ŠEF pregovaračkog tima Srbije sa EU biće imenovan do kraja jula, “u paketu” sa novim kadrovskim rešenjima u Vladi - saznaju “Novosti”.

To će biti tema i sastanka lidera vladajuće koalicije Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića u subotu, a ko će biti ključni pregovarač sa Briselom u velikoj meri zavisiće i od konačnog dogovora o rekonstrukciji vlade.

Naime, nije isključeno da se resor spoljne politike i evropske integracije fuzionišu u jedno ministarstvo. U tom slučaju, bilo bi ukinuto vicepremijersko mesto za EU, a URS bi bio “namiren” imenovanjem Suzane Grubješić za šefa pregovaračkog tima.

Kao mogući kandidati za ovu funkciju do sada su se pominjali pomoćnici šefa diplomatije - Roksanda Ninčić i Ljubica Vasić, kao i profesor sa FPN i nekadašnji direktor Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević.

U Dinkićevom taboru nisu želeli da komentarišu da li su i kojih svojih kadrova i resora spremni da se odreknu, uz poruku da bi odlučujuću reč o tome ko će voditi naš pregovarački tim trebalo da imaju Vučić i Dačić.

KACIN: NISTE DOBILI DATUM

- Ja bih rekao da je Srbija dobila zeleno svetlo, iako ovde svi govore da je dobila datum. Ja o datumu ne znam ništa, jer će datum izabrati sama Srbija sledećim koracima kojima će pokazati koliko je posvećena da sa reči pređe na delo - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Od Milana Pajevića, direktora Kancelarije za EU, čuli smo da bi dogovor o šefu tima trebalo postići što pre:

- Ta ličnost trebalo da bude prihvatljiva i za vlast i za opoziciju, s obzirom na to da će pregovori sa EU trajati duže od mandata jedne vlade.

Osim šefa pregovaračkog tima, u koaliciji treba da se dogovore i ko će da predvodi državnu delegaciju u razgovorima sa EU. U Hrvatskoj je, recimo, tu ulogu imala Vesna Pusić, koja je na čelu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova. Iako bi kod nas ovaj zadatak po funkciji trebalo da pripadne šefu diplomatije Ivanu Mrkiću, nije isključeno ni da taj posao preuzmu premijer ili prvi potpredsednik Vlade.

Kako nam je rečeno u Vladi, nevezano od izbora prvog čoveka tima, već se “kroji” okvirna struktura za pregovore. Tako će Koordinaciono telo za pristupanje EU, u kome su premijer i 11 članova Vlade, najverovatnije biti preimenovano u Kolegijum za pregovore i u njemu će biti Dačić, Vučić, šef diplomatije i šef pregovaračkog tima. Kompletan srpski tim za EU, u kome će, po nekim procenama, biti između 2.000 i 3.000 ljudi, još će činiti tehnički pregovarački tim i 35 radnih podgrupa, za svako poglavlje koje ćemo otvoriti.

Inače, stručna grupa koordinacionog tela za pristupanje Srbije EU sastala se u četvrtak, razmatrane su procedure koje će se primenjivati tokom pregleda domaćeg zakonodavstva i ocene njegove usklađenosti sa pravom Unije.