beogradu, danonoćno su stražarili nad srpskim nacionalizmom, šta god to značilo. To im je bio osnovni zadatak.

Komunisti srpskog porekla bili su borci protiv svakog oblika izražavanja i negovanja srpstva (izuzetak je Krcun, u poratnim godinama, i to je platio glavom) dok su slovenački i hrvatski komunisti pre svega bili nacionalisti, Slovenci odnosno Hrvati, kojima je komunizam bio primamljiv, slatkast, ali u njihovim nacionalnim državama. Okolnosti stvorene na Balkanu nakon Drugog svetskog rata naterale su ih da umesto planiranih nacionalnih država, Slovenije, Hrvatske i velike Albanije (pogledati odluke Četvrtog kongresa KPJ, održanog 1928. godine u Drezdenu) prihvate Jugoslaviju kao višenacionalnu složenu državu, ali uređenu tako da su u njoj Srbija i Srbi pod stalnom kontrolom. Otuda dve autonomne pokrajine u Srbiji, Hrvatska bez pokrajina, nove nacije i nove crkve, otuda Ustav iz 1974. godine.

U celoj ovoj priči značajnu ulogu odigrali su, rekoh, srpski komunisti; ćutanjem, podržavanjem, obračunom sa sopstvenim narodom i istorijom tog naroda. Među njima su i dvojica o kojima ovih dana bruji Srbija: Aleksandar Ranković i Milovan Đilas.

Zašto opet o njima. Obeleženo je trideset godina od smrti bivše Titove desne ruke „abadžije iz Obrenovca“ Aleksandra Leke Rankovića a neki Đilasovi zavičajci, zemljaci, pokreću inicijativu da se Đido sudski rehabilituje, te da jednu ulicu u Beogradu nazovemo njegovim imenom.

Interesantne su rasprave na ovu temu. U njima je na površinu isplivala osnovna karakteristika Srba kao naroda: slabo pamćenje. Đilasa u tim raspravama tumače kao otpadnika od komunizma, leberala, antititoistu a Rankovića kao srpskog nacionalnog borca. Glavni argument za Leku je onaj aplauz na njegovoj sahrani.

Do koje mere su Srbi kao narod u Titovoj Jugoslaviji bili poraženi govori upravo taj aplauz, potreba da se nacionalna klica traži tamo gde je nikada nije bilo. Srbi su, nemajući ništa drugo, globalno obespravljeni i obesnaženi, u državi koju su stvorili, u jednom ortodoksnom komunisti, najžešćem braniocu baš te i takve Jugoslavije, tražili nacionalnog heroja. Taj aplauz na Novom groblju, avgusta 1983. godine, ostaće kao veliki beleg srpske nemoći i pozicije u komunističkoj Jugoslaviji.

Da li je Milovan Đilas odgovoran za „leva skretanja“ u Crnoj Gori, političku i svaku drugu netrpeljivost, uključujući minimum ljudskosti, prema „poraženim snagama“, danas je potpuno nevažno. Davno okončano vreme. Kao što je nevažno, jer se ne može menjati, to što je Đilas, kada su ono crtane međurepubličke granice Titove Jugoslavije, presudio da Baranja pripadne Hrvatskoj, da ta republika kasnije postane i podunavska zemlja, iako Baranja sa Hrvatskom, u istorijskom i etničkom smislu, nikada ništa imala nije.

I Đilas i Ranković znatno su doprineli krvavoj drami koja je zadesila Srbe u komunističkoj Jugoslaviji. Njihovi potomci ih vide drugačije nego mi ostali. Imaju pravo na to gledanje. Ali njihovi politički istomišljenici, a danas ih ima u javnom životu i u Skupštini Srbije, nemaju pravo da guraju prste u oči ogromnoj većini građana Srbije, svesnoj kakve je sve nesreće i zla komunizam doneo Srbiji i Srbima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Mileva

23.08.2013. 22:56

Gospodine Dmitrovicu, srecna sam da ste i dalje Dmitrovic. U sred ove kaljuge vi se niste uprljali. Retki su takvi. Ako nas jednog dana i razocarate (u sta ne verujem) hvala Vam i na ovome do sada, od Argumenta do Novosti.

Ivan Perić

23.08.2013. 23:23

Odlično g.Dmitroviću. Odlično. Istina i samo istina će valjda osloboditi ovaj teško zabludeli narod jednoga dana. Valjda...

Vito Raski

24.08.2013. 00:58

Gospodine Dmitrovicu,veoma sam pocastvovan,kao i svaki Srbin,istinom koju ste izneli u Vasem clanku.Cini mi se da je srpstvo kao identitet,naj hrabrijeg naroda,kada je u pitanju davanje onog najvrednijeg kod COVEKA-ZIVOTA svog,lako dokazivo,jer su tolike generacije pale za svoju OTADZBINU SRBIJU. Medjutim,isto tako je dokazivo da smo-do zla boga-naivni.Da je to tako govori stvaranje Jugoslavije.Pocev od potomakaCrnog Djordjija koji su i na samrti molili za cuvanje propale zajednice,sve do danas

Krle

24.08.2013. 07:35

O svemu ovome zapravo je presudila Britanija, jer je od 1943 pocela davati strasnu, pre svega marketinsku podrsku preko radija BBC partizanima. Razlog zbog koga su to uradili je sto su znali kakvo se etnicko ciscenje vec dogodilo, a nisu hteli da se formiraju neke nove drzave. Da nije bilo srpskih poltrona ili zavedenih Srba ili Srba koji su se predstavljali kao Srbi a zapravo to nisu bili, poput Cincara Koce Popovica, Broz ne bi mogao da radi to sto je radio.

ima sve! a nesto mu fali?

24.08.2013. 07:50

Nije problem sistem već osoba koja ne vidi grešku u sistemu.

Reci upucene uredniku

24.08.2013. 11:08

Postovani gospodine urednice, vasi clanci su za udzbenike istorije.Od kako ste dosli na celo VN vidno se list poboljsao. Ali, kao redovni i dugogodisnji citalac, molim vas da rubriku "Svet" (internet). koja je najgora anti-ruska, anti-Putin,anti-srbska propaganda, ocistite od pro-americke propagande. Ne objavljuju se nasi komentari, hakuju nam se drasticno ocene komentara sve u korist amerike i zapada da bi se lazno prikazala slika drustva. To je zaista postalo preterano. I pored vase zauzetost

Pedja

24.08.2013. 11:12

Bravo gospodine Dmitrovicu! Zaista mi je vise muka od velicanja tih neprosvecenih zanatlija, njihovog vazalskog i slugeranjskog odnosa prema svom ideoloskom vodji, najvecem krvniku srpskog naroda, kome i dan-danas poreklo ne znamo. Radi benefita, svog i svojih najblizih, izdali su i Srbiju i svoj narod, da se zbog njihovih nepocinstava ne mozemo nikada oporaviti. Zato, njih se samo po zlu treba secati, jer njih nije krasio niti jedan pozitivni ljudski kvalitet. Naprotiv!

zlaja

24.08.2013. 11:49

u dubini dusse, svaka vam je na mestu. srbi su nauchili na predvodnika, pa kad su ga izgubili, evo vecc decenijama lutaju, kao /danga?/. te ljude u istoriju, a zarad jedinstva srba, trba dovesti monarha, i uvesti parlamentarnu monarhiju. bar se neccemo svadjati oko vodje. to srbija zasluzzuje a ne glavessine odredjenih partija.

dragutin karlovacki

24.08.2013. 12:12

A da li mi uopste imamo snage za Srpstvo ? Da li mi znamo sta je srpski interes? okolnosti nam ne idu na ruku : ekonomski smo gotovo porobljeni, jedini sigirni prihodi su penzije i javni sektor. A i to je na izdisaju, politicka elita ne postoji (svi su "neciji" ) Ko je ostao da brine o nacionalnim interesima / Poneki nezavisni intelektualac i omladina koju zbog desnog stava nazivaju fasistima. Ima li ikog u ovoj Srbiji da vodu potera na nasu vodenicu, da uzmemo i meljavu i usur ?

Angela

24.08.2013. 13:25

Zasto ne objavljujete komentare citaoca upucene glavnom uredniku? Clanak je do sada procitalo 64 citaoca! Cija je to cenzura? Gde je tu sloboda stampe? Sloboda govora? Ceo svet je saznao da se narod spijunira u SAD-u, ali nisma znala i da je ta bolest napala i Vecernje Novosti! Mi citaoci obraticemo se glavnom uredniku, jer novine postoje zbog nas, a ne obrnuto.

kolubara

24.08.2013. 13:42

predlog crnogoraca iz srbije o rehabilitaciji milovana djilasa u srbiji govori da sa srbijom nesto mnogo nije u redu. nije u redu da crnogorac djilas nije odgovarao za zlocine prema srbima iz srbije, a crnogoci bi hteli da ga kod nas rehabilituju.nije u redu da djilasima ostane stan dr. dragovica kome isti otese.sin njegov zivi u tom stanu bez trunke stida i srama.

hromikonj

24.08.2013. 17:05

Kao i uvek, gospodin Dmitrovic pravo u metu. Iza ove dvojice su ostale nebrojene srpske zrtve, tokom gradjanskog rata, a i posle. Umesto rehabilitacije, trebalo bi ustanoviti njihovu objektivnu ulogu u nasim nesrecama i tako ih i posmatrati, bez laznog velicanja i pravljenja od njih heroja, zbog toga sto ih je u partijskom obracunu, veliki inkvizitor dao na lomacu.

komnenova

26.08.2013. 01:30

pa kako se mogu rehabilitovati ubice Srba? Djilas je, koliko se secam, pred smrt rekao da se ni za sta ne kaje. Ni za "pasja groblja" u Crnoj Gori... To sto se razisao sa vrhom partije, ne cini ga moralnim covekom. Pricao mi je sin jednog poznatog predratnog advokata iz Beograda, ciji je otac morao da bezi u inostranstvo, kako se Djilas uselio u njihov porodicni stan, a on sa majkom morao je da trazi gde ce da zivi. Na osovu cega moze da se rehabilituje?

Mihajlo

26.08.2013. 05:22

Naopaka matrica misljenja formirana u okviru drustvene elite nastale cudnom sibiozom izmedju Brozovih komunista i Brozovih disidenata porodila je svaku naopakost vremena koje zivimo. Sve dok se istini otvoreno ne pogleda u oci zivet cemo to naopako vreme kao i razne naopake devijantne oblike koje ce ono iznova da radja. Istina, istina uvek boli. Posebno boli one koji je nisu u stanj ni pojmiti a kamo li prihvatiti. Nije meni do njih, ali zasto Srbi o toj lazi cute. Bravo gospodine Dvitrovicu!