Ministar pravde i državne uprave i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je u nedelju da će predlog, odnosno odluka o tome kako će biti obavljena rekonstrukcija Vlade Srbije biti definisan do sednice Glavnog odbora te stranke koja će biti održana 20. jula.

Selaković je podsetio da je Predsedništvo SNS na jučerašnjoj sednici donelo odluku da ovlasti presednika stranke Aleksandra Vučića da pripremi svoj predlog o tome za sednicu Glavnog odbora.

"Na sednici glavnog odbora videćemo da li će podržati, ili neće podržati taj predlog, uveren sam da hoće, a predlog će biti definisan do 20. jula", rekao je Selaković gostujući na RTV Pink.

PREMIJER Na pitanje da li očekuje da mesto premijera rekonstrukcijom pripadne SNS, Selaković je odgovorio da bi "naravno, to želeo"."Naravno da bih želeo da iz moje stranke bude predsednik vlade. Bile su otvorene sve opcije, o svemu se govorilo, postoje stvari koje su realne i koje nisu realne. Predsednik stranke je govorio na tu temu i mislim da je bio jasan", naveo je Selaković.

On je naveo da je suština rekonstrukcije ne samo u smeni nekoliko ministara, državnih sekretara, pomoćnika, direktora javnih preduzeća i organa u sastavu ministarstva već da dođe do potpune promene političke klime u Srbiji, odnosa prema nekim stvarima, prema državnoj politici...

Rekonstrukcijom se, kako je rekao, mora uspostaviti sistem odgovornosti.

Suština rekonstrukcije nije samo u tome da dođe do promene nekoliko lica na čelu ministarstava, već ona mora da ide po vertikali i to bi trebalo da slede i koalicioni partneri, rekao je Selaković.

"Ako kažemo da ćemo preduzeti smenu ministara, očekujem da to učine i drugi koalicioni partneri, a moguće je da će doći i do rotacije nekoliko ministarstva", naveo je Selaković.

On je rekao da je ova vlada pokazala da ume da rešava problem kad na njega naiđe.

Takođe je ukazao da su na sednici predsedništva SNS postavljeni jasni ciljevi za naredni period, a da je jedan od glavnih smanjenje stope nezaposlenosti na ispod 20 odsto, a da će se videti da li vlada to može da učini u roku od godinu dana.

"Morate da imate jedan zadatak oko kojeg će se svi članovi vladi složiti", rekao je on.

Na pitanje da li rekonstrukcija vlade garantuje da neće da bude vanrednih izbora, on je odgovorio da to ne može da predvidi i da "u politici nikad ne možete da kažete -neće biti vanrednih izbora".

"Ako sve bude išlo dobro, ne znam zašto bi bilo izbora, ne dođu vanredni izbori tek tako, iz vedra neba, za vanredne izbore mora da postoji veliki razlog", naveo je ministar pravde.

On je rekao da očekuje da će se uskoro na vladi razgovarati o formiranju pregovaračkog tima za pristupanje EU, budući da se uskoro očekuje dolazak komesara Štefana Filea u Beograd, a da je o tome bilo reči na sednici predsedništva SNS.

"Budući da nas uskoro čeka dolazak Filea, njegovim dolaskom biće nagovešteno i šta se od nas očekuje", rekao je Selaković.

RADILI SMO KAO TIM

Komentarišući rad svog ministarstva i saradnika, Selaković je rekao da je ono radilo prilično složno, kao tim, a da će celokupni rad Ministarstva pravde oceniti Glavni odbor stranke na sednici 20. jula. "Postoje stvari kojima jesam i kojima nisam zadovljan, nekada je moglo neke stvari uraditi bolje, nešto nije zavisilo od nas, postoje oni koji su radili dobro, oni koji su mogli bolje...", ukazao je Selaković.

Govoreći o zakonskim aktima iz oblasti pravosuđa Selaković je podsetio da je Skupština Srbije za skoro godinu dana usvojila izmene i dopune 10 zakona i dve nacionalne stategije, a da je pripremljeno još osam zakona za koje se čeka stručno mišljenje i u toku je rad na još sest zakona.