Reagovanja na odluku EU

Tanjug

subota, 29. 06. 2013. u 10:48

Реаговања на одлуку ЕУ
Reagovanja na odluku EU da da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom. Ekonomisti: Pozitivno utiče na ekonomska kretanja. Milanović: Sve najbolje Srbiji na putu u EU

Odluka šefova vlada i država EU da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, pozitivno će uticati na ekonomska kretanja u zemlji, ocenili su za Tanjug ekonomski eksperti.

JURIJ BAJEC: POBOLJŠAN MEĐUNARODNI EKONOMSKI POLOŽAJ

Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU definitivno će poboljšati međunarodni ekonomski položaj Srbije i može se očekivati da će nam biti poboljšan kreditni rejting, što za privredu konkretno znači jeftinije zaduživanje na tržištu kapitala, odnosno, to znači niže kamatne stope, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec. On smatra da je odluka o dobijanju datima dobra vest za Srbiju i zbog toga što će se tim činom trasirati put naše zemlje u periodu od narednih pet, šest, sedam godina, sve do konačnog učlanjenja u EU.

HASAN HANIĆ:VIŠE INVESTITORAI dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da dobijanje datuma od EU ima niz pozitivnih ekonomskih efekata na planu privlačenja inostranih investicija, porasta poverenja u Srbiju i njenog kreditnog rejtinga. Hanić je istakao da će se dobijanje datuma odraziti i na porast proizvodnje i zaposlenosti, privrednog rasta, poboljšanje pozicije u pogledu bilansa plaćanja i budžetskog deficita i sa stanovišta osporavanja daljeg rasta javnog duga, kao osnove za finansiranje budžetskog deficita.


SNS: POTVRDA POSVEĆENOSTI VLADE EVROPSKOJ I REFORMSKOJ POLITICI

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je da je odluka o otpočinjanju predpristupnih pregovora potvrda posvećenosti Vlade evropskoj i reformskoj politici. Prema njegovim rečima, to je i potvrda suštinske i prave borbe protiv kriminala i korpucije, a to su stvari koje su razjedale srpsko društvo dugi niz godina. Odluka o otvaranju pregovora znači da vrata evropske budućnosti Srbije nisu više odškrinuta, već zaista otvorena, naglasio je Babić. URS: VELIKO PRIZNANJE GRAĐANIMA SRBIJE I VLADI

Iz URS-a ocenjuju da je ovo veliko prizanje građanima Srbiji i Vladi koja je pregovarala i da imamo razloga da budemo ponosni. „Sada krećemo nepovratnim putem evropskih integracija, ulazimo u društvo evropskih zemalja, postajemo moderna, savremena država sa vladavinom prava, posebno ljudskih prava i Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je ovo vrlo važan datum. Ovo je početak dobrog, ali teškog puta koji nas čeka, otvaranje 35 poglavlja pregovora sa EU koji će biti kompleksni", istakao je šef poslaničkog kluba te stranke Vladimir Ilić.

NS: PRIZNANJE EU

Nova Srbija ocenila je da je odlukom Evropskog saveta Srbija dobila bezuslovan početak pregovora o pristupanju EU, ali ne kao nagradu, već kao priznanje EU Vladi Republike Srbije za njenu posvećenost rešavanju svih otvorenih pitanja.

JS: ZA DOBROBIT GRAĐANA

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio je da je odluka o otvaranju pretprisutpnih pregovora za članstvo Srbije u EU dokaz da je vlada koju vode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, učinila sve napore za dobrobit građana i da to nije nagrada, već zasluga.

PUPS: USPEH DRŽAVNOG VRHA

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković istakao je da je otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU uspeh premijera Ivice Dačića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. "Očekujem da mi, kao parlament i vlada, damo puni doprinos u pripremi za početak pregovora, a skupština na usvajanju svih potrebnih zakona iz evropske agende", rekao je Čolaković i najavio da će u tom kontekstu skupština raditi u punom kapacitetu u narednom periodu.

DS: DOBRA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić poručio je da je odluka Saveta EU o otvaranju pregovora sa Srbijom dobra vest za građane Srbije, iako Srbija nije dobila konkretan datum. "Žao nam je što stranke koje su na vlasti nisu protekle dve decenije podržavale evropski put naše zemlje, jer da jesu mi bismo danas, kao i Hrvatska, slavili pridruživanje Uniji", rekao je Pajtić na i istakao da demokrate ohrabruju stranke vladajuće koalicije da nastave tim putem i u implementaciji briselskog sporazuma.

LDP: BEZ OPUŠTANJA, ŠANSA KOJA SE NE SME PROKOCKATI

Poslanik LDP Bojan Đurić kaže da je odluka o otvaranju pregovora o ulasku Srbije u EU velika šansa koju je Srbija dobila i da ne sme biti nikakvih opuštanja, jer se ona ne sme prokockati.

LSV: EU CENI NAPORE SRBIJE

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odlukom o otvaranju pregovora sa Srbijom, EU pokazala da ceni brojne napore koje je Srbija preduzela na putu evropskih integracija. LSV poručuje da su evropske integracije jedini i najvažniji put za dobru budućnost Srbije i da će, uprkos jasnim političcim razlikama, LSV podržati svaki potez državnog rukovodstva koji vodi ka bržem priključenju EU.

DSS: NEMA DATUMA BEZ ISPORUKE KiMŠef poslaničkog kluba DSS Slobodan Samasrdžić tvrdi, međutim, da Srbija nije dobila datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i da ga neće ni dobiti "dok ne isporuči celo Kosovo sa imovinom i spomenicima kulture".

"Zaključak Evropskog saveta oslanja se na deklaraciju Bundestaga. Datuma nema, odlaže se za januar, a januar ima 30 dana i možda će nam tada dati datum. U decembru će Evropski savet analizirati šta je Srbija uradila na primeni briselskog sporazuma, iako to ne piše", rekao je Samardžić i naglasio da je to uslov za dobijanje datuma.

MIŠČEVIĆ:JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH VESTI U 21. VEKU

Bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je odluka Evropskog saveta jedna od

najznačajnijih koju će Srbija čuti u 21. veku, jer se njom kroz otvaranje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji otvara dugo očekivani proces približavanja EU.

MILANOVIĆ: ŽELIM SRBIJI SVE NAJBOLJE NA PUTU KA EU

Hrvatski premijer Zoran Milanović poželeo je Srbiji sve najbolje u pregovorima sa EU i poručio da će svaka zemlja, koja posle Hrvatske bude ulazila u Uniju, morati da prođe iste kontrole tokom pregovoračkog procesa. Kada je reč o međusobnim tužbama pred međunarodnim sudom u Hagu, Milanović je ocenio da one opterećuju odnose u toj meri da je potrebno "energično" razmotriti šta s time učiniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kamenko Stajic

29.06.2013. 14:57

Neverovatno! Tolike cestitke zbog pocetka pregovora sa EU koji mogu trajati godinama, a na drugoj strani odricemo se Kosmeta (to je nekada znacilo Kosovo i Metohija,a sada se spominje samo Kosovo). To bi bilo isto kao kad bi se majka radovala da ce imati jos dece a jedno je vec izgubila. Postenije bi bilo da nasi politicari kazu da smo Kosmet vec izgubili bilo bi nam i lakse i narod bi poceo da shvata da bez EU ne ide.

Slavomir Srpski

29.06.2013. 17:08

Bezuslovni datum nije dobijen, vec naprotiv nova uslovljavanja u Decembru. To je ekslicitno potvrdjeno u Briselu: u Decembu ce se ponovo sastati vrh drzava u EU da odluce da li dati datum za Januar. Tu je dovoljno da Nemacka opek kaze da nije zadovoljna postignutim (kao sto i sada kaze pa se nije dobio datum), posto ona zeli da Pristina postane potpuno nezavisna drzava a Pristina ce postaviti neprihvatljive uslove i time razlog da Nemacka blokira datum.

Fiona

30.06.2013. 11:30

Zalosno je sto je samo DSS u pravu. Ostali kao slepci slave nesto sto, generalno sabrano, nece doneti nikakvo dobro Srbiji.