IAKO je u svim rundama briselskog dijaloga čvrsto izražavano opredeljenje da su razgovori statusno neutralni i svi dokumenti prihvaćeni kao takvi, Priština je, pripremajući se za lokalne izbore, spremila izborni materijal koji u potpunosti krši princip statusne neutralnosti - izjavio je za Novosti” Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade i jedan od učesnika briselskih pregovora.

On poručuje da su obrasci koje je pripremila Priština za upis raseljenih koji bi izašli na glasanje, za Srbiju apsolutno neprihvatljivi:

- Na njima se nalazi logo takozvane republike Kosovo, a naši sunarodnici bi morali da upišu i broj lične karte od te nepriznate države. Na to ne možemo da pristanemo.

Odalović tvrdi i da albanska strana na sve načine pokušava da ugrozi dogovore koje su postigli premijer Ivica Dačić i Hašim Tači:

- Srbija se opredelila da podrži održavanje lokalnih izbora, ali je problem u naknadnim uslovima koji se postavljaju i opstrukciji Prištine koja na svaki mogući način želi da izbegne preuzete obaveze. Zahtev za brojem lične karte takozvane republike apsolutno je neprihvatljiv, jer prognana lica nemaju i neće imati te lične karte. Dakle, ljudi su proterani s KiM, izvršeno je etničko čišćenje, više od 250.000 njih je ostalo bez svojih kuća i imanja. Na tom prostoru Priština pokušava da napravi nekakvu državu i sada te iste ljude poziva na izbore pod logom nezavisne države.

PODELA OBRAZACA U SEDAM CENTARA OdaloviĆ se nada da će OEBS imati dovoljno snage da Prištinu ubedi da se strogo drži dogovora, da promeni formulare i obezbedi ispravne biračke spiskove: - Ipak, zbog kratkih rokova skoro da je nemoguće ispraviti sve te nepravilnosti. Do 4. septembra je neophodno da se evidentiraju birači koji su van Kosova, kao i da se prijave izborne liste. Zbog toga će biti formirano sedam centara u ostalim delovima Srbije u kojima će svi koji nameravaju da glasaju moći da popune obrasce za upis u biračke spiskove, da na kućne adrese dobiju glasačke listiće, popune ih i u zatvorenoj koverti vrate i tako ostvare svoje biračko pravo.

Generalni sekretar Vlade poručuje i da izborni materijal mora da bude statusno neutralan, pogotovo što se radi o lokalnim izborima.

- Predložio sam 18. juna u Briselu da OEBS, Priština i Beograd zajedno pozovu Srbe da se registruju i glasaju. Sada se taj dogovor najgrublje izigrava. Ključna tačka Briselskog sporazuma su lokalni izbori, učešće Srba na njima, dobijanje legitimnih i legalnih predstavnika srpske zajednice koji će formirati Zajednicu srpskih opština kroz koju će Srbi, i ostali koji žele da budu deo te zajednice, moći u punom kapacitetu da odlučuju o svojoj sudbini. ZSO je garant opstanka i stvaranja uslova za povratak prognanih. Zbog toga je važno da na izborima učestvuju oni koji žive na KiM, ali i prognani. Ovaj problem moraće da se reši na najvišem nivou.

Odalović podseća da su se Dačić i Tači u prisustvu Ketrin Ešton usaglasili da će za lokalne izbore biti validna sva dokumenta izdata od bilo kog našeg organa:

- Dogovoreno je i da se svima koji na to imaju pravo, omogući upis u birački spisak, što im je uskraćeno od 1999. godine. Spiskovi koje je Priština napravila, za nas su potpuno neupotrebljivi jer se na njima ne nalaze imena najmanje 80 odsto potencijalnih birača.

Ovakvim ponašanjem, ocenjuje Odalović, Priština praktično šalje poruku Srbima da ne izlaze na izbore:

- Sve ovo je pritisak na potencijalne birače, prvenstveno srpske nacionalnosti, što govori o tome da Priština ne želi Srbe na ovim izborima. Pogotovo ne one koji nisu u ovom trenutku u opštinama južno od Ibra. Apsurd je i to što su planirali da na glasačkom listiću bude logo tzv. Republike Kosovo, što je posebna provokacija. Tri meseca pre izbora nije još ni utvrđena administrativna granica opštine Severna Kosovska Mitrovica, a to je osnov za izradu biračkog spiska. I to je izigravanje Briselskog sporazuma.