Mirović: Više neće biti pomeranja rokova

P. V.

24. 07. 2013. u 21:22

Igor Mirović, potpredsednik SNS, o najavljenoj rekonstrukciji vlade i razgovorima sa članicama vladajuće koalicije: Partneri treba da sprovedu ozbiljne promene

KO od partnera ne bude mogao da isprati državni kurs i temeljne promene koje će da predloži Srpska napredna stranka, taj bi sam sebe diskvalifikovo iz vladajuće koalicije.

To je za „Novosti“ izjavio Igor Mirović, potpredsednik SNS, koji najavljuje da će njegova stranka na Glavnom odboru u petak postaviti standarde za promene u Vladi.

* Kada će biti okončana ova politička agonija od rekonstrukcije?

- Ušli smo u sam finiš. U petak će predsednik SNS Aleksandar Vučić da predloži sve kadrovske promene koje se odnose na našu stranku. Insistiramo da to učine i koalicioni partneri do kraja vikenda. Ceo proces mora da se završi do kraja jula. Više nema vremena za čekanje i vrdanje. Naprednjaci više neće dopustiti nikakvo pomeranje rokova, jer bi mogla da se nanese šteta državi i građanima.

* Jesu li tačne spekulacije da ćete praviti vladu bez URS ukoliko oni ne predlože smene svojih ministara?

PREČICA DO KLJUČNIH CILJEVA * KOLIKE su šanse da dogovor izostane i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori? - Namera rekonstrukcije je upravo da se obezbedi prečica do državnih ciljeva koje smo zacrtali. To je brži, racionalniji i jeftiniji način da dođemo do rezultata. Naravno, izbori nikada nisu isključeni. Jedino nema kompromisa oko namere da smanjimo nezaposlenost i obezbedimo bolji život za građane.

- Očekujemo brze i efikasne razgovore unutar koalicije. Svi partneri moraju jasno da kažu mogu li da odgovore na nove izazove koji podrazumevaju i ozbiljne kadrovske promene. Ko god to ne može, jasno je da neće moći dalje sa nama.

* Konkretno, insistirate li na tome da se Dinkićev resor „pocepa“?

- Cilj ove rekonstrukcije je pre svega suštinska promena u ekonomiji. Država mora da obori nezaposlenost bar za četiri-pet odsto. Zbog toga je poželjno i opravdano da se odvoje resori privrede i finansija. Ali i to će biti predmet razgovora unutar koalicije.

* To sve liči na politički udar na URS...

- Ne. To je moj stav nezavisno od sadašnje koalicije. Ko vodi privredu mora apsolutno da se posveti privlačenju investicija i bukvalno svakom preduzeću u zemlji. Takođe, neophodno je da se snažnije preuzmu javne finansije, poreski sistem, uštede u javnom sektoru, raspodela i trošenje budžetskog novca... Sa stručnog, a ne političkog stanovišta, to su preduslovi da bismo ostvarili ozbiljne pomake u ekonomiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (77)

zoki2

24.07.2013. 22:26

zalosno je i komentarisati ovako jadnu vest,dali hoce da kazu da je vlada do sada bila ocajna i da su greskom izabrali najlosije ljude da vode drzavu,pa ako su prvi put pogresili u izboru zasto misli da ce sad izabrati prave.

nidža

24.07.2013. 23:32

Suviše je Srbija izgubila vremena da bi ponovo čekala Dinkića ili Dačića!

023

25.07.2013. 00:00

Mislim da Vučić mora biti nepokolebljiv i da zameni sve koji imaju slabije rezultate. U ovoj zemlji se mora raditi mnogo više i mnogo bolje da bi postigli neke rezultate za koje možemo reći da su dobri jer je situacija u državi katastrofa i ''uspavani'' ministri su za nas luksuz.

nano

25.07.2013. 00:03

Mislim da treba da se okonča agonija oko rekonstrukcije. Srbija nema vremena za čekanje predstoji joj mnogo posla u narednom periodu.

olja

25.07.2013. 00:04

Mirovic je u pravu jer ko nije spreman da isprati kurs kojim je Srbija krenula i promene koje su zapocete znaci da taj ne zeli te promene a samim tim ni dobro drzavi niti njenim gradjanima. Izbori u ovom trenutku mozda su najbolje resenje i sasvim je sigurno da najvise poverenja ima upravo SNS.

zare567

25.07.2013. 00:09

Dosta je vise bilo pomeranja rokova i ako koalicioni partneri nezele promene onda idemo na nove izbore

rekonstrukcija

25.07.2013. 00:09

Svi oni koji ne mogu da ponesu teret odgovornosti za sve ono što nam predstoji u narednom periodu, počev od reformi, pa do dovlačenja stranih investitora ni ne trbaju da budu u vladi.

zare567

25.07.2013. 00:10

Jedina solucija ako se bude tazilo pomeranje rokova ce biti raspisivanje novih izbora.

Gromobran

25.07.2013. 00:12

Ako nas pitate rokovi i nisu trebali da postoje, vec da koalicioni partneri saradjuju od samog starta. Ali, posto sa SPS i URS to nije slucaj, ukoliko ne budu menjali ministre, za koje je na prvom mestu narod video da li su radili ili ne, izlazimo na izbore. U suprotnom su samo oni na dobitku jer nas odlaganjem rekonstrukcije vrte u krug.

kraj agoniji

25.07.2013. 00:15

Mislim da su koalicioni partneri probili sve vremenske limite, produbljujući tako agoniju oko rekonstrukcije. Krajnje je vreme da shvate da odugovlačenjem, i kalkulacijama nećemo ništa postići, izgubićemo dragoceno vreme, kojeg nemamo na pretek.

zare567

25.07.2013. 00:28

Iskreno ovi rokovi su pmereni i previse i ako budu trazili novo pomeranje rokova onda lepo raspisati nove izbore.

Zoran Maletic

25.07.2013. 00:30

Očito naprednjačka ofanziva,neće dati predaha koalicionim partnerima za predah.Moraće da seku i oni,što je za njih nepoznato,jer su uvek voleli neograničene kalkulacije,samo tako su i opstajaliSada su saterani u ćošak,pa ili ovako ili nikako,trećeg nema.

dragan šapić

25.07.2013. 01:00

Prvi deo posla je urađen, demokrate su zaustavljene u njihovom pokušaju da totalno opljačkaju i unište zemlju. Sada sledi mnogo teži deo, oporavak ekonomije i značajno smanjenje nezaposlenosti i ko nije spreman da da sve od sebe, neka ustupi mesto sposobnijima.

Дамјановић

25.07.2013. 01:24

Мислим да је Вучић ту био поприлично јасан или темељна реконструкција или избори постоје само те две опције, па сад шта се коме више свиђа, на Дачићу Динкићу је да одлуче.

Srbin 100%

25.07.2013. 02:10

Mislim da je i svima dosta ovoga natezanja SPS-a i URS-a,neka lepo odluče ili promene ili izbori

lenkicaRU

25.07.2013. 05:26

I ne trebe da bude pomeranje rokova-ako im nije bilo dovoljno vreme, i vrlo kerektan potez Aleksandra Vucica,"produzenje" koje su dobili,definitivno dokazuju da ne mogu da isprate u korak SNS-te je moje misljenje da se tolerisalo i predugo necija nesposobnost da odgovori postavljenom zadatku. Ne znam koliko neekome treba vremena, al za takvo usporavanje rada Vlade nema potrebe. Pojedinci ili mogu ili ne mogu a u tom slicaju se bez njih moze i to brze i vise.

saša

25.07.2013. 06:32

@ - Odakle ovom partijskom radikalsko naprednom apartčiku nezavisno mišljenje? Ponekad mislim da Vučić nije sav svoj kad mu ovakvi zastupaju stavove.

neraU

25.07.2013. 07:50

Niko se ne moze nauciti odgovornosti ni za koje vreme. Odgovornost se mogla primetiti kod onih koji jesu takvi, cak i mnogo tolerancije, a oni koji nisu sposobni da ocene sopstveni rad, nisu sposobni ni da rade na poboljsanju. Pojedinci koji analizu rada i realnu ocenu postignutog do sada nisu sproveli kako treba-tesko da ce poboljsati i svoje rezultate. Bilo je sasvim dovoljno vremena, a sve preostalo vreme treba da bude vreme u kojem ce rad Vlade biti efikasniji, bez ikakvih kocenja.

logoped

25.07.2013. 07:53

Smena svih neradnika i aferaša, ima mnogo afera kako u zdravstvu, tako i u obrazovanju.

ilija

25.07.2013. 07:54

Nenormalno je da najmoćnija stranka nema nikakav uticaj na ekonomiju. Vlada Srbije preživela je briselske pregovore i osigurala zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, i istrajala u borbi protiv korupcije, i sve to najvećim delom zaslugom Vučića, a najslabije rezultate je imala na polju ekonomije, i ne može onda Dinkić da kaže da je su on i njegovi ministri radili dobro, kada rezultata nema.

Gorica

25.07.2013. 07:56

Dosta je usporavanja od strane URS kad je rekonstrukcija u pitanju, neka idu iz Vlade ukoliko im nesto fali i neka daju mogucnost onima koji hoce da rade i da doprinesu boljem zivotu u Srbiji.

Srbin 100%

25.07.2013. 13:36

@Gorica - Mislim da je krajnje vreme da se otarasimo Dinkica i njegovih tzv "eksperata"

marina

25.07.2013. 08:26

Vučić želi da nakon rekonstrukcije Srbija dobije vladu koja će imati snage da preduzme ekonomske mere koje su prethodne vlade trebale da preduzmu još na početku svetske ekonomske krize. Međutim, DS je u stalnom strahu za rejting, izbegavao da preduzima nepopularne mere, već se izlaz tražio u prodaji preduzeća, i novim zaduživanjima, što je Srbiju dovelo pred bankrot. Sa takvim populističkim pristupom se nije moglo dugo plivati, jer sve te kredite neko mora da vrati.

Srbijanka

25.07.2013. 08:26

SNS je ozbiljna i vodi dobru politiku. Dosta nam je bilo ucenjivača i preletača. Ko je spreman da prihvati promene treba da se uhvati u koštac sa svim problemima koji postoje, ko želi i dalje da tavori u mestu a pritom ništa ne radi, neka ide... Srbiji su potrebni ozbiljni političari, vredni ljudi, neka svima bude primer Aleksandar Vučić pa da se radi!

Očagarac

25.07.2013. 08:27

Znači došlo vreme da se pogledamo u oči,jesmo li ili nismo za to da krene Srbija napred.SNS pokretačka snaga ove koalicione vlade neće više da toleriše indolentost koalicionih partnera.Ili će biti temeljne rekonstrukcije ili idemo na nove izbore.Odluka mora biti doneta za vikend.

meda

25.07.2013. 08:35

SNS, kao stranka koja ima preko 40 % podrške građana, mora da se ponaša odgovorno, a primer odgovornog ponašanja je smenjivanje loših i nedovoljno dobrih ministara.

gogi

25.07.2013. 08:49

Vučić će predlogom za smenu svojih ministara dati primer svojim koalicionim partnerima, kod kojih takođe ima ministra koji nemaju očekivane rezultate, i koji bi trebali da budu smenjeni.

joci

25.07.2013. 08:57

Dinkić se grdno vara ako misli da će kod Vučića moći nešto da izdejstvuje ucenama kao što je to bilo u svim vladama u kojima je Dinkić učestvovao u prethodnih 12 godina, jer ako Vučića nisu mogli da ucenjuju svetski moćnici prilikom razgovora oko Kosova u Briselu, onda to neće uspeti ni jednom Mlađanu Dinkiću.

miljan

25.07.2013. 09:06

Vlada mora biti jaka i jedinstvena, samo tako se sve grane mogu razvijati, ne moze drugacije. Zato, ako URS ne moze da zadovolji zahteve savremenih shvatanja svojih partnera, mozda ne moze ni postici ciljeve koji se podrazumevaju

ognjenka

25.07.2013. 09:10

Zaista dosta je bilo ucena,zar jednu veliku il najacu stranku da zavlace i razvlace sateliti.IZBORI

sanjica

25.07.2013. 09:13

Krajnje je vreme da Dinkić napusti ministarstvo koje godinama vodi kao da je u pitanju njegova lična svojina, tako da je opštinama u kojima je URS na vlasti delio uvek više para, a i investitore je usmeravao u opštine gde su gradonačelnici iz njegove stranke. Poznat je slučaj kako je Gorenje došlo u Zaječar.

dikula

25.07.2013. 09:28

Pošto je na sednici glavnog odbora URS-a preovladavalo mišljenje da URS nema boljih kandidata za ministre od aktuelnih, o očigledno je da aktuelni ministri iz URS-a nemaju nikakve rezultate u svom radu, onda je najbolje da URS ide u opoziciju.

Panter

25.07.2013. 10:19

Tolerancije je bilo i previse. Izbori su resenje. Pa nek gradjani Srbije odluce. Dosta su se Dinkic i Dacic igrali mice.

Potrebna nam je temeljna rekonstrukcija

25.07.2013. 10:29

Država se mora očistiti od svakojakih službenika naguranih u državnu službu po partijskoj liniji DOS-ovskog režima koji su bez trunke odgovornosti obavljali najodgovornije poslove sedeći po kafićima pola radnog vremena i nameštajući privatne kombinacije.

Noca

25.07.2013. 10:59

SNS je dokazala da je ozbilna stranka koja radi u interesu naroda,dajuci dovoljno vremena svojim koalicionim patnerima da sprovedu temeljnu rekonstukciju izbegnu nepotreno trosenje para na izborima .

Sonya

25.07.2013. 11:05

Stvarno, koliko vremena im treba da se sinhronizuju, a fotelje su u pitanju, zna se !

Top Hill

25.07.2013. 11:26

Vučiću samo šišaj i zahtevaj da i Dačić isto uradi ako mislite da menjate ovu državu, jer rezervnu Srbiju nemamo! Dinkić vam tu i nije neophodan!

Nama dobro a nikome zlo

25.07.2013. 12:13

Mora doći do rekonstrukcije vlade, ako Dinkić ne želi da menja svoje ministre neka otvoreni kaže građanima, da ne želi promene, koje su prekopotrebne.

VILJEMOVKA

25.07.2013. 16:24

Cilj ove rekonstrukcije je pre svega suštinska promena u ekonomiji. Država mora da obori nezaposlenost bar za četiri-pet odsto. Zbog toga je poželjno i opravdano da se odvoje resori privrede i finansija. Ali i to će biti predmet razgovora unutar koalicije.

Wasaby

25.07.2013. 21:00

@VILJEMOVKA - Pa da bi odradili rekonstrukciju u ekonomiji moramo pod hitno da pomerimo Dinkića i njegovu garnituru ljudi koji nas uništiše i razformiraše na komade.

Glavni arhivator

25.07.2013. 18:26

Ne moze rekonstrukcija da se otegne u nedogled zato sto to mozda tako nekom odgovara, problem moraju da se resavaju brzo i efikasno.

Ronin

25.07.2013. 20:43

@Glavni arhivator - Problemi moraju da se rešavaju brzo i efikasno, a da bi se to desilo mora da se odstrani Dinkić a za to je najbolje rešenje izbori.

Gegula

25.07.2013. 18:50

Da je srece bilo da nije Vucic poslusao Dacica i da prihvati Dinkica u Vladu. Ali ko zna za sta je to dobro. Sada ili izbori ili nastavak bez Dinkica.

Saracen

25.07.2013. 19:16

Dobro je da su naprednjaci zauzeli ovako čvrst stav i da neće dozvoliti odlaganje promena unedogled,već se isuviše oteglo.Neka koalicioni partneri jasno kažu mogu li da prate novi tempo i kurs,ako ne,bolji su i izbori nego kaskanje u mestu.Mada ne vidim da će izbori išta dobro doneti Dinkiću i Dačiću,pa mi nije jasna njihova želja da rekonstrukciju izvrdaju po cenu izbora.

Thor

25.07.2013. 19:41

Samo sa ozbiljnim radom može da se postigne nešto, al mi nije jasno URS nije radio ništa kako valja a i dalje se buni.

Izbori

25.07.2013. 19:46

Posle vecerasnje izjave Tome da nam nije problem sport vec ekonomija i policija mislim da je prelomljeno ide se na izbore!!!

Shinigami

25.07.2013. 21:27

@Izbori - Pa bilo bi red da se ode na izbore i da se kazni rad URS-a i SPS-a koji su i dalje nastavili da se bahato ponašaju bez obzira na opomene.

Darija

25.07.2013. 19:52

Svi rokovi su probijeni i SNS kao zacetnik ideje da se izvrsi kvalitativna rekonstrukcija Vlade mora da se drzi toga i da ne pravi vise ustupke. To iz razloga sto bi svako prolongiranje dovelo u pitanje ozbiljnost namera svih koalicionih partnera u vlasti a i nema se vise vremena da se ceka za brze resavanje jos nekih sustinskih problema u Srbiji.

Anunaki

25.07.2013. 21:18

@Darija - Ako ne uspe rekonstrukcija na izbore, kratko i jasno, bez uvijanja.

Milan Pajic

25.07.2013. 22:20

da prosle godine Vucic nije usao u vladu mi nikada nebismo saznali kao su nas godinama plackali Miskovic,kadrovi DS,SPS,URS i najbolje je da se raspisu izbori a narod ce glasati za one koji se trude i hoce da urede, izvade ovu zemlju iz teske krize

Odin

25.07.2013. 23:33

@Milan Pajic - I ja mislim da su izbori najbolje i jedino rešenje u datom trenutku.

AndricB

25.07.2013. 23:36

Ma i ovoliko prolongiranje ne vodi nicemu! Misli Mladja da kupovinom vremena ce omeksati Vucica!? Nema od tog posla nista! Izbori i tacka!

Milivoje

25.07.2013. 23:41

Mislim da Mladja nikad nije imao vecu podrsku u tome da istraje i da ne da fotelju! Jer ako istraje Vucic raspisuje izbore, i onda vise nema ni URS, ni SPS! Jos samo malo Dinkicu, a posle izbora da te ne vidimo ni na gitarijadi u Zajecaru!

Lara

26.07.2013. 00:08

Cekajte, izgleda da ignorisanje SPS-a i URS-a govori u pravcu njihove odluke o izborima ? Po prvi put da se sa njima slazem ! Izbori su pravo resenje za ovu situaciju !

Kolarski

26.07.2013. 00:52

Sa ovakvim ljudima ni rekonstruisana Vlada nec imati perspektivu ! Ne moze im se verovati danas, za sobom nisu ostavili nista , pa sto bi im se verovalo ubuduce ? Gospodo, na izbore . Gradjani ce pokrenuti sve sto vi niste hteli , mogli, umeli, i svako ce dobiti svoje mesto po zasluzi !

Miroslav D.

26.07.2013. 01:22

Nema nista od dogovora. Vucicu, treba da idemo na izbore, pa cemo videti sta misle gradjani Srbije!

ArturoBraga

26.07.2013. 02:46

Koliko mozemo videti Dacic i Dinkic bas zele izbore? I gradjani zele izbore, da daju svoj krajnju ocenu !

AshKetchum

26.07.2013. 03:48

Dosta je bilo ispunjavanja zelja Dacicu i Dinkicu, krajnje je vreme da se izbori raspisu. Vlada moze itekako dobro da funkcionise i bez njih!

MihajloZ

26.07.2013. 11:01

Kako da se pregovara, kad male stranke, koje nemaju ni 10% podrške, traže pola resora u Vladi? Bolje je ići na izbore, pa da se ovaj cirkus završi...

Stanko M.

26.07.2013. 11:47

Ne opterecuj se Vucicu sa razgovorima, nemas sa kim da se dogovoris, potrebni su nam izbori!

Vladan Petrovic Vlaisa

28.07.2013. 07:29

Vremena za cekanje vise nema ili ce menjati ili rekonstrukcija....

Vladan Petrovic Vlaisa

28.07.2013. 07:29

Ukoliko SPS i URS ne zele da smenjuju svoje clanove koji su lose radili treba da se ide na izbore, dosta je bilo ucenjivanja.

Vladan Petrovic Vlaisa

28.07.2013. 07:30

Izbori su najbolje resenje,jer jedino tako se izgleda moze propmeniti nesto u ovoj drzavi..

Vladan Petrovic Vlaisa

28.07.2013. 07:30

Vreme je da se raskrsti sa onim koji ne zele reforme i napredak ove drzave

Mesar

30.07.2013. 18:26

Vreme je dragocen faktor ne treba da se koristi uzalud na nebitne ljude.Ko neće da se dogovara ne treba na njega trošiti vreme.