Josipović: Razumem srpsko viđenje Oluje

Jurica KERBLER

01. 08. 2013. u 21:30

Predsednik Hrvatske o odnosima sa Srbijom i prvoj zvaničnoj poseti: Činjenica je da je u akciji nastradalo mnogo Srba. Voleo bih da pregovori Beograda i EU počnu odmah

RAT se završio i pred Hrvatskom i Srbijom je evropska budućnost i zaista bih voleo da pregovori sa vašom zemljom počnu što pre. Razlike u gledanjima na prošlost postoje, ali očekujem da će se one smanjivati, mada verovatno neće nestati.

Ovo je ključna poruka koju u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“ iznosi hrvatski predsednik Ivo Josipović. Uoči prve zvanične posete Beogradu, koja se očekuje na jesen, on razmatra pitanja koja opterećuju odnose dveju država i predlaže rešenja za njihovo rešenje.

* Šta očekujete od prvog službenog susreta sa Tomislavom Nikolićem?

- Očekujem da taj sastanak bude novi podsticaj razvoju hrvatsko-srpskih odnosa. Imamo još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane. Istakao bih problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme... Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo da unapredimo saradnju u ekonomiji, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organizovanog kriminala.

* Da li je došlo vreme „novog početka“ hrvatsko-srpskih odnosa, uspešnijeg od sličnih pokušaja iz prošlosti?

- Predstojeću posetu Beogradu vidim više kao novi impuls nego kao novi početak. Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri-četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili i normalno je da razmenjujemo turiste, da muzičari održavaju koncerte, da gostuju pozorišne predstave i izložbe, a naši sportisti se takmiče, uglavnom u fer borbi. Naše policije i pravosuđe ozbiljno sarađuju, sve je više međusobne trgovine i investicija.

PROLEĆNI SAMIT NA BRIONIMA * DA li su sastanci lidera zemalja regiona korisni i kada je realno da se predsednici ponovo nađu na Brionima?
- Apsolutno su korisni. To je mogućnost za otvoreni razgovor o najvažnijim pitanjima regiona. Naredni sastanak će biti u Hrvatskoj u kasno proleće, možda baš na Brionima. Moguća je i neka druga destinacija. Videćemo ko će da dođe od visokih gostiju iz Evropske unije. Lično, mnogo očekujem od naših neformalnih sastanaka.

* Sa Borisom Tadićem, osim političkih odnosa, bili ste i prijateljski vezani, ali značajnijeg pomaka u odnosima dveju država nije bilo. Prema Nikoliću je u Hrvatskoj bilo velike rezerve, ali se sada čini da je za nijansu popustila oštrica kritika prema njemu...

- Nije bilo rezervi prema Nikoliću i prvi susreti sa njim su ohrabrujući. On je legalno i legitimno izabrani predsednik, predstavlja Srbiju i tako ga u Hrvatskoj tretiramo. Istina je, bilo je dosta nezadovoljstva nekim izjavama, pa je i to davalo utisak kao da su odnosi, kako je neko rekao, prešli u ledeno doba.

* Šta ovog trenutka najviše opterećuje odnose Zagreba i Beograda i mogu li problemi ubrzo da se reše?

- Prošlost nas najviše opterećuje. Ratna stradanja, sudbina nestalih, izbeglice, sukcesija bivše države, stambeno zbrinjavanje, penzije iz doba rata... Lično, mislim da bi pojedina pitanja mogli brzo da rešimo, ali u dobrosusedskoj atmosferi to ne bi trebalo da bude preveliki teret.

OMOGUĆITI UPOTREBU ĆIRILICE * IMA li Hrvatska država mehanizme da konačno unapredi položaj Srba? - S jedne strane, na normativnom nivou, manjine, pa i srpska zajednica, imaju sastav prava kakav se teško može naći drugde u Evropi. Proces povratka treba dovršiti, rešiti brojna imovinska pitanja. Treba još izdvojiti i potrebu pune upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma. U nekim javnim službama, barem na nekim područjima, Srbi su podzastupljeni. S druge strane, gotovo da i nema nacionalno motivisanih ekscesa. Inače, zastupljenost Srba u politici na državnom nivou je dobra. Siguran sam da će se ogromna većina njih složiti kako je njihova pozicija neuporedivo bolja u odnosu na vreme od pre nekoliko godina. Međutim, problem iz kojega proizlaze mnogi drugi koje dele svi hrvatski građani, pa i Srbi i Hrvati, jesu siromaštvo i nezaposlenost. To se posebno odnosi na nerazvijena ruralna područja.

* Može li te planove da pokvari dolazeća godišnjica „Oluje“, koju Beograd i Zagreb gledaju različitim dioptrijama?

- Nadam se da neće. Za Hrvatsku je „Oluja“ bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat. Nažalost, bilo je žrtava, a bilo je i zločina. Bez „Oluje“ Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna.

* Ali, u toj akciji ubijen je veliki broj srpskih civila i za te zločine niko nije odgovarao...

- Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, verovatno, morati pomiriti sa tim da na neke istorijske događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumevanjem prihvate značaj „Oluje“ za slobodu hrvatske države. S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući. Dolazak nekih hrvatskih Srba na proslavu „Oluje“ važan je iskorak, dobar i za Hrvate i za Srbe. Kao što je dobro i važno da zajednički iskažemo poštovanje žrtvama rata, kako Hrvatima, tako i Srbima, ili ljudima druge nacionalnosti. Često se zaboravlja da je preko 10.000 Srba bilo u redovima hrvatske vojske za vreme rata i da su dali ogroman doprinos našoj slobodi.

* Francuski predsednik Oland rekao je da Slovenija i Hrvatska ostaju most između EU i zapadnog Balkana. Koliko će iskustvo Zagreba na evropskom putu pomoći Srbiji?

- Ima mnogo sličnosti između naših društava i sigurno je da će naša iskustva biti korisna za Srbiju. Spremni smo da pružimo svu pomoć, ne samo Beogradu, već i drugim komšijama, i da naša iskustva podelimo sa njima.

* Podržavate li početak pregovora Srbije i EU?

- Naravno. Voleo bih da pregovori što pre počnu, i da se što skorije završe. Naše iskustvo govori da se napor isplati. Mi smo kroz godine pregovora, uveren sam, postali bolje društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (166)

4c

01.08.2013. 21:41

Razumijes ti to sve,ali ne zelis nista da ucinis..Upravo on i slicni njemu onemogucuju povratak protjeranih.Svakodnevno postavljaju nove prepreke,cekaju da izumremo kad nas vec njesu pobili i asimilirali.

Srbin

02.08.2013. 10:17

@4c - Hajde da vratimo Hrvate u Vojvodinu, i Srbe u Hrvatsku. Uz to da Hrvatima vratimo oduzeto u Srbiji, i Srbima vi da vratite oduzeto u Hrvatskoj. Nama to potpuno odgovara. Pakujte kofere i vidimo se na granici! P.S. Ne sekirajte se, mi nemamo ni vasu tradiciju ni vasu bajnu istoriju, na nasoj dusi ne lezi Jasenovacki cvet zla i satanizma.

Đani

02.08.2013. 14:19

@4c - sva sreća da nemate našu tradiciju za nas,a za vas nesreća ,u laži živite,cio svijet je protiv vas

Darak

01.08.2013. 21:45

Шта Ти мислишо олуји? Злочин није екскурзија сигурно!

пирит

01.08.2013. 22:00

@ - Питајте га шта је са Јасеновцом и другим логорима,колико је ту људи страдало нека каже број.и још гомила питања која нису овако фина.

baunti

01.08.2013. 23:09

Medjusobna trgovina se svodi na vase plasiranje vasih proizvoda dok nas, bez reciprociteta. Ti razumijes nase vidjenje, ali mi ne razumijemo tvoje, jer je ubijeno vise hiljada civila, imate tajne liste osoba optuzenih za navodne zlocine, a niste vratili skoro nista od srpske imovine oduzete i opljackane u ratu. Srbi su se legitimno borili za svoja prava oduzeta 1990-te izbacivanjem iz ustava SRH (kasnije RH), a mi cemo nazalost imati mnogo pitanja da rijesimo prije nego sto bude pravog progresa.

Vanguard

02.08.2013. 09:13

@baunti - Srbi se nisu legitimno borili za svoja prava zato što a) novi Ustav je donesen 22. 12. 1990., a srpska pobuna u Kninu počela je mjesecima prije toga, točnije 17. 8. 1990., b) Ustav iz 1990. nije umanjio niti jedno pravo srpske etničke zajednice koje je imala po Ustavu iz 1974., imaš objavljena oba teksta pa usporedi. Nadalje, vojni vrh RSK je imao plan evakuacije civila u slučaju akcije HV-a, što se i dogodilo.

Croata

02.08.2013. 09:13

@miki - miki Mogu se ljudi vratiti kuci , kada se Hrvati vrate svojim domovima u Vojvodini, Bosni I Hercegovini . Nema problema

pjer

01.08.2013. 23:28

baunti borili se za veliku Srbiju i izgubili ako te malo vise zanima pogledaj youtube. Porusili od Vukovara do Dubrovnika, pobili 15000 ljudi, protjerali 500000 a ti pricas o nekoj osteti. Ne brini, naplatit cemo je tokom vasih pregovora s EU.

Kristal

02.08.2013. 21:18

@pjer - To nije "Velika" Srbija, to je uvek bila granica Srbije, Bosna je uvek bila srpska, kao i veci deo Dalmacije.

ico

01.08.2013. 23:41

Da,idi i postavi pitanje ratne odštete od 100 milijardi eura koje bi Srbija treba da plati. Ali siguran sam da će on uz časicu zaboraviti da priča s čovjekom koji još razmišlja o granici na Karalobagu. Dakle dok se ne riješi pitanje ratne odštete i ostala pitanja,nema nikakvog napretka u regiji. Na tomu treba inzistirati,neovisno i da je Srbija ušla s RH u EU. Nikada zaboraviti.

Mida

02.08.2013. 08:07

@ico - Da vi prvo priznate Republiku Srpsku Krajinu, da napustite okupirani glavni grad Knin i da vratite pola miliona prognanih Srba u Krajinu. A o vasem zlocinu u Jasenovcu, gde ste pobili nekolika miliona ljudi, najvise Srba, porazgovaracemo kada oslabe vasi saveznici Nemci a ojacaju nasi Rusi.

Nikola

02.08.2013. 09:02

@ico - Hm koliku bi vi trebali da platite ratnu odstetu izbeglim Srbima iz Hrvatske.

Srbin

02.08.2013. 10:12

@ico - Potpno se slazem da treba platiti ratne odstete na Balkanu. Kad se sve oduzme i sabere, Srbi ce opet biti u plusu, jer htvatska mora da vrati sve ono sto je otela Srbima, pa ce se tu lepe pare nakupiti. Hajde da vratimo i te hrvate u Vojvodinu, jer 50.000 hrtvata je lako vratiti u zemlju, a 300.000 Srba u hrvatsku ce biti veoma tesko i skupo za hrvatsku, pa neka bankrotira. I onda da nastavimo svoj velikosrpski plan i vratimo nase u Zapadnoj Srbiji (alijas hrvatskoj).

Mitovi

02.08.2013. 10:38

@ico - Bla bla bla.... Za 10 godina ćete govoriti ''prognano 5 milijuna iz Hrvatske a u Jasenovcu pobijeno 50 milijuna''. Žrtava je bilo, ali ajde više prestanite se hraniti mitovima i legendama...

Croata

02.08.2013. 15:45

@ico - Nikola Izbjegli Srbi iz Hrvatske su teroristi, terorizirali su Neovisnu drzavu Hrvatsku 5 godina , a teroristima se ne place steta !

Ucena

02.08.2013. 16:29

@ico - Verovatno je i moja baba koja je bila srpkinja stara 80 godina bila terorista.

Nikola

02.08.2013. 23:16

@ico - Samo jedan bolestan um moze ovako nesto napisati. Medju tim izbeglim bilo je dece, zena, staraca i bolesnih. Za tebe je i dete terorista?!

Ма дај

02.08.2013. 09:00

@Okvals - Што би рекао Берчек у Лајању на звезде:,,Не лу пај"

Mythbuster

02.08.2013. 10:28

@Okvals - Točna definicija je: hrvatski građani Srbi hrvatskog podrijetla

Zika

02.08.2013. 13:57

@Okvals - Mi Srbi smo nepopustljivi. Previse smo zadrti. Ne tolerisemo misljenja drugih umesto da priznamo da nas je Milosevic hipnotizovavo. Mi jesmo ratnicki narod ali Ustase nikako nismo smeli da podcenimo. Tacno tako je rekao paroh nase crkve u St Louisu, Missouri 15. 8. 1995. za vreme bogosluzja.

Radule

02.08.2013. 00:13

Sve ovo je zasluga"danke deutchland".Svirali bi vi drugačije,da nije tako.Bilo kuda, kiki svuda.

Mythbuster

02.08.2013. 10:47

@radovan - "vratiti"? valjda si htio reć "oteti" ili "osvojiti" ili tako nešto... Samo napred, pa ćemo ponovit 90-te, baš će nam svima dobro doć.

Kristal

02.08.2013. 21:16

@radovan - Docicemo Croati do vas nemojte da se brinete, ali posle nema vise kuknjave. Ako je Republika Srpska genocidna tvorevina onda je to i Hrvatska!

Stanko

02.08.2013. 02:53

Rat na prostorima bivse drzave, sramota je za narednih 100 godina. Cija je to sramota? Pre svega Srpsko-Hrvatska ili Hrvatsko-Srpska, a zatim svih vodecih drzava Evrope. Razbijanje SSSR-a i Jugoslavije te porobljavanje Evrope vec je jednom vidjeno, ali pokazalo se je da je bila greska, upotreba vojne sile. Sljedbenici te iste ideologije, danas su primenom novih metoda ostvarili ciljeve svojih dedova. Posledice ovih "gluposti" biti ce vidljeve u svoj svojoj velicini tek za 50 godina.

samo vas slušam

02.08.2013. 07:03

Da poslje 5-g ubijanja,krađa,silovanja,rušenja Hrvatske niste možda očekivali poljupce ??!! Oluja je bila samo reakcija na akciju započetu 90-e g, dobro ste prošli sa obzirom na zla koja ste radili !!

komentarac

02.08.2013. 07:23

nemoj da vas cuje presednik nikolic nece vam nikad doci vise u hrvackoj dobice covek infrakt ako procita ovaj clanak sta treba sve da vrati moze izvrsit samoubistvo

SNS=LDP=DS=SPS

02.08.2013. 08:11

Šta je SNS androidi, ovakve teme vas ne interesuju? A kad treba pisati lažne hvalospeve vašem mesiji Vučiću normalni ljudi ne mogu živeti od vaših debilskih komentara.

ne sudim samo konstatujem

02.08.2013. 08:30

Ako vi nesto znate, a ne kazete vi podrzavate genocid, ratno profiterstvi i kriminal.

Croata

02.08.2013. 09:10

Sto je ko trazio to je I dobio. Molimo sve Srbe da zadrze Jusufovica u njihovoj lijepoj Srbiji. On se ne osjeca dobro u Nasoj Lijepoj Hrvatskoj

pancevac

02.08.2013. 10:25

@Croata - vasu borbu i hrabrost videli smo tokom cele istorije.hrvatska je uvek donosila bolesne zakone posto je bolesna naija.nismo zaboravili 2 svtski rat,i sta ste radili.tako da necemo ni zaboraviti oluju..........zao mi je sto ce placati samo vasa deca....cime se lud ponosi ,normalan se sramoti..........

Croata

02.08.2013. 15:28

@Croata - pancevac Da nas nije Nato zaustavio pred iseljenom Banja Lukom mogli smo sstici do Drine bez problema. Ali nato ne nato mi smo to shvatili na vrijeme i drzali se devize " Bolje vrabac u ruci, vec golub na grani". Vi ste ganjali goluba pa vas je nato razoruzao za narednih 500 godina. Nemate sanse da bilo sto uvinite u narednih 500 godina.

Ucena

02.08.2013. 16:21

@Croata - A zbog cega ne posaljete vas komentar sluzbeno za Rusiju? Verovatno cte tamo dobiti bolji odgovor vezan za srpsko razoruzanje.

Croata

02.08.2013. 09:15

Oluja je vojno remek djelo Hrvatskog naroda u rekordnom unistavanju velikosrpske ideje I to u roku od 48 sati. Sve vojne akademije u svijetu danas proucavaju Oluju kao najbolje organiziranu vojnu akciju

zoran

02.08.2013. 09:52

@Croata - jeste, kada se napadaju starci, žene i deca! Vi ste kukavan narod, i da vam nije bilo nemačke, amerike i kojekakvih sa strane...gde bi Srbiji bile granice...

Srbin

02.08.2013. 10:09

@Croata - Remek dela hrvatskog naroda poput Oluje (a i Bljeska, Jasenovca, Jadovna itd...) zaista proucavaju sve vojne akademije i istorijske katedre. Takvo zverstvo nije vidjeno cak ni kod nemackih nacista ili africkih ljudozdera. Pravo remek delo hrvatskog naroda. No, nagrada je vecni pakao za to i prokletstvo.

Lurd

02.08.2013. 10:11

@Croata - Možda kao najbolju PREDSTAVU pošto je sve već unapred dogovoreno

Joj meni

02.08.2013. 10:19

@Croata - pa sto ste ih ostavili... Da ste se borili za tzv. Krajnu mozda biste je i dobili... Ovako je niste zasluzili... A da nema amerike srbija bi bila tamo dolje oko grxke gdje i pripada :)

SNS=LDP=DS=SPS

02.08.2013. 10:41

@Croata - Slušaj mangupe pokatoličeni. Vi ste pokazali kakvi ste borci kada ste u Vukovaru u fer borbo dobili po tamburi za sva vremena. Da nesrećni Milošević tada nije naredio da se stane za najviše nedelju dana bili bi u Zagrebu. A kada iza tebe stanu velesile kao što su USA i Nemačka i Luksemburg bi bio vojni gigant. Imali ste prilike u Vukovaru da dokažete vaše junaštvo, a tamo smo vas rastavili na proste činioce.

Radovan

02.08.2013. 11:38

@Croata - To je sigurno Croata da se dosta toga proucava, samo ne na vojnim akademijama vec u psihijatriskim ustanovama !

Đani

02.08.2013. 14:16

@Croata - sns ne budali,sve si oteo od oružja jna do hrane ,prisjeo vam Vukovar,isčupali smo vam korijenje

zoonpolitikon

02.08.2013. 14:30

@Croata - Što očekivati od lika koji u istu relaciju dovodi Oluju i Bljesak s Jasenovcem i Jadovnim? Optužba je apsurdna, dakle neoboriva!

Joj meni

02.08.2013. 14:57

@Croata - Milošević: Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Toliko o junastvu da ne govorimo da je omjer bio nepovoljniji po nas (Hrvate) kod vukovara :)

Croata

02.08.2013. 15:33

@Croata - zoran. valjda su ti starci bili dobrovoljci. A ko je pruzao najzesci otpor kod Gracaca, gdje je izginulo vasih 450 ljudi. samo na jednom polozaju. Hrvatska je zarobila toliko oruzja da moze komotno jos dva puta da ponovi isti rat bez da kupije i jedan jedini metak

Croata

02.08.2013. 15:38

@Croata - Srbin Price su jedno a istina je drugo. Zasto Srbi sakrivaju dokumentaciju o Jasenovcu.. Valjda se boje istine. A kakva je to istina. Hajde nemoj da ja pisem vec dostavite arhive u UN pa neka drugi odrede. Ali ali na osnovu laznih bropjki iz Jasenovca Njemacka je platila enormne ratne stete radi laziranja podataka. Ko je maznuo lovu. Hrvati nisu jer je stigla u Beograd. A ko ce vracati. Onaj ko je lagao a to je Srbija

Kristal

02.08.2013. 21:33

@Croata - Dal ne behu mozda i Jasenovac, Jadovno remek delo ? Nema sta remek delo ustasa, Vatikana i jezuita. Srbija se uvek i granicila sa Grckom, sve dok nisu izmisljene Makedonija i Albanija.

Pero Nadoveza

03.08.2013. 13:23

@Croata - Najbolje opremljene JNA brigade, artiljerija, avijacija i tristo drugih k...a, na nešto prošvercanih kalšnjikova. Omjer ljudstva 10:1. To je za Srbe, fer borba!!! Alal' ćufte!

Croata

02.08.2013. 09:17

Dosta vise plakanja zbog Oluje izgubili ste I tacka. Priznajte poraz I idite dalje. Glumite hrabrost a kada dobijete po onoj stvari onda je kuku lele.

Oliver

02.08.2013. 13:41

@Croata - Zasto minusi. Covek je u pravu...da smo se motkama branili izdrzali bi duze od 1-og dana. Izgubuli smo, idemo dalje. U takvom odnosu stvari u svetu nismo mogli dobiti. Ali odnosi se menjaju

Ucena

02.08.2013. 16:17

@Croata - Mi nismo izgubili. Pogresno rasudjujete. Odstranili ste nas kao strano telo i tu ste napravili gresku. Novi papa jezuit ce se sada po nalogu pobrinuti da vama u Hrvatskoj satera obe noge u jednu cipelu. Necete daleko, ne brinite. I vi cete se udaviti u vlastitoj lazi a nestat ce vas istom kad se bude Vatikanu i Nemackoj cefnulo da im niste potrebni vi vec vasa teritorija. Samo da znate, srbi vam zasigurno nece pomoci a ni stajati na putu vase propasti. Ovo samo da znate da nije sve kako izleda.

lala

02.08.2013. 09:20

Pored svih ovih problema sa srbijom i ko zna sa koliko jos ozbiljnih problema hrvatska je postala clanica EU bez problema?aSrbiji traze samo kosovo,eto imamo protekcije.

mizzuno

02.08.2013. 10:11

croati........pa vi ste gospodo hrvati odradili tu vasu oluju uz pomoc amerikanaca i nemaca i za vasu informaciju vi ste i uz pomoc njih oterali iz zemlje nacionalnu manjinu, toliko o vasoj hrabrosti. da je srbija htela makar malo da pomogne krajini i da vam ameri nisu pomagali zagreb bi vam bio premalen da svi stanete u njega. toliko o vasoj vojnoj vestini, hrabrosti, umecu!

mizzuno

02.08.2013. 10:14

croatia....cudi me jedino da za himnu niste uzeli danke deutchlad. nemogu verovat da su vam svabe to dozvolile.

Oliver

02.08.2013. 12:01

@mizzuno - Koja naivnost! PA ne samo da su im to svabe dozvolile...Svabe su im to nalozile! Sta je Vama narode kada cete shvatiti...Hrvati su samo produzena ruka, ni onog prvog zla i 2.sv. rata nebi bilo da nije bilo nemacke. Tu lezi izvor zla

Srbin

02.08.2013. 10:15

Ovaj Sljivo je kalsicni predstavnik hrvatskog naroda. Bez srama, bez obraza, licemeran, zao. Srbi su budale koje i posle 20 i vise godina nemaju hrabrosti da svetu iznesu sve cinjenice o ratu na Balkanu. U redu, svi nas smatraju za zlocince, svi oni koji su se sa hrvatima borili protiv nas, Rusije, Engleske i Francuske u Drugom svetskom ratu. Jasno je. Ali, vreme je da pokazemo svetu sta su sve ti bajni Hrvati uradili. Recimo ubijanje onih nesrecnih staraca u bolnici. Hrvatski obraz.

mizzuno

02.08.2013. 10:19

croatia....kazes blistava akcija oluja a kad vas u hagu optuzuju za zlocine i genocid onda ti vasi zlikovci i polticari kazu da su srbi sami pobegli, da je sve bilo dogovoreno za evakuaciju......pa vi bre neznate vise koga sta i zasto lazete a lazete najvise sami sebe.

Pero Nadoveza

02.08.2013. 13:13

@mizzuno - Smiri se papak, stvari su vrlo jednostavne. Civili su otišli po naređenju (imali su vježbe i probe iseljavanja), a vojsku smo išamarali.

Oliver

02.08.2013. 14:15

@mizzuno - Mora da su to strasni komplexi kada stalno osecate krivicu zbog promene vere, prezrenje onih od kojih ste otisli...a u isto vreme vas vuce krv vasa iskonska da im budete blizu, da komunicirate...da im ulazite u forume. A oni vas preziru. E, to Vam je braco pokatolicena geneza mrznje

Pero Nadoveza

03.08.2013. 13:19

@mizzuno - Kakva promjena vjere, kakva krv? Kad ćete vi prestati buncati i sveti se na pravu mjeru? Uvijek je poželjno znati što ti neprijatelj radi, naročito onaj koji ti radi o glavi. Zato smo tu.

Mirolsav

02.08.2013. 10:35

Opet hrvatsko licemerje na delu. Od hrvatskih sovinista gori su samo hrvatski "europejci" koji prikrivaju svoj sovinizam svojom retorikom a po sustini imaju isti stav kao ovi prvi.

Oliver

02.08.2013. 11:59

@Mirolsav - Apsolutno istinito. Licemerje i cinizam...posebno kod "europejaca i blazih struktura"

GALEB BIJELI

02.08.2013. 10:35

Intervju je još jedan dokaz da Josipovića sa razlogom zovu "Kuhana noga".Puno priča a da skoro ništa ne reče.Ponešto i slaže,npr kad kaže da izborom Nikolića nije došlo do zahladjenja i odbojnosti spram Srbije.Dojam je ovamo da prebrzo ide u poboljšanje odnosa, i da možda ne razmišlja o srugom mandatu.Stoga bi mogla i zamjena- nama Tadić,a Srbiji Josipović.Ionako je Tadić više u Dalmaciji nego tamo.

Pop

02.08.2013. 11:30

@GALEB BIJELI - Eto vam ga i zadrzite ga zauvek! Nemojte posle da se zalite kako smo vam uvalili bofl robu.

Niki

02.08.2013. 11:02

Croata@ Tvoje stanje je zaista ozbiljno. Nepozvan maloumno razglabas i polemises, lupetas.. Takav neuk ti izvodis zakljucke, prosto histerises.. Drsko i javno vredjas jedan ceo narod. Je li moguce da u tvom kraju nema ama bas niko strucan da cuje vapaje tvoje duse i ukaze ti neophodnu pomoc i terapiju. Ili su mozda i oni od tebe davno digli ruke..

Marko

02.08.2013. 11:05

@ - Croata,vi ste se borili protiv mestana,amatera...koji su samo dobili malo naoruzanja od JNA...Da je vojska Srbije bila tamo,oluja bi bila zavrsena za dva dana,a ti bi ziveo u velikoj Srbiji...

Nada Banja Luka

02.08.2013. 11:18

"Gospodine" ti ne razumes i neces da razumes jer branis zlocinacki cin svoje zemlje. zar vam nije bilo dovoljno grobnica iz prethodnih ratova pa ste protjerali jedan srpski narod koji tu vjekovima zivi. Sramotno je sto uopste i pricas o tome, ti treba da se stidis Oluje i Bljeska, zar se drzava stvara na ubijanju, klanju, i krvi. Vi nikada necete biti normalan narod ni normalna drzava. Polako sve ce doci na svoje, vratice se Srbi, zalud vam nade na zlocinu se ne spava mirno nemate opravdanje.

mythbuster

02.08.2013. 13:12

@Nada Banja Luka - Eto glasa iz Republike Srpske, poludržave nastale na genocidu.

Zika

02.08.2013. 13:15

@Nada Banja Luka - @Nada Banja Luka stocarstvo je pozitivno za zivce. Ovce, lepe planine i svezi vazduh.

Oliver

02.08.2013. 14:10

@Nada Banja Luka - izgleda "Ziko" da si ti taj recept dobro isprobao...visedecenijski

Oliver

02.08.2013. 14:11

@Nada Banja Luka - Mozete lupetati ... ali cinjenica ostaje da je Republika Srpska klica slobode zapadno od Drine

Mane

02.08.2013. 11:31

Etno inženjeri iz Vatikana su Oluju perfidno izplanirani i sproveli genocid nad Srbima. Pazite teritorija Dinare je veličina Belgije i katolički jezuiti iz Vatikana su izčupali sve Srbe iz korena. Genocid je Vatikan delom direktno izveo, a delom preko Srba katolika tzv. Hrvata. U pitanju je katolički monstruozni inženjering!!!

jasta

02.08.2013. 11:56

moram jos jednom da citiram Ducica..."Hrvati su najhrabriji narod, ne zato sto se nicega ne plase, vec zato sto se nicega ne stide".

Oliver

02.08.2013. 11:57

Cinizam "Razumem srpsko viđenje Oluje" - ako ovo nije vrhunski cinizam, ja onda stvarno ne znam sta je. Razumeti, sta je tu tesko razumeti: 1/4 Miliona proteranih, neznano ubijenih, najveci zlocin posle 2. sv. rata...genocid celog jednog naroda na nivou Jermenskog genocida. O 2. sv. ratu i 750.000 ubijenih po raznim logorima i jamama necu ni govoriti I to je sad raumeo?! A kad je vec razumeo... sta radi tim povodom? Nista...Cilj je postignut

zoonpolitikon

02.08.2013. 13:18

@Oliver - ti zbilja živiš u Alisinoj zemlji čuda, tj. laži i mitova? A kad već govoriš o genocidu, onaj najveći (u Europi) nakon 2. rata počet je 1991 u RH i 1992 u BIH (kulminacija mu je bio 10.7.1995.) Ili ja ovo sve bulaznim??

mythbuster

02.08.2013. 13:18

@Oliver - Eto kad se mit i stvarnost razlikuju. Stvarnost: 1/4 Miliona izbjeglih (otišli prije dolaska hrvatskih snaga) , 357 mrtvih (utvrđeni službeni podatci korišteni na suđenjima u Haagu), najveci zlocin posle 2. sv. rata je genocid u Srebrenici 1995. i etničko čišćenje zapadne bosne od nesprskog življa 1992 (Omarska, Kozarac, itd.)

Oliver

02.08.2013. 13:37

@Oliver - Postovana gospodo Muslimani i Hrvati....aklo vec zelimo civilizovano diskutovati drzimo se cinjenica, u z koja bi ja postavio par pitanja: 1.) U kom vremenskom periodu , u primerima koje navodite je taj narod proteran? NA primer 250.000 u 1 danu 2.) Da li je na spisku zrtava u srebrenici bilo bar 1 osobe: ili zive, ili poginule daleko od mesta, ili poginule pre 07.1995 -> ako DA onda je cela prica sumnjiva 3.) Zasto u svemu izostavljate 2. sv rat? Zasto zelite zaboraviti uzrok svega

zoonpolitikon

02.08.2013. 14:27

@Oliver - Oliver, količina tvojeg neznanja i intelektualne hendikepiranosti ne dopušta mi da ti u 500 znakova isto pokušam objelodaniti. Bez ljutnje, pozdrav.

Vatikanac

02.08.2013. 12:01

Nazalost Srbija i njen marljiv narod je kriminalizovan zahvaljujuci tiranima na vlasti, i njihovom zakondavstvu.

kondor

02.08.2013. 12:04

@croat , nemoj da se kitis tudjim perjem , da vam nije bilo amera i nato pakta nikada ne bi isterali Srbe sa vekovnih ognjista . Mozes sada da pisis i pricas sto ti je volja , istina je na drugoj strani . Treba da znas da se tocak istorije stalno okrece i moze doci vreme za kajanje za zlocine koje ste uradili Srbima u drugom svetskom ratu i u oluji . Za zlocine u dru. svet. ratu spasio vas je vas zagorac i kumunisti , treba da znas sve se vraca i sve se placa . Kazni ce vas dragi Bog !

mythbuster

02.08.2013. 13:21

@kondor - Eto kako se mit i stvarnost razlikuju. Stvarnost: Za zlocine u dru. svet. ratu zagorac i kumunisti su likvidirali desetine hiljada osoba povezanih s NDH. Usporedi to sa kaznama za zločine u ovom zadnjem ratu...

Oliver

02.08.2013. 14:06

@kondor - "likvidirali desetine hiljada osoba povezanih s NDH"........da i pridodali Istru i Baranju, i ukinuli ratne reparacije Srbima, oprali NDH-aziju....A Srbiji sirokogrudo oduzeli crnu goru, makedoniuju, BiH, nadenuli pokrajine, otvorili granicu sa albanijom - sistematskije cepanje nisu ni Turci uradili

D.R.V.

02.08.2013. 12:29

Ma za koju godinu vi i ceo svet priznacete da su srbi bili u pravu za pobunu kad se lepa nasa odlucila da izage iz Juge,ali tek onda kad pometete sve srbe u lepoj.

iz glave

02.08.2013. 12:30

наравно да разуме, то је био плански геноцид, са предумишљајем

Zika

02.08.2013. 13:12

@iz glave - Mi smo imali prevelike apetite .Pa malo ima drzava u svetu koje vole da ih se okupira. Morali smo naci modus vivendi sa drugim narodima odmah nakon sta je drug Tito udario k....em o ledinu. Krajni rezultat. Rasulo. Josipovic je zaarazen rdjavim virusom preko svog komunistickog caleta.

Darak

02.08.2013. 12:33

Dolazak nekih hrvatskih Srba na proslavu „Oluje“ važan je iskorak??? Često se zaboravlja da je preko 10.000 Srba bilo u redovima hrvatske vojske za vreme rata i da su dali ogroman doprinos našoj slobodi.??? Шта овај бунца ко баба у болести???

mythbuster

02.08.2013. 13:31

@Darak - Ne bunca, to je bilo tako. Šta su trebali drugo radit? Upropastit sebe i svoje porodice ratujući protiv vlastite zemlje? Tko je bio razuman i danas tu živi sa svojima i bavi se svojim poslom umesto srbovanjem.

Oliver

02.08.2013. 14:02

@Darak - "ratujući protiv vlastite zemlje"...po toj logici je mnogima i NDH bila vlastita zemlja. Sta su oni trebali raditi?

zoonpolitikon

02.08.2013. 14:16

@Darak - Oliver, uporno promašuješ čak i pokušati uspješno kontraargumentirati uspoređujući režim NDH i RH, i tako naivno dovodeći u relaciju ta dva sistema vlasti. Na sreću, nikakve sličnosti između te dvije vlasti nije bilo,o čemu ti najbolje može posvjedočiti više stotina tisuća živućih Srba koji su ostali van okupiranih područja.

Darak

02.08.2013. 14:21

@Darak - А да би дошао до посла или га задржао мора да се изјасни као хрват, јел тако истине ради реци ако си поштен. Како то да је од 100% становништва 98% хрвата??? Имам информације из прве руке из Имоцког а ти реци да лажем.

Darak

02.08.2013. 12:35

Za Hrvatsku je „Oluja“ bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat. Удри војском по голоруком народу, "ослободиоци", јуначки нема шта!

Pero Nadoveza

02.08.2013. 13:10

@Darak - Kako je to "goloruki narod" protjerao 200.000 nesrba, te stvorio i 4 godine držao paradržavu? Tup, tup, tup, tup.

zoonpolitikon

02.08.2013. 13:14

@Darak - misliš na onaj ,,goloruk" narod pred kojim su svi neSrbi istjerani, ubijeni tijekom 1991, onaj narod koji se ponosno služio opremom JNA?

GALEB BIJELI

02.08.2013. 13:15

@Darak - DARAK, Vi očito niste boravili 90.tih godina na Balkanu,a vjerojatno ni na ovoj planweti! Vama je goloruki narod ostavljeno oružje JNA,čak i raketni sistemi i avijacija. I baš radi takvih mozgova,kojih je u UNPA područjima bilo najviše,Hrvatska je izgubila 200 mladića,ne računajuči ranjene.Držim da Vam je bolje ne pisati ako ne znate o čemu pišete!

Darak

02.08.2013. 13:56

@Darak - Само да Вас пребројим. Какви ракетни системи, сад видим да је требало напочетку рата пустити Шешеља да са 100.000 четника масних брада од гибанице умаршира у Загреб, онако да сврате на пиће.

D.R.V.

02.08.2013. 14:53

@Darak - Da te nesto pitam Nedovezo.Ako vi hrvati niste zeleli ziveti u Jugoslaviju,molimte objasnimi zasto to srbi moraju zivetu u Hrvatsku?Zasto? Ako muslimani u Bosni nisu zeleli ziveti u J.,zasto srbi moraju ziveti u Bosnu.Siptari nisu zeleli ziveti u Srbiju,i vidi cuda.Oni mogu biti samostalni,hrvati isto,muslimani takoge.Mana svih ljudi je da zaboravljaju.Tako ce te i vi ubrzo zaboraviti da niste vi pobedili srbe.Pobedi o je nas nato U Hrvatsku,delimicno u Bosni i totalno na Kosovu.

Miomir Maksimcev

02.08.2013. 12:46

Koji licemer. Deset hiljada Srba je ubijalo Srbe! Ja mislim da ih je bilo daleko vise. To dokazuje da se radilo o gradjanskom ratu a ne agresiji Srbije na Hrvatsku. To ga nije sprecilo da pise tuzbu MSP. Tvrdio je da su na Ovcari ubijeni civili i da su Hrvati iz Srema bili primorani da svoje kuce od blata zamene za srpske palate u Hrvatskoj pa su time osteceni. Kao pravnik je morao da trazi da se takvi ugovori proglase nevazecim i nekretnine vrate vlasnicima. Koji lazov!

Kristal

02.08.2013. 21:26

@Miomir Maksimcev - Pa na neki nacin i jeste, Srbi katolici i Srbi pravoslavci. Samo sto je Vatikan to drugacije zamisljao-videli smo i kako, a videli smo i u 2.svetskom ratu-masovno ubijanje nas Srba (Pravoslavaca) na najsvirepiji nacin,

Johnny Rebel

02.08.2013. 12:50

Бранио си земљу од нејачи наше, из колевке пио крв невине деце, под знамење срама уз име усташе, ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, оштрије и љуће опет да ти скује, чију ли ћеш пушку обесит' о раме, ко најбоље уме да ти командује.

mythbuster

02.08.2013. 14:03

@Johnny Rebel - Jel se to odnosi na Josipovića? Ako da, onda je Rebel Against Sanity prikladniji nick.

iskren

02.08.2013. 14:19

@Johnny Rebel - ti cak i ne znas ko je ovo napisao i kojim povodom. Zato nam i jeste ovako.

Đani

02.08.2013. 14:26

@Johnny Rebel - jonny rebel,jandrino jato ti uzor? I oni su žalili za tzv krajinom i sve izgubili,zato cijenite koridore što vam dadosmo

iskren

02.08.2013. 13:15

Nikad! Nikad! Nikad! Nema popravljanja odnosa sem mozda u kabinetima.Koga folirate?Mozemo li se makar jednom uzeti u pamet? U Neovisnoj se ponose ubijanjem i proterivanjem Srba iz sopstvenih kuca.To se ne kaznjava nego cak i zvanicno proslavlja. O cemu onda imamo razgovarati.

Vitez

02.08.2013. 14:19

@iskren - Nema šanse, Srbi nikad do pameti neće doći. Predlažem da nateramo svakog Srbina da pročita Dučića/ pesma o Hrvatima/ kako da se opametimo kada smo prodane duše, samo se pitam hoće li im ove godine pevati Neda Ukraden za dan Oluje.

oliver

02.08.2013. 15:19

@iskren - Nazalost, ima istine u tome sto kazes...mozda ce i pevati ko zna. Srbi su poznati po prodavanj vere i casti za veceru (kako inace nastase toliki hrvati i muslimani)

zagorac

02.08.2013. 13:31

prvi zagorac vam napravio Srboslaviju a drugi nam je napravio slobodnu Hrvatsku to su fakti

Oliver

02.08.2013. 14:00

@zagorac - A kaj vam je to Srboslavija? da nije SFRJ? ..evo malo o SFRJ:1.) Hrvatska: - prisajedinjene teritorije koje niikad nisu bile hrvatske (Istra, Baranja...), - pranje najveceg genocida u istoriji evrope, - ponistavanje ratnih reparacija prema Srbima iz Hr i BiH2.) Blagodati koje dobila Srbija: - rasparcavanje naroda: stvaranje nove nacije (crnogorci - popis iz 1905, 95% stanovnika CG su Srbi), - oduzimanje makedonije, - odvajanje BiH (predlog mose pijade:pokrajina), - pravljenje pokrajina

Đani

02.08.2013. 14:10

@zagorac - A šta je olivere tebi,daj si izmeri temperaturu,kakva Istra,Baranja,uvek sanjaš o velikoj srbiji,snovi pusti snovi,a Vojvodina,čija je i Kosovo?

mythbuster

02.08.2013. 14:11

@zagorac - Prvi zagorac je pokušao napraviti ponešto za svih. Ali uz toliko velikosrba, ustaša, slovenskih samoljuba i albanskih bioexpanzionista to nije moglo opstat. Drugi je obranio Hrvatsku od još gore sudbine (Miloševića) ali i on sam nije bio velika sreća.

Darak

02.08.2013. 15:22

@zagorac - mythbuster и Đani Пронађите негде карту Србије пре Југославије па онда пишите "истину".

oliver

02.08.2013. 15:25

@zagorac - Ajde Djani, poznavaoce "povjesti" da ti odgovorim: Istra i Baranja nisu bili cak ni u sastavu NDH..a zagorac to prisajedini u hr... Drugi primer nemam, jer neimaste drzavu. U onim banovinama u okviru KuK takodje obe pokrajine ne behu u sastavu hr. Vojvodina je nastala 1848 kao Srpska Vojvodina u KuK, bila poseban region i sama izglasala 1918!!! pripajanje Srbiji.....E moji nadobudni komsije, nadobudan ja lako biti, ali znanje steci...e to je malo teze...

Đani

02.08.2013. 17:26

@zagorac - olivere,ako netko iz kuče bilo čije se želi odvojiti,tko si ti da to sprečavaš i da na silu zaustavljaš klanjem,ha barabo. Ko su vaši saveznici,jel? Ko je jna oteo sve i metak a? Platićete vi to sve preko 100 milijardi desetljećima

Oliver

02.08.2013. 14:21

"RAT se završio i pred Hrvatskom i Srbijom je evropska budućnost"....Koji licemer!!! Rat se jeste zavrsio ali je mrznja ostala i baca seme iz koga ce izaci novi ratovi...Mrznju treba prevazici, istinski pomiriti narod, a ovaj to ne zeli, ovaj je licemeran. Jer za pobedu mrznje je potrebna istina, a oni je sebi ne mogu priustiti. Istina bi bila pogubna za njihovu drzavu

Đani

02.08.2013. 14:24

Dragi srbijanci,ja imam prijatelje srbijance,ali kažem vam u laži živite ,jasenovac smo platili od 1945-1995 od Blajburga do Srema,u miru ste u toj šugoslaviji protjeravali Hrvate ili Latine kako vojvoda vaš Mišić kaže od 45-1990 naseljavali politički cielu šumadiju nepismene milicajce,kuće,stanove otimali,a sad?Nema Kosova da mlatite ,nema Hrvata da ubijate,što sad

sas

02.08.2013. 15:12

@Đani - "Đani" Uvek ima! Jovo nanovo ce mo opet i jopet;( ps.kolo srece se okrece;(

oliver

02.08.2013. 15:17

@Đani - Procitaj "Djani", kak sam vam objasnio dole sta je to bila SFRJ...Najgrublje unistavanje Srbije i Srba uz istiovremeno pranje NDHazije...odakle Istra, odakle Baranja...koje je odgovarao za Jasenovac...Ko je pravio pokrajine u Srbiji, novi narod - nesrbe u Crnoj Gori, odvojio Makedoniju, odvojio BiH....Odgovor za sve - Zagorac (iliti hrvat)

vatreni

02.08.2013. 15:26

@Đani - izvini molim te ali ko je 8o% hrvatske pokatolicio i isterao od 41 do 45, svi ste i vi i mi jedan narod koji je izigran u ovoj lazi. I sta vam svo to more vredi kad su vlasnici nemci i ostali, a najmanje hrvati. To placate svoju slobodu da bi bili drugom robovi

Darak

02.08.2013. 14:25

Срби треба да направе карту Србије пре и после Југославије и да у сваком граду на главном тргу окачи по једну, да ако се народ заборави може да освежи сећање, да зна шта смо то "добили" Југославијом.

sas

02.08.2013. 14:36

nerazumio razumio ;( da Tudjmanu nije bilo Amerike nikad nebi usao U Knin. To je americka zasluga,pobeda a na hrvatska. Hrvati se i suse uvek kitili tudjim cvecen (zaslugam).

Darak

02.08.2013. 14:38

Како Немци предњаче у писању нове историје неби ме чудило да се испостави да је олуја уствари одбранбена акција.

vatreni

02.08.2013. 15:34

aman ljudi vi se tu tepate bez veze, dok smo bili zajedno bili smo jaki sad smo toliko slabi da nas vrte oko malog k...a, hrvati nemaju ono najbolje(more), srbi nemaju koga da kradu, pa kradu sami sebe. Najbolje bi bilo da se ponovo udruzimo pa da bude velika zemlja i najjaca u evropi

Darak

02.08.2013. 15:50

@vatreni - vatreni Па европа нас је и разбуцала, слажем се да је могла јака Југа да уђе у ЕУ, али то им није одговарало пвенствено Енглезима.

zagorac

02.08.2013. 17:13

@vatreni - ti se udružuj s kime hoće ali Hrvatska se sigurno neće ako ti se ne sviđa odi u Srbiju

radoslav

02.08.2013. 15:44

Kada vidim ove duhovne naslednike ustaša,zahvaljujem Bogu što nisam Hrvat.

Пилипенда

02.08.2013. 15:45

Mi nismo poznali vas po zastavama, ni vaše heroje od lavova ljuće: sve na kolenima vukli ste se k nama, noseć mač ubice i luč palikuće. Bez buktinja ide ta vojska što ćuti, požar sela svetli za marševe gorde... Vaše gromke himne ne čuše nam puti: nemo ubijaju deca stare horde. Polomiste više kolevki, o srama! Nego herojima otvoriste raka. Podaviste više njih u posteljama, nego što ste u krvi srušili junaka.

Пилипенда

02.08.2013. 15:48

Uzeli ste oči freskama sa svoda, glave kipovima heroja iz bajke; spržili ste seme u strahu od ploda, i reč ubijali ubijajuć' majke. Presiti se zemlja od krvavog vala, ali vam pobeda ne osvetli lice: Jer lovor ne niče s bunjišta i kala, on je za heroje a ne za ubice.

вук

02.08.2013. 15:50

Razumemo i mi, sUsjedi, vašu potrebu da kukavičko-gubitničko iživljavanje - i to pod okriljem NATO - nad starcima, ženama i decom slavite kao ratnu pobedu. Mnogo se frustracija nakupilo u hrabrih franjinih bojovnika posle četvorogodišnjeg čučanja u mišjim rupama. Ono što ne razumem je zašto se vaša buncanja o 'domovinskom ratu' trpaju u rubriku 'politika' kad su ona, očigledno, u domenu psihopatologije.

Croata

02.08.2013. 15:54

Ouja je bila 1995 . To je svrsena stvar i sta je problem ? 500.000 Hrvata iz Bosne koje su protjerali Srbi danas zive u Lici a Srbi iz Like su u Bosni. Stvar rijesena za sva vremena.

Ucena

02.08.2013. 15:55

Od koga se Hrvatska oslobadjala pa za slobodu Hrvatske stradase Srbi i sad Srbi to trebaju razumeti? Ispravnije je reci da su hrvati proterali srbe sa njihovih ognjista na kojima su srbi bili mnogo pre hrvata. One koje nisu pobili su proterali, te"oslobodili" Hrvatsku srpskog naroda kojem su te teritorije maticna zemlja. Na ovakav komentar gosp Josipovic i svi istomisljenici nikad nece moci dati adekvatan odgovor. Srbi su narod koji je ziveo na teritoriji koju je prisvojila Hrvatska.

Пилипенда

02.08.2013. 15:58

"Moj dobri rode, svi su lagali, i tvoj su vidik sav pomračili; Za svojom srećom samo tragali, i svuda krali, i sve tlačili. I mesto mleka, krv su sisali, u stradanjima tvojim dugima, tvoje su svetlo ime brisali, da ne znaš ko si među drugima. S ubicama su crkve stvarali, i s izdajnikom gorde tvrđave; U zakletvi te svakoj varali, na vodi digli moste rđave!"

Sadman Sway

02.08.2013. 16:00

Dok god imamo posrednike (bilo zapadnjaci ili Rusi) nikad nećemo imati pravi dogovor ni suživot.

Пилипенда

02.08.2013. 16:00

Na zgarištu ti drže govore, na gubilištu podlo piruju, na bunjištima sade lovore… I mrtve uče sad da miruju. Moj dobri rode, svi su rđavi, vapaj tvoj ne čuju što tuguje! Izdajnik i sad još u tvrđavi, s ubicom žrtva sada druguje. Loman je, rode, most na provali, svud su u pričest otrov stavili… S lupežom sve su novce kovali, sa krivokletnikom zavet pravili.“ >>> (Jovan Dučić, "Pesma", 1943)

knez011

02.08.2013. 16:50

@Пилипенда - Besmrtni Dučić. Pohvala na citatu, Pilipendo....

Mihajlo

02.08.2013. 16:06

Koju cenu ste platili za tzv.samostalnost, da bi je danas poklonili onima koji su vam je i dali. To je normalan put, naravno kod nenormalnih. I zato, svaki komentar u smislu nekakve pobede, nekakve velicine, nekakve pameti, pada u vodu pred stvarnosti. Oni koji su bili u prvim borbenim redovima, danas ili su mrtvi ili su po bolnicama dok ostatak kopa po kontejnerima za smece, a drzava ulaskom u EU opet nema "samostalnosti". Dakle, jedan sjahao drugi uzjahao! Da li je to pobeda i cija?

zoonpolitikon

02.08.2013. 17:03

@Mihajlo - Prvo kažeš da su Hrvati životma platili cijenu samostalnosti a već u drugom redu kažeš da im je ona poklonjena. Kakavih sve besmislica i alogičnih konstrukcija ovdje neću naći...Stvarno loše...

вук

02.08.2013. 16:22

Opaki su to bojovnici, ti konvertitići iz novosklepane endehazije, specijalizirani za borbena dejstva protivu vojnika mlađih od 7 i starijih od 77 godina. Oni su još onomad, u 2. svetskom ratu, patentirali tretiranje dece kao ratnih zarobljenika. Čučanje u mišjim rupama su nazvali 'domovinskim ratom', a vojnu intervenciju NATO, u kojoj su oni odigrali ulogu marodera i palikuća, slave kao 'veličanstvenu ratnu pobedu'.

Пилипенда

02.08.2013. 16:46

Antifašizam "U" 'Rvata - 'rvatske "pobjede" po Stjepanu Mesiću, čuvenom "antifašisti" i U-temeljitelju i "ocu" eUropske neo-NDHvatske. Iz arhiva portala Index.hr - Transkript govora Stjepana Mesića, održanog negdje u Austriji "tijekom" devedesetih >>>

Zika

02.08.2013. 18:24

@Пилипенда - "Smrt fasizmu sloboda narodu" izmislili su jugoslovanski komunisti koji su sebe zvali "antifasistima". A za pravdu Boga, "antifasisti" su bili mnogo gori od" fasista. Narod kaze: "Napad je najbolja obrana".

Пилипенда

02.08.2013. 16:51

Stjepan Mesić: "U II svjetskom ratu, vidite, Hrvati su 2 puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - 'ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam (Hitler i) Sile osovine priznale (Pavelićevu) NDHrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom".

ljubo_hr

02.08.2013. 17:04

Manite vise priču o "glorukom narodu" kad je i zadnja baba imala kalasnjikov. Tako mi je poginuo prijatelj. Je li tko pitao gdje su Nijemci starosjedioci iz područja bivše Jugoslavije i Čehoslovacke? Nikada nisu dobili pravo da se vrate. To je tako kad izgubis rat.

baunti

02.08.2013. 22:50

@ljubo_hr - Ljubo, koliko ja vidim, uglavnom Hrvati pricaju kako su bili goloruki, ali mislim da to nije bas istina. Oruzje je u xSFRJ stizalo sa svih strana, cak je i krijumcareno u transportima "lijekova i hrane", a potvrda za to ima koliko zelite. Hrvatska je i prije rata bila do zuba naoruzana... Samo se sjetite Kikasa i koliko je on navukao naoruzanja.

GALEB BIJELI

02.08.2013. 17:53

Neki tekstopiasci kao VUK i PILIPENDA pišu o "Oluji" a da pojma nemaju ni o njoj,a niti o dogadjajima,koji su je uzrokovali i prethodili joj.Čitajte memoare umjesto da piskarate stvari koje nemaju blage veze sa istinom. Doći će dano da ćete i vi dolaziti na proslavu "Oluje". Uostalom,tko će vas drugi ugurati na Zapad(EU i NATO) ako ne mi.

Tonci

02.08.2013. 20:59

Najprije su se Srbi uz pomoc Srbije i tzv JNA oruzano pobunili protiv legalno izabrane vlasti u Hrvatskoj. Pri tom su protjerali i dio pobili Hrvata koji su tamo zivjeli. Hrvatska je morala vojno intervenirati jer od pregovora nije bilo nista. Sjetite se plana Z4, hrvatski Srbi ga nisu prihvatili. Treba okrenuti stranicu krvave jugoslavenske proslosti. Suradnja je potrebna za dobrobit svih.

baunti

02.08.2013. 22:48

Ja razumijem samo da Hrvati ocajnicki pokusavaju naci makar jednu vojnu pobjedu u svojoj istoriji. Pobjede nad Turcima ne mozete racunati jer ste bili u sastavu madjarskih i austrijskih jedinica. Pobjede u II svjetskom ratu, u sastavu NDH su bile, kao i "Oluja" nad nejaci koju vojska nije ostala da brani, jer je dobila naredjenje iz Beograda da se povuce. Krajina nikada ne bi pala da je pruzen bilo kakav otpor. Jedinu pobjedu koju ste zaista izvojevali je bila politicko-propagandna.

zix

03.08.2013. 12:15

Manite se ljudi vise rata ja sam u njemu ucestvovao cetiri godine , iako sam Srbin iz Hrvatske koji sada zivi u Srbiji bijo sam castan u tom ratu i toga se ne stidim , odrastao sam sa hrvatima koji su isto tako casni i posteni ali pojedine budale koje su dobile oruzje su napravile haos . Meni licno ni jedan Hrvat nije nanijo nikakvu stetu a ni ja njima zato sada ponosno jos od 1998 g idem u Hrvatsku i neosecajuci nikakvu krivicu niti me je ko prozvao niti okrivijo za nijedno krivicno delo.

zix

03.08.2013. 12:21

Srbi i Hrvati su jedan narod Juzni Slaveni samo nas podelise vere koje su nas dovele da ratujemo pa zar nevidite da su svi ratovi verski. Za mene nije bitna vera vec covek koji ima karakter i dusu ,pa imamo na hiljade slucajeva gde se rodjena braca ne slazu , pa zar ne vidite koliko se sada u miru pocinilo ubistava u porodicama a mi samo pricamo o ratu a ubijamo se svakodnevno bez obzira na nacijonalnu pripadnost.

HrvatZG

04.08.2013. 11:36

@zix - Aha, a ja mislio da je ovaj rat bio jer ste nam pokušali oteti 2/3 države. E i ja sam naivan... :-)