U sedištu Srpske napredne stranke održana sednica Predsedništva stranke, na kojoj se razgovaralo o učinku ministara te stranke i kadrovskim rešenjima za predstojeću rekonstrukciju vlade. Partijski vrh SNS razgovarao i o učinku državnih sekretara i državnih funkcionera, a iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije.


10:24 - POČELA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS

U sedištu Srpske napredne stranke nešto iza 10 časova počela je sednica Predsedništva stranke, na kojoj će se razgovarati o učinku ministara te stranke i kadrovskim rešenjima za predstojeću rekonstrukciju vlade.

Partijski vrh SNS razgovaraće o učinku svojih ministara, državnih sekretara i državnih funkcionera, a iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije.

SNS će na sednici Predsedništva raspravljati o radu svih svojih ministara koji su već predali izveštaje, potvrdio je Tanjugu potpredsednik stranke Bratislav Gašić.

On je ukazao da se prvi put u modernoj političkoj istoriji dešava da jedna politička partija želi da ispita šta je uradila kroz princip "prolaznog vremena" koji podrazumeva da se na svakih šest meseci i godinu dana predaju izveštaji.

"Srbija mora da ima jedan tim koji će mnogo brže da sprovede reforme u njoj, a sve zarad boljeg života građana", naveo je potpredsednik naprednjaka istakavši da u toj partiji žele da uvedu viši stepen odgovornosti, te da "fotelja ne sme više biti ničiji feud".

Gašisć smatra da u Srbiji ne sme više biti nepromenljivosti i dodaje da od koalicionih partnera očekuje, takođe, visok stepen odgovornosti kada je reč o njihovim kadrovima, jer "ako mi kao najveća politička partija dajemo primer, zašto to ne bi učinili i naši partneri".

Gašić je naveo i da će konačna odluka o rekonstrukciji biti doneta na Glavnom odboru stranke, koji bi trebalo da se održi krajem sledeće nedelje.11:26 - OČEKUJE SE DA PARTIJSKI VRH PREDLOŽI ŠEFA PREGOVARAČKOG TIMA

Očekuje se da na sednici partijski vrh predloži kandidata za šefa pregovaračkog tima sa EU, javlja izveštač RTS-a.

12:28 - NAPREDNJACI VIŠE OD DVA SATA RASPRAVLJAJU O UČINKU MINISTARA

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, koja je počela nešto posle 10 časova, traje više od dva sata.

12:44 - SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS UŠLA U TREĆI SAT

Sednica je ušla u treći sat. To je u skladu sa procenom lidera SNS Aleksandra Vučića da će sednica "biti naporna".

14:07 - MARATONSKA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

Članovi Predsedništva Srpske napredne stranke više od četiri sata raspravljaju o učinku ministara Vlade Srbije, državnim funkcionerima iz te stranke i rekonstrukciji Vlade.

14:41 - SEDNICA ĆE TRAJATI DO 15 SATI

Naprednjaci, kako je Tanjugu rečeno, neće sednicu završtiti pre 15 sati.

15:44 - ZAVRŠENA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj se razgovaralo o učinku njenih ministara i kadrovskim rešenjima za rekonstrukciju vlade, završena je posle pet i po sati. U sedištu naprednjaka se očekuje da se novinarima obrati lider SNS Aleksandar Vučić.

16:09 - VUČIĆ: SMENA VIŠE MINISTARA

Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je danas da će Glavnom odboru stranke, 20. jula, predložiti smenu više ministara.

Vučić je posle sednice Predsedništva stranke saopštio da je na sednici bilo reči o personalnim rešenjima, da nije postignuta puna saglasnost "po svim pitanjima", ali nije hteo da navede o kojim ministrima je reč.

"Promenićemo ne jednog, već više ministara", precizirao je.

On je novinarima rekao da ga je Predsedništvo ovlastilo da na Glavnom odboru stranke, iduće subote, iznese mere i predloge za rekonstrukciju Vlade Srbije, kad je reč o SNS.

"Ključni cilj vlade posle rekonstrukcije mora biti zapošljavanje Srbije", rekao je Vučić.

16:29 - U NAREDNA DVA, TRI DANA GLAVNI PREGOVORAČ SA EU

Lider naprednjaka izjavio je da će u naredna dva, tri dana biti odlučeno ko će biti glavni pregovarač u nastavku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

On nije govorio o imenima, ali je naveo da Predsedništvo SNS nije bilo "inspirisano pisanjem medija".

"Razgovarali smo o tome, i u naredna dva, tri dana trebalo bi da bude određen glavni pregovarač", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko će biti na toj poziciji.